گرافیک بازی Starfield
1%
  • 0/10

تحلیل و مقایسه گرافیک بازی Starfield در کامپیوتر و ایکس باکس

بررسی عملکرد موتور سازنده جدید بتزدا

تحلیل و مقایسه گرافیک بازی Starfield در کامپیوتر و ایکس باکس ۷ ۱۱ شهریور ۱۴۰۲ مقالات جانبی (گیم) کپی لینک

در این مقاله در کنار مقایسه ویدیویی گرافیک Starfield در کامپیوتر و ایکس باکس، به طور دقیق به تحلیل کیفیت بصری و گرافیک فنی بازی می‌پردازیم.

اینکه استارفیلد یکی از مورد انتظارترین آثار انحصاری ایکس باکس در نسل نهم به شمار می‌رفت، برهیچکس پوشیده و پنهان نیست. بازی جدید شرکت بتزدا که بعد از گذشت دو دهه اولین آی‌پی جدید این کمپانی نیز به محسوب می‌شود، با ایده جاه‌طلبانه برای نخستین بار در جریان نمایشگاه E3 سال ۲۰۱۸ میلادی به طور مختصر معرفی شد. در زمان رونمایی، تاد هاوارد، کارگردان خلاق بتزدا، اعلام کرد که این بازی بلندپروازانه‌ترین ساخته شرکت بوده که قرار است مسیر جدیدی را برای آن رقم زند.

بعد از سال‌ها صبر و انتظار، در نهایت استارفیلد روز گذشته از راه رسید. همان‌طور که انتظار می‌رفت، این بازی علمی تخیلی که شما را به لطف وسعت بی‌نظیر خود به جهان هستی برده و به کاوش در فضا و منظومه‌ها دعوت می‌کند، مورد تحسین اغلب منتقدها قرار گرفت و موفقیت دیگری را در کارنامه بتزدا به ثبت رساند. البته، ناگفته نماند خبری از آن حماسه و انقلابی که از این بازی انتظار داشتیم، نیست!

استارفیلد از نظر مقیاس شما را شگفت‌زده می‌کند. این عنوان حدود هزار سیاره با زیست‌بوم‎‌های مختلف در خود جا داده که می‌توانید به تک تک سیاره‌ها سفر کنید و از ماجراجویی در این فضای بی‌کران لذت ببرید. با این حال، موضوعی که ممکن است در وهله اول کمی نگران‌کننده به نظر برسد، کیفیت بصری و گرافیک فنی بازی است. در واقع، آیا شرکت بتزدا کیفیت را فدای وسعت باورنکردنی بازی کرده است؟ نسل جدید موتور کریشن (Creation)، موتور سازنده بازی، تا چه حد تکامل یافته است؟ چه تفاوت‌های گرافیکی میان نسخه ایکس باکس و کامپیوتر بازی وجود دارد؟ این‌ها سوالاتی است که قصد داریم در این مقاله به آن‌ها پاسخ دهیم.

موتور سازنده استارفیلد

استارفیلد اولین عنوانی است که با استفاده از موتور گرافیکی Creation Engine 2 توسعه یافته است. این موتور در واقع نسخه به‌روزشده موتور کریشن، سازنده بازی‌های قبلی بتزدا از جمله Fallout 76 محسوب می‌شود.

بر اساس اعلام بتزدا، در نسل جدید این موتور خطوط رندر در زمینه طراحی محیط و فیزیک به طرز قابل توجهی بهبود یافته است، اما بر اساس آنچه که به نظر می‌رسد، می‌توان گفت که این نسل بیشتر در حد یک تکامل بوده و نباید آن را یک بازسازی کامل در نظر گرفت.

این بدان معنی است که استارفیلد از تکنیک‌های رندر پیشرفته مانند ردیابی پرتو استفاده نمی‌کند؛ موضوعی که باب میل بازیکن‌ها به خصوص پی‌سی بازها نیست.

گرافیک چهره شخصیت‌ها، انیمیشن‌ها، نورپردازی و جهان بازی Starfield

طراحی چهره شخصیت‌ها در بازی‌های قبلی بتزدا عموما چشمگیر نبودند و متاسفانه استارفیلد نیز از این قاعده مستثنی نیست. در حالی که نمی‌توان پیشرفت گرافیک و جزئیات چهره‌ها در این بازی را انکار کرد، اما این چیزی نیست که بخواهیم آن را در قالب نسل بعدی خطاب کنیم. جزئیات چهره و تکسچر پوست شخصیت‌های بازی نسبت به عناوین قبلی بتزدا از جمله فال‌اوت ۷۶ بهتر شده و جزئیات متریال لباس‌ها نیز تا حدی واقع‌گرایانه به نظر می‌رسند. انیمیشن‌های بازی همچنان به صورت کامپیوتری طراحی شده‌اند و به همین خاطر، حالات چهره کاراکتر در طول بازی به شدت متفاوت هستند. البته، چنین رویکردی برای استارفیلد که جهان وسیعی دارد، کاملا طبیعی است و می‌توان عدم استفاده از فناوری موشن کپچر را توجیه کرد.

در خصوص جهان و محیط سیارات استارفیلد، گرافیک بازی تا حدی عالی است. این بازی برای نورپردازی از یک راه حل منحصر به فرد روشنایی ریل تایم استفاده می‌کند تا محیط‌های عظیمی که برای ایجاد این جهان باز غول‌پیکر گرد هم آمده‌اند، روشن کند. از آنجا که خبری از سیستم ردیابی پرتو در بازی نیست، نباید انتظار نورپردازی کاملا دقیقی داشت، اما سیستم فعلی در بیشتر مواقع برای منابع نور مستقیم و غیرمستقیم عملکرد مناسبی دارد. بازتاب نورها نیز با هر فریم و بر اساس زاویه دید بازیکن به‌روز و هماهنگ می‌شوند. متاسفانه، سطوحی مانند میزها، پنجره‌ها و پوشش شخصیت‌های هوش مصنوعی (NPC) نور را منعکس نمی‌کنند که این مورد شاید باب میلتان نباشد.

در مورد سایه‌ها، داستان به کلی متفاوت است. سایه‌ها در استارفیلد نه تنها در نسخه رایانه شخصی، بلکه در نسخه‌های کنسولی نیز واضح و بی‌نظیر هستند. در حالی که برخی از سایه‌ها برای اجسام کوچک نظیر چمن مصنوعی هستند که قابل چشم‌پوشی است. مهم‌تر از این‌ها، سایه‌های اجسام دور نیز به طور واضح قابل مشاهده هستند که این مورد باعث شده تا اغلب چشم‌اندازها خیره‌کننده باشند.

هر کدام یک از محیط‌های بازی استارفیلد متفاوت از یکدیگر به نظر می‌رسند. کیفیت و بافت زمین به طور کلی بسیار خوب بوده و چه در امتداد صخره‌های غول‌پیکر در فضای بیرونی قدم بزنید یا در حال کاوش در یک سیاره دور باشید، این زمین دارای پیچیدگی هندسی چشمگیری است که با ترکیب سایر المان‌ها، جلوه بصری دلپذیری از محیط‌های بیرونی برایتان رقم می‌زند.

البته، این فضاها مملو از سازه‌ها و پوشش گیاهی منحصر به فرد است که به لطف آن‌ها، دنیای بازی زنده و نفس‌گیر دیده می‌شود. علاوه بر این‌ها، این بازی از مه متراکم برای تشدید حس مقیاس عظیم در سیاره استفاده می‌کند و به همین خاطر، شما در چشم‌اندازهای دوردست شاهد مه غلیظ حجمی خواهید بود که این مه به پنهان کردن جزئیات پایین محیط در مناطق دور کمک می‌کند.

مقایسه گرافیک بازی Starfield در کامپیوتر و ایکس باکس سری ایکس و اس

نسخه ایکس باکس سری ایکس استارفیلد هیچ گزینه‌ای برای تغییر تنظیمات ارائه نمی‌دهد. این نسخه از بازی با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه و وضوح تصویر 4K واقعی اجرا می‌شود و برخلاف شماری از بازی‌های امروزی، گزینه پرفورمنس یا عملکرد برای افزایش نرخ فریم و کاهش رزولوشن تصویر در بازی وجود ندارد. با توجه به اینکه مقیاس بازی بسیار بزرگ است، قاعدتا این عنوان نیازمند منابع زیاد CPU است که به همین خاطر، منطقی است که چرا بازی با نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه در ایکس باکس سری ایکس اجرا نمی‌شود.

نسخه ایکس باکس سری اس استارفیلد رزولوشن 1440p یا همان 2K را هدف قرار داده و طبق معمول، نرخ فریم بازی نیز روی عدد ۳۰ قفل شده است. این در حالی است که پی‌سی بازها بسته به مشخصات سخت‌افزار سیستم خود، می‌توانند بازی را نرخ فریم بالاتر از ۶۰ نیز تجربه کنند. از طرفی، نسخه کامپیوتر استارفیلد از فناوری FSR پشتیبانی می‌کند که به لطف آن می‌توانید با کاهش دینامیکی وضوح تصویر، فریم ریت بازی را تا حد قابل توجهی افزایش دهید.

از نظر عملکرد، فریم ریت نسخه کنسولی به خوبی روی عدد ۳۰ قفل شده و نباید نگران افت فریم‌های شدید باشید. در حقیقت، نرخ فریم صرفا در هنگام بارگیری در یک سیاره جدید به طور جزئی افت پیدا می‌کند که بلافاصله بعد از بارگذاری، دوباره به حالت اولیه خود بازمی‌گردد. تجربه بازی در رایانه‌های شخصی قدرتمند به مراتب حس بهتری دارد و صرف نظر از یک سری ناهماهنگی‌های ناچیز، گیم پلی روان و با ثباتی را با نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه شاهد هستیم.

تاد هاوارد، کارگردان بازی درباره علت قفل نرخ فریم استارفیلد روی عدد ۳۰ در نسخه کنسولی توضیح می‌دهد:

با توجه به اینکه ما این جهان‌های باز بسیار بزرگ و پویا به همراه جزئیات زیاد را خلق می‌کنیم، جایی که هر اتفاقی ممکن است در آن رخ دهد، فکر می‌کنم این مورد غافلگیرکننده نباشد. ما قصد داشتیم به تمامی اهداف خود برسیم و هرگز چیزی را فدای دیگری نکنیم. در حالی که استارفیلد با کیفیت فوق‌العاده‌ای اجرا می‌شود و گاها نرخ فریم آن از ۳۰ بیشتر شده و حتی به عدد ۶۰ نیز می‌رسد، اما ما تصمیم گرفتیم تا نرخ فریم بازی را روی عدد ۳۰ قفل کنیم تا همه چیز به طور یکپارچه به نظر برسد. ما از حس و حالی که بازی حتی در حین نبردها به شما منتقل می‌کند، راضی هستیم.

در مورد پایداری گرافیکی، چند اشکال جزئی در بازی به چشم می‌خورد که البته اغلب این موارد هیچ اختلالی در روند گیم پلی بازی ایجاد نمی‌کنند. از جمله این مشکلات می‌توان به رفتار عجیب و غریب NPCها اشاره کرد. در مجموع، استارفیلد از نظر باگ و ایراد فنی به عنوان یکی از بهترین ساخته‌های بتزدا تلقی می‌شود که این مورد هم برای نسخه کنسولی و هم برای نسخه پی سی بازی صادق است. با توجه به عرضه به‌روزرسانی‌ها، بدون شک به مرور زمان تجربه بازی در هر سه پلتفرم پایدارتر خواهد شد.

فارغ از گرافیک فنی و ایرادات فنی، کیفیت بصری بازی Starfield در ایکس باکس سری ایکس و کامپیوتر تقریبا یکسان بوده و به سختی می‌توان میان این دو نسخه تفاوتی پیدا کرد. با این حال، اگر کمی ریزبینانه به قضیه نگاه کنیم، کیفیت چهره شخصیت‌ها و بافت پوست آن‌ها در نسخه پی سی کمتر واقع‌گرایانه‌تر است که البته شاید این مورد به تنظیمات Anti-Aliasing نسخه ایکس باکس بازی مربوط می‌شود.

در خلال این گفته‌ها، بهتر است بدانید که شرکت AMD به عنوان شریک انحصاری برای توسعه نسخه کامپیوتر استارفیلد با بتزدا همکاری کرده است. شراکت این دو کمپانی باعث شده تا بازی در حال حاضر از فناوری DLSS انویدیا برای افزایش نرخ فریم پشتیبانی نکند. با این حال، ظاهرا شرکت ای‌ام‌دی هیچ محدودیتی برای برخورداری بازی از این ویژگی برای بتزدا تعیین نکرده و پشتیبانی استارفیلد از دی‌ال‌اس‌اس به تیم سازنده بستگی دارد. بر این اساس، ممکن است که شرکت بتزدا در آینده نه چندان دور به‌روزرسانی پشتیبانی از این تکنولوژی را به بازی اضافه کند تا کاربرهای انویدیا نیز با نرخ فریم بیشتر از تجربه بازی لذت ببرند.

نسخه دسترسی زودهنگام استارفیلد در حال حاضر به طور انحصاری برای کنسول‌های ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس و همچنین پلتفرم رایانه شخصی در دسترس قرار دارد و برای دریافت آن، کافی است نسخه پریمیوم بازی را همین حالا از طریق فروشگاه‌های رسمی خریداری کنید. فارغ از این نسخه، بازی Starfield در روز ۶ سپتامبر (۱۵ شهریور ماه) روانه بازار خواهد شد. دقت داشته باشید که بازی از تاریخ مزبور به سرویس اشتراکی ایکس باکس گیم پس نیز اضافه می‌شود و مشترکین به طور رایگان قادر به تجربه آن خواهند بود.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

7 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments