از آنجایی که رقابتی شدید میانشان شکل گرفته، قصد داریم مقایسهای میان ماینکرفت و روبلاکس انجام داده و ببینیم کدام یک بهتر است.
هیچ کس نمیتواند انکار که ماینکرفت در حال حاضر یکی از محبوبترین بازیها در جهان است؛ بازیای که حالا یک رقیب جدی دارد. روبلاکس نزدیک به دو دهه پیش و قبل از ماینکرفت عرضه شد و با همه گیری ویروس کرونا، به رقیبی جدی برای محصول موجانگ تبدیل شده است. در این مقاله قصد داریم مقایسهای میان عناوین مزبور انجام دهیم.
در ابتدا به صورت خلاصه وار با Minecraft و Roblox آشنا شده و سپس مقایسهای بخش به بخش انجام خواهد گرفت.
ماینکرفت چیست؟
ماینکرفت یک بازی سندباکس بوده و از گرافیکی مکعبی بهره میبرد. محصول استودیو موجانگ دارای مدهای متعددی است که مشهورترینهایشان Survival و Creative نام دارند. کاربر در Survival باید به جستجو در محیط بسیار وسیع بازی پرداخته، منابع مورد نیاز را جمع آوری کرده و آیتمهای مد نظر (زره، سلاح و …) را بسازد. هدف نهایی در این مد، تلاش برای بقا در برابر موجودات متخاصمی است که در محیط وجود دارند. کاربر حتی میتواند برای خود یک پناهگاه ساخته و منابع جمع آوری شده را در آنجا نگه دارد. در مد Creative خبری از موجودات متخاصم و مزاحم نیست. کاربر آزاد است تا به واسطه آیتمهای موجود هر سازهای را بسازد: از کلبهای چوبی و کوچک گرفته تا مدرسه علوم و فنون جادوگری هاگوارتز!
Minecraft توسط یک برنامه نویس سوئدی به نام مارکوس پیرسون خلق شده و با ثبت فروشی بالغ بر ۲۳۸ میلیون نسخه، در حال حاضر پرفروشترین بازی در تاریخ صنعت ویدیو گیم است.
روبلاکس چیست؟
روبلاکس محصولی در سبک بازی سازی است. به بیان دیگر، یک پلتفرم ساخت بازی آنلاین بوده و کاربران میتوانند به واسطه آن ایدههای خود را در قالب یک بازی ویدیویی پیاده سازی کرده و با دیگران به اشتراک بگذارند. افرادی که قصد دارند ایدههایشان را در Roblox به واقعیت تبدیل کنند، باید یک زبان برنامه نویسی به نام Lua را یاد بگیرند که به صورت اختصاصی برای این بازی طراحی شده است. آن دسته از مخاطبانی که هیچ سررشتهای از برنامه نویسی ندارند، میتوانند یکی از بازیهای ساخته شده توسط دیگران را انتخاب کرده و پای تجربهاش بنشینند. در حال حاضر، میلیونها بازی ویدیویی مختلف در روبلاکس قابل دریافت بوده و مخاطب هدف اکثرشان هم کودکان هستند.
روبلاکس، حاصل تلاشهای اریک کسل (Erik Cassel) و دیوید بازوسکی (David Baszucki) بوده و نسخه نهاییاش در سپتامبر سال ۲۰۰۶ میلادی منتشر شد. اگرچه کاربران زیادی داشت، همه گیری کووید-۱۹ و برقراری محدودیتهای اجتماعی بود که شهرتش را در سراسر جهان چندین برابر کرد. کودکان که نمیتوانستند به بیرون از خانه بروند، پای تجربه این بازی نشسته و در کنار سرگرم شدن، دوستان جدید زیادی پیدا کردند. حتی در یک برهه زمانی، والدین از این بازی برای برگزاری مهمانی تولد کودکشان بهره میبردند.
طبق آمارها، بیش از نیمی از کودکان زیر ۱۶ سال آمریکا Roblox را تجربه میکنند که آماری فوق العاده است.
مقایسه ماینکرفت با Roblox
در این بخش از مقاله دو بازی ماینکرفت و روبلاکس را مقایسه کرده و سعی میکنیم به این سوال پاسخ دهیم: کدام گزینه بهتری است.
گیم پلی
ماینکرفت چهار مد (Creative، Survival، Hardcore و Adventure) داشته و کاربر بر اساس سلیقه خود میتواند یکی از آنها را انتخاب کرده و پس از تنظیم میزان سختی، پای تجربه بازی بنشیند. محصول استودیو موجانگ همچنین برای بازی تک نفره مناسبتر است.
جدا از مدها، سرورهای زیادی برای ماینکرفت ایجاد شدهاند که هر کدام گیم پلی خاص خود را دارند. این سرورها توسط تولیدکنندگان محتوا توسعه یافته و ارتباطی با سازنده اصلی، یعنی استودیو موجانگ ندارد. با این حال، کیفیت بسیار بالایی داشته و میتوانند کاربر را برای مدتها سرگرم کنند. برای مثال، سرور Mineplex تجربهای شبیه به عناوین بتل رویال را به ارمغان میآورد. مثال بعدی، سرور Brawl است که برای مختص طرفداران تیراندازی اول شخص مانند Call of Duty ساخته شد.
روبلاکس، مجموعهای نامتناهی از بازیهای ویدیویی است که توسط تولیدکنندگان محتوا ساخته شدهاند. از آنجایی که تولید بازی بر بستر این محصول کار نسبتاً سادهای بوده و هر کسی میتواند انجام دهد، برخی از بازیها از کیفیت بالایی برخوردار بوده و برخی دیگر هم نه. در ضمن، تنوع در بازیها بسیار بالا بوده و تقریبا هر کاربر با هر سلیقهای (ترسناک، تیراندازی اول شخص، معمایی، آشپزی و …) میتواند در آن سرگرم شود.
خلق جهان
خلق جهان مد نظر در ماینکرفت به هیچ وجه ساده نیست. کاربر حین خلق جهان چارهای جز استفاده از دوربین اول شخص یا سوم شخص نداشته و همین موضوع میتواند در شرایط مختلف (مانند یافتن زاویه مناسب برای قرار دادن مکعبها) دردسرساز شود. روبلاکس راه حلی عالی برای مشکل مزبور دارد. کاربر در Roblox از برنامهای مختص بازی سازی بهره میبرد که با استفاده از آن میتوان هر تغییری را به وجود آورد، بدون اینکه نیازی به کنترل یک کاراکتر باشد.
برقراری ارتباط
ماینکرفت و روبلاکس هر دو کاربرانی از سراسر جهان دارند و طبیعی است که آنها بخواهند با یکدیگر تعامل داشته باشند. سیستم چت ماینکرفت طراحی قدیمیای داشته و میتواند مکالمه با دیگران را سخت کند. به خصوص اگر تعداد کاربران حاضر در روم (Room) بالا باشد.
روبلاکس علاوه بر سیستم چت متنی، یک سیستم برقراری ارتباط دیگر هم دارد. این سیستم جملات را داخل حباب و بالای سر یک کاربر نمایش میدهد. این اقدام باعث شده تا برقراری ارتباط بسیار سادهتر انجام بگیرد. در ضمن، به این موارد باید سیستم چت صوتی را هم اضافه کرد که ماینکرفت خبری از آن نیست.
وسایل نقلیه
نمیتوان انکار کرد؛ ماینکرفت محیطی شگفت انگیز داشته و کشف مکانهای مخفی و جستجو در دشتها، غارها و کوههایش واقع لذت بخش است اما یک نقطه ضعف بزرگ دارد: عدم وجود وسایل نقلیه. البته امکان ساخت سیستمهای جابجایی مانند راه آهن وجود دارد.
روبلاکس یک سیستم ساخت وسیله نقلیه داشته و به کاربر اجازه میدهد هر چیزی را خلق کند. جدا از این، فعالیتهایی در بازیهای مختلف وجود داشته که با محوریت وسایل نقلیه طراحی شده و کاربر میتواند با تجربهشان مدتها سرگرم شود.
شهرت
طبق آمارها، ماینکرفت در سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۷ میلیون کاربر فعال از سراسر جهان دارد، در حالی که تعداد کاربران فعال روبلاکس رقم ۵۸ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است. تعداد کاربران محصول Roblox Corporation همچنین ثبات داشته و به نظر نمیرسد به این زودیها شاهد افتی در این زمینه باشیم.
قیمت گذاری
یکی از اصلیترین تفاوتها میان Minecraft و Roblox برچسب قیمتیشان است.
- ماینکرفت اصطلاحاً یک بازی پریمیوم است. بدین معنا که برای دسترسی به آن باید مبلغی پرداخته شود. محصول استودیو موجانگ در قالب نسخههای مختلف مانند Java Edition (قیمت ۲۶.۹۵ دلار) و Bedrock Edition (قیمت ۶.۸۸ دلار) به فروش میرسد. زمانی که یک کاربر بازی را خریداری میکند، تمامی آپدیتها و آپگریدها را بدون پرداخت هزینه اضافی دریافت خواهد کرد.
- روبلاکس یک بازی رایگان بوده و همین مسئله باعث شده تا کاربران بیشتری به آن دسترسی داشته باشند. البته محصول Roblox Corporation یک اشتراک ماهانه دارد که بین ۵ الی۲۰ دلار قیمت گذاری شده و به کاربر اجازه میدهد تجربهای تمام عیار داشته باشد. هر چند، عدم خرید اشتراک اصلاً و ابداً از جذابیت بازی کم نمیکند.
نظارت والدین و حفظ سلامت دیجیتال کاربران کم سن و سال
از آنجایی که ماینکرفت در اصل یک تجربه آفلاین و تک نفره است، جای نگرانی برای والدین وجود ندارد؛ زیرا خبری از کاربران آزارگر نیست. همچنین محتوایی که در داخل بازی قرار گرفته، کاملاً برای کودکان مناسب است.
در آن سوی ماجرا، روبلاکس قرار میگیرد که تمرکزش کاملاً روی تجربههای چندنفره قرار دارد. در نتیجه، ممکن است کودک با کاربرانی مواجه شود که بخواهند آزارش دهند. به این مورد، بازیهای ساخته شده توسط کاربران را باید اضافه کرد که ممکن است محتوای نامناسب و حساسیت برانگیزی برای کودکان داشته باشند.
البته تیم توسعه Roblox Corporation گزینهای را به محصول خود اضافه کرده تا تنها بازیهای بدون محتوای حساسیت برانگیز برای کودکان نمایش داده شود؛ ابزاری که چندان قابل اعتماد نیست.
نتیجه گیری
Minecraft و Roblox هر دو تجربهای سرگرم کننده را ارائه داده و هر کدام نقاط قوت و ضعف مختص به خود را دارند. ماینکرفت محتوایی بهینه سازی شده را در اختیار مخاطب قرار میدهد اما روبلاکس در بحث تنوع، دست بالاتر را دارد. اینکه کدام یک گزینه بهتری محسوب میشود، به اولویتهای کاربر مربوط است.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید