هدف اصلی سونی تضعیف ایکس باکس است!
هدفی برای حفظ سلطهگری در بازار کنسولها
رئیس کل بخش گیمینگ شرکت مایکروسافت در گفتوگویی ادعا کرد که هدف اصلی سونی به نوعی تضعیف ایکس باکس است.
اگر اخبار بازیها را در رسانه سرگرمی دنبال کرده باشید، احتمالا اطلاع دارید که مایکروسافت در ابتدای سال جاری میلادی با پرداخت چیزی در حدود ۶۹ میلیارد دلار، کمپانی اکتیویژن بلیزارد را به طور تمام و کمال خریداری کرد. این معامله از همان روزهای اول شوک بزرگی را به صنعت بازیهای ویدیویی به خصوص شرکت سونی وارد کرد و بار دیگر جنگ عظیمی را میان ایکس باکس و پلی استیشن به راه انداخت.
ماجرا از این قرار است که به دنبال این خرید تاریخی، مایکروسافت مالک اصلی استودیوها و بازیهای اکتیویژن بلیزارد از جمله سری کال آو دیوتی میشود که این موضوع باب میل سونی نیست و منافع ژاپنیها را به خطر میاندازد. به همین خاطر، نهادهای نظارتی دهها کشور از جمله ایالات متحده آمریکا نتایج و عواقب معامله را به دقت بررسی میکنند تا در صورت لزوم، این خرید را لغو کنند.
در همین راستا، ردموندیها در تلاش هستند که اعتماد نهادهای نظارتی را به خود جلب و در نهایت، اکتیویژن بلیزارد را به ایکس باکس ملحق کنند. در طرف مقابل، شرکت سونی نیز از با ارائه مدارک مختلف، قصد دارد تا از تکمیل این معامله جلوگیری کند. بر این اساس، جنگ بزرگی میان ردموندیها و ژاپنیها به راه افتاده که برنده آن هنوز مشخص نیست.
حال در تازهترین خبرها، ساعاتی پیش آقای فیل اسپنسر، رئیس کل بخش گیمینگ شرکت مایکروسافت، در گفتوگویی اعلام کرد که هدف اصلی کمپانی سونی، حفظ و تداوم سلطهگری خود در بازار کنسولها و رشد جامعه پلی استیشن بوده که برای تحقق آن، به دنبال کوچکتر کردن هرچه بیشتر ایکس باکس است. به عبارتی، سونی در تلاش است تا ایکس باکس را هرچه بیشتر تضعیف کند.
فیل اسپنسر در این زمینه میگوید:
در واقع، تنها شرکت سونی است که با تکمیل معامله مخالف است. سونی در تلاش است تا سلطهگری خود در بازار کنسولها را حفظ کند. آنها برای رشد خود به دنبال کوچکتر کردن ایکس باکس هستند. دیدگاه آنها درباره صنعت بازیهای ویدیویی با دیدگاه ما تفاوت زیادی دارد. آنها بازیهای خود را از همان ابتدا برای پلتفرم رایانه شخصی منتشر نمیکنند. از طرفی، آنها بازیهای انحصاری خود را حتی در سرویسهای اشتراکی نیز عرضه نمیکنند. به علاوه، آنها قصد دارند که کسب و کار خود در بازیهای موبایل را هم آغاز کنند.
در ادامه، اسپنسر اعلام کرد که سونی برای جلوگیری از تکمیل این معامله، به سری کال آو دیوتی رجوع کرده است. این مدیر خلاق بر این باور است که مایکروسافت طی چند سال اخیر رویکرد خود در قبال بازیهای انحصاری ایکس باکس را تغییر داده و در حال حاضر تمامی آثار فرست پارتی ایکس باکس برای رایانه شخصی نیز منتشر میشوند. البته، او معتقد است که هدف اصلی مایکروسافت از این خرید، ورود به بازار بازیهای موبایل و رقابت با شرکتهای بزرگی نظیر گوگل و اپل است.
با این حال، سونی حاضر به انجام این کار نیست و آنها کماکان سیاست انحصارگرایی خود را در پیش گرفتهاند. دقت داشته باشید که بخش سرگرمیهای تعاملی شرکت سونی هنوز واکنشی از خود در قبال اظهارات اخیر آقای فیل اسپنسر نشان نداده و احتمالا طی روزهای آینده این کمپانی نیز پاسخی برای چنین اتهامهایی ارائه خواهد کرد.
شرکت مایکروسافت پیشتر درباره انحصارگرایی سونی گفته بود:
انحصارگرایی هست اصلی استراتژی سونی را تشکیل میدهد. به همین دلیل، آنها همواره از حضور یک شرکت قدرتمند دیگر در صنعت بازیها هراس دارند. نگرانی آنها درباره عرضه انحصاری برخی از محصولات اکتیویژن بلیزارد با برخی از صحبتهای این شرکت در تناقض است. از طرفی، این نگرانیها با رویکرد پلی استیشن مطابقت ندارد. عملکرد سونی بار دیگر نشان میدهد که آنها با چنین مدل کسب و کار که بالاترین کیفیت و کمترین هزینه را برای بازیکنان در نظر میگیرد، موافق نیستند. آنها خرید اکتیویژن بلیزارد توسط ایکس باکس را تهدیدی برای رهبری خود در بازار بازیها میدانند. این رهبری با سیاستهای انحصارگرایی خود آنها صورت گرفته است.
در همین حین، فیل اسپنسر بار دیگر تاکید کرد که در پی تصاحب اکتیویژن بلیزارد، بازیهای Call of Duty را از پلتفرم پلی استیشن حذف نمیکند. جالب است بدانید که مایکروسافت در ابتدا به سونی پیشنهاد داده بود که تمام آثار جدید کال آو دیوتی به مدت سه سال برای پلی استیشن نیز عرضه خواهند شد.
با رد این پیشنهاد از سوی ژاپنیها، مایکروسافت این بار برای رفع نگرانیهای سونی و نهادهای نظارتی، پیشنهاد یک تعهد ده ساله برای انتشار بازیهای جدید Call of Duty روی پلی استیشن و سایر پلتفرمها از جمله نینتندو و استیم را داد. در این تعهد گفته شده که نسخه پلی استیشن بازیهای بعدی کالاف دیوتی به طور همزمان و با شرایط برابر با نسخه ایکس باکس منتشر میشوند. از طرفی، مایکروسافت در ازای این تعهد، هیچ امتیازی از آنها دریافت نمیکند.
البته، سونی مدعی است که تنها دغدغه آنها، انتشار انحصاری بازیهای کال آو دیوتی برای ایکس باکس نیست؛ بلکه به دنبال تصاحب اکتیویژن بلیزارد توسط مایکروسافت، آثار این مجموعه پرطرفدار به طور رایگان در سرویس اشتراکی ایکس باکس گیم پس نیز عرضه میشوند. این موضوع منجر به شکست پلی استیشن پلاس شده و امکان رقابت در این حوزه و پیشرفت را از بین میبرد.
سونی معتقد است که این خرید شاید در کوتاه مدت تاثیر چندانی در رقابت بازار نگذارد، اما این موضوع در زمان عرضه کنسولهای نسل دهم ایکس باکس و پلی استیشن به ضرر آنها تمام شده و کاربران به خاطر محبوبیت سری کال آو دیوتی، خرید ایکس باکس را به خرید پلی استیشن ترجیح خواهند داد؛ موردی که سازمان نظارت بر بازار انگلستان نیز به آن تاکید کرده است.
لازم به ذکر است که کمیسیون تجارت فدرال آمریکا بعد از ماهها بررسی دقیق این پرونده، روز گذشته در پیامی اعلام کرد که شکایتی را برای جلوگیری از تکمیل معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت تنظیم کرده است. این سازمان مدعی است که در صورت تایید معامله و ادغام این دو کمپانی با یکدیگر، ردموندیها قدرت زیادی به دست میآورند که با توجه به سوابق قبلی نظیر خرید شرکت زنیمکس و بتزدا، از این برتری برای تحقق خواستهها و اهداف خود برای گسترش اکوسیستم ایکس باکس سوءاستفاده میکنند.
کمیسیون تجارت فدرال آمریکا تنها به سری پرطرفدار کال آو دیوتی اشاره نکرده، بلکه بر این باور است که مایکروسافت در صورت تصاحب اکتیویژن بلیزارد، در زمینه کنسولها، سرویسهای اشتراکی و سرویس استریم بازیها به طور ناعادلانه برتری خواهد داشت؛ موضوعی که مخالف با قوانین رقابتی در بازار ایالات متحده آمریکا است. به همین خاطر، با تنظیم این شکایت، اکنون مایکروسافت باید در دادگاه آمریکا از معامله خود دفاع کند.
از طرفی، نهادهای نظارتی اروپا و انگلستان نیز دور دوم و گسترده تحقیقات خود را درباره خرید اکتیویژن بلیزارد توسط ردموندیها را آغاز کردند. این سازمانها در فاز دوم تحقیقات تاثیر معامله بر رقابت پلتفرم پلی استیشن با ایکس باکس و سایر بازارهای نوظهور از جمله سرویسهای اشتراکی و بازیهای کلاود را بررسی میکنند. این در حالی است که تا به امروز نهادهای نظارتی سه کشور عربستان، برزیل و لهستان با خرید اکتیویژن بلیزارد توسط مایکروسافت موافق کردند.
در هر حال، تایید این معامله از سوی سازمانهای نظارتی همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد و حالا که این معامله به دادگاه ایالات متحده آمریکا راه یافته، باید منتظر ماند و دید که شرکت مایکروسافت طی جلسه دادگاه با ارائه چه اسناد و مدارکی از حق و خرید خود دفاع خواهد کرد. در طرف مقابل، احتمالا شرکت سونی نیز کماکان برای جلوگیری از تایید معامله تلاش خواهد کرد.
در پایان این خبر، دیدگاه شما در رابطه با اظهارات فیل اسپنسر و اتهام به سونی برای تضعیف ایکس باکس چیست؟ به نظر شما، آیا سونی واقعا به دنبال کوچکتر کردن ایکس باکس برای حفظ تسلط خود بر بازار بازیها است؟ شما سرنوشت این معامله پرحاشیه را چگونه پیشبینی میکنید؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید