۱۰ عاملی که باعث شکست بازی Concord شدند
1%
  • 0/10

۱۰ عاملی که باعث شکست بازی Concord شدند

شکستی که قطعاً از یاد سونی نخواهد رفت!

۱۰ عاملی که باعث شکست بازی Concord شدند ۰ ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ مقالات جانبی (گیم) کپی لینک

در حالی که بسیاری از گیمرها بازاریابی و تبلیغات ضعیف سونی را مقصر می‌دانند، عوامل متعددی در شکست بازی Concord نقش داشته‌اند.

بازی‌های زیادی در فروشگاه استیم عرضه می‌شوند که مطابق انتظار عمل نکرده و فروش پایینی را به ثبت می‌رسانند؛ بازی‌هایی که حتی قادر نیستند رکورد ۱۰۰۰ گیمر همزمان را به ثبت برسانند. این شکست‌ها با توجه به مقیاس کوچکی که بسیاری از بازی‌ها دارند، اصلاً و ابداً مورد توجه قرار نگرفته تا آن محصول در سکوت کامل خبری به دست فراموشی سپرده شود. در چند روز گذشته، یکی از بزرگترین شکست‌های نسل نهم بازی‌های ویدیویی را شاهد بودیم. حتی اگر بگوییم یکی از بزرگترین شکست‌های دو دهه گذشته، چندان هم بیراه نگفته‌ایم.

بخش سرگرمی‌های تعاملی سونی حدوداً دو هفته پیش با همکاری استودیو فایرواک (Firewalk Studios) محصولی را تحت عنوان Concord عرضه کرد. اثر مزبور اصلاً و ابداً نقدهای بدی را از سوی منتقدان دریافت نکرد اما در زمینه مالی بسیار بسیار ضعیف ظاهر شد. بطوری که تعداد کاربران همزمانش در استیم در زمان اوج چهار رقمی نشد! ماجرا زمانی فاجعه بارتر می‌شود که بدانید درباره یک محصول چندنفره و آنلاین صحبت می‌کنیم. البته که همه بازی‌ها آغاز خوبی ندارند اما سونی تصمیم تعجب برانگیزی را اتخاذ کرده است.

سامورایی‌ها در اقدامی غیرمنتظره مدتی قبل اعلام کردند سرورهای بازی Concord در ۱۶ شهریور (مصادف با ۶ سپتامبر) خاموش می‌شوند تا یکی از سریعترین آغازها و پایان‌های صنعت ویدیو گیم را شاهد باشیم. سونی که بیشتر از این نمی‌خواست برای محصول جدید و انحصاری خود خرج کند، تصمیم گرفت پس از دو هفته به عمر بازی پایان دهد. البته جای نگرانی نبوده و چشم بادامی‌ها اعلام کردند مبالغ پرداخت شده برای بازی به تمامی گیمرها برگشت داده خواهد شد.

در ادامه مقاله قصد داریم به بررسی عواملی بپردازیم که نقش بسزایی در شکست بازی Concord داشته و صد البته آن را به درس عبرتی برای توسعه دهندگان تبدیل کرده است؛ توسعه دهندگانی که می‌خواهند مشغول ساخت بازی جدید خود شوند.

شکست بازی Concord

قیمت گذاری

قیمت گذاری بدون شک بزرگ ‌ترین عامل در شکست بازی Concord بوده است. محصول استودیو فایرواک حتی نتوانست تعداد کاربران همزمانش را چهار رقمی کند. در شرایطی که تقریباً همه شوترهای هیرو یا قهرمان محور رایگان هستند، سازندگان Concord ترجیح دادند یک برچسب قیمتی چند ده دلاری را برایش انتخاب کنند. البته قول دادند محتویات رایگان زیادی را برایش آماده می‌کنند که با توجه به مشاهدات می‌توان گفت تاثیری نداشت.

بازار اشباع

اگر در سال ۲۰۲۰ میلادی می‌گفتید مشغول ساخت یک شوتر هیرو محور هستید، احتمالاً گیمرهای زیادی برای تجربه محصول شما سر و دست می‌شکاندند اما شرایط طی سال‌های گذشته فرق کرده است. حالا کافی است که عبارت شوتر هیرو محور را به زبان بیاورید تا بسیاری از گیمرهایی که منتظر محصول شما هستند، دلسرد شوند. البته که بازی‌های شوتر هیرو محوری مثل Overwatch، Apex Legends و Valorant همچنان به‌طور قابل توجهی محبوب هستند، نمی‌توان این موضوع را انکار کرد که بازار شوترهای هیرو محور اشباع شده است. به همین دلیل، به محض اینکه مشخص شد Concord در چه دسته‌ای قرار می‌گیرد، بسیاری ناامید شده و تصمیم گرفتند از کنارش بگذرند، بدون اینکه فرصتی برای اثبات خودش به آن بدهند.

مدت زمان تولید

تولید بازی Concord در حدود ۸ سال زمان برد. در نگاه اول، این موضوع امیدوارکننده بوده و نوید محصولی را می‌دهد که توسعه دهندگان روی تک تک بخش‌هایش کار کرده و یک پکیج کامل است. اما اگر از جنبه اقتصادی نگاه کنید، می‌بینید که مدت زمان ۸ ساله ساخت یکی از دلایل موثر در شکست بازی Concord بوده است.

با توجه به رقمی که گفته شده، روند ساخت Concord تقریباً همزمان با انتشار Overwatch آغاز شد. در طول مدتی که توسعه دهندگان استودیو فایرواک مشغول کار روی محصولشان بودند، Overwatch گسترش یافت و به یکی از محبوب ترین شوترهای هیرو محور تبدیل شد. از همه مهمتر، نسخه دوم آن توسعه یافت و حتی در دسترس علاقه مندان قرار گرفت. بد نیست بدانید چند سالی هم از عرضه Overwatch 2 می‌گذرد.

با خواندن پاراگراف بالا، احتمالاً دیدگاهتان تغییر کرده و حالا می‌بینید که طولانی شدن روند ساخت بازی Concord نه تنها اتفاق خوبی نبوده، بلکه یک شک بسیار مهم را در دل گیمرها می‌اندازد: ممکن است توسعه دهندگان در طول ساخت آن با چالش‌های بزرگی روبرو شده باشند که روی کیفیت نهایی‌اش تاثیر منفی گذاشته باشد؟ با اطمینان می‌توان گفت بله. ۸ سال زمان بسیار زیادی برای توسعه یک بازی آنلاین بوده و این رقم بیشتر به بازی‌های داستانی و دارای محیط‌های وسیع و غنی مناسب بنظر می‌رسد؛ بازی‌هایی که در هر گوشه از آن نقشه آن یک نکته بسیار جالب توجه پنهان شده و نیازمند کشف شدن است.

شکست بازی Concord

طراحی ضعیف شخصیت‌ها

یک شوتر هیرو محور اسمش رویش است: هیرو محور. یعنی شخصیت‌هایی که قابل کنترل هستند، اهمیت بسیار زیادی دارند. یکی دیگر از مشکلات اساسی Concord این است که شخصیت‌هایش بعنوان یک شوتر هیرو محور جذابیت کافی را ندارند. سازندگان از فضای علمی‌ تخیلی موجود در دهه ۷۰ میلادی الهام گرفتند. در نگاه اول، تصمیم چندان بدی نیست اما یک نکته بسیار مهم را فراموش کرده‌اید. افرادی که در دهه ۷۰ میلادی پای تماشای فیلم یا سریال نشستند، الان بیشتر از ۶۰ سال سن دارند و تعداد پایینی از آن‌ها امروز پای رایانه‌های شخصی یا کنسول‌های بازی نشسته و آن‌ها را تجربه می‌کنند.

توسعه دهندگان Concord برای طراحی شخصیت‌هایش از دوره‌ای از تاریخ الهام گرفته‌اند که در حدود ۳۰ تا ۴۰ سال قبل از تولد مخاطبان هدفش بوده است. همان‌طور که برخی از کارشناسان در مقالات و گیمرها در شبکه‌های اجتماعی گفته‌اند شخصیت‌ها ظاهر بسیار بدی دارند. کافی است به بازی Overwatch نگاهی بیندازید و ببینید که شخصیت‌هایی مثل جانکرات، رودهاگ و حتی یک گوریل چقدر جذابیت دارند. بدون شخصیت‌های جذاب، یک بازی هیرو شوتر نمی‌تواند موفق باشد.

البته عملکرد طراحان شخصیت Concord از لحاظ تنوع بسیار خوب بوده اما این ویژگی مثبت کاملا زیر سایه طراحی‌های نه چندان جذاب قرار گرفته است.

آنتی ووک‌های فعال

قبل از هر چیز بهتر است نیم نگاهی به فرهنگ ووک (Woke) داشته باشیم. ووک در زبان انگلیسی یک صفت بوده و در گویش سیاه پوستان آمریکایی ریشه دارد. ووک به محصولاتی گفته می‌شود که سعی دارند توجه‌ها را به سمت ناعدالتی‌ها علیه سیاهپوستان، اقلیت‌های جنسی، زنان و اقلیت‌های نژادی جلب کنند. برای مثال، نتفلیکس (Netflix) بخاطر توجه بیش از حد به گروه‌های مزبور در خط پیشین، بعنوان یک سرویس استریم ووک شناخته می‌شود.

قبلاً عموم مردم و کاربران شبکه‌های اجتماعی تمام تلاش خود را به کار می‌گرفتند تا بی عدالتی‌ها و تبعیض‌ها علیه سیاهپوستان، اقلیت‌های جنسی، زنان و اقلیت‌های نژادی کمتر و کمتر شود. اما زیاده روی استودیوهای تولید فیلم، سریال، بازی‌های ویدیویی و حتی موسیقی ورق را برگردانده است. حالا تعداد زیادی از مردم عادی و کاربران شبکه‌های اجتماعی نسبت به تلاش برای بهبود شرایط زندگی گروه‌های مزبور گارد منفی دارند.

گروهی از گیمرها معتقد هستند Concord یک بازی ووک بوده و برای اثبات ادعای خویش به طراحی شخصیت‌ها و ضمایر به کار برده شده در بیوگرافی‌هایشان اشاره دارند. اگرچه بازی Concord بخشی از صنعتی است که Baldur’s Gate 3 را دارند، بازی‌ای که عملاً یک محصول ووک بوده، از پدیده‌های سال گذشته میلادی محسوب شده و بیش از ۵۰ جایزه را بدست آورد، نباید فراموش کرد تعداد افراد آنتی ووک روز به روز بیشتر می‌شود. شاید هنوز تعدادشان به قدری نرسیده که بتوانند سرنوشت یک بازی را بطور کامل تغییر دهند اما می‌توانند روی موفقیت تجاری‌اش تاثیر منفی غیرقابل انکاری داشته باشند.

 بازاریابی ضعیف

یکی دیگر از مواردی که در نقش شکست بازی Concord نقش داشت، بازاریابی و تبلیغات ضعیف بود. اگرچه معرفی اولیه در PlayStation Showcase 2023 رخ داد، اولین تریلر گیم پلی مدت کوتاهی قبل از عرضه رسمی به فضای مجازی آمد. پس از آن، تبلیغات بسیار کمی برایش صورت گرفت، انگار که سونی می‌دانست چه اتفاقی قرار است بیافتد و نمی‌خواست پول بیشتری برای محصولی خرج کند که شکستش حتمی است. همین موضوع هم باعث شد عملاً خیلی از گیمرهایی که چندان تمایلی به دنبال کردن رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی ندارند، چیزی درباره محصول استودیو فایرواک ندانسته یا حتی اگر از وجودش خبر داشتند، نمی‌دانستند همین اواخر عرضه شده است.

جهان سازی اشتباه

نمی‌توان با اطمینان گفت اما ظاهراً سازندگان قصد داشتند نوعی جهان‌ سازی شبیه به Overwatch را انجام دهند. در همین راستا، سرمایه‌ گذاری عجیبی انجام داده و پول زیادی را صرفِ ساخت صحنه‌های موشن کپچر با کیفیت بالا در یک بازی شوتر هیرو محور کردند. البته وعده دادند در ادامه ویدیوهای سینماتیک بیشتری را بصورت هفتگی منتشر می‌کنند که این موضوع هم چندان در جلب توجه‌های گیمرها تاثیر گذار نبود. جدا از این، بدون شک ساخت چنین ویدیوهایی برای معرفی جهان داستانی و شخصیت‌هایی که در آن حاضر هستند، نقش بسزایی در افزایش هزینه‌های ساخت داشته است.

شکست بازی Concord

گیم پلی‌ای که حرفی برای گرفتن ندارد

البته این حرف را بد تفسیر نکنید. Concord اصلاً و ابداً بازی بدی نیست و از قضا مکانیک‌های جالبی را در خودی جا داده که آن را به تجربه‌ای سرگرم کننده تبدیل می‌کند. اما نباید فراموش کرد درباره محصولی صحبت می‌کنیم که برچسب قیمتی ۴۰ دلاری دارد. وقتی شما می‌خواهید با چنین برچسب قیمتی‌ای وارد همچین بازار اشباعی شوید، باید حرف‌های بیشتری برای زدن داشته باشید، نه اینکه صرفاً یک محصول استاندارد داشته باشید. متاسفانه سازندگان در استودیو فایرواک چندان به این قاعده ساده اهمیت نداده و همین موضوع به یکی دیگر از عواملی تبدیل شد که در شکست بازی Concord نقش داشتند.

اورجینال نیست

وقتی به شخصیت‌ها و جهان داستانی آن نگاهی می‌اندازید، حس و حال مجموعه فیلم‌های محافظان کهکشان (Guardians of the Galaxy) را می‌گیرید. زمانی هم که به گیم پلی نگاهی می‌اندازید، می‌بینید که ترکیبی از Overwatch، Valorent و Destiny 2 است. البته بیشتر شباهت‌ها به Destiny 2 بوده که جای تعجبی هم ندارد. به هر حال، تعداد زیادی از سازندگان Concord در گذشته عضوی از استودیوی بانجی (Bungie) بوده و سابقه کار روی دستینی در پرونده هنری‌شان دیده می‌شود. برای اثبات این ادعا، مثال‌های زیادی وجود دارد؛ از چاقوهای پرتابی منفجرشونده گرفته تا جای خالی دادن حین پرواز.

غرق شد!

زمان بندی اشتباه، کار دست سونی و استودیو فایرواک داد. بازی Concord در شرایطی پا به میدان گذاشت که Black Myth: Wukong عرضه شده و تقریباً تمامی توجه‌ها را به سمت خود جلب کرده بود. اگرچه با توجه به بازخوردها می‌شد حدس زد این بازی چینی قرار است موفق عمل کند اما هیچ کس فکر نمی‌کرد اینطور به تیتر اول رسانه‌های بزرگ و کوچک تبدیل شود. محصول استودیو گیم ساینس (Game Science) در طول دو هفته ۱۸ میلیون نسخه فروخت تا یکی از سریع‌ترین بازی‌های تاریخ صنعت ویدیو گیم از لحاظ سرعت فروش لقب بگیرد. Wukong حتی توانست رقم ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار کاربر همزمان را در فروشگاه استیم به ثبت برساند که رکورد جدیدی در این زمینه به شمار می‌شود. پیش از این، PUBG: Battlegrounds رکورددار بیشترین تعداد کاربران همزمان در استیم بود.

البته Black Myth: Wukong تنها محصولی نبود که باعث شد کمتر گیمری به بازی Concord توجه کند. استودیو ولو (Valve) که مجموعه‌هایی مثل کانتر استرایک (Counter Strike) و هف لایف (Half-Life) را در پرونده هنری خود دارد، شبِ همزمان روزی که Concord عرضه شد، محصول جدید خود را به نام Deadlock بصورت محدود در دسترس گیمرها قرار داد. این بازی ترکیبی از شوترهای هیرو محور و موبا (MOBA) بوده و خیلی زود توانست به رکورد ۱۰۰ هزار کاربران همزمان دست یابد. دانستن همین موارد کافی است تا بدانید این محصول هم توجه‌های زیادی را به خود جلب کرد و باعث شد Concord آنطور که باید زیر ذره بین قرار نگیرد.

چندی پیش رویداد گیمزگام 2024 برگزار شد و در جریان آن استودیو آمازون از محصول جدیدش Secret Level رونمایی کرد که یک سریال انیمیشنی است. در حال حاضر اطلاعات دقیقی از آن موجود نبوده و تنها می‌دانیم یک آنتالوژی بوده و هر قسمت قصه‌ای مستقل و براساس فرنچایزها و بازی‌های ویدیویی را روایت می‌کند. یکی از قسمت‌ها بر اساس بازی Concord بوده و پس از اینکه اعلام شد سرورهایش بزودی خاموش می‌شوند، سوالی پیرامون سرنوشت این قسمت از سریال بوجود آمد.

سرویس استریم پرایم ویدیو فعلاً چیزی درباره حذف یا باقی ماندن قسمت مخصوص Concord در سریال Secret Level چیزی نگفته است. اما رسانه IGN در یک گزارش اختصاصی تاکید کرد قسمت مزبور حذف نشده و اواخر سال جاری میلادی منتشر خواهد شد. در صورتی که نمی‌دانید، سریال مزبور شامل داستان‌هایی با حضور خدای جنگ (God of War) و مگا من (Mega Man) می‌شود. همچنین کیانو ریوز (Keanu Reeves) در آن حضور داشته ولی اطلاعاتی از نقشش موجود نیست.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments