بررسی نسخه اگزینوس گلکسی S24؛ آیا سامسونگ در تولید تراشه موفق بوده؟
اگزینوس اینبار واقعا غافلگیرکننده ظاهر شده است!
سری گلکسی S24 به جز مدل اولترا در بازار بینالمللی از تراشه اگزینوس 2400 بهره میبرد. اما آیا این تراشه میتواند انتظارات را برآورده کند؟
در بین مطالب مربوط به گوشیهای هوشمند، هیچ چیز لذتبخشتر از مقایسه بین گوشیهای پرچمدار نیست. این گوشیها از لحاظ قدرت سختافزاری فوقالعاده هستند و اینکه ببینیم کدام یک از آنها عملکرد بهتری از خود به نمایش میگذارد، واقعا هیجانانگیز است.
سری گلکسی S24 هم در دستهی همین پرچمدارها قرار دارند. اول به این خاطر که سامسونگ این گوشیها را با کلی ادعا به بازار عرضه کرده است. این گوشیها به عنوان نخستین محصولات سامسونگ با بهرهمندی از امکانات هوش مصنوعی و ۷ سال آپدیت نرمافزاری به بازار آمدهاند. طبیعتا باید انتظار بسیار زیادی هم از آنها داشت.
اما راجع به سری گلکسی S24 یک نکته وجود دارد؛ دو مدل از این سه مدل پرچمدار، یعنی گلکسی S24 و S24 پلاس از تراشه اگزینوس به عنوان قلب تپنده بهره میبرند. این یعنی سامسونگ بار دیگر به سیاست قبلی خود یعنی عرضهی گوشیهای پرچمدار با دو مدل پردازنده بازگشته است.
البته فقط مدل اولترا از اسنپدراگون 8 نسل 3 در تمامی بازارها بهره میبرد. ولی دو مدل دیگر، جز یک سری بازار محدود نظیر آمریکا، کانادا، چین، تایوان و هنگکنگ، در سایر کشورها با اگزینوس 2400 از راه میرسند. چند سالی است که عملکرد تراشههای اگزینوس به معنای واقعی کلمه افتضاح بوده است. طوری که وقتی این شرکت از سری گلکسی S20 با اگزینوس 990 رونمایی کرد، مردم به دنبال کارزاری برای منصرف کردن سامسونگ از ساخت تراشه بودند.
سه سال ناکامی، یک سال رستگاری
بعد از ۲۰۲۰، در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ هم تراشههای اگزینوس ۲۱۰۰ و ۲۲۰۰ اصلا خوب ظاهر نشدند. تا اینکه شرکت کرهای تصمیم گرفت در سال ۲۰۲۳ تمام پرچمدارانش را با اسنپدراگون ۸ نسل ۲ به بازار عرضه کند. سال گذشته، به خاطر همین سیاست، درآمدزایی سامسونگ عالی بود و کاربران زیادی به خرید پرچمداران سری S23 تمایل نشان دادند.
امسال اما سامسونگ بار دیگر به سیاست سابق خود بازگشت. اما اینطور که به نظر میرسد، امسال با چند سال قبل کاملا فرق دارد. اگزینوس ۲۴۰۰ دیگر ماهیت یک پردازندهی از پیش بازنده را ندارد. در تستهایی که روی این تراشه صورت گرفته، دیدیم که چقدر میتواند قدرتمند باشد. اما حالا وبسایت AndroidAuthority به صورت تخصصی و جامع به بررسی سری گلکسی S24 با تراشه اگزینوس پرداخته است.
به نظر شما، آیا در تستها اگزینوس 2400 میتواند اسنپدراگون 8 نسل 3 را شکست دهد؟ به عبارتی دیگر، آیا این بار بعد از چندین سال ناکامی، پرچمداران مجهز به اگزینوس سامسونگ هم خودی نشان خواهند داد یا خیر؟ در این بررسی جذاب همراه سرگرمی باشید.
اسنپدراگون 8 نسل 3 بهترین است!
مهم نیست چه تعداد تست یا چه نوع تستی را روی سری گلکسی S24 انجام دهیم. در تمام آنها، مدلهای مجهز به اسنپدراگون 8 نسل 3 مدلهای مجهز به اگزینوس ۲۴۰۰ را از پیش رو برداشتند. این در حالی است که اگزینوس جدید یک تراشهی ۱۰ هستهای است و اسنپدراگون، یک تراشهی مثل سابق، هشت هستهای.
البته فاصلهی تعداد زیادی از این برتریها اصلا زیاد نبود. مثلا در تست مربوط به پردازنده در گیکبنچ 6، اختلاف فاحشی را بین دو تراشه شاهد نبودیم. اسنپدراگون فقط با ۷٪ اختلاف توانست از اگزینوس بهتر ظاهر شود. در PCMark هم این اختلاف 5% بود.
بدین ترتیب امسال برخلاف چندین سال قبل، شما دیگر تفاوت خاصی را بین عملکرد دو گوشی با دو پردازندهی مختلف شاهد نخواهید بود. اگرچه مثل هر سال، کفهی ترازو به سمت نماینده کوالکام سنگینی میکند، اما دیگر این سنگینی به قدری نیست که احساس شود.
مشخصات فنی اگزینوس ۲۴۰۰ و اسنپدراگون ۸ نسل ۳
شاید با خود بگویید چطور ممکن است اگزینوس 2400 با 10 هسته نتواند حریف اسنپدراگون با 8 هسته شود. در اینجا باید به فرکانس هستههای این دو تراشه اشاره کنیم. اسنپدراگون 8 نسل 3 از یک هستهی قدرتمند با فرکانس 3.39 گیگاهرتز بهره میبرد. در حالی که فرکانس هستهی بزرگ اگزینوس 2400 به 3.2 گیگاهرتز میرسد. از طرفی هستههای میانی اسنپدراگون که 3 + 2 هستند، از فرکانس 3.1 و 2.9 گیگاهرتز بهره میبرند در حالی که فرکانس هستههای میانی اگزینوس با ترتیب 2 + 3 به 2.9 و 2.6 گیگاهرتز میرسد. در نهایت 4 هسته Cortex-A520 میماند با فرکانس 1.95 گیگاهرتز برای اگزینوس و نصف این تعداد هسته اما با فرکانس 2.2 گیگاهرتز برای اسنپدراگون.
اگر دقت کنید، میبینید تمام هستههای اسنپدراگون از فرکانس بیشتری در مقاسیه با رقیب برخوردارند. بنابراین طبیعی است که عملکرد بهتری هم از خود به نمایش بگذارند. اما برتری فاحش اسنپدراگون در بخش گرافیک خود را نشان داد. در تست 3DMark Wild Life، اسنپدراگون ۸ نسل ۳ توانست با اختلاف ۲۵٪ و در تست سنگینتر Wild Life Extreme، با اختلاف ۱۸٪ رقیب را از پیش رو بردارد.
تنها بخشی که عملکرد دو تراشه تقریبا برابر بود، در Solar Bay بود. نتیجهای که نشان داد هر دو تراشهی گرافیکی از لحاظ فناوری رهگیری پرتو نور عملکرد نسبتا مشابهی دارند. به نظر میرسد همکاری سامسونگ و AMD اینجا خود را به خوبی نشان داد.
نتیجه بنچمارک گلکسی S24 با اگزینوس 2400 و اسنپدراگون 8 نسل 3
گلکسی S24 / اگزینوس 2400
- گیکبنچ تک هستهای: امتیاز 2151
- گیکبنچ چند هستهای: امتیاز 6726
- 3DMark – GPU Wild Life: امتیاز 14554
- 3DMark – GPU Wild Life Extreme: امتیاز 4390
- 3DMark – GPU Solar Bay: امتیاز 8825
- PCMark – System: امتیاز 17714
گلکسی S24 / اسنپدراگون ۸ نسل ۳
- گیکبنچ تک هستهای: امتیاز 2314
- گیکبنچ چند هستهای: امتیاز 7157
- 3DMark – GPU Wild Life: امتیاز 18267
- 3DMark – GPU Wild Life Extreme: امتیاز 5203
- 3DMark – GPU Solar Bay: امتیاز 8873
- PCMark – System: امتیاز 18670
تست 3DMark Wildlife Stress Test
به تست استرس که برگردیم؛ یعنی تستی که فشار سنگینی روی گوشی وارد میکند تا ببیند عملکردش در حفظ پایداری چقدر خوب است. از آن جایی که سامسونگ در گلکسی S24 اولترا از تراشه اگزینوس 2400 استفاده نکرده، مجبور هستیم این تست را با گلکسی S24 پیش ببریم. از طرفی چون این گوشی کوچک و جمع و جور است و نمیتوان خنککنندهی بزرگی برایش طراحی کرد، خیلی زودتر زیر فشار سنگین داغ میکند.
این تئوری در تست حاضر هم به حقیقت پیوست و S24 نتوانست در مدت طولانی عملکرد خوب خود را حفظ کند. هم مدل مجهز به اسنپدراگون و هم اگزینوس بعد از مدتی، به شدت با افت عملکرد مواجه شدند. اما نکتهی غیر قابل پیشبینی و شگفتآور و البته تا حدودی امیدوارکننده میدانید چه بود؟ اینکه مدل مجهز به اگزینوس 2400 گلکسی S24 توانست عملکرد پایدارتری را از خود به نمایش بگذارد.
در سه تست مربوط به 3DMark، اسنپدراگون 8 نسل 3 به ترتیب به ۴۷٫۹٪، ۵۴٫۲٪ و ۴۳٫۶٪ توانش رسید. این در حالی است که اگزینوس ۲۴۰۰ موفق شد عملکرد خوبش را تا ۵۴٫۹٪، ۵۶٫۵٪ و ۶۰٫۳٪ حفظ کند. با این حال اسنپدراگون ۸ نسل ۳ توانست اگزینوس را به صورت کلی شکست دهد. هرچند از لحاظ رهگیری پرتو نور، یعنی جایی که عملکرد دو گوشی در بنچمارک خیلی نزدیک بود، از لحاظ عملکرد زیر فشار طولانی، اگزینوس توانست بهتر ظاهر شود. این برتری هم به لطف فناوری جدیدی است که AMD در ساخت این تراشه استفاده کرده است.
اسنپدراگون تراشه بهتری برای اهداف گیمینگ است اما اگزینوس زیر فشار سنگین، در رهگیری پرتو نور بهتر ظاهر میشود
نکتهی قابل پیشبینی که نتوانست باعث تعجبمان شود، دمای اگزینوس 2400 بود. این تراشه در تمام تستها به صورت متوسط ۲ درجه از مدل اسنپدراگون گرمتر بود. البته این میزان تفاوت در گرما هیچوقت در عمل به اندازهای نیست که بخواهد شما را آزار دهد اما نشان میدهد کوالکام چقدر در ساخت تراشهای خنکتر، از سامسونگ بهتر عمل کرده است. همچنین نه مدل مجهز به اگزینوس 2400 گلکسی S24 و نه مدل مجهز به اسنپدراگون در هیچ بخشی از تست به دمای بیشتر از ۵۰ درجه نرسیدند.
بدین ترتیب میتوان گفت اسنپدراگون 8 نسل 3 مطابق انتظارات، برای اهداف گیمینگ تراشهی به مراتب بهتری از اگزینوس ۲۴۰۰ است. هرچند در تست مربوط به پایداری گوشی در رهگیری پرتو نور، این اگزینوس 2400 بود که تواسنت بهتر و پایدارتر ظاهر شود. همچنین عملکرد کلی این تراشه در پایداری بهتر است. اما چون اسنپدراگون ۸ نسل ۳ تراشهای بسیار قدرتمند به حساب میآید، حتی با افت قدرت بیشتر هم توانست از رقیب عملکرد بهتری داشته باشد.
گلکسی S24 مدل اگزینوس 2400 در مقابل اسنپدراگون 8 نسل 3؛ طول عمر باتری کدام مدل بهتر است؟
در تست مربوط به باتری، یعنی جایی که همیشه مدلهای اسنپدراگون گلکسیها بهتر ظاهر میشدند، نتیجهی عجیبی را شاهد هستیم. این بار گلکسی S24 مجهز به اسنپدراگون نتوانست به خوبی اگزینوس ظاهر شود و در تمام بخشها به جز یکی دو مورد، قافله را به رقیب باخت. نتیجهی تست به شرح زیر است:
گلکسی S24 با اگزینوس 2400
- گیمینگ: 158
- پخش ویدیو 4K: حدودا 1304
- ضبط ویدیو 4K: حدودا 280
- دوربین: 233
- وبگردی: 731
- زوم: 462
گلکسی S24 با اسنپدراگون 8 نسل 3
- گیمینگ: 135
- پخش ویدیو 4K: حدودا 1106
- ضبط ویدیو 4K: حدودا 325
- دوربین: 244
- وبگردی: 536
- زوم: 405
با نگاهی به امتیازات بالا، میتوان به وضوح دریافت که گلکسی S24 مجهز به تراشه اگزینوس با اختلاف خوبی در مقایسه با رقیب، در تمام بخشها جز دوربین و ضبط ویدیو 4K آن هم با اختلاف نه چندان زیاد، بهتر است. بزرگترین برتری اگزینوس در مقایسه با رقیب هم به تست باتری در هنگام وبگردی بر میگردد. جایی که این پردازنده توانست به گوشی کمک کند ۳۶٪ بیشتر دوام بیاورد. به صورت کلی در استفادهی روزمره شاید در برخی از مواقع متوجه تفاوتها نشوید اما اگر قرار بر این باشد که تفاوتی را شاهد باشید، به نفع مدل مجهز به اگزینوس گلکسی S24 خواهد بود، آن هم حدودا ۱۵٪ که بسته به نوع استفاده شما از گوشی در طول روز، میتواند کمتر باشد.
چطور این اتفاق افتاد؟
معمولا گوشیهای مجهز به اگزینوس سامسونگ از لحاظ نگهداری شارژ ضعیفتر از مدلهای مجهز به اسنپدراگون ظاهر میشدند. اما اینبار چه اتفاقی افتاد که شانس به کاربران بازارهای بینالمللی رو کرده است؟ همانطور که در بالا اشاره کردیم، اگزینوس 2400 از 10 هسته بهره میبرد و اسنپدراگون ۸ نسل ۳، از ۸ هسته. سامسونگ آن دو هستهی اضافی را به تعداد هستههای کممصرف اضافه کرد. این یعنی شما در لحظاتی که به انجام کارهای سبک مشغول هستید، پردازندههای کممصرف با فرکانس نه چندان بالا در این پردازنده فعال میشود.
علاوه بر اینها، فناوری 4 نانومتری سامسونگ که سومین نسل آن برای ساخت اگزینوس ۲۴۰۰ به کار گرفته شد، +LPP نام دارد و اندکی از فناوری ساخت 4 نانومتری شرکت TSMC بهینهتر است. بنابراین اینکه تفاوتی را از لحاظ شارژدهی بین دو مدل شاهد هستیم به خاطر این دو مورد است. در پخش ویدیو هم عملکرد اگزینوس بهتر بود. این ما را برآن داشت که تصور کنیم شاید دکودر ویدیوی سامسونگ در اگزینوس ۲۴۰۰ بهینهتر از اسنپدراگون باشد. اما در این رابطه مطمئن نیستیم.
با این حال این تست خیلی هم جامع و کامل نیست و شاید شما در استفادهی روزانه، شرایط را به گونهی دیگری مشاهده کنید. اما اختلاف عملکرد آنقدری هست که بتوان گفت در شرایط واقعی هم وجود خواهد داشت. حال خیلی محسوس باشد یا نباشد مسئله است.
گلکسی S24 با اگزینوس 2400 یا با اسنپدراگون 8 نسل 3؟
با نگاهی به گلکسی S24 و S24 پلاس، میتوان دریافت که این بار سامسونگ واقعا توانسته در ساخت تراشه، خودی نشان دهد. حالا توجه کوالکام بیشتر به سمت سامسونگ جذب شده و قطعا این شرکت کرهای برای سالهای بعد، قادر خواهد بود یک سری از سفارشات کوالکام را هم بر عهده بگیرد.
با این حال سامسونگ آنقدر در ساخت اگزینوس 2400 سعی کرد محتاط باشد که حتی با وجود ۱۰ هسته، باز هم عملکرد آن ضعیفتر از اسنپدراگون ۸ نسل ۳ با ۸ هسته است. البته این ضعف خیلی فاحش نیست و برخلاف نسلهای گذشته، دیگر در عمل هم خود را نشان نمیدهد.
اینکه در چه محلی زندگی میکنید و چه نسخهای از گلکسی S24 به دستتان میرسد به شانستان بستگی دارد. مردم کشور ایران به گلکسی S24 مدل اگزینوس دسترسی دارند که در این مطلب دیگر نیازی نیست از بابت عملکرد سختافزاری، نگران چیزی باشند. حداقل از لحاظ طول عمر باتری که میتوان چنین ادعایی را با خیال راحت مطرح کرد. چون در این بخش اصلا اگزینوس بهتر است. آن دسته از افرادی که در هر صورت نمیتوانند خود را قانع کنند گوشی با تراشه اگزینوس دست بگیرند، باید یا هر طور شده نسخه اسنپدراگون S24 و S24 پلاس را پیدا کنند یا گلکسی S24 اولترا بخرند.
نظر شما در رابطه با این موضوع چیست؟ اگر قصد خرید گوشی داشته باشید، آیا حاضر خواهید شد برای گلکسی S24 یا S24 پلاس با تراشه اگزینوس هزینه کنید؟ آن هم در شرایطی که پرچمداران مجهز به اسنپدراگون 8 نسل 3 یکی پس از دیگری دارند به بازار ایران میآیند، با قیمتی بسیار کمتر از قیمت پرچمداران سامسونگ؟
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید