پروانهی انتشار؛ سدی تازه در مقابل بازیسازان ایرانی
فشارهای مجلس شورای اسلامی سرانجام نتیجه داد
بنیاد ملی بازیهای رایانهای با انتشار یک بیانیهی بلندبالا در وب سایت رسمی خود، از لزوم کسب پروانهی انتشار توسط بازیسازان ایرانی خبر داده است.
وزارت ارشاد طی سالهای اخیر به دلایل مختلفی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی تحت فشار بوده که یکی از آنها، بازیهای ویدیویی است. نمایندگان مجلس که به هیچ وجه از عملکرد وزارت در بحث نظارت روی بازیها رضایت نداشتند، وزیر ارشاد را به مجلس فراخوانده و خواستار توضیح شدند. نصرالله پژمانفر که آن زمان نمایندهی مجلس بود، در سخنرانی خود گفت بازیها نه تنها ابزاری برای کسب درآمدهای هنگفت برای شرکتهای مختلف هستند، بلکه به دستگاه بزرگ ضد فرهنگی تبدیل شدهاند که از طریق روشهای مختلف برای ایجاد گسست سنی و فاصله بین فرزندان و والدین اقدام میکنند. این جلسه نهایتا با کارت زرد به وزارت ارشاد خاتمه یافت.
ماجرا به همینجا ختم نمیشود. امیرحسین فصیحی یکی از سازندگان Children of Morta است؛ عنوانی که در بازارهای جهانی عرضه شد و بازخوردهای بسیار مثبتی را از سوی کارشناسان و کاربران وب سایتهای معتبر دریافت کرد. نمرات این بازی در استیم و متاکریتیک به ترتیب ۹/۱۰ و ۸۲/۱۰۰ هستند. فصیحی اواخر سال گذشتهی شمسی از احضار خود به دادگاه خبر داد. او مدعی شده بود به دلیل وجود رقص، بیحجابی شخصیتها، نبود ذکری از خدا، استفاده از جادو برای نابودی شیاطین و برگزاری یک مراسم تدفین غیراسلامی در بازی باید به مراجع قانونی مراجعه کند. اینطور که به نظر میرسد، ماجرای کارت زرد مجلس به وزیر ارشاد به خاطر عملکرد ضعیف بنیاد ملی بازیهای رایانهای در بحث نظارت و همچنین وجود محتوای «غیراخلاقی» در بازیهای مختلف از جمله فرزندان موراتا سرانجام کار خود را کرد.
بنیاد ملی بازیهای رایانهای با انتشار یک بیانیهی رسمی در وب سایت رسمی خود، از لزوم کسب مجوز توسط فعالان ویدیو گیم در ایران خبر داده است. طبق آنچه در متن آمده، افرادی که در این حوزه فعالیت دارند باید با در نظر گرفتن شغل خود برای دریافت «مجوز فعالیت نشر بازی رایانهای»، «پروانهی انتشار بازیهای رایانهای» و «صدور مجوز فعالیت بازیگاه» اقدام کنند. اولین مجوز، شامل اشخاص حقیقی یا حقوقیای میشود که به فعالیت نشر در عرصهی بازیهای رایانهای میپردازند. دومین مجوز، برای افرادی است که میخواهند یک بازی ویدیویی منتشر کنند. مجوز سوم هم شامل حال افرادی میشود که به دنبال تاسیس یک گیمنت هستند. طبق آنچه در بیانیهی بنیاد آمده، افرادی که در حال حاضر یک بازی منتشر شده دارند یا مدیر گیمنت هستند، هم اکنون باید برای دریافت مجوز اقدام کنند. البته بنیاد به جهت مساعدت با ذینفعان خصوصا بازیسازان، مهلت سه ماههای را برایشان در نظر گرفته است.
طبق آنچه در بیانیهی اخیر بنیاد آمده، نظارت بر محتوای محصول تنها به قبل از انتشار ختم نشده و پس از عرضه به بازار هم ادامه خواهد داشت. به بیان دیگر، سازندگان باید از طریق «خوداظهاری»، محتوای بهروزرسانی در هر نسخه را معرفی کنند تا در صورت مغایرت با قوانین، تغییرهای مورد نیاز اعمال شود. بنیاد همچنین تاکید کرد بهروزرسانیهایی که باعث تغییر ردهبندی سنی یک بازی شوند، به دریافت پروانهی انتشار جداگانه نیاز دارند. برای مطالعهی بیانیهی کامل و اقدام به دریافت مجوز مورد نظر میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
اقدام اخیر بنیاد ملی بازیهای رایانهای چندان به مزاق تعدادی از بازیسازان ایرانی خوش نیامده و آن را سدی در مقابل خود میبینند. دلایل مختلفی در بدبینی آنها دخیل هستند که از مهمترینشان میتوان به نظارت سلیقهای اشاره کرد. علاوه بر این، توسعهدهندگان داخلی ترجیح میدهند محصولات خود را متناسب با مخاطبان انگلیسی زبان و بازارهای بینالمللی تولید کنند تا به سود بیشتری دست یابند. این اقدام به خودی خود باعث میشود خبری از محتوای اسلامی در داستان نباشد؛ موردی که میتواند برای بازیسازان دردسرساز شود.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید