معرفی مستند برای پایان دادن به تمام جنگها: رابرت اوپنهایمر و بمب اتم
سازنده بمب اتم که بود؟
مستند برای پایان دادن به تمام جنگها: اوپنهایمر و بمب اتم (IMDB) که در ژوئیه 2023 از شبکه خبری NBC پخش شد، حاوی اطلاعات دقیق و ارزشمندی درباره رابرت اوپنهایمر و زندگی پرتلاطم اوست.
این مستند جذاب که همزمان با اکران فیلم اوپنهایمر (Oppenheimer) اثر کریستوفر نولان به نمایش درآمد، سِیری در تفکرات و احوال درونی یک نابغه است که جهان را متحول کرد. اوپنهایمر ظاهراً اهداف خیرخواهانهای در سر داشت، اما به زعم خودش «ویرانگر دنیاها» شد و با اختراع سلاحی مرگبار از تعهدات انسانیاش دست کشید. البته فیلم به موضوعات دیگری مانند تاریخ جنگ جهانی، چگونگی ساخت سلاح هستهای، پیامدهای اختراع آن و پشت پرده عالم سیاست هم اشاره میکند و با یکی از بازماندگان حادثه هیروشیما به مصاحبه مینشیند.
مستند شبکه NBC به کمک تصاویر آرشیوی، فیلمها و گزارشهای خبری، مصاحبه با افراد گوناگون و… سعی دارد که باعث آشنایی تماشاگران با اوپنهایمر شود. در ضمن، فیلم شامل مصاحبه با کریستوفر نولان هم هست و به او فرصت میدهد تا علاقه خود را نسبت به خالق بمب اتم ابراز کند. نولان معتقد است که اوپنهایمر «شخصیت بااستعدادی» بود، ولی مرد سیاست نبود و آنقدر قدرت نداشت که در برابر سیاستمداران بایستد.
برگ برنده این مستند اما رویکردی است که برای کندوکاو در زندگی اوپنهایمر برگزیده و عامل برتری آن در مقایسه با مستندهای دیگر است. فیلمِ برای پایان دادن به تمام جنگها میکوشد که ریشه اعمال رابرت اوپنهایمر را در کودکیاش جستوجو کند. (برخلاف مستند مصیبتهای اوپنهایمر (محصول شبکه PBS) که هرگز وارد عمق ماجرا نمیشود.)
بنابراین فیلم به سراغ گذشته تلخ و دلخراشی میرود که نابغه جوان قصه را آزرده کرد و تاثیر شگرفی بر رفتارها و روحیات او در بزرگسالی گذاشت. اوپنهایمر در خانوادهای آلمانیتبار متولد شد و فرزند پدرومادری یهودی بود که پیش از تولد او به آمریکا مهاجرت کرده بودند. پدرش معمولا در خانه حضور نداشت و مادرش هم با فرزندان خود بهسردی رفتار میکرد.
فیلم از دریچه ذهن اوپنهایمر جوان به زندگی مینگرد و روزهایی را به تصویر میکشد که او اجازه نداشت با کودکان همسن و سالش بازی کند. اما بیشک حادثه تکاندهنده و غمانگیزی که باعث تغییر نگاه اوپنهایمر به جهان و آدمها شد، تنهایی شبانهاش در انبار یخ بود که احتمالا او را به انسانیت بدبین کرد و به فکر انتقام انداخت. شاید در آن شب سرد و بیانتها فهمید که جایی در دنیای دیگران ندارد و تا ابد بیگانهای است در میان جمع.
بعدتر با صحنهای در فیلم روبهرو میشویم که نمایانگر میل به انتقام در اوپنهایمر میانسال است. پیش از بمباران هیروشما، او با غرور خاصی قدم میزند و با حالت وصفناپذیری زیر لب میگوید: «بیچاره اون بچهها!» و سرانجام مشخص نمیشود که منظور رابرت اوپنهایمر از این حرف چیست. مصاحبهشوندگان معتقدند که احساس گناه بر قلب او سنگینی میکرد و از کشتار مردم بیگناهی که در هیروشیما و ناکازاکی سکونت داشتند، آزرده بود. اما حقیقت این است که اوپنهایمر هیچگاه – حتی در پایان عمر شصت سالهاش – اظهار پشیمانی نکرد و سخنی در انتقاد از بمباران کشور ژاپن به زبان نیاورد.
با این حال در جای جای فیلم گفته میشود که او تحت تاثیر این حادثه قرار گرفت و مصرانه تلاش کرد تا از گسترش بمبهای مخربتر جلوگیری کند. زیرا به گفته خودش: «حادثه هیروشیما زیانبارتر از چیزی بود که میبایست باشد.» برای همین است که بهترین صحنه فیلم در هنگام ملاقات اوپنهایمر با ترومن، رییسجمهور آمریکا، رخ مینماید. او در حالی که مقابل ترومن نشسته و طبق معول سیگاری بر لب دارد، صراحتاً به رییسجمهور میگوید که «دستهایم آلوده به خون است.» این جمله با تصویری از دستان اوپنهایمر همراه میشود که انفجار بمب را به یادش میآورد.
شاید برایتان جالب باشد که گاهی به سلیقه ادبی اوپنهایمر هم اشاره مختصری میشود. مثلاً کای برد (Kai Bird) که چندین کتاب درباره این شخصیت تاریخی به رشته تحریر درآورده است و در طول مستند هم به عنوان مصاحبهشونده حضور دارد، در جایی ادعا میکند که «رابرت اوپنهایمر به آثار همینگوی عشق میورزید و مدتی در حال مطالعه زبان سانسکریت بود تا متون مقدس هندو را به زبان اصلی بخواند.» اوپنهایمر ادبیات هندی را چنان دوست میداشت که وقتی از او خواسته شد جملهای در توصیف خودش به کار ببرد، سریعاً به یاد نقل قولی از کریشنا (الهه هندی) در کتاب مهابهاراتا افتاد: «تجسم مرگ شدهام، ویرانگر دنیاها.»
در مجموع اگر به شخصیت اوپنهایمر علاقه دارید یا میخواهید بدانید که نخستین سلاح هستهای در جهان چگونه ساخته شد، مستند برای پایان دادن… میتواند بسیار مفید و آموزنده باشد. افزون بر این، تماشای این مستند به شما کمک خواهد کرد که با دانش بیشتر و ذهن بازتری به سراغ فیلم کریستوفر نولان بروید. همچنان که کریستوفر کَسل، کارگردان مستند، هم اثر خود را مقدمهای بر فیلم اوپنهایمر میداند: «هدفم این بود که مردم پیش از دیدن فیلم نولان به تماشای این مستند بنشینند تا در نهایت بتوانند اقدامات کسی را که خالق بمب اتم بوده، درک کنند.»
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید