کارگردان Twelve Monkeys از حس تنفرش نسبت به Black Panther میگوید
انتقادها به مارول تمامی ندارد!
تری گیلیام، کارگردان Twelve Monkeys در مصاحبهی اخیرش به انتقاد از ژانر ابرقهرمانی، بهخصوص فیلم Black Panther پرداخت.
ظاهرا انتقاد کارگردانان شناخته شدهی سینما به فیلمهای ابرقهرمانی تمامی ندارد. این روند با مارتین اسکورسیزی (Martin Scorsese) شروع شد که چند وقت پیش نظرات صریح و منفی خود را دربارهی فیلمهای مارول اعلام و آنها را با پارکهای تفریحی مقایسه کرد که تنها فایدهشان سرگرم کردن مخاطب است. سپس فرانسیس فورد کاپولا (Francis Ford Coppola) به حمایت از اسکورسیزی پرداخت و با بیان جملاتی تندتر، ژانر محبوب ابرقهرمانی را به باد انتقاد گرفت.
حالا هم نوبت به گیلیام تری (Terry Gilliam)، کارگردان شناخته شدهی انگلیسی رسیده است. گیلیام که با ساخت فیلمهای مختلفی از جمله Twelve Monkeys و Brazil توانست نام خود را بر سر زبانها بیندازد، در مصاحبهی اخیر خود با وب سایت ایندیوایر نظرش را دربارهی فیلمهای ابرقهرمانی، بهخصوص Black Panther بیان کرد. طبق صحبتهای گیلیام، ساختهی رایان کوگلر (Ryan Coogler) بیشتر از لیاقتش مورد تحسین قرار گرفت. لازم به ذکر است که این فیلم برای دریافت جایزهی بهترین فیلم سال در مراسم اسکار نامزد شده بود:
از Black Panther متنفر بودم. اعصاب من را بهم میریخت. فکر میکنم سازندگان فیلم چیزی دربارهی آفریقا نمیدانند. انگار تنها به آن قاره رفتند تا از طرح پارچه و لباسهایشان الگوبرداری کنند. بخشی از تنفر من نسبت به این فیلم بهخاطر پرداخت بیش از حد رسانهها به آن بود.
جدا از بحثهای فنی، یکی از دلایلی که باعث شد Black Panther مورد توجه رسانهها قرار بگیرد، استفاده از بازیگران سیاهپوست در نقشهای اصلی بود؛ موضوعی که از دید کارگردان Twelve Monkeys چندان اهمیت ندارد. گیلیام تری در بخشی از صحبتهای خود گفت یکی از بزرگترین مشکلات فیلمهای ابرقهرمانی این است که امکان رخ دادن هر اتفاقی در آنها وجود دارد. از دید او، وجود محدودیتها باعث جذابیت زندگی شده است. در نتیجه، چیزی که مارول در فیلمهایش به تصویر میکشد برای او جذاب نیست. این کارگردان ۷۹ ساله همچنین معتقد است فیلمهای مارول پیام نادرستی را به مخاطبان انتقال میدهند:
چیزی که دوست نداشتم این است که این فیلم به ما میگوید برای انجام یک کار ارزشمند حتما باید یک ابرقهرمان باشیم. همین هم باعث شد اعصاب من بهم بریزد. فیلمهای ابرقهرمانی چنین پیامی را به مخاطبان جوان خود منتقل میکنند. از دید من، این نحوهی مقابله با مشکلات اشتباه است. نحوهی درست این است که بهعنوان یک انسان معمولی در شرایط سخت قرار بگیری و از آنها جان سالم به در ببری. نمیتوانم آنها را برای داشتن چنین دیدگاهی سرزنش کنم اما روند فیلمها تکراری است. فقط باید شاهد منفجر شدن شهرها باشی.
بخشهای پایانی صحبتهای تری گیلیام به یک نکتهی بسیار مهم اشاره میکند: اینکه ضعفهای فیلمهای ابرقهرمانی نه بهخاطر سازندگان، بلکه بهخاطر ماهیت این ژانر است. ماهیت این ژانر بهطور خواسته یا ناخواسته چنین پیامی را به مخاطب القا میکند که ابرقهرمان بودن، از شروط انجام یک کار مفید است. اسکورسیزی هم تقریبا چنین انتقادی کرده بود. او گفته بود سازندگان بهواسطهی ماهیت ژانر ابرقهرمانی هیچ ریسکی نمیکنند، در حالی که انجام ریسک بخشی از سینما است.
نظر شما در این رابطه چیست. آیا با صحبتهای تری گیلیام موافق هستید؟
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید