نگاهی به پرهزینه ترین فیلم های ابرقهرمانی تاریخ
نامهایی آشنا با بودجههایی سرسامآور!!
استودیوهای فیلمسازی مقرون بهصرفهای مانند استودیو A24 وجود دارند که میتوانند بودجه ساخت هر فیلمی را تا حد زیادی کاهش دهند اما وقتی صحبت از ساخت پرهزینه ترین فیلم های ابرقهرمانی به میان میآید، بودجه کم دیگر معنا ندارد.
هر سال که میگذرد، بودجه فیلم های ابرقهرمانی بیشتر و بیشتر میشود، بهخصوص که فرانچایزهای بزرگی همچون دنیای سینمایی مارول مدام در حال گسترش هستند. طی چند دهه اخیر شاهد ساخته شدن فیلمهای خارقالعاده و شگفتانگیز بسیار زیادی بودیم که علیرغم عملکردشان در گیشه میلیاردها دلار هزینه برداشتند. از آنجایی که خیلی با اکران یکی از مورد انتظارترین آثار کمیک بوکی، یعنی Deadpool & Wolverine فاصله نداریم، میخواهیم در این مطلب نگاهی به پرهزینه ترین فیلم های ابرقهرمانی تاریخ داشته باشیم.
پرهزینه ترین فیلم های ابرقهرمانی تاریخ سینما
The Dark Knight Rises – بودجه ۲۵۰ میلیون دلار
پرهزینه ترین فیلم های ابرقهرمانی تاریخ اغلب بخشی از دنیای سینمایی مارول یا فرانچایز نابود شده دی سی هستند، اما شاهکار سینمایی The Dark Knight Rises یک استثنا است. سومین و آخرین فیلم از سهگانه حماسی کریستوفر نولان (Christopher Nolan) نسبت به دو قسمت قبلی کمی گرانتر است، اما بهلطف بازی بینظیر بازیگران، کارگردانی ستودنی نولان و همچنین زحمت بیوقفه سایر اعضای تیم تولید، ارزش تک تک اسکناسهای خرج شده را دارد. بهراحتی میتوان فهمید که چرا قسمت پایانی سهگانه تا این اندازه پرهزینه بوده است؛ زیرا برخلاف فیلم شوالیه تاریکی که یک سرقت بانکی جذاب اما ساده و کمهزینه بود، این قسمت یک آدم ربایی با جزئیات دقیق در آسمان است که سه هواپیما را شامل میشود. از آنجایی که فیلم تا حد زیادی از مجموعه کمیکهای بتمن الهام گرفته شده، کل شهر گاتهام ویران شده و نولان هر کاری که توانسته را انجام داده تا کمتر از جلوههای بصری استفاده کند و اثر هنری خود را تا حد امکان بهصورت عملی و واقعی به تصویر بکشد.
Captain America: Civil War – بودجه ۲۵۰ میلیون دلار
بودجه بین فیلمهای کاپیتان آمریکا افزایش بسیار زیادی داشت، بهویژه وقتی هزینه فیلم اولین انتقامجو با بودجه ۱۴۰ میلیون دلاری را با جنگ داخلی مقایسه میکنیم. با این حال، بودجهها به روشهای بسیار متفاوتی مورد استفاده قرار گرفتند، زیرا اولین انتقامجو نهتنها یک فیلم ابرقهرمانی، بلکه یک درام جنگی قدیمی نیز محسوب میشود. همچنین شایان ذکر است که ساخت نماهای ساختمانها دهه ۱۹۴۰ چندان ارزان نبودند. از سوی دیگر، جنگ داخلی از نظر موقعیت مکانی نیز پرهزینهتر بود، چراکه محوریت آن در یک باند فرود خالی فرودگاه رخ میدهد. همچنین بخش عمدهای از بودجه هنگفت آن به وضوح به استعدادهای بازیگری اختصاص یافته، زیرا اساسا حکم یکی از فیلمهای انتقام جویان را دارد.
Batman V Superman – بودجه ۲۵۰ میلیون دلار
فیلم Batman V Superman: Dawn of Justice در اولین روز اکرانش یک رویداد بزرگ بود، چراکه برادران وارنر ماهها مشغول ساخت و آماده کردن فیلم بودند و بهلطف بودجه هنگفت ۲۵۰ میلیون دلاری اختصاص داده شده، سکانسهای اکشن حماسی زیادی را به تصویر کشید. اما متاسفانه علیرغم تمامی سرمایه گذاریها و هزینههای انجام شده، موفقیت چندانی در گیشه نداشت. این فیلم پرفروشترین فیلم زک اسنایدر (Zack Snyder) است، زیرا ۸۷۳ میلیون دلار در باکس آفیس جهانی فروخت که رقم بسیار بالایی به نظر میرسد. طبق گزارش هالیوود ریپورتر، بودجه فیلم ممکن است حتی نزدیک به ۳۰۰ میلیون دلار بوده باشد و به دلیل اضافه شدن هزینههای تبلیغاتی، باید ۸۰۰ میلیون دلار در باکس آفیس به دست میآورد.
Guardians of The Galaxy 3 – بودجه ۲۵۰ میلیون دلار
هزینه ساخت شاهکار سینمایی Guardians Of The Galaxy 3 چندان تعجبآور نیست، بهخصوص با توجه به اینکه قسمت اول آن به تنهایی ۲۳۲ میلیون دلار هزینه برداشت و بهلطف نویسندگی و کارگردانی جیمز گان (James Gunn)، سهگانه نگهبانان کهکشان به یکی از بهترین سهگانههای ابرقهرمانی تبدیل شد. از گریم آنتاگونیست اصلی گرفته تا لوکیشنهای فیلمبرداری بزرگ و حضور چندین شخصیت مبتنی بر جلوههای ویژه، اختصاص دادن بودجه هنگفت ۲۵۰ میلیون دلاری کاملا منطقی و قابل پیشبینی است. در کل فیلم Guardians of the Galaxy 3 یک پیروزی بزرگ بود، زیرا در دورهای که دنیای سینمایی مارول با آثار متوسط و نسبتا ضعیفی مثل ثور، شی هالک و کوانتومانیا، با افتی شدید مواجه شده، توانست داستانی تکان دهنده و احساسی را ارائه دهد و در عین حال سرگرمی و هیجانی را که از فرانچایز جیمز گان انتظار داشتیم حفظ کند. سفر پر فراز و نشیب نگهبانان یک ترن هوایی احساسی بود و ما برای تک تک لحظاتش سپاسگزاریم.
Man of Steel – بودجه ۲۵۸ میلیون دلار
اینکه Man of Steel بودجه بیشتری نسبت به دنبالهاش داشت کمی شوکهکننده است، زیرا فیلم بعدی یک رویداد کراس اوری مملو از جلوههای ویژه است و شخصیتهای نمادین زیادی را به تصویر میکشد. با این حال، بخش قابل توجهی از بودجه فیلم مرد پولادین تنها به ۳۰ دقیقه پایانی اختصاص یافته و از میان تمامی فیلمهای ابرقهرمانی که کل شهرها را ویران میکنند، بیشترین ویرانی در یک شهر را برجا گذاشت. در این فیلم ژنرال زاد، یکی از بهترین شرورهای فرانچایز ظاهر میشود و تمام اکت نهایی فیلم یک سکانس مبارزه غول پیکر بین او و سوپرمن است که منجر به نابودی کل شهر متروپلیس میشود.
The Marvels – بودجه ۳۰۰ میلیون دلار
شاید بپرسید چرا فاجعهای مثل The Marvels باید چنین بودجه سرسامآوری داشته باشد؟ اول از همه داستان فیلم به خودی خود دلیل خوبی برای افزایش هزینههای تولید است. درست مانند سایر تولیدات پرهزینه مانند سری فیلمهای نگهبانان کهکشان یا ثور، مجموعه کاپیتان مارول نیز پر از ماجراهای کیهانی است و با توجه به اینکه فیلمبرداری در فضا امکان پذیر نیست، استودیو برای تکیه به جلوههای ویژه به بودجه بسیار بیشتری نیاز پیدا میکند. در اصل تمامی فیلمهای کیهانی دنیای سینمایی مارول بهجای عکسبرداری در مکان با استفاده از دکور، لوازم، لباس و محیطهای واقعی، باید بیشتر به محیطهای دیجیتال و جلوههای ویژه تکیه کنند.
یکی دیگر از دلایل بالا بودن بودجه فیلم The Marvels نیز این است که نه یک، نه دو، بلکه سه شخصیت اصلی با قدرتهای ماورایی را به تصویر میکشد. بنابراین علاوهبر هزینههای اضافه شده برای پرداخت دستمزد سه بازیگر نقش اول، باید بخش قابل توجهی از بودجه را صرف خلق ظاهر منحصر بهفرد و به تصویر کشیدن قدرتهایشان کنند. آخرین دلیل نیز به روند رو به رشد فیلمهای ابرقهرمانی که هزینههای هنگفتی برای تولید دارند، مربوط میشود. تنها در فاز سوم دنیای سینمایی مارول، فروش شش فیلم از مرز یک میلیارد دلار عبور کرد. در اصل موفقیت مستمر مارول در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ باعث شده تا استودیوها بودجه بیشتری را به تولیدات خود اختصاص بدهند.
Justice League – بودجه ۳۰۰ میلیون دلار
صرف نظر از اینکه طرفداران درباره این فیلم چه فکر میکنند، فرایند توسعه، تولید و انتشار فاجعه سینمایی لیگ عدالت از ابتدا تا انتها پیچیده بوده است. کارگردانی این فیلم که قسمت پایانی سهگانه زک اسنایدر است، بهمنظور تکرار موفقیت سری فیلمهای انتقام جویان به جاس ویدون (Joss Whedon) سپرده و بودجه ۳۰۰ میلیون دلاری به آن اختصاص داده شد، اما متاسفانه نتیجه چیزی نبود که انتظار میرفت. جالب است بدانید که طبق گزارش ورایتی، بهخاطر پروسه سنگین فیلمبرداری مجدد، بودجه احتمالا از ۳۰۰ میلیون دلار هم بیشتر بوده است. برادران وارنر حتی مجبور شد دهها هزار دلار را بهصورت دیجیتالی برای برداشتن سبیلهای هنری کویل (Henry Cavill) خرج کند، زیرا کویل در آن زمان برای بازی در فیلم ماموریت غیرممکن فالاوت سبیل گذاشته بود.
Avengers: Infinity War – بودجه ۴۰۰ میلیون دلار
فیلم Avengers: Infinity War یک نمایش خارقالعاده محسوب میشود، چراکه چهرههای آشنایی را گردهم میآورد که به مدت ده سال در آثار متعددی حضور داشتند. از آنجایی که این فیلم از شروع تا پایان سکانسهای اکشن زیادی دارد و بازیگرانش بسته به تجربه و محبوبیت دستمزد هنگفتی دارند، داشتن چنین بودجهای کاملا منطقی و قابل درک است. به گزارش ددلاین، جنگ ابدیت با فروش ۲ میلیارد دلاری همچنان سود خالص کمتری نسبت به جوکر داشته که ثابت میکند داشتن بودجه بالا چندان تاثیر قابل توجهی بر فروش فیلم ندارد.
Avengers: Endgame – بودجه ۴۰۰ میلیون دلار
استودیو مارول برای ساخت Avengers: Endgame به بازیگران فیلم پیشین آن، یعنی Avengers: Infinity War و حدود بیست ستاره دیگر نیاز داشت که همگی نقشهای پررنگی در فیلم جنگ ابدیت داشتند. به همین دلیل، بازیگران میتوانستند برای هر قیمتی که در نظر دارند با تیم سازنده مذاکره کنند. البته این در حالی است که در کمال تعجب بودجه ساخت اندگیم به دو برابر افزایش نیافت. در واقع برای پایین نگه داشتن بودجه، دیزنی به بازیگران امتیازهای بکاند ارائه کرد که به معنای اختصاص درصدی از سود ناخالص فیلم به بازیگران است. طبق گزارش ایندی وایر، رابرت داونی جونیور (.Robert Downey Jr) بهتنهایی ۷۵ میلیون دلار برای این فیلم از طریق بکاند بهدست آورد. هرچند خالی از لطف نیست که بدانیم اختصاص امتیازهای بکاند همیشه به این معنا نیست که بودجه ساخت فیلم کم بوده است، چراکه حتی ۴۰۰ میلیون دلار نیز برای تولید یک فیلم پول هنگفتی است.
Avengers: Age of Ultron – بودجه ۴۹۵ میلیون دلار
فیلم Avengers: Age of Ultron دومین ماجراجویی انتقام جویان بود که ضمن بازگرداندن قدرتمندترین قهرمانان زمین به پرده نقرهای، شخصیتهای مهم و نمادین زیادی مثل پیترو ماکسیموف، واندا ماکسیموف، اولتران و ویژن را به دنیای سینمایی مارول معرفی کرد. شاید علیرغم اکشن خوب و رفرنسهای متعددش به وقایع پیشین فرانچایز، نتوانسته همانند قسمت اول به فیلمی خاطره انگیز تبدیل شود اما بهطرز شوکهکنندهای جایگاه نخست را در فهرست پرهزینه ترین فیلم های ابرقهرمانی تاریخ از آن خود کرده است. در واقع Avengers: Age of Ultron با بودجه سرسامآور ۴۹۵ میلیون دلاری، جایگاه پنجم را در فهرست پرهزینهترین فیلمهای ساخته شده در تاریخ سینما به دست آورده و بهلطف فروش بینظیر یک میلیارد دلاریش در گیشه سال ۲۰۱۵، به یکی از پرفروشترین فیلمهای کمیک بوکی تبدیل شده است.
طبق گزارشها، بخش بزرگی از بودجه صرف جلوههای ویژه شده، بهویژه نبرد نهایی انتقام جویان با ارتش رباتی اولتران در سوکوویا. همچنین شایان ذکر است که جلوههای ویژه این فیلم توسط ده استودیوی مختلف ساخته شده و سکانسهایش نیز در نقاط مختلف دنیا فیلمبرداری شده که بهنوعی سرمایهگذاری عجیب و باورنکردنی مارول را توضیح میدهد. مسلما Avengers: Age of Ultron مشکل و ایرادات زیادی داشته اما نمیتوان انکار کرد که در زمان اکران، جلوههای ویژه و سکانسهای اکشن باکیفیت و چشم نوازی داشته است.
از جدیدترین فیلم ژانر ابرقهرمانی چه میدانیم؟
در حال حاضر جدیدترین فیلم ژانر ابرقهرمانی، فیلم بهشدت مورد انتظار Deadpool & Wolverine است که میتواند به معنای واقعی کلمه فرانچایز پانزده ساله دنیای سینمایی مارول را از خطری جدی نجات بدهد. از روایت داستانی مولتیورسی با درجه سنی بزرگسال و بازگرداندن دوباره هیو جکمن (Hugh Jackman) به نقش ولورین گرفته تا فراهم کردن شرایط لازم برای بازگشت مردان ایکس و راه اندازی رویدادهای کراس اوری Avengers 5 و Avengers: Secret wars، قسمت پایانی سهگانه ددپول رسما به مورد انتظارترین اثر سینمایی ۲۰۲۴ تبدیل شده است. بهلطف سختگیریهای استودیو مارول، از زمان معرفیش تا حالا، اطلاعات چندان زیادی با طرفداران به اشتراک گذاشته نشده بود، تا اینکه اولین تیزر تریلر رسمی فیلم طبق وعده افشاگران، در جریان مسابقه Super Bowl LVIII پخش شد و اینترنت را بهمعنای واقعی کلمه منفجر کرد.
فیلم Deadpool & Wolverine چه تاثیری بر دنیای سینمایی مارول خواهد گذاشت؟
چند سالی میشود که ایده مولتیورس به سوژه فیلمهای ابرقهرمانی و کمیک بوکی تبدیل شده است، اما جای هیچ نگرانی نیست چون طبق برخی شواهد این احتمال وجود دارد که داستان فیلم Deadpool & Wolverine آن را از زاویه متفاوتی بهتصویر بکشد. فازهای چهارم تا ششم دنیای سینمایی مارول حماسه مولتیورس نام دارد، بنابراین قراره نقش کلیدی در فیلم و سریالهای آینده داشته باشد. از طرف دیگر فیلم The Flash نیز از این فرضیه علمی برای ریبوت دنیای توسعهیافته دی سی استفاده کرده که اصلا عملکرد خوبی در باکس آفیس نداشته است. حالا شاید بپرسید بعد از داستان نهچندان جالب Doctor Strange 2 و Ant-Man and The Wasp: Quantumania، مارول چگونه میخواهد داستان مولتیورسی خود را پیش ببرد؟ خب همانطور که پیشتر اشاره شد، جواب سوال در قسمت پایانی سهگانه ددپول نهفته است.
فیلمهای ددپول همیشه بین آثار کمیک بوکی خاص بودند چراکه از ایدههای داستانی مختلف به شیوه درست استفاده میکند. اولین قسمت یک اثر کمدی است که داستانی عاشقانه را با اکشنی مهیج و خونین ترکیب کرده و بهبهترین شکل ممکن معنای یک ضدقهرمان بودن را به طرفداران نشان میدهد. قسمت دوم ایده سفر در زمان را معرفی و بهشکلی هوشمندانه از آن در روایت داستان خود استفاده میکند. از نجات جان عشقش گرفته تا متقاعد کردن هیو جکمن برای بازگشت به نقش ولورین و حتی کشتن رایان رینولدز بهجهت جلوگیری از ساخته شدن فیلم Green Lantern، ددپول کاری کرد که هیچ فیلمی در تاریخ هالیوود تا بهحال نتوانسته موفق به انجامش بشود. حالا با قسمت پایانی سهگانه، ددپول تصمیم گرفته تا به سراغ ایده مولتیورس برود و نقشی کلیدی در گسترش داستان کلی دنیای سینمایی مارول ایفا کند.
با توجه به تصاویر پشت صحنه منتشر شده قبل از توقف مراحل تولید، بهنظر میرسد که داستان Deadpool & Wolverine قصد دارد علاوهبر معرفی جهشیافتهها به MCU، خط زمانی آشفته مردان ایکس فاکس را بهکلی از بین ببرد و صفحه جدیدی برای مردان ایکس در دنیای لایو اکشن باز کند. مولتیورس ذاتا یک عنصر داستانی با مفهوم بالاست که در عین محبوب بودنش، میتواند به راحتی نتایج فاجعهباری داشته باشد، مانند حذف سهام، بیاهمیت جلوه دادن فیلمهای قبلی و طعمه نوستالژی. فیلم Spider-Man: No Way Home علیرغم داشتن برخی حفرههای داستانی، از افتادن در این دامها اجتناب کرد، مخاطرات را تا پایان بازی در مقیاس کوچک نگه داشت، شخصیتهای نوستالژی را بهطور هدفمند وارد داستان کرد و بازگشت اسپایدرمنهای قدیمیتر را معنادارتر کرد. اما از طرف دیگر، فیلمهایی مانند Doctor Strange 2 و The Flash، علیرغم نیت خوبشان، درگیر فن سرویس و موارد بیاهمیت شدند و به داستانی که قصد روایتش را داشتند لطمه زدند. مانند اسپایدرمن، قسمت پایانی سهگانه ددپول احتمالا از مولتیورس برای توسعه شخصیت، داستان و همچنین جنبه کمدی فیلم استفاده خواهد کرد تا در دامهای پیشتر اشاره شده نیوفتد.
فیلم بهشدت مورد انتظار Deadpool & Wolverine در تاریخ ۲۶ جولای سال ۲۰۲۴ (۵ مرداد سال ۱۴۰۳) در سینماها اکران خواهد شد.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید