ظاهرا مانعی برای اکران Tenet در سینماهای ایران وجود ندارد
وقتی عدم عضویت در کنوانسیون برن به نفع سینماداران ایرانی تمام میشود
از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران در کنوانسیون برن عضویت ندارد، سینماهای این کشور میتوانند بدون چالش خاصی به اکران تنت اقدام کنند.
پس از بهبود یافتن شرایط و کاهش مبتلایان به کرونا در ایران، دولت اجازهی فعالیت دوباره را برای کسب و کارهای مختلف از جمله سینماها صادر کرد. اگرچه پروتکلهای بهداشتی و سختگیرانهای برای سالنهای تماشای فیلم در نظر گرفته شده تا سلامتی مخاطبان به خطر نیافتد اما مردم در حال حاضر رغبتی برای رفتن به چنین محیطهایی ندارند. مسئولان سینمایی ایران برای حل این مشکل سیاستهایی مختلفی را در پیش گرفتند. در ابتدا بهای بلیت برای مدت محدودی ۵۰ درصد کاهش یافت اما این اقدام چندان موثر نشد. مدتی بعد هم تعداد انگشت شماری از سینماها از جمله مگامال، ایرانمال و کوروش اکران فیلمهای مشهور خارجی را آغاز کردند.
عدم تمایل مردم برای حضور در سینما و تماشای فیلمهای جدید باعث شده تا برخی از سازندگان آثار ایرانی رغبتی برای اکران محصولات جدید خود نداشته باشند؛ زیرا میدانند فیلمهایشان در شرایط کنونی به هیچ عنوان نمیتوانند به مرز سوددهی رسیده یا حتی هزینههای ساخت خود را جبران کنند. این مشکلات دست به دست هم دادند تا اکران آثار خارجی از سر گرفته شود. در چنین شرایطی، یکی از خبرنگاران وب سایت تسنیم تصمیم گرفت به سراغ مسئولان مربوطه رفته و سوالاتی را پیرامون فرآیند اکران فیلمهای خارجی مطرح کند. به خصوص اینکه جمهوری اسلامی ایران عضو کنوانسیون برن (حمایت از آثار ادبی و هنری) نیست و در نتیجه، اکران قانونی آثار خارجی معنایی ندارد.
خبرنگار وب سایت تسنیم برای یافتن پرسش سوالهای خود به سراغ حیدری رئیس شرکت نمایش گستران رفت؛ شرکتی که در زمینهی اکران فعالیت دارد. او در پاسخ به سوالی پیرامون امتیاز پخش گفت:
همانطور که میدانید، به دلیل تحریمها نمیتوان از شرکتهای اصلی رایت فیلم را خرید و تنها باید از واسطهها رایت فیلمها را خریداری کرد. از سوی دیگر قصد ما این بود که در این شرایط وخیم اقتصادی به سینماهای کشور کمکی کرده باشیم.
حیدری در پاسخ به این سوال که چه فیلمهای خارجی برای اکران به سینماها داده شده و امتیاز پخش آنها خریداری شده است یا خیر گفت:
دو فیلم سینمایی جوکر و 1917 را ارائه دادیم و رایت آنان را نخریدیم. اکرانهای ما سراسری نیست و تنها چند تک سانس در صبح است که به فروش فیلمهای ایرانی نیز لطمه نخورد.
وقتی در کشور قانون کپی رایت را به رسمیت نمیشناسیم و از فیلمهای ایرانی هم صیانت نمیشود و بعد از اینکه در نمایش خانگی وارد شد بلافاصله در ماهواره روی آنتن میرود، نتیجه همین میشود که فیلمهای خارجی در کشور بدون رایت اکران میشود. دیگر فیلمهایی که در VODها یا در سینماها اکران میشوند، یا اصلاً رایت ندارند یا حداقل رایت نمایش سینمایی ندارند اما در حال اکران هستند.
با توجه به صحبتهای رئیس نمایش گستران، شرکتهای فعال در زمینهی اکران میتوانند بدون دریافت امتیاز پخش از سوی سازنده، یک فیلم خارجی را روی پردهی نقرهای برده و از طریق آن کسب درآمد کنند. با در نظر گرفتن این موضوع، میتوان گفت هیچ مانعی برای پخش فیلمهای مورد انتظار از جمله تنت، بلک ویدو یا مولان در ایران وجود ندارد. دفاتر پخش به راحتی میتوانند فیلم مورد نظر را به واسطهی اینترنت تهیه کرده و پس از یافتن زیرنویس مناسب، آن را در اختیار سینماداران قرار دهند.
البته دست و پای سازندگان فیلمهای خارجی چندان هم بسته نیست. آنها میتوانند به دادگاههای مربوطه شکایت برده و اموال رئیس شرکتی که فیلمشان را در ایران روی پردهی نقرهای برده مصادره کنند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید