فیلم The Outpost یک اثر درام، تاریخی و جنگی است که رخداد واقعی «نبرد کامدیش» در افغانستان میان نیروهای نظامی آمریکا و طالبان را به تصویر میکشد. این فیلم هر چند که یک رخداد واقعی را به تصویر میکشد، به عنوان یک اثر جنگی توانسته مخاطب خود را با صحنهها و اتفاقات هیجانآور تحت تأثیر قرار دهد.
در این فیلم «مایلو گیبسون»، «جیمز جگر» و «اسکات ایستوود» فرزندان اهالی سرشناس سینما و رسانه در نقش نیروهای نظامی آمریکایی حضور داشتهاند. همچنین کارگردانی این فیلم بر عهده «راد لوری» بوده و او این اثر جنگی را تقدیم پسر درگذشتهاش کرده است.
در فیلم The Outpost سرگذشت سربازانی نشان داده میشود که به خاطر حضور در یک پاسگاه منطقهای، تحت محاصرهی نیروهای مسلح طالبان قرار میگیرند و مجبور میشوند تا برای مدت زمانی طولانی در برابر آتش دشمن ایستادگی کنند. در این نبرد، هشت نیروی آمریکایی کشته و ۲۷ نفر زخمی میشوند. فیلم تلاش کرده تا در مدت زمان دو ساعتهی خود، این رویداد را به شکلی هیجانانگیز و دلهرهآور بازسازی کند.
از لحاظ نوع روایت رخدادها، فیلم The Outpost را میتوان به دو بخش تقسیم کرد؛ مقدمهی این فیلم که در طول یکسوم ابتدایی آن نمایش داده میشود، روایتگر روند حضور نیروهای آمریکایی در پاسگاه منطقهی کامدیش در نورستان افغانستان است. در این بخش، بیشتر به سبک زندگی سربازان آمریکایی در این پاسگاه، نحوهی ارتباط آنها با محلیها، چالش آنها برای مقابله با نیروهای طالبان و از همه مهمتر مشکلات حضور در منطقهای کاملاً غیراستراتژیک و غیرقابل حفاظت پرداخته میشود. بخش دوم فیلم نیز که شامل دوسوم بعدی آن است، رخداد روز نبرد کامدیش را به شیوهای هیجانانگیز و دلهرهآور به تصویر میکشد.
فیلم از همان دقایق ابتدایی تکلیفش را با مخاطب خود روشن میکند. در اولین نبرد و درگیریهای از هم گسسته و پیش پا افتادهی میان آمریکاییها و طالبان، استفاده از تکنیکهای سینمایی باعث شده تا فیلم به مخاطبش اعلام کند که در حال تماشای صحنههایی پرآشوب و آشفته است. استفاده از شیوهی خاص و البته درست فیلمبرداری در کنار صدابرداری بینظیر باعث میشود تا مخاطب در همان چند دقیقهی ابتدایی، محو تماشای فیلم شود و از اتفاقات و حوادث به تصویر کشیده شده چشم برندارد. شاید به جرئت بتوان گفت که فیلمبرداری و صدابرداری کاملاً هماهنگ و بینظیر باعث شده تا The Outpost تبدیل به نمونهای سینمایی از بازیهایی ویدیویی جنگی شود که در دل رخدادهای جنگی، داستانی واقعی و تلخ را روایت میکند. با توجه به این موضوع میتوان گفت که هیجان حاصل از تماشای این اثر سینمایی تا حدودی میتواند مخاطب علاقهمند به بازیهای ویدیویی را به خود جذب کند.
البته فیلم نمایش تمامی هیجانات خود را از همان ابتدا آغاز نمیکند و در طول دو ساعت، مخاطب را از تماشای خود خسته نمیکند. فیلم The Outpost با رعایت اصل تعادل توانسته به طوری کاملاً ویژه و تأثیرگذار، موضوع خودش را در ذهن مخاطب جا بیاندازد و روایتی بینظیر را از نبردهای منطقهای میان نیروهای آمریکایی و طالبان در افغانستان را نشان دهد.
The Outpost رفتاری کاملاً ضد و نقیض برای پرورش قهرمانان خود داشته است
از نظر موضوعی میتوان به The Outpost دو نگاه متفاوت داشت؛ موضوع اصلی این فیلم نشان دادن یکی از رویدادهای واقعی سربازان ارتش آمریکا است که همراه با صحنههای پرهرج و مرج به تصویر کشیده شده است، اما زاویهی دیگر داستان که در پوستهی فیلم نهفته شده، به شیوه قهرمانپروری The Outpost از سربازان آمریکایی درگیر در نبرد کامدیش مربوط میشود. اگر از این زاویه به داستان فیلم نگاه کنیم، خواهیم دید که تا چه حد موضوع The Outpost کلیشهای و پیش پا افتاده است. حقیقت این است که The Outpost رفتاری کاملاً ضد و نقیض برای پرورش قهرمانان خود داشته است. فیلم از یک طرف تأکید میکند که سربازان آمریکایی هر کدام به خاطر دریافت دستمزد ماهانه هزار دلار آمادهی حضور در این پاسگاه شدهاند و خطر مبارزه با نیروهای طالبان را به جان خریدهاند و از طرف دیگر سعی میکند تا با دیالوگها و شیوهی تأثیرگذار نقشآفرینی بازیگران، به شکلی کاملاً پیش پا افتاده از این سربازان قهرمانانی معصوم و وطنپرست بسازد.
فیلم The Outpost شاید فراموش کرده که وظیفهی سرباز ایستادگی در برابر دشمن، حتی به قیمت جانش است. شخصیتپردازی فیلم به گونهای است که گویی قهرمانانش افرادی معصوم بودهاند و همگی قربانی اشتباههای فرماندهان ارتش یا نیروهای نظامی طالبان شدهاند.
بدون شک نوع شخصیتپردازی فیلم را نمیتوان ادای دین به کشتهشدگان جنگی یا حتی پرورش قهرمانان ملی در نظر گرفت، بلکه فیلم سعی کرده تا به شکلی کاملاً کلیشهای میان کاراکترها و مخاطب ارتباط عاطفی ایجاد کند. همچنین فیلم به شکل علنی مردم بومی افغانستان و طالبان را با یک چشم میبیند و حتی در بعضی اوقات الفاظ توهینآمیز همراه با بیگانه هراسی را نیز علیه آنها بیان میکند.
تنها جایی که فیلم در روایت داستان خود توانسته پرقدرت باشد، پیدا کردن مقصر برای این نبرد است
The Outpost شاید در نمایش سکانسهای جنگی عملکرد خوبی داشته، اما تنها جایی که فیلم در روایت داستان خود توانسته پرقدرت باشد، پیدا کردن مقصر برای این نبرد است. هر چند که در سکانسهای ابتدایی اشارهای غیرمستقیم به غیرقابلدفاع بودن درهی کامدیش شده بود، فیلم در بخش پایانی خود، تقصیر را به گردن سربازان آمریکایی یا حتی دشمن نیز نمیاندازد، بلکه در کپشنهای پایانی و در کنار اشاره به مدالهای دریافت شدهی سربازان این نبرد، فیلم مشخصاً تقصیر این ماجرا را گردن فرماندهان نظامی ارتش آمریکا و تصمیمگیرندگان برای برپایی پاسگاه در منطقهی «به وضوح غیرقابلدفاع» کامدیش میاندازد.
فیلم The Outpost بدون شک یک اثر جنگی قابل تحسین است که با فیلمبرداری و صدابرداری خاص توانسته مخاطب خود را در قلب رویدادهای دلهرهآور قرار دهد. همین موضوع باعث میشود تا این فیلم شایستگی تماشا را داشته باشد و مخاطب در مدت زمان پخش آن احساس خستگی نکند. این فیلم از لحاظ نمایش سکانسهای جنگی عملکردی بسیار خوب داشته، اما در دل داستان خود ماجرای تلخ کشته شدن نظامیان آمریکایی را به شکلی کاملاً بیروح روایت میکند. با توجه به این موضوع میتوان گفت که برای دیدن این فیلم نباید حساب زیادی روی داستان آن باز کرد و بیشتر باید از تماشای صحنههای جنگی آن لذت برد.
- نمایش سکانسهای جنگی هیجانآور
- نحوهی فیلمبرداری نوآورانه
- صدابرداری سازگار با صحنهها
- شیوهی کلیشهای روایت داستان
- القای دیدگاه نفرتانگیز نسبت به مردم محلی
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید