کاربران از کیفیت جویاستیک دوالسنس رضایت ندارند
گزارشهای خرابی تمامی ندارد
با توجه به گزارشی که چندی پیش روی خروجی وب سایت Screenrant قرار گرفت، کاربران از کیفیت جویاستیک دوالسنس رضایت ندارند.
انتظارها سرانجام در نوامبر گذشته به پایان رسید و کنسولهای نسل نهمی وارد بازارهای جهانی شدند. همانطور که انتظار میرفت، همهگیری ویروس کرونا نه تنها روی روند تولید نسل جدید پلیاستیشن و ایکسباکس تاثیر گذاشته، بلکه باعث شده نحوهی عرضهشان آنطور که باید و شاید نباشد. البته چنین مشکلی در هفتههای آغازین نسلهای گذشته مشاهده شده بود اما اینبار کنسولها در بازارهای رسمی تقریبا نایاب شده و علاقهمندان مجبور هستند با پرداخت هزینههای هنگفت، پلیاستیشن یا ایکسباکس را از دلالان خریداری کنند. اینطور که به نظر میرسد، کمبود موجودی تنها مشکلی نیست که سونی باید راه حلی برایش بیابد.
با توجه به مطلبی که چندی پیش روی خروجی وب سایت Screenrant قرار گرفت، کاربران از کیفیت جویاستیک دوالسنس رضایت ندارند؛ زیرا با گذشت مدت کوتاهی با خرابی مواجه شده یا از کار میافتند. جویاستیکهای کنترلر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. در صورتی که جویاستیک چپ خراب شود، کاربر نمیتواند کاراکترش را در بازی حرکت دهد یا به سمت جهت مورد نظر قدم بردارد. در صورتی هم که جویاستیک راست خراب شود، کاربر قادر نخواهد بود دوربین را بچرخاند یا ممکن است دوربین بدون اینکه جویاستیک سمت راست لمس شود، شروع به حرکت کند.
دوالسنس، تحت گارانتی قرار دارد اما این موضوع نتوانسته جلوی نارضایتی کاربران را بگیرد. اینطور که به نظر میرسد، ارسال کنترلر به مراکز رسمی سونی به منظور تعمیر دردسرهایی را برای خریداران به همراه دارد. جدا از اینکه تعداد خرابیها بالا بوده و فرایند تعمیر احتمالا طولانی میشود، فرد باید هزینهی ارسال را خودش پرداخت کند. هر چند، هزینهی بازگشت کالا بر عهدهی سونی قرار دارد. این موارد باعث شده کاربران خودشان دست به کار شده و روشهای مختلف را تست کنند؛ برای مثال، دوالسنس را با استفاده از دکمهی کوچکی که در پشت بدنهاش قرار دارد ریست میکنند.
در صورتی که ریست دوالسنس مشکل را حل نکرد، کاربران میتوانند به سراغ ویدیوهای یوتیوب بروند که روشهای مختلفی را نشان میدهند. در ضمن، خرابی جویاستیک تنها مشکلی نیست که خریداران پلیاستیشن 5 با آن مواجه شدهاند. اینطور که به نظر میرسد، تریگرهای تطبیقپذیر از کیفیت خوبی برخوردار نبوده و پس از مدتی از کار میافتند یا حتی میشکنند. سونی تاکنون به این گزارشها واکنشی نشان نداده است.
نینتندو هم با مشکل مشابهی مواجه شده است. تعداد خرابیهای کنترلی به حدی زیاد بود که ساموراییها مجبور شدند طرحی را اجرا کنند که به واسطهی آن کنترلرهای خراب بدون داشتن گارانتی و به صورت کاملا رایگان تعویض میشوند. باید منتظر ماند و دید سونی هم به اجرای طرح مشابهی اقدام میکند یا خیر.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید