داغ شدن گوشی اندرویدی

علت داغ شدن گوشی اندرویدی و نحوه جلوگیری از آن

بررسی عواملی که باعث گرم شدن بیش از حد گوشی هوشمند می‌شوند

1%
  • 0/10
علت داغ شدن گوشی اندرویدی و نحوه جلوگیری از آن ۰ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ مقالات فناوری کپی لینک

گوشی‌های هوشمند، همانند بسیاری از دیگر گجت‌های موجود در بازار به دلایل مختلفی بیش از حد گرم می‌شوند، علت داغ شدن گوشی اندرویدی می‌تواند اجرای برنامه‌های سنگین، استفاده طولانی مدت، گرمای هوا و… باشد.

تعیین علت گرم شدن بیش از حد گوشی هوشمند کار دشواری است و در بعضی از موارد نمی‌توان علت اصلی این موضوع را پیدا کرد.

گوشی‌های هوشمند اندرویدی زمانی که بیش از حد گرم می‌شوند، برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پردازنده و گرم‌تر شدن دستگاه، سرعت تراشه را کاهش می‌دهند و به نوعی چیپست اصلی دستگاه را محدود می‌کنند. این عمل یک نوع حالت دفاعی برای گرم‌تر شدن دستگاه و آسیب رسیدن به تراشه است.

جالب است بدانید در گوشی‌های شرکت اپل از چنین روشی برای خنک نگه داشتن تراشه استفاده نمی‌شود و در صورت داغ شدن بیش از حد دستگاه نور صفحه نمایش به صورت خودکار کاهش پیدا می‌کند و همچنین اگر آیفون خیلی داغ شود، استفاده از بعضی از برنامه‌ها مانند برنامه دوربین امکان پذیر نخواهد بود؛ البته این اتفاق بسیار کم رخ می‌دهد و در بیشتر موارد به جای کاهش سرعت پردازنده، نور صفحه نمایش کاهش پیدا می‌کند.

دلیل داغ شدن گوشی اندرویدی چیست؟

قبل از اینکه نحوه خنک کردن گوشی هوشمند را به شما آموزش دهیم، بهتر است دلایل مختلف داغ شدن دستگاه را بررسی کنیم.

این موضوع بسیار مهم است که هنگام استفاده‌های معمولی از گوشی اندرویدی نباید دستگاه بیش از حالت عادی گرم شود و اگر دمای گجت افزایش پیدا کرد، گوشی اندرویدی شما دارای یک مشکل است. با این حال گرم شدن دستگاه را با داغ کردن (گرم شدن بیش از حد) اشتباه نگیرید، زیرا پس از 15 دقیقه اجرای بازی روی گوشی هوشمند، دستگاه گرم می‌شود و این موضوع کاملا طبیعی است. اما اگر دستگاه به قدری داغ شد که در دست گرفتن آن غیر ممکن بود یا در قسمت پنل پشتی در اطراف دوربین احساس کردید که دمای یک قسمت از دیگر بخش‌های پنل پشتی بیشتر است، این به دلیل گرم شدن تراشه دستگاه بوده که معمولا در اطراف دوربین (بسته به مدل گوشی هوشمند) قرار گرفته است.

شما می‌توانید برای جلوگیری از آسیب رسیدن به دستگاه، گوشی هوشمند خود را خاموش کنید؛ البته این کار باعث برطرف شدن مشکل نمی‌شود و تنها از آسیب رسیدن به دستگاه جلوگیری می‌کند. این امکان نیز وجود دارد تا پس از روشن شدن دوباره دستگاه، دمای آن افزایش پیدا کند.

برای جلوگیری از داغ شدن دستگاه می‌توانید نور صفحه نمایش خود را کاهش دهید یا از آن در حالتی استفاده کنید که روشنایی آن برای شما مناسب (تنظیم نور صفحه خودکار) باشد، دلیل بعدی گرم شدن دستگاه می‌تواند اتصال طولانی مدت Wi-Fi باشد، زیرا این فناوری می‌تواند روی تراشه اثر بگذارد و دمای آن را افزایش دهد.

دلیل بعدی که می‌توان برای گرم شدن دستگاه به آن اشاره کرد، اجرای بازی روی گوشی هوشمند برای مدت زمان طولانی است؛ این موضوع کاملا بدیهی است که اجرای بازی‌های سنگین و آن هم به مدت زمان طولانی می‌تواند به گوشی هوشمند شما آسیب برساند. لازم به ذکر است که این موارد می‌تواند تنها روی گوشی‌های اقتصادی (پایین‌رده) مثل Galaxy A02 و دستگاه‌های قدیمی مانند Sony Xperia Z3 اثر بگذارند و دمای این دسته از گوشی‌های هوشمند را افزایش دهند.

اگر گوشی هوشمند جدیدی یا پرچمداری در اختیار دارید و بیش از حد گرم می‌شود، دلایل دیگری وجود دارند که می‌توانند به تراشه گوشی شما آسیب برسانند که البته مقصر این موضوع شرکت تولید کننده دستگاه نیست و تنها تراشه به کار رفته در گوشی هوشمند است که می‌تواند دمای دستگاه را افزایش دهد؛ برای مثال آخرین تراشه ساخته شده توسط کمپانی کوالکام یعنی Snapdragon 888، بهترین چیپست برای دستگاه‌های اندرویدی بوده و نباید این تراشه به سادگی و در هنگام اجرای چند برنامه افزایش دما داشته باشد.

بدافزارها می‌توانند باعث داغ شدن گوشی اندرویدی شما شوند

بدافزارها یا همان برنامه‌هایی که دارای مشکلات نرم‌افزاری (باگ) هستند، می‌توانند باعث داغ شدن گوشی اندرویدی شما شوند. اگر به تازگی برنامه‌ای نصب کرده‌اید که مصرف باتری را افزایش داده یا باعث داغ شدن بیش از حد گوشی هوشمند شما می‌شود، این برنامه یک بدافزار است و باید آن را سریعا از روی گوشی هوشمند اندرویدی خود حذف کنید.

همچنین این احتمال وجود دارد که شما از یک برنامه‌ای استفاده می‌کنید که هیچ مشکلی نداشته و آسیبی به تراشه دستگاه شما وارد نکند، اما پس از مدتی با انتشار یک به روزرسانی این امکان وجود دارد تا به دلیل مشکلات نرم‌افزاری، برنامه مورد نظر به خوبی اجرا نشود و باعث گرم شدن دستگاه یا مصرف بیش از حد باتری گوشی هوشمند شما شود. جالب است بدانید به روزرسانی برنامه‌ها اکثرا باعث بهبود عملکرد نرم‌افزار و اجرای بهتر آن‌ها می‌شود، اما در بعضی از موارد این برنامه‌ها دچار مشکل می‌شوند. در صورتی که به تازگی برنامه‌ای را روی گوشی هوشمند خود نصب کرده‌اید و احتمال می‌دهید که ممکن است این برنامه یک بدافزار باشد، باید برنامه مورد نظر را حذف کنید یا اگر نسخه جدیدی از آن منتشر شده، سریعا به روزرسانی را دریافت کنید.

استفاده بیش از حد از دوربین

یکی دیگر از دلایل مهم داغ شدن گوشی اندرویدی، استفاده از دوربین با کیفیت بالا برای مدت زمان طولانی است. گرم شدن به دلیل استفاده از دوربین بیشتر در دستگاه‌های پرچمدار و گوشی‌های هوشمندی که به دوربین‌های باکیفیت مجهز شده‌اند، اتفاق می‌افتد. این دسته از گوشی‌های هوشمند به دلیل داشتن دوربین باکیفیت و استفاده بیش از حد آن می‌توانند باعث گرم شدن تراشه شوند، برای مثال اگر شما بین 5 تا 10 دقیقه با دوربین گوشی Galaxy S21 Ultra با حداکثر کیفیت فیلم‌برداری کنید، متوجه گرم شدن پرچمدار سامسونگ خواهید شد.

فیلم برداری به مدت زمان یک دقیقه در حالت 4K با نرخ فریم 60 فریم بر ثانیه، حدود 400 مگابایت فضا برای ذخیره سازی نیاز دارد و پردازش این ویدیو برای مدت زمانی طولانی باعث گرم شدن بیش از حد تراشه دستگاه می‌شود؛ برای مثال فیلم برداری با دوربین سلفی یکی از دستگاه‌های سری گلکسی M شرکت سامسونگ به مدت زمان 20 دقیقه (با حداکثر کیفیت) می‌تواند دستگاه را به قدری داغ کند که به کاربر هشدار دهد تا گوشی هوشمند خود را برای جلوگیری از آسیب رسیدن به دستگاه، خاموش کند.

جالب است بدانید در سال 2016 شرکت سامسونگ یک گوشی هوشمندی به نام Galaxy Note 7 به بازار عرضه کرد، این دستگاه دارای یک مشکل بسیار بزرگ بود که این مشکل باعث می‌شد تا استفاده از این گجت برای کاربران غیر ممکن شود. کمپانی سامسونگ در هنگام ساخت این دستگاه فضای قسمت باتری را بسیار کوچک طراحی کرده بود و این موضوع باعث داغ شدن بیش از حد دستگاه و باتری می‌شد، به همین دلیل پس از مدتی استفاده از گلکسی نوت 7، باتری این دستگاه منفجر (همانند تصویر زیر) و باعث آسیب رسیدن به کاربران می‌شد.

تابش مستقیم نور خورشید و گرمای هوا

عوامل محیطی می‌توانند بر داغ شدن گوشی اندرویدی شما تاثیر بگذارند، برای مثال قرار دادن گوشی هوشمند در معرض نور مستقیم خورشید می‌تواند باعث گرم شدن بیش از حد گوشی هوشمند شود و این موضوع کاملا طبیعی است و قرار دادن هر جسمی در معرض نور مستقیم خورشید باعث گرم شدن آن می‌شود. همچنین در فصل تابستان هنگامی که خودرو خود را در زیر نور خورشید قرار می‌دهید، این کار باعث گرم شدن قسمت‌های داخلی ماشین مانند داشبورد می‌شود.

حال اگر گوشی هوشمند خود را روی داشبورد قرار دهید و همچنین نور خورشید نیز به آن بتابد، احتمال منفجر شدن باتری یا داغ شدن بیش از حد و آسیب رسیدن به تراشه دستگاه وجود دارد.

همچنین اگر از گوشی هوشمند خود در بیرون از خانه و در زیر نور مستقیم خورشید استفاده می‌کنید، پیشنهاد می‌شود از این کار اجتناب کرده و در قسمت‌هایی که نور خورشید به دستگاه شما نمی‌تابد از آن استفاده کنید.

حذف بدافزارها

همانطور که در بالا اشاره کردیم، بدافزارها می‌توانند باعث به وجود آمدن مشکلاتی شوند که به دستگاه شما آسیب می‌رساند. کسانی که این بدافزارها را طراحی می‌کنند به سلامت دستگاه شما اهمیتی نمی‌دهند، به همین دلیل است که بهینه سازی‌های نرم افزاری صورت نمی‌گیرد و این موضوع باعث مصرف بیش از حد باتری و گرمای بیش از حد دستگاه می‌شود. ناگفته نماند که کسانی که این بدافزارها را می‌سازند قصد دارند تا به اطلاعات گوشی هوشمند شما دسترسی داشته باشند.

این بدافزارها می‌توانند به صورت یک تبلیغ برنامه در سایت‌های مختلف یا به صورت یک نرم افزار کاملا عادی غیر قابل تشخیص در فروشگاه رسمی Google Play در دسترس کاربران قرار بگیرند، در نتیجه شما باید برنامه‌هایی را نصب کنید که معروف هستند یا تعداد دانلود آن‌ها بسیار زیاد است، در غیر این صورت پیشنهاد می‌شود تا از دانلود آن برنامه صرف نظر کنید.

استفاده از قاب (گارد)

یکی از دلایل مهمی که باعث داغ شدن گوشی اندرویدی یا حتی آیفون‌ها می‌شود، استفاده از قاب یا همان محافظ بدنه گوشی هوشمند است.

بسیاری از قاب‌های موجود در بازار دارای جنس پلاستیکی هستند و اکثر سازندگان هم برای اینکه سود بیشتری داشته باشند، از پلاستیک بی‌کیفیت استفاده می‌کنند.

ناگفته نماند بعضی از قاب‌هایی که دارای جنس چرم نیز هستند، باعث گرم شدن گوشی می‌شوند، علت این موضوع این است که زمانی که گوشی در قاب قرار می‌گیرد، در واقع داخل یک فضای بسته قرار گرفته و نمی‌تواند گرمای خود را به محیط منتقل کند، همچنین ارتباطی با جریان هوا نداشته و نمی‌تواند توسط جریان هوا خنک شود.

همانطور که متوجه شده‌اید، قاب درواقع یک عایق است که باعث می‌شود تا گوشی هوشمند نتواند دمای خود را کنترل کند. پیشنهاد می‌شود که هنگام اجرای بازی‌های سنگین به مدت زمان طولانی از قاب استفاده نکنید تا دستگاه مورد نظر دمای مناسبی داشته باشد.

داغ کردن گوشی اندرویدی در هنگام شارژ شدن

یکی دیگر از موارد تاثیر گذار روی داغ شدن گوشی اندرویدی، باتری و شارژر است. اگر گوشی هوشمندی در اختیار دارید که چند بار، بیش از حد شارژ شده باشد (یعنی 100 درصد شارژ شده و باز هم به آداپتور متصل بوده) پیشنهاد می‌شود که برای جلوگیری از آسیب رسیدن به آن، شارژ دستگاه از 80 یا 90 درصد بیشتر نشود. اگر این اتفاق رخ دهد گرم شدن گوشی هوشمند اندروید شما طبیعی است.

به علاوه اگر گجت بیش از حد شارژ نشده باشد و همچنان این مشکل وجود داشته باشد، احتمالا آداپتور یا کابل شارژ شما برای شارژ کردن این دستگاه مناسب نیست. برای رفع این مشکل می‌توانید، آداپتور، کابل شارژ یا باتری گوشی هوشمند خود را تعویض کرده یا درگاه شارژ خود را تعمیر کنید.

آیا Wi-Fi و Bluetooth باعث گرم شدن گوشی اندروید می‌شوند؟

همانطور که در بالا اشاره کردیم استفاده از Wi-Fi به مدت زمان طولانی باعث داغ شدن گوشی اندرویدی می‌شود. برنامه‌هایی که در پس زمینه گوشی‌های اندرویدی اجرا می‌شوند می‌توانند باعث گرم شدن دستگاه شوند، زیرا این نرم افزارها از تراشه، Wi-Fi، بلوتوث و اینترنت دیتا استفاده می‌کنند که استفاده از موارد مصرف باتری و دمای دستگاه را افزایش می‌دهند.

برای جلوگیری از مصرف باتری بیش از حد توسط این برنامه‌ها در بخش تنظیمات به قسمت باتری رفته در این بخش گزینه Consuming apps را انتخاب کنید، سپس توسط ابزار Adaptive Battery می‌توانید استفاده این برنامه‌ها را از باتری محدود کنید.

به علاوه این امکان وجود دارد تا استفاده برنامه‌ها از اینترنت دیتا را نیز محدود کنید؛ برای انجام این کار در بخش تنظیمات به قسمت Apps & notifications رفته و گزینه All apps را انتخاب کنید، سپس برنامه مورد نظر خود را لمس کرد و در صفحه باز شده Data usage را انتخاب کنید. اکنون شما می‌توانید مصرف اینترنت برنامه مورد نظر را محدود کنید. همچنین این امکان نیز وجود دارد تا با لمس Force Stop برنامه را به صورت کاملا متوقف کرده و به خنک شدن گوشی هوشمند خود کمک کنید.

نحوه خنک کردن گوشی هوشمند

تا به اینجا تمام مواردی که روی افزایش دمای گوشی هوشمند تاثیر داشتند را مورد بررسی قرار دادیم، اکنون بهترین روش را به شما آموزش می‌دهیم تا در صورت داغ شدن گوشی هوشمند از این روش استفاده کنید. در صورت گرم شدن بیش از حد گوشی اندرویدی، ابتدا گجت خود را از قاب (گارد) بیرون بیاورید، سپس حالت هواپیما را فعال کنید تا اتصالات بلوتوث، Wi-Fi و اینترنت دیتا غیر فعال شوند.

پس از انجام این کار گوشی را از محلی که در معرض نور مستقیم خورشید قرار دارد، خارج کنید، سپس گجت را در جلوی یک خنک کننده مانند کولر قرار دهید، لازم به ذکر است که به هیچ وجه گوشی را در داخل یخچال یا فریزر قرار ندهید، زیرا کاهش ناگهانی دما می‌تواند به دستگاه آسیب برساند.

سپس هنگامی که دمای دستگاه کمی کاهش پیدا کرد، نور صفحه نمایش را کاهش دهید.

شما می‌توانید حالت صرفه جویی در مصرف باتری را روشن کنید تا دیگر دستگاه شما بیش از حد گرم نشود، به علاوه برای حذف کردن بدافزارها نیز تلاش کنید.

سپس استفاده از دوربین، بلوتوث، Wi-Fi و GPS را کاهش دهید تا دمای دستگاه کاهش پیدا کند؛ به علاوه در صورت لزوم باتری، کابل شارژ و آداپتور خود را تعویض کنید تا عملکرد باتری نیز بهتر شود. در صورتی که گوشی هوشمند به شما هشدار داد تا دستگاه خود را برای محافظت در برابر گرمای بیش از حد خاموش کنید، حتما این کار را انجام دهید.

به نظر شما چه عوامل دیگری وجود دارند که بر داغ شدن گوشی اندرویدی تاثیر می‌گذارند؟



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments