استار وارز Star Wars

جنگ ستارگان | هر آنچه باید از فرنچایز Star Wars بدانیم

فرنچایزی که دنیای سرگرمی را برای همیشه تغییر داد

1%
  • 0/10
جنگ ستارگان | هر آنچه باید از فرنچایز Star Wars بدانیم ۳ ۱۸ مهر ۱۳۹۹ مقالات جانبی (سینمایی) کپی لینک

هرطور و هرکجای کره‌ی زمین که زندگی می‌کنید، بعید است تا کنون نام جنگ ستارگان (فرنچایز Star Wars) به گوشتان نخورده باشد؛ فرنچایزی بزرگ که با وجود ترجمه‌ی صحیح جنگ‌های ستاره‌ای، در ایران با نام جنگ ستارگان شناخته شده است. استار وارز تنها یک فرنچایز سرگرم‌کننده نیست و پس از گذشت چندین دهه از خلق شدن آن، دیگر به بخشی از فرهنگ مردم دنیا و خصوصا آمریکا تبدیل شده است.

تعدد و تنوع بسیار زیاد تولیدات فرنچایز استار وارز و افزایش تدریجی طرفداران این فرنچایز بزرگ، ما را موجب کرد تا در این مقاله به معرفی کامل فرنچایز جنگ ستارگان یا همان Star Wars بپردازیم تا اگر از طرفداران قدیمی استار وارز هستید، دانش بیشتری کسب کنید و اگر تازه می‌خواهید وارد کهکشان خیلی، خیلی دور شوید، لذت بیشتری از ماجراجویی ببرید.

جنگ ستارگان یا همان Star Wars از محبوب‌ترین و پربیننده‌ترین فرنچایزهای تاریخ سینما است؛ فرنچایزی که در دهه‌ی هفتاد توسط جورج لوکاس (George Lucas)، کارگردان سرشناس آمریکایی خلق شد. جنگ ستارگان برعکس بسیاری از فرنچایزهایی که سال به سال خلق و گسترش داده می‌شوند، هرگز پایانی نداشته و اینطور که بنظر می‌رسد، تا قیامت قرار است به دفعات به کهکشان خیلی، خیلی دور سفر کنیم و در جای جای این دنیای بزرگ به ماجراجویی بپردازیم. فرنچایز استار وارز در سال ۱۹۷۷ با فیلم Star Wars که پس از مدتی یک نام مخصوص نیز کسب کرد، متولد شد و هنوز که هنوز است با سرعت زیادی در حال گسترش است. از فیلم و سریال گرفته تا کمیک بوک و رمان و بازی ویدیویی، جنگ ستارگان تمامی مدیوم‌های داستان‌پردازی را به خود دیده است و استار وارز را می‌توانیم متنوع‌ترین فرنچایز تاریخ سینما بدانیم. تمام آثار دنیای استار وارز حول سه سه‌گانه‌ی سینمایی معروف با عنوان حماسه‌ی اسکای‌واکر (Skywalker Saga) تولید می‌شوند و به نوعی یک اثر فرعی از این حماسه هستند.

سه‌گانه‌ی اول که در دهه‌ی هفتاد و هشتاد منتشر شد و با عنوان سه‌گانه‌ی اصلی (Original Trilogy) شناخته می‌شود، شامل قسمت‌های چهارم، پنجم و ششم است که محبوب‌ترین سه‌گانه‌ی فرنچایز استار وارز را تشکیل می‌دهند. دلیل آنکه پس از این همه سال، نام استار وارز در بین بهترین آثار علمی-تخیلی تاریخ به چشم می‌خورد، سه‌گانه‌ی اصلی است. پس از موفقیت بسیار زیاد این سه‌گانه، اوایل قرن ۲۱ یک سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد با نام Prequel Trilogy منتشر شد که قسمت‌های اول، دوم و سوم را شامل می‌شود و اتفاقات قبل از سه‌گانه‌ی اصلی را روایت می‌کند. سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد نتوانست آنطور که باید موفقیت سه‌گانه‌ی نخست را تکرار کند و با وجود جذب طرفداران زیاد، توسط بسیاری از منتقدان و طرفداران قدیمی مورد انتقاد قرار گرفت. پس از اکران آخرین قسمت از سه‌گانه‌ی دوم، جورج لوکاس تصمیم به فروش استودیوی لوکاس‌فیلم (LucasFilm) گرفت و هفت سال بعد، کمپانی والت دیزنی استودیوی لوکاس‌فیلم را به لیست استودیوهای خود اضافه کرد. با مدیریت دیزنی روی Star Wars همه چیز تغییر کرد و سیاست‌های جدیدی در راستای این فرنچایز بکار گرفته شد. از تقسیم کردن دنیای جنگ ستارگان گرفته تا انتشار چندین و چند بازی، کمیک بوک، رمان و از همه مهم‌تر ساخت یک سه‌گانه‌ی سینمایی با عنوان سه‌گانه‌ی دنباله (Sequel Trilogy)، دیزنی آثار زیادی از فرنچایز استار وارز منتشر کرده است. آثار تولید شده از فرنچایز Star Wars به قدری زیاد است که هرکسی که بخواهد خود را در دنیای آن غرق کند، ممکن است در این مسیر گم شود. اگر شما نیز به این فکر هستید و قصد سفر به کهکشان خیلی، خیلی دور را دارید، این مقاله بهترین فرصت برای آشنایی با استار وارز است. حال که نگاهی مختصر به تاریخچه‌ی فرنچایز Star Wars داشتیم، وقت آن است که به صورت دقیق به معرفی این فرنچایز بزرگ بپردازیم تا با دانشی عمیق به سراغ جنگ ستارگان بروید. با سرگرمی همراه باشید.

جنگ ستارگان
جنگ ستارگان یکی از محبوب‌ترین فرنچایزهای تاریخ است

آثار اصلی و فرعی دنیای جنگ ستارگان

دیزنی پس از خرید استودیوی لوکاس‌فیلم تصمیم گرفت تا تمام آثار فرنچایز استار وارز را متحد کند و یک خط داستانی منسجم برای آن مشخص کند. در همین راستا، دیزنی و لوکاس‌فیلم گروهی با نام LucasFilm Story Group تشکیل دادند تا تولیدات Star Wars را یکپارچه‌سازی کنند. تیم داستان لوکاس‌فیلم، از فیلم و سریال گرفته تا کمیک بوک و رمان، آثار استار وارز را به دو بخش کنون (Canon) و لجندز (Legends) تقسیم کرد. کنون همان دنیای اصلی فیلم، سریال، بازی، کمیک بوک، رمان و تولیدات تحت امتیاز دیزنی است و در طرف دیگر نیز لجندز همان تولیدات جداگانه‌ی مخصوص طرفداران و ناشران مستقل است که در دنیای اصلی استار وارز قرار ندارند. به بیانی دیگر، قسمت‌های اول تا ششم حماسه‌ی اسکای‌واکر و فیلم و سریال Star Wars: The Clone Wars به همراه تمام آثاری که پس از خرید استودیوی لوکاس‌فیلم تحت مدیریت دیزنی ساخته می‌شوند، در کنون قرار دارند. به زبان ساده، کنون تاریخ رسمی استار وارز است. از سوی دیگر، باقی آثار جنگ ستارگان که در خط داستانی اصلی روایت نمی‌شوند و فرعی هستند، در لجندز یا همان جهان گسترش یافته‌ی استار وارز (Star Wars Expanded Universe) قرار دارند. این تقسیم‌بندی از بهترین اقدامات دیزنی در فرنچایز جنگ ستارگان بود که موجب شد آثار این فرنچایز با انسجام بسیار بیشتری تولید و منتشر شوند و طرفداران استار وارز ارتباط بیشتری با کهکشان خیلی، خیلی دور برقرار کنند. در دو بخش زیر، مهم‌ترین آثار کنون و لجندز استار وارز را مشاهده می‌کنید.

کنون (Canon)

  • سه‌گانه‌ی اصلی: Star Wars: A New Hope – Star Wars: The Empire Strikes Back – Star Wars: Return of the Jedi
  • سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد: Star Wars: The Phantom Menace – Star Wars: The Attack of the Clones – Star Wars: The Revenge of the Sith
  • سه‌گانه‌ی دنباله: Star Wars: The Force Awakens – Star Wars: The Last Jedi – Star Wars: The Rise of Skywalker
  • فیلم مستقل: Star Wars: The Clone Wars – Rogue One: A Star Wars Story – Solo: A Star Wars Story
  • سریال مستقل: The Mandalorian – Star Wars: The Clone Wars – Star Wars: Rebels – Star Wars: Resistance
  • بازی ویدیویی: Star Wars: Battlefront – Star Wars: Battlefront II – Star Wars: Jedi Fallen Order – Star Wars: Squadrons
  • کمیک بوک: Star Wars: Dark Heart of the Sith – Star Wars: Darth Maul – Star Wars: The Rise of Kylo Ren

لجندز (Legends)

  • رمان: Thrawn – Darth Plagueis – Dark Lord: The Rise of Darth Vader
  • کمیک بوک: Star Wars: Heir to the Empire – Star Wars: Legacy – Star Wars: Dark Empire
  • بازی ویدیویی: Star Wars: Knights of the Old Republic

اکنون که با تقسیم‌بندی آثار Star Wars آشنا شدید، در ادامه‌ی مقاله، نگاهی به مهم‌ترین آثار Star Wars در دنیای سرگرمی خواهیم داشت تا آشنایی کاملی با Star Wars کسب کنید.

فیلم‌های جنگ ستارگان (Star Wars)

همانطور که در ابتدای مقاله نیز ذکر شد، تمام آثار فرنچایز استار وارز حول سری فیلم‌های نه‌گانه‌ی حماسه‌ی اسکای‌واکر ساخته شده که از سه سه‌گانه تشکیل شده است. تماشای این سه سه‌گانه برای هر فردی که می‌خواهد به دنیای استار وارز وارد شود، واجب‌ترین کاری است که باید انجام دهد؛ چرا که بدون تماشای حماسه‌ی اسکای‌واکر، تجربه‌ی دیگر آثار جنگ ستارگان تا حد بسیار زیادی گیج‌کننده خواهد بود و ممکن است که در همان ابتدا از ماجراجویی در دنیای استار وارز زده شوید، پس به همین دلیل، در ابتدا به معرفی فیلم‌های Star Wars می‌پردازیم.

سه‌گانه‌ی اصلی (Original Trilogy)

سه‌گانه‌ی اصلی عبارتند از:

  • Star Wars: Episode IV – A New Hope

جورج لوکاس پس از ساخت فیلم American Graffiti که با استقبال بسیار خوبی از سوی طرفداران و منتقدان همراه شد، تصمیم گرفت تا به رویای همیشگی خودش جامه‌ی عمل بپوشاند و یک حماسه‌ی فضایی بسازد. تقریبا تمامی استودیوهای بزرگ هالیوود از قبول هزینه‌ی ساخت چنین فیلمی سر باز زدند و اثر جدید جورج لوکاس توسط استودیوهای بزرگ فیلمسازی یکی پس از دیگری رد شد. سرانجام پس از مذاکره‌های فراوان، جورج لوکاس توانست نظر مثبت استودیوی فاکس قرن بیستم (20th Century Fox) را به خود جلب و ساخت جدیدترین اثر خود را آغاز کند. پس از چند سال، با وجود موانع مختلف در مسیر ساخت، اولین قسمت سری فیلم‌های جنگ ستارگان با نام Star Wars در سال ۱۹۷۷ اکران شد. فیلم Star Wars که در اکران بعدی عنوان A New Hope به آن اضافه شد، با واکنش بسیار خوبی از سوی بینندگان و منتقدان روبرو و طولی نکشید تا با فروش خیره‌کننده‌ی خود به یکی از پر فروش‌ترین فیلم‌های تاریخ تبدیل شد.

داستان فیلم Star Wars: A New Hope در یک سیاره‌ی خیالی در کهکشانی خیلی، خیلی دور رخ می‌دهد؛ زمانی که امپراطوری مستبد بر کهکشان حکومت می‌کند و گروهی با نام شورشیان علیه آن قیام کردند. این فیلم که اولین اثری است که در فرنچایز جنگ ستارگان منتشر شد، به نوعی مقدمه‌ی بسیار خوبی بر داستان خاندان اسکای‌واکر است. در این فیلم ما با لوک اسکای‌واکر (Luke Skywalker)، لیا اورگانا (Leia Organa) و دیگر شخصیت‌های مهم استار وارز آشنا می‌شویم تا ماجراجویی جذابی با آنان تجربه کنیم.

  • Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back

پس از موفقیت فیلم Star Wars: A New Hope، جورج لوکاس دومین قسمت از فرنچایز جدید خود را تولید و اکران کرد. فیلم Star Wars: The Empire Strikes Back که در سال ۱۹۸۰ اکران شد، به دلیل جلوه‌های ویژه‌ی بسیار خوب خود مورد تحسین بسیار زیادی قرار گرفت و هنوز که هنوز است در میان برترین آثار علمی-تخیلی تاریخ جای دارد. این فیلم در نظرسنجی سایت راتن تومیتور نیز به عنوان محبوب‌ترین فیلم جنگ ستارگان انتخاب شد و بسیاری از طرفداران آن را بهترین اثر فرنچایز استار وارز می‌دانند. پیچش داستانی این قسمت یکی از بحث‌برانگیزترین اتفاقات تاریخ سینما است که یکی از معروف‌ترین سکانس‌های استار وارز را نیز در خود جای داده است.

  • Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi

آخرین قسمت از سه‌گانه‌ی اصلی استار وارز که در سال ۱۹۸۳ اکران شد، Star Wars: Return of the Jedi نام دارد که با وجود آنکه طرفداران بسیار زیادی دارد، نتوانست مانند قسمت‌های قبل استار وارز عمل کند و از منتقدان امتیازات نه چندان خوبی کسب کرد. هرچند، با وجود امتیازات پایین این قسمت، از این قسمت به عنوان یکی از محبوب‌ترین فیلم‌های نه‌گانه‌ی حماسه‌ی اسکای‌واکر یاد می‌شود و در سال ۱۹۸۳ به یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های سال تبدیل شد. Return of the Jedi همانند دو قسمت دیگر این سه‌گانه، در طی این چند دهه به دفعات اکران شده و نسخه‌های بهبود یافته‌ی زیادی از آن منتشر شده تا پیشرفت تکنولوژی، این سه‌گانه را از چشم طرفداران قدیم و جدید نیندازد که می‌توان گفت موفق نیز بوده است.

جنگ ستارگان
اولین سه‌گانه‌ی جنگ ستارگان صنعت سینما را برای همیشه تغییر داد

سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد (Prequel Trilogy)

سه‌گانه پیش‌درآمد عبارتند از:

  • Star Wars: Episode I – The Phantom Menace

پس از گذشت بیست سال از زمان اکران اولین فیلم استار وارز، جورج لوکاس سه‌گانه‌ی پیش‌درآمدی بر داستان اصلی تولید و اکران کرد تا طرفداران با پیشینه‌ی دارث ویدر (Darth Vader)، یکی از مهم‌ترین شخصیت‌های جنگ ستارگان، آشنا شوند و حماسه‌ی خاندان اسکای‌واکر را جمع‌بندی کند. Star Wars: The Phantom Menace اولین فیلم از سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد است که در سال ۱۹۹۹ اکران شد. این فیلم اولین فیلم استار وارز بود که از تکنولوژی جلوه‌های ویژه‌ی دیجیتال استفاده می‌کرد که به همین دلیل، بازتاب بسیار زیادی در رسانه‌های دنیا داشت. اولین قسمت از سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد در گیشه موفق ظاهر شد، اما با استقبال خوبی از سوی منتقدان همراه نشد و یکی از پایین‌ترین امتیازات فیلم‌های Star Wars را کسب کرد.

  • Star Wars: Episode II – Attack of the Clones

دومین قسمت از سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد Star Wars: Attack of the Clones نام دارد که در سال ۲۰۰۲ اکران شد. این فیلم با وجود عملکرد خوبی که در گیشه از خود به جای گذاشت، نقدهای مختلفی از سوی منتقدان دریافت کرد؛ برخی آن را بدترین فیلم استار وارز نامیدند و برخی دیگر از تمرکز فیلم بر روی جلوه‌های ویژه و سکانس‌های اکشن به وجد آمدند. این فیلم تا حدودی یک مقدمه بر فیلم و سریال انیمیشنی Star Wars: The Clone Wars نیز محسوب می‌شود که در ادامه‌ی مقاله به معرفی آن خواهیم رسید.

  • Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

فیلم Star Wars: Revenge of the Sith نه تنها آخرین فیلم سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد است، بلکه آخرین فیلم استار وارز تحت مدیریت جورج لوکاس نیز محسوب می‌شود. این فیلم که در سال ۲۰۰۵ اکران شد و پرفروش‌ترین فیلم دومین سه‌گانه‌ی Star Wars است، از سوی طرفداران جنگ ستارگان بهترین فیلم سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد نامیده شد و نزد منتقدان نیز نقدهای مثبتی دریافت کرد. پس از اکران این فیلم، جورج لوکاس تایید کرد که Revenge of the Sith آخرین فیلم استار وارزی است که ساخته می‌شود. هرچند این پایان کار نبود و همانطور که پیش‌تر گفته شد، در سال ۲۰۱۲ دیزنی لوکاس‌فیلم را خرید و عصر جدیدی در فرنچایز جنگ ستارگان آغاز شد.

فرنچایز Star Wars
دومین سه‌گانه‌ی جنگ ستارگان نتوانست آنطور که باید، موفقیت سه‌گانه‌ی اول را تکرار کند

سه‌گانه‌ی دنباله (Sequel Trilogy)

سه‌گانه دنباله عبارتند از:

  • Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

پس از خرید لوکاس‌فیلم، دیزنی دنیای استار وارز را به دو بخش کنون و لجندز تقسیم کرد که در ابتدای مقاله نیز توضیح داده شد. هرچند جورج لوکاس پس از اکران آخرین قسمت از سه‌گانه‌ی پیش‌درآمد اذعان کرد که دیگر فیلمی از استار وارز ساخته نخواهد شد، دیزنی پس از خرید لوکاس‌فیلم، قرارداد ساخت یک سه‌گانه را تنظیم کرد و با بازگشت بازیگران اصلی اولین قسمت‌های استار وارز، ساخت و تولید سه‌گانه‌ی جدیدی تحت عنوان سه‌گانه‌ی دنباله آغاز شد. Star Wars: The Force Awakens اولین فیلم استار وارز بود که جورج لوکاس در ساخت آن شرکت نداشت. این فیلم که در سال ۲۰۱۵ اکران شد، با استقبال بسیار خوبی از سوی بینندگان و منتقدان همراه شد و طولی نکشید تا تبدیل به یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ شد. The Force Awakens هم‌اکنون پرفروش‌ترین فیلم تاریخ سینماهای داخلی آمریکاست و حتی فیلم Avengers: Endgame که توانست سال گذشته پرفروش‌ترین فیلم تاریخ سینما شود، نتوانست رکورد فروش داخلی اولین قسمت از سه‌گانه‌ی جدید استار وارز را پشت سر بگذارد.

  • Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi

هشتمین قسمت از سری فیلم‌های حماسه‌ی اسکای‌واکر در سال ۲۰۱۷ اکران شد و Star Wars: The Last Jedi نام دارد. این فیلم جنجالی‌ترین فیلم در بین تمامی آثار جنگ ستارگان است؛ فیلمی که نه تنها نظر طرفداران و منتقدان را به دو مسیر مخالف کشاند، بلکه جامعه‌ی طرفداران استار وارز را نیز به دو بخش تقسیم کرد. دومین قسمت از سه‌گانه‌ی دنباله یکی از بهترین فیلم‌های استار وارز در نزد منتقدان محسوب می‌شود و با امتیازات بسیار خوبی که گرفت، حداقل از نظر آمار و ارقام در لیست برترین فیلم‌های جنگ ستارگان قرار دارد. اما در بین طرفداران استار وارز، یک دسته به دلیل آنکه باور داشتند این فیلم به مفاهیم سه‌گانه‌ی اصلی خیانت و شخصیت‌های قدیمی استار وارز را نابود کرده، از فیلم نفرت دارند و دسته‌ی دیگر این فیلم را یک شاهکار تمام عیار نامیدند و حتی آن را بهترین فیلم Star Wars می‌دانند.

  • Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker

پس از انتقادات زیادی که به Star Wars: The Last Jedi شد، لوکاس‌فیلم تصمیم گرفت تا سیاست آخرین فیلم حماسه‌ی اسکای‌واکر که پایانی بر چهار دهه فیلم‌های استار وارز بود را تغییر دهد و کمی چاشنی عامه‌پسند بودن به آن اضافه کند که نتوانست به خوبی این سیاست را پایه‌ریزی کند و هم تاثیر فیلم قبلی خود را از بین برد و هم به عنوان یک فیلم مستقل عملکردی بسیار ضعیف از خود به جای گذاشت تا در کنار قسمت اول، به یکی از بدترین فیلم‌های استار وارز تبدیل شود. فیلم Star Wars: The Rise of Skywalker که از مورد انتظارترین فیلم‌های سال ۲۰۱۹ محسوب می‌شد، پس از اکران با استقبال خوبی از سوی طرفداران و منتقدان مواجه نشد و نتوانست انتظارات طرفداران را محقق کند. هرچند، از طرفی برخی از طرفداران جنگ ستارگان از این فیلم راضی بودند و آن را یک پایان خوب برای حماسه‌ی اسکای‌واکر دانستند. با اکران این فیلم، حماسه‌ی اسکای‌واکر پس از ۴۲ سال به پایان رسید و لوکاس‌فیلم تایید کرد که دیگر قرار نیست در آینده سه‌گانه‌ی دیگری درباره‌ی خاندان اسکای‌واکر ساخته شود.

فیلم‌های فرعی (Anthology Films)

فیلم‌های فرعی یا آنتولوژی‌های استار وارز عبارتند از:

  • Rogue One: A Star Wars Story

در کنار حماسه‌ی اسکای‌واکر، دیزنی دو فیلم مستقل ولی مربوط به آن نیز تولید کرد که اولین آن، فیلم Rogue One است. این فیلم که از محبوب‌ترین فیلم‌های جنگ ستارگان محسوب می‌شود، اتفاقات بین قسمت‌های سوم و چهارم حماسه‌ی اسکای‌واکر را پوشش می‌دهد و به نوعی پر کننده‌ی گپ خالی بین این دو قسمت است. این فیلم یک فیلم فرعی در دنیای استار وارز است، اما با موفقیت زیادی همراه شد و نزد طرفداران و منتقدان به محبوبیت زیادی دست پیدا کرد تا دیزنی به ساخت فیلم‌های بیشتری از دنیای استار وارز ترغیب شود. 

  • Solo: A Star Wars Story

دومین و آخرین فیلم فرعی استار وارز که تا کنون اکران شده، فیلم Solo است که با وجود محبوبیت نسبی که در بین طرفداران استار وارز دارد، نتوانست مانند Rogue One در دید منتقدان عملکرد موفقی داشته باشد و تا حدودی دیزنی را از ساخت فیلم‌های فرعی بیشتر سرد کرد. این فیلم داستان هان سولو، یکی از کلیدی‌ترین شخصیت‌های جنگ ستارگان را پیش از هان سولو شدن روایت می‌کند و مانند Rogue One، بین قسمت‌های سوم و چهارم حماسه‌ی اسکای‌واکر رخ می‌دهد. در ابتدا قرار بود نسخه‌ی دومی از Solo نیز ساخته شود که پس از عملکرد نه چندان خوب دو فیلم آخر دیزنی از استار وارز، در حال حاضر خبری از ساخت و توسعه‌ی آن نیست.

سری جنگ ستارگان
آخرین سه‌گانه‌ی جنگ ستارگان پس از چندین دهه به حماسه‌ی اسکای‌واکر پایان داد

سریال‌های تلویزیونی جنگ ستارگان (Star Wars)

در کنار فیلم‌های اصلی و فرعی جنگ ستارگان، چندین و چند سریال انیمیشنی و لایو-اکشن نیز در این فرنچایز محبوب تولید شده تا گپ خالی کم‌تری در دنیای کنون استار وارز مشاهده شود. تعداد این سریال‌های تلویزیونی بسیار زیاد است، اما ما در این بخش به معرفی بهترین و مهم‌ترین سریال‌های Star Wars می‌پردازیم تا پس از تماشای فیلم‌های اصلی و فرعی، به ماجراجویی‌های بیشتری در کهکشان خیلی، خیلی دور بپردازید.

سریال انیمیشن

  • Star Wars: The Clone Wars

سریال انیمیشنی The Clone Wars یکی از بهترین آثار تولید شده‌ی تاریخ فرنچایز جنگ ستارگان است که داستان آسوکا تانو (Ahsoka Tano)، شاگرد آناکین اسکای‌واکر (Anakin Skywalker) را در زمان جنگ‌های کلونی دنبال می‌کند. اتفاقات این سریال در بین قسمت‌های دوم و سوم حماسه‌ی اسکای‌واکر به وقوع می‌پیوندد. فصل هفتم که آخرین فصل این سریال بود، سال گذشته از دیزنی پلاس منتشر شد که با استقبال فوق‌العاده خوبی از سوی طرفداران و منتقدان همراه شد. پخش این سریال که از سال ۲۰۰۸ آغاز شد، پس از هفت فصل در سال ۲۰۲۰ به پایان رسید.

  • Star Wars: Rebels

سریال انیمیشنی Rebels یکی دیگر از سریال‌هایی بود که دیزنی برای پر کردن جای خالی قسمت‌های حماسه‌ی اسکای‌واکر تولید کرد. این سریال در ارتباط با سه‌گانه‌ی اصلی است و در آن شاهد حضور شخصیت‌های اصلی سه‌گانه‌ی اصلی، آسوکا تانو و … هستیم. این سریال در سال ۲۰۱۴ پخش شد و پس از چهار فصل در سال ۲۰۱۸ به اتمام رسید.

  • Star Wars: Resistance

سریال انیمیشنی Resistance از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ منتشر شد و در دو فصل به کار خود پایان داد. اتفاقات این سریال همزمان با سه‌گانه‌ی دنباله جریان دارد.

سریال لایو-اکشن

  • The Mandalorian

سریال The Mandalorian را می‌توانیم ناجی دیزنی بدانیم؛ سریالی که حتی The Rise of Skywalker، یکی از مورد انتظارترین فیلم‌های استار وارز، را نیز به زیر سایه‌ی خود برد و نفسی تازه در جان فرنچایز جنگ ستارگان دمید. پخش این سریال از سال ۲۰۱۹ آغاز شد و توانست در مراسم امی سال ۲۰۲۰ هفت جایزه از آن خود کند که عملکردی تاریخی برای جدیدترین سریال استار وارزی دیزنی محسوب می‌شود. داستان این سریال درباره‌ی ماجراجویی‌های یک مندلوری تنهاست که در جریان یکی از ماموریت‌هایش با یکی از مرموز‌ترین موجودات کهکشان روبرو می‌شود و چالش‌های زیادی برایش به وجود می‌آید. اتفاقات این سریال دقیقا پس از پایان قسمت ششم حماسه‌ی اسکای‌واکر در جریان است.

ساخت سریال‌های دیگری نیز از دنیای استار وارز تایید شده ولی تا کنون چیزهای زیادی از آنان منتشر نشده و در مرحله‌ی توسعه قرار دارند. سریال Cassian Andor که پیش‌درآمدی بر فیلم Rogue One است، اکنون در مرحله‌ی پیش-تولید قرار دارد و فیلمبرداری آن قرار است بزودی آغاز شود. همچنین یک مینی‌سریال نیز از شخصیت اوبی-وان کنوبی (Obi-Wan Kenobi) در دست ساخت است که از مورد انتظارترین سریال‌های دیزنی به حساب می‌آید و قرار است در سال آینده منتشر شود.

سریال مندلورین جنگ ستارگان
دیزنی با سریال The Mandalorian روحی تازه به جنگ ستارگان دمید

بازی‌های ویدیویی جنگ ستارگان (Star Wars)

بازی‌های ویدیویی استار وارز به سه دوره‌ی توسعه تقسیم می‌شوند که در زیر به معرفی آنان خواهیم پرداخت.

بازی‌های اولیه (Early Licensed Games)

اولین دوره از بازی‌های ویدیویی جنگ ستارگان که از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۳ تولید می‌شدند، شامل بازی‌های ۸بیتی و ۱۶بیتی بود. گرافیک بازی‌های ویدیویی با توجه به تکنولوژی‌های موجود در آن زمان بسیار ساده بود و داستان آنان بیشتر از روی سه‌گانه اصلی الهام گرفته می‌شد. در آن زمان جورج لوکاس مجوز ساخت بازی‌های ویدیویی جنگ ستارگان را به کمپانی‌های مختلف می‌داد. از مهم‌ترین بازی‌های این دوره می‌توان به Star Wars: Electronic Battle Command و … اشاره کرد.

لوکاس‌آرتس و بازی‌های مدرن خود-انتشار یافته (LucasArts and Modern Self-Published Games)

دومین دوره‌ی بازی‌های ویدیویی در فرنچایز استار وارز که از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۴ جریان داشت، زمانی آغاز شد که جورج لوکاس به داستان‌پردازی در صنعت بازی‌های ویدیویی ترغیب شد و تصمیم گرفت تا استودیوی مخصوص بازی‌سازی خود را تاسیس کند. او LucasArts را تاسیس کرد تا از پتانسیل بازی‌های ویدیویی برای روایت داستان‌های خود استفاده کند. در طول این دوره گرافیک بازی‌های ویدیویی به اندازه‌ی کافی تکامل یافت تا بازی‌های ویدیویی نیز به مانند فیلم‌های زمان، روایت‌های پیچیده و جذابی در خود جای دهند. از مهم‌ترین آثار این دوره می‌توانیم به Star Wars: Knights of the Old Republic اشاره کنیم که هرچند در دنیای لجندز فرنچایز استار وارز قرار دارد، از آن به عنوان یکی از محبوب‌ترین بازی‌های تاریخ این فرنچایز نام برده می‌شود.

جنگ ستارگان الکترونیک آرتس (EA Star Wars)

این دوره که عصر محبوبیت بازی‌های جنگ ستارگان محسوب می‌شود، با امضای قراردادی بین لوکاس‌فیلم و الکترونیک آرتس از سال ۲۰۱۴ شروع شد و تا کنون نیز ادامه دارد. با ظهور نسل جدید کنسول‌های بازی در سال ۲۰۱۴ و آغاز نسل هشتم، عصر جدیدی در صنعت بازی‌های ویدیویی آغاز شد و از همین رو، لوکاس‌فیلم به فکر سرمایه‌گذاری بیشتری در دنیای بازی افتاد. تمام بازی‌هایی که در این دوره ساخته می‌شود، در دنیای کنون استار وارز جریان دارد. از مهم‌ترین بازی‌های این دوره می‌توان به Star Wars: Jedi Fallen Order و سری Star Wars: Battlefront اشاره کرد که از موفق‌ترین بازی‌های جنگ ستارگان نیز هستند. همچنین به تازگی بازی Star Wars: Squadrons منتشر شد که جدیدترین اثر الکترونیک آرتس در فرنچایز Star Wars است و با استقبال خوبی از سوی منتقدان همراه شد.

کمیک بوک و رمان‌های جنگ ستارگان (Star Wars)

جنگ ستارگان در دنیای کمیک بوک نیز طرفداران زیادی دارد و مانند دیگر مدیوم‌هایی که در این مقاله ذکر شد، آثار موفق و محبوب بسیار زیادی دارد. کمیک بوک‌های استار وارز از نظر بازه‌ی زمانی به سه دوره تقسیم می‌شوند. دوره‌ی اول که از سال ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۶ جریان داشت، حق امتیاز انتشار کمیک بوک‌های استار وارز در دستان مارول کمیکس (Marvel Comics) بود و این کمپانی بزرگ مسئولیت تولید کمیک بوک‌های جنگ ستارگان را بر عهده داشت. در اواخر دهه‌ی هشتاد، انتشار کمیک بوک‌های استار وارز توسط مارول کاهش پیدا و سرانجام حق امتیاز آن به کمپانی دارک هورس کمیکس (Dark Horse Comics) سپرده شد تا باری دیگر تولیدات این فرنچایز در صنعت کمیک بوک افزایش یابد. در زمان مدیریت دارک هورس کمیکس بر کمیک بوک‌های استار وارز، آثار مهمی در این زمینه منتشر شد که از بهترین آنان می‌توانیم به سری Dark Empire اشاره کنیم که هنوز که هنوز است محبوبیت زیادی نزد طرفداران دارد. تمام کمیک بوک‌هایی که در این دوره منتشر شدند، در دنیای لجندز یا همان جهان گسترش یافته‌ی استار وارز قرار دارند و فرعی هستند. پس از خرید لوکاس‌فیلم توسط دیزنی، باری دیگر حق امتیاز انتشار کمیک بوک‌های جنگ ستارگان به مارول کمیکس سپرده شد تا انحصار کمیک بوک‌های استار وارز نیز در دستان دیزنی قرار بگیرد. این دوره مهم‌ترین دوره‌ی کمیک بوک‌های جنگ ستارگان محسوب می‌شود و تمامی آثاری که در این دوره منتشر می‌شوند، در دنیای کنون قرار دارند و در کنار فیلم‌های اصلی در جریان هستند. سری Star Wars: Dark Heart of the Sith که به زندگی دارث ویدر می‌پردازد، از مهم‌ترین آثار این دوره از کمیک‌های Star Wars است.

بازی استار وارز جدای
بازی Star Wars: Jedi Fallen Order یکی از موفق‌ترین و محبوب‌ترین بازی‌های جنگ ستارگان است که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد

همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، آثار فرنچایز استار وارز به قدری زیاد است که آن را به یکی از متنوع‌ترین فرنچایزهای تاریخ تبدیل کرده و از فیلم و سریال گرفته تا کمیک بوک و رمان، در تک تک بخش‌های دنیای سرگرمی نام استار وارز به چشم می‌خورد. در این مقاله، مهم‌ترین آثاری که یک طرفدار جنگ ستارگان باید تجربه کند، نام برده شد و در کنار این آثار، آثار دیگری نیز در این فرنچایز وجود دارند که ارزش تجربه کردن دارند، اما پیشنهاد ما این است که ابتدا با آثاری که نام برده شد وارد کهکشان خیلی، خیلی دور شوید تا مسیر تبدیل شدن به یک طرفدار جنگ ستارگان واقعی را گم نکنید.

حال که به مهم‌ترین آثار فرنچایز استار وارز پرداختیم، وقت آن است که وارد دنیای آن شویم و به برخی از نکاتی که باید از دنیای جنگ ستارگان بدانیم، بپردازیم. در ادامه‌ی مقاله با ما همراه باشید.

جهان جنگ ستارگان (Star Wars)

کهکشان خیلی، خیلی دور، کهکشانی بزرگ با قطری معادل ۱۰۰۰۰۰ سال نوری است. این کهکشان یک بازو به نام بازوی تینگل (Tingel Arm) و یک کهکشان کوتوله به نام ریشی میز (Rishi Maze) دارد. در این کهکشان بیش از ۴۰۰ میلیارد ستاره و بیش از ۳.۲ میلیون منظومه قابل سکونت وجود دارد که هر کدام در جای جای کهکشان قرار دارند. کهکشان خیلی، خیلی دور برای مسیریابی و دسترسی راحت، به نه بخش تقسیم شده است.

  1. هسته‌ی مرکزی (Deep Core): ناحیه‌ی کوچکی در مرکزی‌ترین نقطه‌ی کهکشان که به ندرت کسی جرئت ورود به آن را دارد.
  2. سیاره‌های مرکزی (Core Worlds): مجموعه‌ی مهمترین و ثروتمندترین سیاره‌های کهکشان. این منطقه که محل سیارات مهمی است، نقش مهمی در تاریخ جنگ ستارگان دارد.
  3. مستعمرات (Colonies): این ناحیه از اولین ناحیه‌هایی است که توسط انسان‌های سیاره‌های مرکزی شناسایی و فتح شد. این منطقه در کنار بر ثروت، دارای معادن زیادی نیز می‌باشد.
  4. کمربند داخلی (Inner Rim): منطقه‌ی بین سیاره‌های مرکزی و بیرونی است. این منطقه یکی از مهم‌‌ترین و استراتژیک‌ترین مناطق کهکشان است که متاسفانه چیز زیادی درباره‌ی این منطقه وجود ندارد.
  5. منطقه‌ی گسترش یافته (Expansion Region): اولین اقدامات شرکت‌های بزرگ برای کنترل سیارات و استفاده از منابع معدنی باعث شد که بسیاری از این سیارات خالی از سکنه شود.
  6. کمربند میانی (Mid Rim): در این منطقه هم‌ بعضی از شرکت‌های بزرگ از منابع سیارات استفاده می‌کردند و زندگی در این سیارات سخت بود.
  7. کمربند بیرونی (Outer Rim): بزرگ‌ترین منطقه در کهکشان است که به خاطر موقعیتی که دارد، به راحتی توسط حکومت‌های محلی اداره می‌شود.
  8. فضای دست نخورده (Wild Space): منطقه‌ی کوچکی که تنها چند سیاره‌ی کشف شده دارد که تمامشان صلح‌طلب هستند.
  9. مناطق ناشناخته (Unknown Regions): به منطقه‌ی وسیعی که هنوز توسط هیچ نژادی کشف نشده است، گفته می‌شود.

نیرو (Force) چیست؟

در فرنچایز جنگ ستارگان، به دفعات عبارتی به نام نیرو (Force) می‌شنویم. از جمله‌ی معروف «باشد که نیرو همراهتان باشد» گرفته تا از «نیرو استفاده کن»، دنیای استار وارز مملو از استفاده‌های مختلف از مفهوم نیرو است. شاید در اولین نگاه فکر کنید که منظور از نیرو در استار وارز، قدرت یا توان باشد، اما باید برایتان جالب باشد که بدانید نیرو بسیار مهم‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید و وقت آن است که به یک سوال مهم پاسخ دهیم؛ نیرو یا فورس چیست؟

نیرو، مفهومی است که به میدانی انرژی گفته می‌شود که ریشه در تمام موجودات جهان هستی دارد. این میدان انرژی در اطراف تمام موجودات زنده‌ی جهان وجود دارد و به دو قسمت اصلی تقسیم می‌شود:

  • نیروی زندگی (Living Force): نوعی انرژی است که توسط موجودات زنده به وجود می‌آید و امکان استفاده مستقیم از آن وجود دارد.
  • نیروی کیهانی (Cosmic Force): نوعی انرژی است که در جهان هستی وجود دارد و باعث حفظ انسجام سیارات و کهکشان می‌شود.

نیرو در موجودات زنده به طور غیر مستقیم توانایی‌های فیزیکی و فکری فراتر از حد معمول ایجاد می‌کند اما استفاده مستقیم از آن تنها برای افراد خاصی امکان‌پذیر می‌باشد. استفاده مستقیم از نیرو در گرو فاکتوری به نام میدی-کلورین (Midi-Chlorian) می‌باشد. میدی-کلورین موجودی میکروسکوپی اما هوشمندی است که در آغاز هستی حیات را به شیوه‌ای که می‌شناسیم به وجود آورده است و به تعداد فراوان در هر فرد یافت می‌شود. این موجودات در ادامه با اولین سلول‌های زنده ترکیب شدند و در حال حاضر، به میزان متغیر، در ساختار سلول‌های موجودات زنده وجود دارند. این موجودات بسیار ریز به عنوان رابطی بین نیرو و موجودات زنده عمل می‌کنند و دسترسی نیرو را برای موجودات راحت می‌کنند و می‌توان گفت هر موجودی که میدی-کلورین بیشتری در خود داشته باشد، نسبت به نیرو حساسیت بیشتری دارد.

جدای (Jedi) و سیث (Sith)

ماهیت نیرو برای سال‌های سال است که توسط موجودات کهکشان خیلی، خیلی دور شناخته شده، اما برای اولین بار شوالیه‌های معبد جدای (Jedi) توانایی استفاده از نیرو را کسب کردند. نیرو به آنان کمک می‌کرد تا کنترل اجسام و ذهن دیگران را در درست بگیرند و قدرت‌های برتری نسبت به دیگر موجودات در اختیارشان می‌گذاشت. نیرو دو سوی مخالف دارد؛ سوی روشن (Light Side) و سوی تاریک (Dark Side). در معبد جدای به افراد هر دو سوی روشن و تاریک نیرو آموزش داده می‌شد. برای هزاران سال طرفداران این محفل در صلح زندگی می‌کردند اما به مرور زمان افراد بیشتر به سمت روشن نیرو سوق داده شدند. اما در این میان یک نفر برای اولین بار سوی تاریک نیرو را به عنوان سوی برتر معرفی و هواداران زیادی را دور خودش جمع کرد. به طرفداران این سوی فکری، سیث (Sith) گفته می‌شد. این تفاوت‌های فکری فلسفه‌ی وجودی نیرو باعث ایجاد اولین نبرد‌های نیرو شد که به پیروزی طرفداران سوی روشن نیرو انجامید و محفل جدای، از نو ایجاد شد. محفل جدای، کودکان دارای پتانسیل برای استفاده از نیرو را در سنین کودکی در معبد جدای آموزش می‌داد و بچه‌ها بعد از اتمام دوران آموزشی و ساختن سلاح نمادین شمشیر نوری (Lightsaber)، به عنوان شاگرد (Padawan) تحت نظر یک استاد جدای (Jedi Master) آموزش‌های عالی خود را گذرانده و درنهایت به یک شوالیه جدای (Jedi Knight) تبدیل می‌شدند.

فلسفه جدای استفاده از سوی روشن نیرو با استفاده از تمرینات سخت بود. شوالیه‌های جدای برای هزاران سال به عنوان حافظان صلح در کهکشان شناخته می‌شدند. فلسفه دیگر در سوی نیمه تاریک است. تفاوت‌های این دو فلسفه، قوانینی است که محفل جدای به شوالیه‌هایش می‌آموزد که به جدای کد (Jedi Code) معروف می‌باشد. برای سالیان سال جدای کد بدون تغییر به شوالیه‌های معبد جدای آموخته می‌شد. این کد شامل قوانینی مانند دخالت ندادن خشم، احساسات، نداشتن رابطه‌ی عاطفی و تعهداتی مانند ازدواج و … است.

فیلم‌های Star Wars
خط زمانی آثار جنگ ستارگان

چرا باید جنگ ستارگان (Star Wars) را ببینیم؟

فرنچایز جنگ ستارگان تاثیرات بسیار زیادی بر فرهنگ عامه در تاریخ گذاشته و شاید بتوانیم حتی آن را تاثیرگذارترین فرنچایز تاریخ در این زمینه بدانیم. زمانی که تقریبا تمامی استودیوهای فیلمسازی از آثار علمی-تخیلی زمان خسته شده بودند و دیگر سرمایه‌گذاری چندانی روی آثار علمی-تخیلی نمی‌شد، جورج لوکاس با Star Wars ظهور کرد و این ژانر را نجات داد. از درون‌مایه‌ی داستانی و فلسفه‌ی آن گرفته تا جلوه‌های ویژه و خصوصیات فنی، تمام ویژگی‌های استار وارز از دیگر آثار هم‌نسل خود جلوتر بود. این پیشگامی استار وارز باعث شد تا استودیوهای بزرگ هالیوود باری دیگر به ژانر علمی-تخیلی بها دهند و زمینه‌ی ساخت آثار موفقی چون Blade Runner و … فراهم شود تا اکنون شاهد آثار بسیار درخشانی در این ژانر محبوب باشیم. می‌توان گفت Star Wars در دهه‌ی هفتاد تاثیری بر ژانر علمی-تخیلی گذاشت که Game of Thrones در دهه‌ی گذشته بر ژانر فانتزی داشت. امروزه دیگر در تک تک آثاری که در دنیای سرگرمی تجربه می‌کنیم، حداقل یک اشاره‌ی کوچک به استار وارز شاهد هستیم و با برنامه‌های جدیدی که دیزنی دارد، جنگ ستارگان روز به روز گسترش خواهد یافت و قرار نیست به این زودی با کهکشان خیلی، خیلی دور خداحافظی کنیم.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

3 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments