1%
  • 10/10

شکست دوباره بازی‌های چندنفره Resident Evil و تکرار اشتباهات کپکام

علت این ناکامی‌ها چیست؟

شکست دوباره بازی‌های چندنفره Resident Evil و تکرار اشتباهات کپکام ۱ ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ مقالات جانبی (گیم) کپی لینک

برخلاف موفقیت چشمگیر بازی‌های تک‌نفره Resident Evil در طول تمام دوران، اما بازی های چندنفره و آنلاین این فرنچایز همواره شکست خورده‌اند که در این مقاله به بررسی جوانب مختلف این ناکامی‌ها می‌پردازیم.

چه گیمر قدیمی باشید و چه تازه به دنیای بازی‌ها قدم گذاشته باشید، حتما با سری رزیدنت اویل آشنا هستید؛ فرنچایزی که برای نخستین بار در سال ۱۹۹۶ میلادی توسط شرکت کپکام برای پلی استیشن منتشر شد که محیط خوفناک و گیم‌پلی دلهره‌آور، زمینه را برای توسعه دنباله‌های آن فراهم کرد؛ به طوری که با گذشت بیش از دو دهه، این سری هنوز هم در میان بازیکن‌ها محبوب بوده و چه بسا در حال حاضر به لطف نسخه‌های بازسازی شده و عناوین جدید، در بهترین حالت ممکن خود قرار دارد. در حقیقت، این سری در حدود یک دهه اخیر تقریبا مرتکب هیچ اشتباهی نشده و با ارائه یک جریان ثابت از بازی‌ها، همواره مورد تحسین منتقدها و هوادارها قرار گرفته است. فارغ از بازخوردهای تحسین‌آمیز منتقدها، بازی‌های رزیدنت اویل در زمینه تجاری نیز موفقیت قابل توجهی را تجربه کرده‌اند.

در این میان، چند سالی است که بسیاری از بازی‌سازها و شرکت‌های ناشر به خاطر محبوبیت روز افزون بازی‌های چندنفره، به توسعه عناوین سرویس محور روی آورده‌اند. این عناوین به لطف سیستم‌های پرداخت درون برنامه‌ای، بسته‌های الحاقی، فصل‌ها و بتل پس‌ها، درآمدهای چشمگیر و هنگفتی را به همراه دارند که همین دلیل خوب و منطقی‌ای برای شماری از ناشرها جهت ورود به این بازار پرسود بوده است. در کنار ساخت بازی‌های سرویس محور جدید، شماری از ناشرها به لطف محبوبیت فرنچایزهای خود، رویکردی متفاوتی در پیش گرفتند و فارغ از توسعه عناوین  تک‌نفره، بازی مستقل و چندنفره آن‌ها را نیز راهی بازار کرده‌اند.

برخلاف تصورها، همه بازی‌های سرویس محور از نظر تجاری موفق نبوده‌اند و نتواستند آن‌طور که باید و شاید به وعده‌های خود عمل کنند؛ عناوینی همچون Marvel’s Avengers و Suicide Squad Kill the Justice League و Anthem و Concord و XDefiant از جمله برجسته‌ترین بازی‌های شکست‌خورده در طول سال‌های اخیر به شمار می‌روند که نه تنها سودی برای سازندگان نداشتند، بلکه ضررهای چند ده و حتی چند صد میلیون دلاری به ناشرهای خود تحمیل کردند.

متاسفانه، سری رزیدنت اویل نیز از این ماجرا مستثنی نبوده است. در واقع، فارغ از تمامی دستاوردهای ارزشمندی که این فرنچایز در زمینه بازی‌های تک‌نفره و داستان محور به دست آورده، اما در حوزه بازی‌های چندنفره شکست‌هایی را تجربه کرده است. البته که نمی‌توان یک سری از موفقیت‌های بازی های چندنفره Resident Evil در گذشته را انکار کرد، لیکن باید دقت داشت که اغلب این موفقیت‌ها در قالب بازی‌های کوآپ به دست آمده و این سری در زمینه بازی‌های PvP (بازیکن در برابر بازیکن) هنوز مسیر پرچالشی را در پیش دارد. جدیدترین نمونه از این شکست‌ها، بازی Resident Evil Re:Verse بوده است. پس از چندین بار تأخیر و نمایش‌های ناامیدکننده و ضعیف، این بازی شوتر سوم شخص چندنفره سرانجام در سال ۲۰۲۲ میلادی برای کنسول‌های ایکس باکس وان و پلی استیشن ۴ و همچنین پلتفرم رایانه شخصی منتشر شد. برخلاف انتظارها، به محض انتشار بازی، موج شدیدی از انتقادها و اعتراض‌های بازیکنان به راه افتاد. این بازی بیشتر شبیه به یک پروژه عجولانه و ناکام بود که نه تنها جذابیت‌های سری رزیدنت اویل را به درستی منتقل نکرد، بلکه حتی شامل هیچ کدام یک از ویژگی‌هایی که هوادارها خواستار آن بودند، نمی‌شد. آن‌طور که به نظر می‌رسید، هدف شرکت کپکام از توسعه و انتشار این بازی، ارائه یک اثر جذاب و چندنفره از جهان رزیدنت اویل نبوده است، بلکه آن‌ها بازی را صرفا برای کسب طراحی کرده بودند.

بر این اساس، شکست بازی Resident Evil Re:Verse برای هیچکس غافلگیرکننده نبود. در واقع حتی می‌توان ادعا کرد که از همان زمان معرفی بازی، هیچ شکی در شکست آن وجود نداشت. زمانی که این بازی فاصله چندانی با انتشار نداشت، هوادارها هیج شور و شوقی برای تجربه بازی نداشتند. در همین برهه، چندین تست بتا برای ارزیابی عملکرد بازی توسط کپکام برگزار شد و اغلب افرادی که در این بتاها شرکت کردند، بر این باور بودند که طبق روال همیشه عناوین چندنفره رزیدنت اویل، هسته اصلی بازی ایده خوبی دارد، اما تیم سازنده همه این ایده‌ها و ویژگی‌های گیم‌پلی را ناتمام و نیمه‌کاره رها کرده و ساختار بازی به وضوح ناقص است. به عقیده آن‌ها، مدت کوتاهی بعد از عرضه، این بازی نیز مشابه آثار قبلی به فراموشی سپرده خواهد شد؛ اتفاقی که دقیقا درست از آب درآمد. پس از انتشار بازی، آمار و ارقام نشان می‌دهد که تعداد بازیکنان آن هرگز به سطح چشمگیری دست نیافته و از همان روزهای نخست نیز برای همه بازیکنان آشکار شد که کپکام قصد پشتیبانی از بازی و ارائه محتواهای جدید و فصلی را نیز ندارد. بنابراین، زمانی که شرکت ژاپنی کپکام در بیانیه‌ای رسما اعلام کرد که سرورهای بازی Re:Verse در روز ۲۹ ژوئن سال ۲۰۲۵ میلادی (۸ تیر ماه سال ۱۴۰۴) برای همیشه از دسترس خارج می‌شود، هیچ‌کس از این تصمیم و اتفاق متعجب نشد؛ جالب‌تر اینکه حتی هیچ یک از هوادارهای پروپاقرص فرنچایز نیز در شبکه‌های اجتماعی و انجمن‌ها خواستار تجدید نظر و تداوم پشتیبانی‌ها از بازی نشده است.

بهتر است بدانید که این تنها شکست در میان عناوین رزیدنت اویل نیست، بلکه می‌توان آن را آخرین شکست در فهرست طولانی شکست‌های بازی‌های چندنفره در تاریخ سری رزیدنت اویل دانست! بازی Re:Verse به عنوان یک اثر مستقل چندنفره برای بازی Resident Evil Village ساخته شده بود. پیش از این بازی، اثر Resident Evil Resistance همراه با نسخه بازسازی شده Resident Evil 3 در سال ۲۰۲۰ میلادی منتشر شده بود. رسیستنس در واقع یک اثر چندنفره‌ به صورت چهار در برابر یک (4vs1) بوده که چهار بازیکن به عنوان بازمانده و یک بازیکن به عنوان قاتل یا همان مسترمایند به مبارزه با یکدیگر می‎‌پردازند. این عنوان از نظر مفهومی بهتر از Re:Verse عمل کرد، اما در نهایت این بازی نیز نتوانست از نظر کیفی رضایت‌بخش باشد و در مقایسه با عناوین تک‌نفره و اصلی سری، تا حد قابل توجهی ضعیف و ناتمام به نظر می‌رسید.

حتی قبل از Resistance، کپکام بازی دیگری تحت عنوان Umbrella Corps در سال ۲۰۱۶ میلادی منتشر کرده بود که شاید بتوان آن را بدترین تجربه عناوین رزیدنت اویل در زمینه عناوین چندنفره PvP خطاب کرد. این بازی درست زمانی راهی بازار شد که کپکام به دنبال تغییر و تحول بزرگ در سری رزیدنت اویل بود. در حقیقت، زمانی که هوادارها از تجربه‌های تکراری بازی‌های رزیدنت اویل خسته شده بودند، کپکام تصمیم گرفت تا با ایجاد تحولات عظیم از جمله تغییر زاویه دید دوربین از سوم شخص به اول شخص، ساختار اصلی مجموعه را به کلی تغییر دهد.

بدین ترتیب، بازی Umbrella Corps در یک دوره پرچالشی در دسترس گیمرها قرار گرفت. البته، این بهانه خوبی برای توجیه ضعف‌های آن نیست. طبق نظر بسیاری از هوادارها، حتی اگر بازی در شرایط بهتری منتشر می‌شد، خبری از استقبال عالی گیمرها نبود. با همه این‌ها، بازی به سرعت جای خود را در میان یکی از بدترین بازی‌های تاریخ سری Resident Evil قرار داد و از همان ابتدا مورد انتقادهای شدید بازیکنان قرار گرفت؛ طراحی‌های ناامیدکننده، سیستم کنترل پیچیده و ناهماهنگ، کیفیت بصری ضعیف، نبود ارتباط با داستان‌های بازی‌های رزیدنت اویل و از همه مهم‌تر، تلاش واضح برای کپی‌برداری از بازی‌های تیراندازی اول شخص مشابه باعث شد تا این بازی به یک شکست تمام عیار برای کپکام تبدیل شود.

تمامی این گفته‌ها مهر تاییدی بر این است که سری Resident Evil نتواسته در حوزه بازی‌های PvP عملکرد موفقی داشته باشد و بدون هیچ تعصبی، باید شکست آن را پذیرفت. با این حال، این بدان معنا نیست که گیمرها باید به کلی قید تجربه تیمی بازی‌های رزیدنت اویل را بزنند و نسبت به آینده آن نیز ناامید باشند. اگر نگاهی به عناوین قدیمی این مجموعه پرطرفدار بیاندازیم، می‌توان به این نتیجه رسید که اگر کپکام به دنبال موفقیت در زمینه بازی‌های چندنفره است، بهتر است به‌جای ارائه عناوین PvP، روی تجربه کوآپ تمرکز کند.

همان‌طور که اشاره شد، بازی‌های سری Resident Evil فارغ از شکست‌های خود در زمینه بازی های چندنفره بازیکن در برابر بازیکن، در حوزه عناوین کوآپ عملکرد چندان ضعیفی نداشته و چه بسا برخی از بازی‌های کوآپ و تیمی این سری باب میل هوادارها بوده است. بازی‌هایی همچون Resident Evil Revelations 2 و Resident Evil 5 از جمله عناوینی هستند که حتی اگر فاصله زیادی با تجربه‌های تک‌نفره و داستان محور این فرنچایز داشته‌اند، اما در حوزه کوآپ و همکاری تیمی تجربه‌های هیجان‌انگیز و سرگرم‌کننده‌ای را برای هوادارها به ارمغان آورده‌اند. همچنین، از نظر برخی از هوادارها، حتی اگر بازی Resident Evil 6 را به صورت کوآپ تجربه کنید، می‌تواند ساعت‌ها شما را به خود سرگرم کند.

با این حال، عناوین مزبور جزء بهترین عناوین کوآپ سری رزیدنت اویل محسوب نمی‌شوند. بهترین بازی کوآپ این فرنچایز، Resident Evil Outbreak است که در سال ۲۰۰۳ میلادی راهی بازار شد. در حقیقت، این بازی جزو اولین تجربیات مجموعه در زمینه بازی‌های آنلاین و چندنفره بود که در زمان خود یک تجربه جدید و منحصر به فردی را ارائه می‌داد و به همین خاطر، در میان طرفداران یک تجربه فوق‌العاده کوآپ محسوب می‌شود. در بازی رزیدنت اویل اوت بریک شما در بهبوبه شیوع ویروس T و حمله زامبی‌ها، در تلاش هستید از شهر خوفناک راکون سیتی فرار کنید. برخلاف نسخه‌های تک‌نفره سری رزیدنت اویل که معمولاً داستان بازی حول محور یک شخصیت همچون لیان کندی می‌چرخد، در بازی اوت بریک بازیکنان می‌توانند کنترل یک گروه از شخصیت‌های مختلف را به دست بگیرند که هرکدام یک از آن‌ها ویژگی‌ها و توانایی‌های خاص و منحصر به فرد خود را دارند.

یکی از ویژگی‌های مهم بازی در آن زمان، امکان تجربه بازی به صورت تیم‌های چهارنفره بود که باید با همکاری دوستان خود برای بقا و فرار از شهر تلاش می‌کردید. به عبارتی، هر یک از گیمرها باید به صورت مشترک برای حل معماها، قتل و عام زامبی‌ها و بقا در شرایط بحرانی مبارزه می‌کردند. مشابه بسیاری از عناوین کوآپ و چندنفره، هر یک از شخصیت‌ها در بازی مهارت‌های ویژه خود را داشتند که در شرایط خاص، نجات‌بخش تیم بودند. برای مثال، یکی از اعضا در نقش پزشک بود که در کنار مبارزه با دشمنان، جان سایر بازیکن‌ها را احیا می‌کرد.

البته، این بازی بدون عیب و ایراد هم نبود. در واقع، فارغ از نوآوری‌های بازی که در دوره خود تحسین‌برانگیز بود، مشکلات فنی و اتصال اینترنت که در آن زمان بر تجربه آنلاین بازی‌ها به شدت تاثیرگذار بود، لطمه‌هایی به تجربه بازی وارد کرده بودند و از طرفی، کپکام به خوبی از سرورهای بازی پشتیبانی نکرد و به خاطر این موارد، بازی نتوانست به موفقیت بزرگ و چشمگیری دست یابد. با وجود این‌ها، بازی Resident Evil Outbreak با ترکیب دوربین‌های ثابت و طراحی بازی ترسناک بقا، یک الگوی موفق برای ساخت یک بازی چندنفره در جهان رزیدنت اویل ایجاد کرد و هنوز هم در دل طرفدارها جایگاه ویژه‌ای دارند. به رغم درخواست‌های مکرر طرفداران، شرکت کپکام هرگز به بازگشت به این مدل بازی‌ها توجه نکرده و گویا تمایلی هم به انجام این کار ندارد.

بازگشت کپکام به بازی Resident Evil Outbreak  چیزی است که اغلب هوادارها در طول دو دهه اخیر خواستار آن بوده‌اند. توسعه بازی جدید کوآپ از سری رزیدنت اویل که به طور منظم محتواهای جدیدی دریافت کند و بسیاری از مکان‌ها، شخصیت‌ها و دشمنان محبوب و معروف فرنچایز نیز در آن حضور داشته باشند، بدون شک یک تجربه جذاب و هیجان‌انگیزی را برای بازیکن‌ها رقم می‌زند که همزمان با موفقیت آن، شرکت کپکام می‌تواند روی توسعه محتواهای جدید و حتی ساخت بازی‌های تک‌نفره بیشتر از این فرنچایز تمرکز کند.

به طور کلی، نگاهی به گذشته و تلاش‌های کپکام نشان می‌دهد که این شرکت باید طبق روال گذشته به توسعه بازی‌های تک‌نفره از سری رزیدنت اویل ادامه دهد؛ موردی که از گذشته تا به امروز همواره جزء اصلی‌ترین خواسته‌های هوادارها هم بوده است. با این حال، در حوزه بازی‌های چندنفره و آنلاین، شرایط به کلی متفاوت است. تاریخ این شرکت نشان می‌دهد که آن‌ها باید از ساخت بازی‌های PvP دست بردارد و ایده‌هایی که همواره با شکست مواجه می‌شوند، فراموش کند. در عوض، این ناشر ژاپنی بهتر است به سراغ توسعه عناوین کوآپ بروند و با یک برنامه دقیق و بررسی شده، یک اثر جذاب و مطابق با خواسته‌های بازیکن‌ها توسعه دهند.

در پایان این مقاله، دیدگاه شما در رابطه با شکست بازی های چندنفره سری Resident Evil چیست؟ به نظر شما، آیا کپکام باید به کلی قید عناوین مولتی پلیر این مجموعه را بزند یا با برنامه‌ریزی‌های دقیق می‌تواند یک اثر چندنفره جذاب تقدیم هوادارها کند؟ شما چه انتظارهایی از بازی‌های جدید رزیدنت اویل دارید؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments