حدود ده سال پیش، دستیار صوتی اپل، Siri معرفی شد، با این وعده که شرکت سازندهی آیفون بالاخره یک دستیار صوتی همهکاره طراحی کرده است.
فیل شیلر (Philip Schiller)، مدیر اجرایی اپل، در زمان راه اندازی آیفون 4s گفت، دهههاست که تکنسینها رویای صحبت کردن با ابزارهای تکنولوژی را به ما القا میکنند. آنها میگویند، که شما بالاخره قادر خواهید بود با دستگاههای تلفنهمراهتان صحبت کنید و برای انجام امور از آنها کمک بخواهید.
اکنون با گذشت یک دهه، ستارهی سیری درخشش خود را از دست داده است. بسیاری از کاربران دستیار صوتی اپل، سناریوهای متفاوتی از عملکرد ناامیدکنندهی این نرمافزار دارند. اگر برای مدتزمانی از این ویژگی در محصولات شرکت اپل استفاده کرده باشید، گاهی نه از هوش بالای سیری، بلکه از میزان ناتوانی او در درک دستورها شگفتزده شدهاید.
با نگاهی به توسعهی یک دههای دستیار صوتی اپل، ممکن است این سوال ذهن شما را نیز به خود مشغول کرده باشد: چرا شرکت اپل در توسعهی دستیار صوتی Siri به اندازهی دیگر رقبا موفق نبودهاست؟
ناتوانی دستیار صوتی اپل در رقابت با همتایان
در واقع، سال ۲۰۱۱، واکنشهای اولیه نسبت به عملکرد Siri تا حد زیادی مثبت بود. مطابق نظرسنجیهای انجام شده، کاربران تحت تأثیر دقت و سرعت در پاسخگویی دستیار صوتی اپل قرار گرفته بودند. خبرگزاری CNN اظهار کرده بود، که سیری مشابه یک کارآموز بدون دستمزد برای دستیابی به رویاهاست. نیویورک تایمز دربارهی استفاده از سیری نوشته بود، که دستیار صوتی اپل برای صرفهجویی در زمان، مدیریت نظم و کاهش حواسپرتی بسیار مناسب است.
دستیار صوتی اپل، در ابتدا از مزیتهای بسیاری برای کاربران برخوردار بود. اما طولی نکشید که محصولات مشابهی از شرکتهای دیگر، برای رقابت در زمینهی دستیارهای صوتی، وارد بازار شدند. برای مثال، سامسونگ S Voice را در سال ۲۰۱۲ معرفی کرد. در همان سال، Google Now برای Android راه اندازی شد. همچنین، در سال ۲۰۱۴ شرکت مایکروسافت Cortana را برای Windows Phoneها عرضه کرد. امکان صحبت کردن با هوش مصنوعی بهسرعت تبدیل به یک ویژگی پیشرفته، نه تنها در دستگاههای موبایل، بلکه در طیف وسیعی از ابزارها شد.
با این حال بهمحض ورود رقبا، محبوبیت و برتری دستیار صوتی اپل به سرعت از بین رفت. در مقایسهای که در سال ۲۰۱۲، میان Siri و S Voice انجام شد، میتوان دریافت که دستیار صوتی سامسونگ همان خدمات سیری را با کیفیت نسبتاً خوبی ارائه میدهد. این در حالیست که طی یک آزمایش در سال ۲۰۱۴ مشخص شد، که Google Now، قابلیتهای سیری را پشتسر میگذارد و طیف وسیعتری از مزایا و کاربرد را به کاربران ارائه میکند.
در سال ۲۰۱۱، فهرست اصلی وظایفی که Siri را بسیار جذاب کرده بود شامل تنظیم زنگ هشدار، یادداشت برداری و دیگر قابلیتها بود. اما این ویژگیها هرگز بهطور قابل توجهی گسترش نیافتند. توانایی پاسخگویی به سوالات بیاهمیت شاید تا حدودی سرگرمکننده باشد، اما ارتقاء چنین ویژگیای آنچنان مهم نیست. دستیار صوتی باید قادر به دریافت دستورات بهشیوهای درست باشد و برای انجام وظایف خود تنها صدای شما را تشخیص دهد. در همین حین، رقبای دیگر سیری قابلیتهای مشابه با دستیار صوتی اپل داشتند. علاوه بر آن، آنها شروع به ارائهی درک بهتر زبان و ویژگیهای کاربردیتر کردند. اما سیری همچنان پیشرفت قابل توجهی نداشت و مشابه نسخههای قدیمی باقی مانده بود.
مهمترین مانع شرکت اپل در توسعهی Siri
پاسخ به این سوال که اپل چگونه پیشتازی خود را در زمینهی دستیارهای صوتی از دست داد، تا حدودی پیچیده است.
از یک سو، بسیاری معتقدند که تمرکز اپل بر حریم خصوصی به این معناست که این شرکت هرگز نمیتواند با رقبایی مانند گوگل که کسب و کار آنها بر پایهی جمعآوری دادههای کاربران است، پیش برود. چرا که استفاده از این دادهها در بهبود سیستمهای هوش مصنوعی بسیار مفید واقع خواهد شد.
البته ممکن است اختلاف نظرهای مدیریتی توضیح قانعکنندهتری برای رکود دستیار صوتی اپل باشد. در سال ۲۰۱۸، The Information گزارشی در مورد تیم طراحی Siri منتشر کرد. در این گزارش اشاره شد که اختلافات عمیقی در داخل شرکت در مورد نحوهی عملکرد Siri وجود دارد.
سایر مشکلات ریشه در ایدئولوژی توسعهی فناوری اپل دارد. بهعنوان مثال، گزارش The Information ادعا میکند که ریچارد ویلیامسون (Richard Williamson)، مدیر اپل، تصمیم گرفته بود که تنها سالی یک بار Siri را به روز کند. بهنظر میرسد چنین تصمیمی روند پیشرفت را بهقدر کافی کند کرده باشد. اگرچه بعدتر این ادعا توسط شخص ویلیامسون رد شد.
آیندهی دستیار صوتی اپل
اگر بخواهیم خوشبینانه به موضوع نگاه کنیم، نشانههایی وجود دارند که نشان میدهند شرکت اپل در تلاش برای توسعهی سیری است. بهطور کلی، هوش مصنوعی در سالهای اخیر بسیار بیشتر مورد توجه اپل قرار گرفته است. شاید بزرگترین مشکل این باشد که اپل در تصمیمگیری برای چگونگی عملکرد Siri هنوز به نتیجه نرسیده است.
اگر شرکت اپل بهدنبال راهی برای نجات سیری است، باید انتظارات کاربران از یک دستیار صوتی را مجدداً بررسی کند. برای بهبود هرچه بیشتر عملکرد سیری، بهتر است بهجای تمرکز بر قابلیتهای غیر اصلی بهدنبال افزودن ویژگیهای کاربردی باشد. بهعنوان مثال، دستیار صوتی اپل باید دائماً با رقبای خود مقایسه شود.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید