بازی Prince of Persia! این عبارتی است که در سالهای نه چندان دور و زمانی که صنعت گیم آنطور که باید بر عموم جامعه شهرت پیدا نکرده بود، نقل محافل میشد و امکان نداشت که گیمری در ایران وجود داشته باشد که نام این سری بازی محبوب را نشنیده باشد و آن را تجربه نکرده باشد. سری بازی Prince of Persia که با نام بازی شاهزاده پارسی نیز در ایران شهرت دارند، یکی از موفقترین آثار کمپانی یوبیسافت در صنعت گیم محسوب میشود که قرار است سال آینده نیز شاهد بازسازی اولین نسخهی سهگانهی معروف آن باشیم. از همین رو، بر آن شدیم تا به مناسبت معرفی نسخهی ریمیک، نگاهی داشته باشیم بر تاریخچهی این سری که سالهای سال پیش شاهد انتشارشان بودیم. با مروری بر تاریخچهی سری بازیهای Prince of Persia همراه ما باشید.
سری بازیهای Prince of Persia یکی از محبوبترین و موفقترین فرنچایزهای صنعت گیم در دنیا و خصوصا ایران محسوب میشود؛ سری بازیهایی که ما را در نسخههای مختلف با شخصی به نام شاهزاده (The Prince) همراه میکند و با الهامگیری از داستانهای پارسی و خاورمیانه، روایتی قابل تحسین عرضه میکند. Prince of Persia برای اولین بار توسط شخصی به نام جردن مکنر (Jordan Mechner) خلق شد و اولین نسخهی آن که بازی محبوبی در سبک سکوبازی محسوب میشود، در سال 1989 منتشر شد. جالب است که بدانید همانطور که از نام این فرنچایز پیداست، جردن مکنر برای ساخت این سری از داستانهای هزار و یک شب الهام گرفته است که ریشههایی از هزار افسان دارد. همچنین سری بازیهای Prince of Persia در ایران به دلیل نام آن که با عنوان شاهزاده پارسی یا شاهزاده ایرانی معروف است، محبوبیت بسیار زیادی دارند و میتوان گفت تمامی گیمرهایی که در نسل انتشار این سری دوران کودکی و جوانیشان را سپری میکردند، به نحوی حداقل با یکی از نسخههای Prince of Persia خاطره دارد.
پس از انتشار Prince of Persia 3D در سال 1999 که عنوانی ضعیف با امتیازاتی نه چندان خوب بود، کمپانی یوبیسافت حق امتیاز ساخت بازیهای Prince of Persia را از آن خود کرد و با استخدام دوبارهی جردن مکنر، عصر جدیدی را در بازیهای شاهزاده پارسی آغاز کرد. یک سهگانهی بسیار موفق و ریبوتی تحت همین عنوان، از جمله بازیهایی بودند که توانستند بیش از پیش نام یوبیسافت را در صنعت گیم نمایان کنند. Prince of Persia با بیش از 20 پورت برای پلتفرمهای مختلف، رکورددار یکی از بیشترین پورتهای تاریخ صنعت گیم است؛ از اندروید و iOS گرفته تا نینتندو و کنسولهای قدیم و جدید، همه به نوعی یکی از آثار Prince of Persia را در سیستم عامل خود به چشم دیدند که گستردگی این سری بازیهای محبوب را بیش از پیش یادآوری میکند.
چندی پیش، در جریان رویداد UbiForward 2020 که به دلیل شیوع ویروس کرونا بصورت استریم اینترنتی برگزار شد، پس از سالهای سال گمانهزنیهای متفاوت، سرانجام یوبیسافت از نسخهی ریمیک Prince of Persia: The Sands of Time، اولین قسمت سهگانهی معروف Prince of Persia، رونمایی کرد. رونمایی این نسخهی بازسازی شده، واکنشهای تند طرفداران این سری بازیهای محبوب را به همراه داشت، چرا که با وجود ریمیکهای بسیار خوبی مانند Resident Evil 2 و … که در سالهای گذشته از استودیوهای مختلف دیدیم، چنین گرافیک و طراحی به نسبت منقضی شدهی ریمیک Prince of Persia: The Sands of Time که یوبیسافت خلق کرده، نمیتواند مورد رضایت طرفدارانی باشد که چندین سال چشم انتظار بازسازی آن بودند. هرچند یوبیسافت بیان کرده که نسخهی نهایی بازی از تریلر بهتر خواهد بود و طرفداران منتظر خبرهای خوبی از سوی این کمپانی باشند. ما نیز بر آن شدیم تا به مناسبت معرفی نسخهی ریمیک، نگاهی داشته باشیم بر تاریخچهی بازیهای مهم Prince of Persia. در ادامهی مقاله به معرفی کامل بازیهای مهم Prince of Persia خواهیم پرداخت تا اگر روزگاری آن را تجربه کردید، تجدید یاد کنید و اگر نیز تا کنون موفق به تجربهی آنان نشدید، با شناختی خوب به سمت ریمیک در حال انتشار اولین نسخهی سهگانهی Prince of Persia بروید. با سرگرمی همراه باشید.
Prince of Persia: The Sands of Time
سال انتشار: 2003
توسعهدهنده: Ubisoft Montreal – Ubisoft Pune
ناشر: Ubisoft
پلتفرم: Game Boy Advance – PlaySation 2 – Xbox – Nintendo GameCube – Microsoft Windows – Mobile
بازی Prince of Persia: The Sands of Time اولین نسخهی سهگانهی Sands of Time است که در سال 2003 توسط یوبیسافت منتشر شد. ساخت و انتشار این بازی با استقبال فوقالعاده خوبی از سوی طرفداران شاهزاده پارسی و منتقدان مواجه شد. The Sands of Time چهارمین نسخه از سری بازیهای Prince of Persia محسوب میشود، هرچند این اولین نسخهی بازی تحت مدیریت یوبیسافت است. یوبیسافت پس از شکست استودیوی Red Orb Entertainment در انتشار Prince of Persia 3D در سال 1999، حق امتیاز ساخت سری بازیهای این فرنچایز را تصاحب کرد. جردن مکنر، خالق پرنس آو پرشیا، برای ساخت The Sands of Time به این پروژه ملحق شد و با دستور یوبیسافت مسئولیت نویسندگی اولین قسمت سهگانه را بر عهده گرفت. اما جردن مکنر تنها شخصی نبود که از پتانسیل زیادی برای خلق چنین اثری برخوردار بود و کارگردانی The Sands of Time به پاتریس دشیله (Patrice Desilets) سپرده شد؛ شخصی که چندین سال پس از این بازی، با خلق سری بازیهای Assassin’s Creed عصر جدیدی در بازیهای سومشخص یوبیسافت ایجاد کرد. جالب است که بدانید بازی Assassin’s Creed در ابتدا قرار بود یک نسخهی فرعی از بازی Prince of Persia باشد که این پروژه کنسل شد و پاتریس دشیله با صحبتی که با سران یوبیسافت داشت، آنان را به فکر ساخت فرنچایزی جدا برای حشاشیون انداخت.
در ابتدا قرار بود که داستان بازی Prince of Persia بر اساس داستانهای عربی نوشته شود، اما پس از مطالعهی شاهنامه، جردن مکنر تصمیم گرفت تا با مطالعهی ادبیات حماسی ایران، اقتباس داستان The Sands of Time را در ادبیات ایران باستان متمرکز کند
در The Sands of Time، ما کنترل شاهزادهی بینامی از یکی خاندانهای پارسی را بر عهده داریم که پس از آنکه با پدرش، شاه شارامان (Sharaman)، به محاصرهی یکی از شهرهای هندوستان ملحق میشود، راهی به درون قصر پیدا میکند و با دزدیدن خنجری که از قضا بسیار جادویی است و قابلیتهایی نظیر بازگشت زمان و … دارد، با چالشهایی در طول داستان روبرو میشود که از شرح آن خودداری میکنیم تا لذت بیشتری از تجربهی The Sands of Time کسب کنید. بنا به گفتهی جردن مکنر در رمان گرافیکی The Sands of Time که در سال 2008 منتشر شد، شخصیت شاهزاده در این بازی، ارجاعی به شخصیت رستم در شاهنامه، کتاب جاودان فردوسی، است. در ابتدا قرار بود که داستان بازی Prince of Persia بر اساس داستانهای عربی نوشته شود، اما پس از مطالعهی شاهنامه، جردن مکنر تصمیم گرفت تا با مطالعهی ادبیات حماسی ایران، اقتباس داستان The Sands of Time را در ادبیات ایران باستان متمرکز کند.
بازی Prince of Perisa: The Sands of Time پس از انتشار در سال 2003، به دلیل معرفی استانداردهای جدید در بازیهای اولشخص و سهبعدی مانند گرافیک، گیمپلی و … متفاوت، توانست الهامبخش بسیاری از بازیهای همنسل خود شود و از این رو هنوز که هنوز است از آن به عنوان یکی از تاثیرگذارترین بازیهای سهبعدی تاریخ یاد میشود. The Sands of Time موفق شد در وبسایت متاکریتیک امتیازی بسیار خوب کسب کند و با امتیاز 92 به یکی از بهترین بازیهای فرنچایز Prince of Persia تبدیل شود.
Prince of Persia: Warrior Within
سال انتشار: 2004
توسعهدهنده: Ubisoft Montreal
ناشر: Ubisoft – Gameloft (iOS)
پلتفرم: Nintedo GameCube – Microsoft Windows – PlayStation 2 – Xbox – Mobile – BlackBerry – iOS – PSP
بازی Prince of Persia: Warrior Within که ما را با شاهزادهی دارک و خشمگینی همراه میکند، تصویری متفاوت از این شخصیت نسبت به The Sands of Time به نمایش میگذارد. هر چقدر در The Sands of Time با شاهزادهی مهربان و شادی همسفر شده بودیم، در Warrior Within با سوی تاریک این شخصیت به ماجراجویی خواهیم پرداخت. Prince of Persia: Warrior Within دومین نسخهی سهگانهی Sands of Time است که در سال 2004 منتشر شد و مانند نسخهی اول که یک سال پیش از آن منتشر شده بود، توانست با بازخوردهای خوبی از سوی طرفداران و منتقدین روبرو شود. در Warrior Within تیم بازیسازی به کل تغییر کرد و نویسندگی آن به کوری می (Corey May) و مایکل وندشو (Michael Wendschuh) سپرده شد. همچنین کارگردانی این بازی نیز به ژان-کریستف گایو (Jean-Christophe Guyot) منتقل شد که هرچند پیش از آن بازی بزرگی را کارگردانی نکرده بود، اما موفق شد اثری درخور شخصیت شاهزاده به طرفداران تقدیم کند.
اتفاقات Warrior Within هفت سال پس از The Sands of Time روایت میشود و با گپ بسیار زیادی در داستان شاهزاده طرف هستیم که هرچند در آن زمان کمی عجیب بود، اما پس از چندین سال، این گپ هفت ساله با بازی و آثار دیگری پوشش داده شد که در ادامهی مقاله به آن خواهیم پرداخت
در Prince of Persia: Warrior Within، شاهزادهی داستان ما هر شب کابوسی میبیند که از موجودی در حال فرار است؛ کابوسی که به واسطهی یک تریلر از بازی به ما نمایش داده شد. او پس از دیدن این کابوسهای تاریک، پیشگویانی را برای تعبیر خواب خود فرا میخواند که یکی از آنان به او میگوید که هفت سال پیش، پس از آزادسازی شنهای زمان، موجودی به نام داهاکا (Dahaka) که در جزیرهی زمان (Island of Time) نگهبان زمان است، قصد دارد که شاهزاده را به قتل برساند. او تصمیم میگیرد که به جزیرهی زمان برود تا با صحبت با امپراطور زمان (Empress of Time)، از او کمک بگیرد. در جریان سفر به جزیرهی زمان، سربازان امپراطور زمان، به فرماندهی شخصی به نام شادی (Shahdee) به او حمله میکنند و با شکستی که برای او رقم میزنند، او به دریا میفتد و پس از آنکه بیدار میشود، خود را در جزیرهی زمان میبیند و تصمیم میگیرد تا در مسیر یافتن امپراطور زمان، از شادی نیز انتقام بگیرد.
اتفاقات Warrior Within هفت سال پس از The Sands of Time روایت میشود و با گپ بسیار زیادی در داستان شاهزاده طرف هستیم که هرچند در آن زمان کمی عجیب بود، اما پس از چندین سال، این گپ هفت ساله با بازی و آثار دیگری پوشش داده شد که در ادامهی مقاله به آن خواهیم پرداخت. همانطور که گفته شد، هفت سال پس از ماجراجویی با شاهزادهی به نسبت مهربان و خوشخلقی، در Warrior Within با شاهزادهی خشمگینی همراه میشویم که هرچند توانست در The Sands of Time همهچیز را درست کند و پایانی کامل رقم بزند، اما با موفقیت تجاری که برای استودیو به وجود آورد، یوبیسافت تصمیم به ساخت دنبالهی دیگری برای او گرفت و The Sands of Time را تبدیل به یک سهگانه با همین عنوان کرد. بازی Prince of Persia: Warrior Within در وبسایت متاکریتیک امتیاز 83 را کسب کرد.
Prince of Persia: The Two Thrones
سال انتشار: 2005
توسعهدهنده: Ubisoft Montreal – Ubisoft Casablanca
ناشر: Ubisoft
پلتفرم: Nintendo GameCube – PlayStation 2 – Xbox – Mobile – PSP – Wii – Mac OS X
بازی Prince of Persia: The Two Thrones که سومین و آخرین قسمت سهگانهی معروف Sands of Time سری بازیهای Prince of Persia است، به نوعی ترکیبی از دو قسمت نخست این سهگانه محسوب میشود. وقتی Prince of Persia: Warrior Within منتشر شد، طرفداران به دو دسته تقسیم شدند و کسانی که با نسخهی نخست این سری خاطره داشتند، تا حدودی مخالف سوی تاریک شاهزادهی داستان بودند و کسانی که برای اولین بار با دومین قسمت سهگانه به تجربهی این فرنچایز میپرداختند، عاشق شخصیت خشمگین شاهزاده شده بودند که در نتیجه جامعهی طرفداران بازی Prince of Persia را متفرق کرد. از همین رو، یوبیسافت تصمیم گرفت از این جدایی استفاده کند و با روایت داستانی که در آن شاهزاده با دو سوی تاریک و روشن خود درگیر است و میخواهد به رستگاری برسد، باری دیگر طرفداران این فرنچایز را به تجربهی قسمتی دیگر از این سری ترغیب کند که میتوان گفت موفق نیز بود. نویسندگان و کارگردان The Two Thrones نیز مانند Warrior Within کوری می، وندشو و ژان-کریستف گایو بودند که باری دیگر توانستند اثری درخور شخصیت شاهزاده تولید و منتشر کنند. در The Two Thrones تمام المانهای بازی پیشرفت خوبی داشتند و از گرافیک گرفته تا سیستم مبارزه و گیمپلی بسیار سرگرمکنندهتر از دو قسمت قبلی سهگانه Sands of Time شد. قسمت سوم بازی Prince of Persia از نظر تن داستانی چیزی بین دو قسمت اول این سری محسوب میشود؛ نه به روشنی قسمت اول و نه به تاریکی قسمت دوم!
یوبیسافت تصمیم گرفت با روایت داستانی که در آن شاهزاده با دو سوی تاریک و روشن خود درگیر است، باری دیگر طرفداران این فرنچایز را به تجربهی قسمتی دیگر از این سری ترغیب کند
در این قسمت، شاهزاده در حالی کایلینا که همان امپراطور زمان است را با خود به بابل میبرد که خیالش از همهچیز راحت شده است، اما پس از رسیدن، لبخند شاهزاده با دیدن بابل در حال سوختن محو میشود. در ادامه مشخص میشود که شاهزاده در جزیرهی زمان، زمان را به عقب برگردانده است و وزیر و … زنده هستند که دردسرهای زیادی برای او ایجاد میکند. اتفاقات The Two Thrones در شهر بابل رخ میدهد و ما باری دیگر با وزیر، آنتاگونیست The Sands of Time، و فرح (Farah)، همراه پیشین ما در The Sands of Time، روبرو میشویم. هرچند با توجه به دو قسمت قبلی داستان، فرح دیگر ما را در این بازی نمیشناسد و رویارویی شاهزاده و فرح از جادوی دیدار آنان در The Sands of Time بهره نمیبرد، اما پایان داستان به نحوی بسیار خوب پایان مییابد که هر دو دسته طرفداران بازی Prince of Persia را راضی میکند. بازی Prince of Persia: The Two Thrones در وبسایت متاکریتیک امتیاز 85 را کسب کرد تا یکی از بهترین سهگانههای تاریخ گیم با استقبال طرفداران و منتقدین پایان داده شود.
Prince of Persia
سال انتشار: 2008
توسعهدهنده: Ubisoft Montreal
ناشر: Ubisoft
پلتفرم: PlayStation 3 – Xbox 360 – Microsoft Windows – Mac OS X
سه سال پس از موفقیت تجاری سهگانهی Sands of Time، یوبیسافت به فکر انتشار ریبوتی از سری بازیهای Prince of Persia افتاد که اولین بازی این سری برای کنسولهای نسل هفت محسوب میشد. بازی Prince of Persia که در ایران با نام شاهزاده پارسی 0 یا شاهزاده پارسی 4 شهرت پیدا کرد، توانست باری دیگر برای یوبیسافت موفقیت کسب کند و با استقبال خوب طرفداران و منتقدین روبرو شود. این بازی موفق شد مانند Prince of Persia: The Two Thrones در وبسایت متاکریتیک امتیاز 85 را کسب کند.
داستان این بازی برداشت آزادی از ماجرای سرو مقدس زرتشت است و در طول بازی نیز میبینیم که الیکا به زبان فارسی نیز سخن خواهد گفت
در بازی Prince of Persia که در سال 2008 عرضه شد، دیگر خبری از شخصیتهای سهگانهی Sands of Time نیست. در این بازی ما کنترل مزدوری را بدست داریم که در ابتدا با الاغ خود در طوفان شن گرفتار میشود و در مسیر یافتن الاغ خود که فرح نام دارد (بله! نامش مانند همان فرح The Sands of Time است!)، با شاهدختی به نام الیکا روبرو میشود. او با الیکا به قصر پادشاه میرود و از قضا در همان زمان، پادشاه طی اتفاقی ناخواسته اهریمن را آزاد میکند و تاریکی سراسر دنیا را فرا میگیرد. ما در این ماجراجویی با این شخصیت جدید همراه میشویم تا تاریکی را یک بار برای همیشه از بین ببریم. جالب است که بدانید داستان این بازی برداشت آزادی از ماجرای سرو مقدس زرتشت است و در طول بازی نیز میبینیم که الیکا به زبان فارسی نیز سخن خواهد گفت.
Prince of Persia: The Forgotten Sands
سال انتشار: 2010
توسعهدهنده: Ubisoft Montreal – Ubisoft Quebec – Ubisoft Casablanca
ناشر: Ubisoft
پلتفرم: PlayStation 3 – Xbox 360 – Wii – Microsoft Windows – Nintendo DS – PSP
نگاه سرمایهداری یوبیسافت به فرنچایزهای موفق خود هرگز تمامی ندارد و مانند فرنچایزهای Assassin’s Creed و Far Cry، این کمپانی از تمام پتانسیلهای Prince of Persia برای کسب سود نیز استفاده کرد. در سال 2008، هرچند بازی شاهزاده پارسی که ریبوتی از این سری بود، با استقبال خوبی از سوی منتقدین همراه شد، اما در فروش مانند نسخههای Sands of Time عمل نکرد و در سال 2010 و پس از اکران فیلم اقتباسی Prince of Persia با بازی جیک جیلنهال در نقش شاهزاده دستان، یوبیسافت به فکر انتشار بازی دیگری در دنیای Sands of Time افتاد. بازی Prince of Persia: The Forgotten Sands که یک بازی فرعی در دنیای سهگانهی Sands of Time محسوب میشود، پس از اکران فیلم اقتباسشدهی دیزنی منتشر شد که نتوانست آنطور که باید موفق ظاهر شود و با کسب امتیاز 75 در وبسایت متاکریتیک به یکی از ضعیفترین بازیهای فرنچایز پرنس آو پرشیا تحت مدیریت یوبیسافت تبدیل شد.
بازی Prince of Persia: The Forgotten Sands که یک بازی فرعی در دنیای سهگانهی Sands of Time محسوب میشود، پس از اکران فیلم اقتباسشدهی دیزنی منتشر شد که نتوانست آنطور که باید موفق ظاهر شود
همانطور که در این مقاله گفته شد، بین اتفاقات دو قسمت The Sands of Time و Warrior Within هفت سال گپ زمانی ایجاد شده بود که در The Forgotten Sands، این گپ زمانی پوشش داده میشود و داستان این بازی دقیقا پس از پایان بازی The Sands of Time رخ میدهد. در واقع در این قسمت شاهد تبدیل شدن شاهزادهی مهربان The Sands of Time به شاهزادهی خشمگین Warrior Within هستیم.
در The Forgotten Sands شاهزاده به دستور پدر خود، به شهر برادرش، مالک (Malik)، میرود تا از او شیوههای حکومتداری را آموزش ببیند. در همین حین به این شهر که در ایران باستان واقع است، حمله میشود و شاهزاده با برادر خود به غار سلیمان میرود. مالک به شاهزاده میگوید که با آزادسازی ارتش سلیمان میتوانند بر دشمن چیره شوند. مالک در جریان آزادسازی ارتش سلیمان، ارتشی شیطانی را آزاد میکند که موجودات شهر را به موجوداتی شیطانی تبدیل میکند. ما به کمک مالک در این بازی باید در مقابل این ارتش شیطانی قرار بگیریم و باری دیگر آرامش را به این سرزمین بازگردانیم.
Prince of Persia: The Sands of Time (Remake)
سال انتشار: 2021
توسعهدهنده: Ubisoft Montreal – Ubisoft Pune
ناشر: Ubisoft
پلتفرم: PlayStation 4 – Xbox One – Microsoft Windows
پس از انتشار Prince of Persia: The Forgotten Sands، یوبیسافت یک دهه از ساخت و انتشار هرگونه بازی AAA از فرنچایز Prince of Persia اجتناب کرد. مدتی پیش، سرانجام این اجتنابپذیری به پایان رسید و پس از ده سال اخباری از دنیای بازی Prince of Persia در رویدادهای یوبیسافت به نمایش گذاشته شد. در جریان مراسم UbiForward 2020 که چندی پیش برگزار شد، یوبیسافت با انتشار تریلری از نسخهی ریمیک Prince of Persia: The Sands of Time رونمایی کرد.
همانطور که پیشتر در این مقاله ذکر شد، این تریلر جنجالهای زیادی ایجاد کرد و یوبیسافت با سیل عظیمی از انتقادات طرفداران قدیمی مبنی بر بازسازی ضعیف یکی از بهترین بازیهای Prince of Persia روبرو شد. هرچند یوبیسافت در ساخت تریلرهای فریبدهنده بسیار مشهور است، اما به گفتهی آنان، این تریلر گرافیک نهایی بازی Prince of Persia: The Sands of Time را نشان نمیدهد و بازی از گرافیک بهتری برخوردار خواهد بود. حال باید ببینیم که آیا یوبیسافت به وعدهی خود در بهبود گرافیکی این بازسازی عمل خواهد کرد یا خیر. نسخهی ریمیک Prince of Persia: The Sands of Time در تاریخ 21 ژانویه 2021 (1 بهمن 1399) منتشر خواهد شد.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید