فیلم The Old Guard یک اثر فانتزی، ابرقهرمانی و اکشن است که به ماجراجوییهای گروهی از مبارزان نامیرا و درگیری آنها با تبهکاران میپردازد.
این فیلم بر پایهی کمیکی به همین نام ساخته شده و از سرویس نتفلیکس آمادهی پخش است. المانهای به کار رفته در «نگهبانانی از دیرباز» تا حدودی شبیه به مجموعه فیلمهای «مردان ایکس» است و این فیلم تلاش کرده تا با نمایش صحنههای اکشن، در کنار ایدهی نسبتاً جذاب اما تکراری خود مخاطب را به مدت دو ساعت سرگرم کند. حال سوال این است که آیا این فیلم در مقابل دیگر آثار ابرقهرمانی ارزش تماشا کردن و صرف زمان را دارد؟
داستان نگهبانانی از دیرباز، به سرگذشت چهار مبارز به رهبری «اندی» (شارلیز ترون) میپردازد که برای انجام مأموریتی به سودان میروند. آنها در مدتی کوتاه متوجه میشوند که مأموریت دریافتی، نقشهای از پیش طراحی شده به دست افرادی شرور است که تلاش دارند آنها را برای آزمایشهای پزشکی به دام بیندازند. آنها پس از خنثی کردن این توطئه و در راه بازگشت متوجه میشوند که یک فرد نامیرای جدید نیز وجود دارد و سعی میکنند تا او را وارد جمع خود کنند و از او برای مبارزه علیه دشمنان خود کمک بگیرند.
داستان نگهبانانی از دیرباز در دقایق ابتدایی و بخش مقدمه، رفتاری متناوب دارد و مخاطبی که هیچ اطلاعات اولیهای از موضوع فیلم ندارد را گیج میکند. در طول دقایق ابتدایی فیلم تا لحظهی به دام انداختن گروه چهار نفره، مخاطب فکر میکند که در حال تماشای فیلمی با موضوع جاسوسی و مبارزه با تروریسم است. اندی و سه همراهش مخفیانه در خیابانهای مراکش رفت و آمد میکنند و در تلاش هستند تا هیچ نشانی از خود باقی نگذارند، اما مدت زیادی نمیگذرد که داستان، موضوع اصلی خودش را برای مخاطب فاش میکند. در سکانسی که گروه مبارزان چهار نفره پس از حملهی دشمن از جای خود بلند میشوند و آنها را شکست میدهند، فیلم ماهیت ابرقهرمانی خودش را فاش میکند. این موضوع شاید برای غافلگیر کردن مخاطب گنجانده شده، اما نکتهی اصلی این است که رنگ عوض کردن یکبارهی داستان به ماجرای افرادی نامیرا و با قدرتهای ماورایی شاید باعث شود تا برخی از مخاطبین از تماشای ادامهی آن دلزده شوند.
نگهبانانی از دیرباز تلاش کرده تا خط مشی تمام آثار ابرقهرمانی را در کلیشهایترین حالت ممکن نمایش دهد
نگهبانانی از دیرباز تلاش کرده تا خط مشی تمام آثار ابرقهرمانی را در کلیشهایترین حالت ممکن نمایش دهد. این فیلم سعی کرده تا از روایت یک داستان پیش پا افتاده به عنوان بهانهای برای نمایش سکانسهای اکشن خود استفاده کند. نگهبانانی از دیرباز نه تنها در مورد علت و ریشهی نامیرا بودن قهرمانان خود توضیحی نمیدهد، بلکه سعی میکند تا برای ادامه دادن داستان خود نیز یک سری دشمن ابتدایی و پیش پا افتاده را در مقابل آنها قرار دهد و توانایی مبارزهی آنها را در سکانسهای اکشن به رخ بکشاند. این در حالی است که بسیاری از آثار ابرقهرمانی امروز دستکم یک توضیح ابتدایی در مورد دلیل تمایز شخصیتهای اصلی خود دارند و این موضوع حتی ممکن است طرفداران سرسخت آثار کمیکی را نیز دلسرد کند.
هیچ یک از سکانسهای اکشن نگهبانانی از دیرباز، توان خیره نگه داشتن مخاطب را ندارند
یکی دیگر از نکات منفی داستان فیلم، به گنجاندن مصنوعی و اغراقآمیزِ کلیشههای فکری جامعهی آمریکا مربوط میشود. نگهبانانی از دیرباز به شکل کاملا بیمنطقی رابطهی شخصی میان «جو» و «نیکی» را به تصویر میکشد و ابراز علاقهی آنها را حتی در بدترین موقعیتها، مثل صحنههای مبارزه نیز نشان میدهد. از طرف دیگر فیلم دیدگاه فمینیستی خود را به بدترین شکل ممکن نشان داده است، تا حدی که هر دو شخصیت مهم فیلم یعنی اندی و «نایل» زن هستند و تمامی مردان فیلم، به غیر از جو و نیکی از تبهکاران و خیانتکاران به حساب میآیند. با این وجود، همچنان میتوان تمامی این اتفاقات را صرفاً بهانهای برای نمایش سکانسهای اکشن در نظر گرفت، سکانسهایی که در آن چهار مبارز نامیرا در کنار عضوی تازهوارد به طور مداوم به دست دشمنان زخمی یا کشته میشوند و شفا پیدا میکنند و در نهایت آنها را شکست میدهند. البته حقیقت تلخ این است که فیلم در نمایش سکانسهای اکشن هم موفقیتی نسبی داشته است. شاید بتوان به جرئت گفت که سکانسهای تحسینبرانگیز و اکشن فیلم از تعداد انگشتان یک دست هم کمتر است؛ حقیقت تلختر اینکه هیچ یک از سکانسهای اکشن نگهبانانی از دیرباز، توان خیره نگه داشتن مخاطب و حبس کردن نفس در سینه را ندارند و فیلم در رسیدن به رسالت اصلی خود، یعنی ایجاد حس هیجان در مخاطب به شدت ضعیف عمل کرده است. با اینکه نمیتوان از دل سکانسهای اکشن فیلم چیز جدیدی یافت، همچنان تعداد کمی از آنها به شکلی قابل قبول توان سرگرم کردن مخاطب را دارند.
از دیگر نکات بد فیلم میتوان به موسیقی آن اشاره کرد. موسیقی متن بدون هیچ هدفی در میان سکانسهای مختلف پرسه میزند و هیچ توجهی به سازگاری با صحنهی در حال نمایش ندارد. موسیقیها در جای نامناسب و به بدترین شکل ممکن در فیلم حضور پیدا میکنند و به جای اینکه روی حس مخاطب در زمان تماشای سکانسهای دلهرهآور تأثیر بگذارند، بیشتر باعث حواسپرتی بیننده میشوند.
شاید آخرین نکتهی مثبت فیلم پس از ایدهی جذاب و سکانسهای اکشن نسبتا قابل قبول، حضور شارلیز ترون به عنوان بازیگر نقش اول باشد. هر چند که شارلیز ترون در نگهبانانی از دیرباز به قدرتمندی آثار پیشین خود یعنی «مکس دیوانه» (Mad Max) و «بلوند اتمی» (Atomic Blonde) حاضر نشده، او همچنان توانسته تا حدودی نقش خود را به خوبی ایفا کند.
به طور کل فیلم The Old Guard اثری است که از لحاظ کارگردانی و فیلمنامه به شدت عجولانه و نپخته عمل کرده است. این فیلم هر چند که ایدهی نسبتاً خوبی برای یک اثر سینمایی جذاب داشته، به دلیل ضعف در روایت داستان، پررنگ کردن دیدگاههای کلیشهای جامعهی آمریکا، نمایش سکانسهای اکشن و موسیقی، به اثری نه چندان جذاب تبدیل شده است. البته اگر با دیدگاه مثبت این فیلم را بررسی کنیم، همچنان میتوان چند لحظهی جذاب در میان سکانسهای اکشن پیدا کرد و بهانهای برای لذت بردن از تماشای آن به دست آورد. علاوه بر این ایدهی داستان در کنار نقشآفرینی نسبتاً خوب شارلیز ترون باعث شده تا نگهبانانی از دیرباز به فیلمی قابل تماشا، آنهم صرفاً برای سرگرمی تبدیل شود که شاید برای مخاطب عادی جذابیت زیادی نداشته باشد، اما طرفداران داستانهای ابرقهرمانی را دستکم یکبار به تماشای خود جذب میکند.
- جذابیت نسبی برخی از سکانسهای اکشن
- ایدهی خوب
- بازی قابل قبول شارلیز ترون
- داستان متناوب و گیجکننده
- موسیقی ناهمخوان با سکانسها
- اشاره به کلیشههای فکری جامعهی آمریکا
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید