ماهواره های استارلینک، که توسط شرکت اسپیس ایکس متعلق به ایلان ماسک، به مدار زمین فرستاده میشوند بهمنظور ایجاد پهنای باند اینترنت ماهواره ای در نقاط دورافتاده در سرتاسر جهان طراحی شدهاند.
محققان از سیگنالهای شش ماهواره استارلینک برای تعیین موقعیت مکانی با دقت ۸ متر در سطح زمین استفاده کردهاند. یافتههای آنان، در نشست سالانهی مؤسسهی ناوبری GNSS در سنت لوئیس به اشتراک گذاشته شد. احتمال میرود که این یافتهها جایگزین امیدوارکنندهای برای GPS باشند.
شرکت SpaceX در استفاده از این سیگنالها دخالتی نداشته است. محققان تأکید کردند که به دادههای واقعی ارسال شده از طریق ماهواره ها دسترسی ندارند. در واقع، در تعیین موقعیت مکانی تنها از دادههای مربوط به موقعیت و حرکت ماهواره استفاده میشود.
زاک کاساس (Zak Kassas) مدیر مرکز تحقیقات وسایل نقلیهی خودکار با ناوبری تضمین شده چندحالته (CARMEN) میگوید، ما بهوسیلهی شنود سیگنالهای ماهواره ای، الگوریتمهای پیچیدهای برای تعیین موقعیت مکانی طراحی کردیم. طی نتایج اولیه مشخص شد که این الگوریتم ها با دقت بالایی عمل میکنند.
او همچنین اظهار کرد، با وجود اینکه ماهواره های استارلینک برای اهداف جهتیابی طراحی نشدهاند، نشان دادیم که میتوان این سیستم را به خوبی برای موقعیتیابی بهکار گرفت.
در فرایند این تحقیق، کاساس و تیم تحقیقاتی او سیستم استارلینک را مورد مطالعه قرار دادند. آنها سیگنالهای ارسال شده توسط ماهواره ها را تجزیه و تحلیل کردند. سپس الگوریتمی را که میتواند از سیگنالهای چندین ماهواره برای تعیین موقعیت روی زمین استفاده کند، ابداع کردند. در ادامه، یک آنتن در محوطهی دانشگاه UCI (کالیفرنیا، ارواین) راهاندازی کردند و از شبکهی سیگنالها برای تعیین موقعیت آنتن استفاده شد.
این تیم هماکنون با نیروی هوایی ایالات متحده برای تعیین مکان هواپیماها در ارتفاع بالا همکاری میکند.
جهتیابی ماهواره ای: جایگزینی برای GPS
در حال حاضر شرکت اسپیس ایکس دارای ۱۷۰۰ ماهواره در مدار پایین زمین است. اسپیس ایکس قصد دارد در نهایت بیش از ۴۰ هزار ماهواره به فضا پرتاب کند. طبق اظهارات کاساس، با افزایش تعداد ماهواره های استارلینک، دقت جهتیابی توسط سیگنالهای ارسال شده افزایش خواهد یافت.
قابلیت کشف شده توسط این تیم میتواند به دولت یا سایر سازمانها اجازه دهد از ماهواره های استارلینک بهعنوان یک سیستم ناوبری جایگزین، با امنیت بسیار بالاتر، بهجای GPS استفاده کنند. چنین قابلیتی تقریباً به تمام سیستمهای ناوبری در سراسر جهان قدرت میبخشد.
در واقع، فناوری GPS بیش از ۳۰ سال است که استفاده میشود. سیگنالهای این فناوری بهعنوان سیگنالهای اوپن سورس (Open Source) شناخته شدهاند. قابلیت کشف شده توسط کاساس و تیم او، دستاوردی نوین برای شرکتهای تلفن همراه و دیگر گجتها که در ساختارشان از گیرندههای GPS استفاده میکنند محسوب میشود. چرا که گیرندههای GPS علیرغم تسهیل موقعیتیابی، ابزارها را در برابر حملات آسیبپذیر میکنند.
به گفتهی کاساس، موقعیتیابی با استفاده از ماهواره های استارلینک، فناوری جذابی برای متخصصان ناوبری خواهد بود. چرا که سیگنالهای دریافتی خصوصی هستند. SpaceX این سیگنالها را با دولت یا سایر محققان به اشتراک نگذاشته است.
شایان ذکر است که جو خلیفه (Joe Khalife) و محمد نینوایی (Mohammad Neinavaie) از دانشگاه کالیفرنیا، ارواین از نویسندگان این تحقیق بودهاند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید