سرنوشت نوکیا؛ آیا بزرگترین تولیدکننده موبایل تاریخ به خط پایان رسیده است
صاحب بعدی نوکیا کیست؟
شرکت فنلاندی نوکیا از HMD گلوبال جدا شده و قرار است اچامدی تحت برند خود گوشی تولید کند. اما سرنوشت نوکیا چه میشود، آیا به شکل کامل تولید گوشی را کنار میگذارد و از بازار موبایل خارج میشود.
همه ما کموبیش خاطرهای با گوشیهای نوکیا داشتهایم، گوشیهای دکمهای آبنباتی که از بین آنها میتوان به ۱۱۰۰ اشاره کرد؛ یک گوشی نوستالژی که اگر خودمان هم نداشتهایم یکی از اعضای خانوادهمان با صدای زنگ خاطرهانگیزش یادآور خاطرات سالهای پیشمان است. اما دوباره نوکیا بر سر زبانها افتاده و هنوز مشخص نیست که این برند بزرگ موبایل دنیا که هنوز هم بسیاری اصلا گوشی موبایل را با نام نوکیا میشناسند چه سرنوشتی خواهد داشت.
بد نیست در ابتدا به پیشینهی این برند و شروع فعالیت آن بپردازیم؛ نوکیا یک شرکت فنلاندی است که میتوان آن را جزو نخستین شرکتهای فعال در زمینه فناوری اطلاعات و توسعه زیرساختهای مخابراتی و تجهیزات الکترونیکی بهحساب آورد. این شرکت سال ۱۸۶۵ فعالیت خود را در زمینه خمیر کاغذ آغاز کرد و سپس سال ۱۸۹۸ به تولید لاستیک و کابل روی آورد و بالاخره سال ۱۹۱۲ شروع به تولید تجهیزات مخابراتی و تلفن همراه کرد که تا به امروز به فعالیت خود ادامه داده است و بخشهای دیگر این شرکت که در زمینه تولید کاغذ و لاستیک فعال بود از آن تفکیک و به شرکتهای دیگر واگذار شد.
نوکیا علاوه بر گوشیهای موبایل سال ۱۹۸۰ اولین رایانههای شخصی خود را با نام میکرو میکو وارد بازار کرد. اما مهمترین دستاورد نوکیا ساخت گوشی موبایل است. این کمپانی ۱۴ سال عنوان بزرگترین تولیدکنندهی گوشی در دنیا را داشت. بزرگترین آمار فروش متعلق به نوکیا است بهطوریکه هنوز هیچ کمپانی نتوانسته رکورد این غول فنلاندی را بزند.
گوشیهای نوکیا تا به امروز رکورد پرفروشترین گوشیهای دنیا را در اختیار دارند. گوشی مدل ۳۳۱۰ نوکیا که در سال ۲۰۰۰ وارد بازار شد با فروش ۱۲۶ میلیون و گوشی ۱۱۰۰ که در سال ۲۰۰۳ به بازار عرضه شد با رکورد فروش ۲۵۰ میلیونی رکورد خوبی ثبت کردهاند که تاکنون هیچ کدام از شرکتهای موبایل نتوانستهاند به چنین عدد و رقمی دست پیدا کنند. لازم به ذکر است که پرفروشترین گوشی آیفون، مدل آیفون ۵ بوده که توانسته است ۱۵۰ میلیون دستگاه بفروشد.
چطور سرنوشت نوکیا به این روز افتاد
نوکیا تا پیش از عرضه آیفون و سیستم عامل اندروید رسما هیچ رقیبی در دنیا نداشت. ساخت گوشیهای فیچرفون آبنباتی شاید هنوز هم امتیازی باشد که هیچ کدام از شرکتها نتوانستهاند از نوکیا بگیرند. چرا که هنوز هم در میان گوشیهای دکمهای این برند نوکیاست که فروش بالایی در بازار دنیا دارد. اما اشتباه نوکیا از کجا بود. نوکیا با روند روز دنیا پیش نرفت.
این کمپانی بهجای سوییچ کردن روی سیستمعامل روز دنیا یعنی اندروید، روی ساخت گوشیهای مبتنی بر سیمبیان، یک سیستمعامل منسوخ شده، پافشاری کرد و این درست زمانی بود که همه برندهای موبایلی که تازه وارد بودند مثل سامسونگ یا هواوی، ساخت گوشیهایشان را مبنی بر اندروید گذاشتند و توانستند سهم بزرگی از بازار موبایل را در اختیار بگیرند. اما سرنوشت نوکیا با پافشاری روی این اشتباه در همان ابتدای ورود گوشیهای هوشمند به بازار تغییر کند و سهم قابل توجهی را از دست بدهد.
اشتباه بعدی نوکیا، تغییر مدیریت و واگذاری این شرکت به مایکروسافت بود. مایکروسافت با خرید نوکیا بزرگترین ضربه را به این برند زد. و اشتباه بعدی استفاده از سیستمعامل ویندوز فون به جای اندروید بود. سیستمعاملی ناشناخته با باگهای بزرگ که اگرچه تصور میشد چون نام ویندوز را یدک میکشد بتواند سهم بازار خوبی بهدست بیاورد، اما هرگز نتوانست توجه کاربران را جلب کند. البته خلاقیتهایی هم در تولید گوشی بهخرج دادند و آن تولید گوشیهای رنگی بود، که در نهایت به دلیل مشکلات نرمافزاری بسیاری که این گوشیها داشتند نتوانست سهمی از بازار را بهدست بیاورد.
در نهایت وقتی مایکروسافت دید که این بازار کشش ندارد، نوکیا را پیش از پایان قراردادش برای استفاده از نام برند، به شرکت آلکاتل لوسنت واگذار کرد که در نهایت هم این همکاری موفقیت آمیز نبود و باز هم نوکیا به شرکت جدیدی اما این بار هموطن خودش واگذار شد. در سال ۲۰۱۷ برای اولین بار نوکیا با همکاری اچامدی گلوبال با کنار گذاشتن سیستم عامل قدیمی خود یعنی «سیمبین»، به تولید گوشیهای هوشمند با سیستم عامل اندروید پرداخت و آنها را روانه بازار کرد.
اکنون در روزهای اخیر HMD Global که تا سال ۲۰۲۷ حق تولید و فروش گوشیهای نوکیا را در اختیار داشت، زودتر از موعد اقدام به برگرداندن این مجوز به نوکیا و اعلام کرده است که بهزودی گوشیهای تولیدی با برند خود را وارد بازار خواهد کرد. سرنوشتی که نوکیا در قرارداد با مایکروسافت تجربه کرده بود این بار با کمپانی HMD Global تکرار شده است.
بر این اساس مشخص نیست چه سرنوشتی در انتظار نوکیاست و قرار است این برند به خط پایان برسد و کلا از بازار موبایل دنیا حذف شود، یا کمپانی جدیدی داوطلب شده تا سرنوشت تازهای برای این برند بزرگ که روزی در دنیا رقیب نداشت، رقم بزند. باید منتظر بمانیم و ببینیم که در آینده نوکیا قرار است چگونه به فعالیت خود ادامه دهد یا کلا از بازار حذف شود. نوکیا هنوز دربارهی فعالیتش در آینده اظهار نظری نکرده است.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید