استفاده سیاستمداران بزرگ دنیا از شبکه های اجتماعی فیلتر شده
دولتمردان از کدام اپلیکیشنها استفاده میکنند؟
شبکه های اجتماعی فیلتر شده یا اپلیکیشنهایی با دسترسی محدود فقط مختص ایران نیست، بلکه در سراسر دنیا برای استفاده از یک سری اپها محدودیتهایی وجود دارد؛ اما معمولا این محدودیتها برای مردم عادی اعمال میشود.
در عصری زندگی میکنیم که شبکه های اجتماعی قدرت زیادی پیدا کردهاند و از آنجا که همهی مردم دنیا به این شبکهها دسترسی دارند، اطلاع رسانی و دسترسی به اطلاعات نسبت به گذشته سریعتر اتفاق میافتد.
اما همین دسترسی سریع به اطلاعات و اخبار گاهی برای بسیاری از دولتها مشکلساز شده و در مواردی مثل انتخابات آمریکا دسترسی مردم و حتی سیاستمداران و دولتمردان به این شبکه ها را محدود میکنند؛ اگر به خاطر داشته باشید طی چند ماه گذشته در پی انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، فیس بوک و توییتر برای جلوگیری از بروز مشکلات و آشوبها، دسترسی رییس جمهور وقت آمریکا را به این شبکه های اجتماعی محدود و فیلتر کرد.
اما نگاهی به اتفاقاتی که در دنیا رخ داده و پرداختن به نقش رسانه های اجتماعی در پیشبرد یا سرکوب اعتراضات خالی از لطف نیست؛ طی سالهای اخیر با دسترسی گسترده مردم به شبکه های اجتماعی، سازماندهی جنبشها از طریق انتقال سریع اطلاعات و تحولات سیاسی بسیار حایز اهمیت بوده و از سوی دیگر همین شبکه های اجتماعی نقش مهمی در سرکوبی اعتراضات داشته است، همانطور که دولت چین با استفاده از این فناوری اقدام به شناسایی و سرکوب اعتراضات و تظاهرات کرده است.
از سوی دیگر اوایل سالجاری میلادی قانون جدیدی در روسیه تصویب شد که طبق آن شبکههای اجتماعی برای حذف نکردن محتوای غیر قانونی با جریمهای معادل ۱۰ درصد درآمد سالانه خود روبهرو میشدند. قانون مذکور از اوایل زمستان اجرایی شده و شبکه های اجتماعی توییتر، فیسبوک، تیک تاک و یوتیوب را ملزم به حذف محتوایی کرده که طبق قانون روسیه غیرقانونی به حساب میآید.
اما اصولا در بسیاری از کشورها دسترسی به یک سری از شبکه های اجتماعی همچون توییتر که نقش مهمی در نشر اخبار و اطلاعات دارد، نه تنها برای کاربران عادی، بلکه برای دولتمردان و سیاستمداران مهیا نیست؛ مثلا رهبرانی همچون دونالدترامپ در دسترسی به شبکه های اجتماعی با مشکل مواجه میشوند. در همان زمان که ایالات متحده به دلیل برگزاری انتخابات پرسروصدا، دچار بحران شد و دسترسی دونالد ترامپ به مدت دو هفته به شبکه های اجتماعی فیلتر و محدود و حتی پستهای این رییس جمهور سابق آمریکا از این شبکهها حذف شد، وی تصمیم گرفت که با ایجاد یک بستر رسانهی اجتماعی برای خود، توئیتر خود را دور بزند و حتی زمانی دو سه ماهه در نظر گرفتند تا یک شبکهی اجتماعی جدید راهاندازی کنند.
در کشوری مثل چین قوانین سختگیرانهای برای فعالیت شبکههای اجتماعی وجود دارد؛ بر اساس قوانین حاکم در چین، هرگونه انتشار آنلاین و انتقال اطلاعات نادرست که ممکن است نظم اقتصادی یا اجتماعی کشور را بر هم بزند، منع شده است. سیستم عاملهای رسانههای اجتماعی باید مجوز فعالیت در چین را داشته باشند. همچنین کاربران ملزم به ثبت نام شخص حقیقی و وارد کردن سایر اطلاعات هویتی خود هستند.
اما در ایران از چند سال پیش فیسبوک دسترسی همهی کاربران را مسدود کرد، در پی آن برخی از شبکه های اجتماعی همچون وایبر، ویچت، تلگرام و توییتر هم فیلتر شد، اما در این میان بسیاری از دولتمردان و سیاسیون امکان دسترسی به توییتر را دارند و تقریبا همهی کاربران برای دسترسی به این شبکه باید از وی پی ان یا فیلتر شکن استفاده کنند.
از چندی پیش زمزمههایی برای دسترسی خبرنگاران به شبکه های اجتماعی فیلتر شده از جمله توییتر منتشر شد که ظاهرا با حکم قضایی این امر ممکن میشود، اما هنوز اطلاعاتی در باره این موضوع منتشر نشده و گویا این قضیه هم به دست فراموشی سپرده شده است.
اما از سوی دیگر کلاب هاوس جدیدترین شبکه اجتماعی است که اقبال خوبی هم از سوی کاربران ایرانی یافته اما عمر این شبکه در ایران طولانی نبود و از هفتههای گذشته دسترسی به این شبکه اجتماعی هم برای کاربران همراه اول و ایرانسل با اختلال همراه شده است؛ این در حالی است که بسیاری از دولتمردان و وزرای کشور هر شب در اتاقهای مختلف به بحث و گفتگو پیرامون موضوعات مختلف میپردازند و از آنجا که امکان گفتگوی زنده فراهم است بسیاری از کاربران امکان پرسش و پاسخ با این دولتمردان را دارند. با این حال از یکی دو روز گذشته با مهلت و تایید جریمه برای جلوگیری از دسترسی آزاد کاربران به این شبکه اجتماعی، هنوز مشخص نیست که این مشکل حل خواهد شد یا خیر.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید