مدت زیادی از به پایان رسیدن نسل هشتم و شروع نسل نهم کنسولهای بازی نگذشته که دلتنگ ماجراجوییهایمان در نسل گذشته شدیم؛ نسلی که پر بود از خاطرههایی که کمپانیهای بزرگ بازیسازی برایمان به یادگار گذاشتند. با اتمام نسل هشتم، به نظر نمیرسد کسی موفقیت بسیار زیاد سونی (Sony) در آن را انکار کند و به باد نقد بکشاند. سونی با انحصاریهای بسیار موفق و محبوب خود، بدون شک در نسل هشتم ترازوی نبرد کنسولهای بازی را به سمت خود متمایل کرد تا حداقل از دیدگاه محتوا، از مایکروسافت (Microsoft) سبقت بگیرد. حال که مدتی از ورودمان به نسل جدید گذشته و میتوانیم با قابلیتهای پلیاستیشن 5 به تجربهی بهتر بازیهای پلی استیشن 4 بپردازیم، در این مقاله بر آن شدیم تا برترین بازیهای انحصاری پلی استیشن 4 را از دید متاکریتیک (Metacritic) رتبهبندی کنیم.
دو ماه پیش، سرانجام پلی استیشن 5 پس از سالهای سال انتظار عرضه شد و خاطرات شش سال از ماجراجوییهایمان در نسل هشتم بزودی به پایان خواهد رسید. چیزی که برای همیشه در ذهن ما دوستداران بازیهای ویدیویی باقی خواهد ماند، ارزش و کیفیت بازیهای انحصاری سونی در نسل هشتم است. اگر بخواهیم روراست باشیم، باید قبول کنیم که استودیوهای سونی بهتر از استودیوهای مایکروسافت توانستند رسالت خود انجام دهند و در پایان این سونی بود که با انتشار عناوین قوی توانست گوی سبقت را از رقیب دیرینهی خود، مایکروسافت، برباید. از همان Uncharted 4: A Thief’s End گرفته تا The Last of Us Part II، رد پای آثار انحصاری سونی و پلیاستیشن در بین برترین بازیهای نسل هشتم دنیای بازیهای ویدیویی به چشم میخورد. در سوی دیگر رقابت کنسولهای بازی، مایکروسافت نتوانست آنطور که باید عملکرد خوبی در عرضهی بازیهای انحصاری از خود نشان بدهد و سیاستهای خود را بر گسترش سرویس استریم معروف خود، گیم پس (Game Pass) متمرکز کرد. به قولی میگویند بهترین بازی انحصاری ایکسباکس، سرویس گیم پس است. مشخص نیست مایکروسافت از شکست خود در نسل هشت تجربه گرفته و به فکر جبران برمیآید یا نه، اما چیزی که معلوم است، این است که با توجه به مصاحبههای جدید جیم رایان (Jim Ryan)، رییس سرگرمی تعاملی سونی (Sony Interactive Entertainment)، تمرکز سونی بر بازیهای درجهی یک انحصاری در نسل نه نیز ادامه خواهد یافت و قرار است همچون نسل هشت، در سالهای آینده نیز شاهد انتشار بازیهای بسیار خوبی از سوی استودیوهای سونی باشیم. لازم به ذکر است که بازیهایی که در ادامه معرفی خواهند شد، به لطف قابلیت Backwards Compatibility و Game Boost، در پلیاستیشن 5 در دسترس هستند و میتوانید با نرخفریم و خصوصیات بهبودیافته، به تجربهشان بپردازید. بهتر است دیگر به سراغ لیست موعودمان برویم و به برترین بازیهای انحصاری پلی استیشن 4 بپردازیم؛ پس این شما و این هم برترین بازیهای انحصاری پلی استیشن 4 از دید متاکریتیک!
۱۰. MLB The Show 19
توسعهدهنده: San Diego Studio
سال انتشار: ۲۰۱۹
امتیاز: ۸۶
سری بازیهای MLB The Show که از سوی استودیوی سن دیگو (San Diego) توسعه یافته میشود، همیشه محبوبیت و موفقیت خوبی نزد طرفداران و منتقدان از خود به جای گذاشته است. این موفقیت با عرضهی MLB The Show 19 به اوج خود رسید و به دور از انتظار، شاهد حضور این بازی در لیست برترین بازیهای انحصاری پلی استیشن 4 هستیم. المانهای نقشآفرینی اضافهشده به MLB The Show 19، یکی از برترین خصوصیات این بازی ورزشی بود که ستایش زیادی از سوی منتقدان به خود منحصر شد. مودهای جدید و خصوصیات بصری بازی نیز از دیگر ویژگیهایی بودند که به مذاق منتقدان خوش آمد و باعث قرار گرفتن این بازی در این لیست شد. هرچند، MLB The Show 19 در ایران طرفداران زیادی ندارد که این نکته، ریشه در فرهنگ ایران در زمینهی ورزش بیسبال دارد؛ ورزشی که آنطور که باید و شاید در کشورمان رونق ندارد و از طرفداران کمی برخوردار است. با همهی این تفاسیر، MLB The Show 19 با عملکرد خوب خود، تجربهی جذابی برایتان رقم خواهد زد.
۹. Marvel’s Spider-Man
توسعهدهنده: Insomniac Games
سال انتشار: ۲۰۱۸
امتیاز: ۸۷
استودیوی اینسامنیاک گیمز (Insomniac Games) که نقشی کلیدی در موفقیت نسل گذشتهی سونی ایفا کرد، سال ۲۰۱۸ با انتشار بازی Marvel’s Spider-Man باری دیگر نام خود را بر زبان انداخت. این بازی توانست با فروش فوقالعادهی خود رکوردهای زیادی را جابهجا کند تا خیلی زود تبدیل به پرفروشترین بازی انحصاری پلی استیشن 4 در آمریکا شود. پس از گذشت چند سال از انتشار این بازی و عرضهی عناوینی چون The Last of Us Part II، کماکان این لقب در دست Marvel’s Spider-Man است. برای این بازی یک دنبالهی فرعی نیز به نام Marvel’s Spider-Man: Miles Morales چندی پیش منتشر شد که در «هر آنچه از بازی Marvel’s Spider-Man: Miles Morales میدانیم» به صورت مفصل آن را معرفی کردیم. همچنین برای Marvel’s Spider-Man یک نسخهی ریمستر شده برای نسل نهم نیز در کنار دنبالهی فرعی عرضه شد که به نظر میرسد سونی به فکر عرضهی مستقل آن در آیندهی نزدیک نیز خواهد بود.
۸. Nioh
توسعهدهنده: Team Ninja
سال انتشار: ۲۰۱۷
امتیاز: ۸۸
بگذارید خیالتان را همین ابتدا راحت کنم و بگویم که اگر به دنبال یک بازی ویدیویی روان هستید که وقت معقولی برایش کنار بگذارید، دور این بازی را خط کشید. در سوی دیگر، اگر عاشق بازیهای چالشی و سخت هستید و لذت زیادی از بازیهای سولزلایک نظیر Dark Souls و Demon’s Souls بردید، Nioh دقیقا همان بازی ویدیویی است که انتظارتان را میکشد. بازی Nioh که یک دنباله به نام Nioh 2 نیز پس از خود به دنیای بازیهای ویدیویی تقدیم کرد، توسط استودیوی تیم نینجا (Team Ninja) توسعه یافته و منتشر شده است؛ استودیویی که با عناوینی نظیر Ninja Gaiden، سرتیتر رسانههای دنیا را متمرکز خود کرده بود. جالب است که بدانید این بازی در ابتدا در سال ۲۰۰۴ در دست توسعه قرار داشت و قرار بود بر اساس یکی از نوشتههای ناتمام آکیرا کوروساوا (Akira Kurosawa) ساخته شود، اما این پروژه به موفقیت نرسید و سرانجام سر از استودیو تیم نینجا درآورد. استودیوی تیم نینجا نیز با استفاده از تمام پتانسیلهای موجود در Nioh، یکی از بهترین بازیهای انحصاری پلی استیشن 4 را در تاریخ به نام خود ثبت کرد. لازم به ذکر است که Nioh یک بازی انحصاری زمانی بود و این نسخه برای PC نیز عرضه شد. همچنین یک نسخهی ریمستر شده از این بازی برای کنسول پلیاستیشن 5 در ماه آینده عرضه خواهد شد.
۷. Horizon Zero Dawn
توسعهدهنده: Guerrila Games
سال انتشار: ۲۰۱۷
امتیاز: ۸۹
یکی از دیگر از بازیهای انحصاری پلی استیشن 4 که خیلی فراتر از انتشار ظاهر شد و به سرعت به یکی از محبوبترین آثار این کنسول تبدیل شد، Horizon Zero Dawn ساختهی استودیوی گوریلا گیمز (Guerrila Games) است. البته این بازی نیز یک انحصاری زمانی بود و سال گذشته نیز برای کاربران PC عرضه شد. Horizon Zero Dawn محصول جاهطلبیهای زیاد این استودیو است. در واقع میتوان گفت هرچند گوریلا گیمز تجربهی خاصی در توسعهی بازیهای نقشآفرینی نداشت، Horizon Zero Dawn مسیر این استودیو را برای همیشه تغییر داد و نگاه بیشتری از سوی سونی به سمت خود متمایل کرد. اگر دلتنگ بازیهایی نظیر The Witcher 3: Wild Hunt هستید و دنبال یک بازی نقشآفرینی درجه یک میگردید، Horizon Zero Dawn شما را پشیمان نخواهد کرد. دنبالهی این بازی که Horizon Forbidden West نام دارد، در سال ۲۰۲۱ برای کنسولهای پلی استیشن 4 و پلیاستیشن 5 منتشر خواهد شد.
۶. Dreams
توسعهدهنده: Media Molecule
سال انتشار: ۲۰۲۰
امتیاز: ۸۹
بازی Dreams که بیشتر شبیه به یک موتور بازیسازی است، سال گذشته منتشر شد و به دور از انتظار سونی تبدیل به یکی از برترین بازیهای انحصاری پلی استیشن 4 شد؛ بازیای که دنیایی از امکانات در اختیارتان میگذارد تا به آنچه در ذهنتان جریان دارد، جان ببخشید. تنها چیزی که در جریان تجربهی بازی Dreams مسیرتان را سد خواهد کرد و ممکن است از ادامهی بازی خستهتان کند، حد و حدود خیالپردازیهایتان است. ابزاری که این بازی در اختیارتان میگذارد، توانایی خلق هر پروژهی اولیه را دارد و به شما در مسیر به تصویر کشیدن رویاهای ذهنتان کمک میکند؛ خصوصا اگر به ساخت بازیهای ویدیویی علاقه داشته باشید و بخواهید قدم در این مسیر بگذارید. متاسفانه سیاستهای سونی در مارکتینگ این بازی، آنطور که باید در زمان عرضه و فصل جوایز لطفی به Dreams نکرد و از رقابت در بخشهای مختلف باز ماند، اما یکی از آثاری که باید در لیست بلند بالای بازیهای مورد نظرتان قرار دهید، بدون شک بازی Dreams است.
۵. Astro Bot: Rescue Mission
توسعهدهنده: Japan Studio
سال انتشار: ۲۰۱۸
امتیاز: ۹۰
شاید باورش سخت باشد که بازی مستقل کوچکی نظیر Astro Bot: Rescue Mission در لیستمان حضور دارد و اثری از بازی AAA بزرگی نظیر Detroit: Become Human نیست. اما با تجربهی این بازی در ظاهر ساده، دیگر این موضوع اذیتتان نمیکند و شاید به منتقدان حق بدهید. بازی Astro Bot: Rescue Mission یک بازی پلتفرمر سهبعدی است که توسط جپن استودیو (Japan Studio) توسعه یافته و در سال 2018 عرضه شد. این بازی دنبالهدهندهی داستان رباتی است که اولین بار در برنامهی The Playroom معرفی شده بود. همچنین این اثر به طور انحصاری برای هدست واقعیت مجازی پلی استیشن 4 ساخته شد تا آشنایی بیشتری با تجربهی آن به کاربر هدیه کند.
۴. Bloodborne
توسعهدهنده: From Software
سال انتشار: ۲۰۱۵
امتیاز: ۹۲
هر نقدی که به نسل هشتم بازیهای ویدیویی وارد کنیم، نمیتوانیم منکر عناوین موفق و خوب سولزلایک این نسل باشیم که بخش زیادی از آن را مدیون هیدتاکا میازاکی (Hidetaka Miyazaki) هستیم؛ کارگردانی که با Bloodborne به اوج کیفیت خود رسید و ستایشهای زیادی با خود به همراه داشت. Bloodborne نتیجهی همکاری سونی و فرام سافتویر (From Software) بود که در سال ۲۰۱۵ عرضه شد و با وجود موفقیتهای زیاد The Witcher 3: Wild Hunt در آن سال، نتوانست آنطور که باید در فصل جوایز دیده شود. هرچند، این نکته از ارزش Bloodborne کم نمیکند و با گذشت زمان، شاهد تبدیل شدن این بازی به یک اثر کالت و ماندگار بودیم که روز به روز نیز با محبوبیت بیشتری مواجه میشود. شهری شبیه به لندن ویکتوریایی، جنگلهای تاریک، جادوگر، گرگینه و انواع و اقسام موجودات، از جمله المانهایی هستند که در Bloodborne با آنان دست و پنجه نرم خواهید کرد. اگر تا کنون این اثر را تجربه نکردید، چه طرفدار سبک سولزلایک باشید، چه نه، Bloodborne پیشنهادی است که نباید رد کنید.
۳. Uncharted 4: A Thief’s End
توسعهدهنده: Naughty Dog
سال انتشار: ۲۰۱۶
امتیاز: ۹۳
بدون شک در همان ابتدای مقاله و زمانی که سرتیتر را مطالعه کردید، نام استودیوی ناتی داگ (Naughty Dog) اولین چیزی بود که از ذهنتان باید رده شده باشد؛ استودیویی که بازیهایش نه تنها در فروش بیشتر بازیهای پلی استیشن 4 تاثیرگذار بود، بلکه در فروش کنسولهای بازی نیز تاثیر گذاشت و بسیاری را به سمت کنسول نسل هشتمی سونی متمایل کرد. نیل دراکمن (Neil Druckmann) پس از توسعهی The Last of Us، به دنبال جدایی برخی از رهبران توسعهی Uncharted 4: A Thiesf’s End، به این پروژه پیوست و به توسعهی این بازی پرداخت. با گذشت چند سال توسعه، پس از عرضهی چهارمین قسمت از سری بازیهای Uncharted، درست زمانی که رسانههای خارجی شانس کمی برای موفقیت این عنوان اختصاصی میدادند، Uncharted 4: A Thief’s End به موفقیت بسیار زیادی دست یافت و باری دیگر جادوی آثار ناتی داگ به رخ دیگر استودیوهای بازیسازی کشیده شد. آخرین ماجراجویی نیتن دریک (Nathan Drake) که از قضا بهترین این سری هم محسوب میشود، کماکان با گذشت این همه سال از بهترین آثار انحصاری پلی استیشن 4 است که میتوانید تجربه کنید. این بازی در فصل جوایز نتوانست رقیب Overwatch شود و به لقب بازی سال (Game of the Year) دست پیدا کند، اما موفق به کسب جوایز زیادی برای ناتی داگ شد.
۲. The Last of Us Part II
توسعهدهنده: Naughty Dog
سال انتشار: ۲۰۲۰
امتیاز: ۹۳
انتظارش را نداشتید به این زودی دوباره اسم ناتی داگ را ببینید، اینطور نیست؟ The Last of Us Part II، بازی جنجالی و تاریخساز ناتی داگ، بازی بعد لیست برترین بازیهای انحصاری پلی استیشن 4 است. این بازی پس از چهار سال توسعه، سرانجام در آخرین لحظات نسل هشتم منتشر شد. بازی جدید ناتی داگ جنجال فراوانی با خود به همراه داشت؛ جنجالی که ریشه در ساختارشکنی نیل دراکمن داشت. نیل دراکمن در The Last of Us Part II نه تنها در چهارچوب نویسندگی مینیمال خود انقلاب عظیمی ایجاد کرد، بلکه تصویر جدیدی از مضمون انتقام در تاریخ مدیومهای مختلف سرگرمی به نمایش گذاشت. بازی The Last of Us Part II در مراسم فصل جوایز توانست با رکوردشکنیهای خود، نام خود را در تاریخ جاودانه کند. با نگاه به انتقاداتی که به جنبهی روایت داستان این بازی میشود، به یقین میگویم که سالهای زیادی طول میکشد تا به ارزش و تاثیر چنین روایتی در بازیهای ویدیویی به صورت کامل پی ببریم. تا آن زمان برسد و صنعت بازیهای ویدیویی با اتحاد به ستایش چنین اثری بپردازد، بهتر است که از The Last of Us Part II به عنوان یک بازی مدرن کلاسیک نهایت لذت را ببریم.
۱. God of War
توسعهدهنده: Santa Monica Studio
سال انتشار: ۲۰۱۸
امتیاز: ۹۴
سرانجام نوبت به God of War، اثر ماندگار استودیوی سانتا مونیکا (Santa Monica)، رسید و لقب بهترین بازی انحصاری پلی استیشن 4 از دید متاکریتیک به آن تعلق میگیرد؛ لقبی که کمتر کسی پیدا میشود آن را انکار کند و زیر سوال ببرد. داستان درگیرکننده، ویژگیهای هنری خیرهکننده و گیمپلی سرگرمکننده، از جمله خصوصیات این بازی هستند که به سختی میتوان آنان را به باد نقد گرفت. این بازی به خاطر طراحی جهان، گرافیک فنی، دیالوگنویسی و سیستم مبارزات کمنقصش تحسین منتقدان و کاربران را برانگیخت. این عنوان اکشن و ماجراجویی جدا از دریافت نمرات بسیار عالی، با حضور عنوانی چون Red Dead Redemption 2، لقب بازی سال را از سوی بسیاری از رسانه و نشریههای معتبر دریافت کرد. موفقیتهای God of War به همینجا ختم نمیشود و هشتمین نسخهی این سری، در ماه افتتاحیه بیش از پنج میلیون نسخه فروش داشت؛ رقمی که حالا به بیش از ۱۰ میلیون افزایش یافته است. سخت است که به یک اثر هنری واژهی بینقص بچسبانیم و آن را بیعیب و ایراد بخوانیم، اما اگر قرار باشد این کار را انجام دهیم، با وجود ایرادات کوچکی که در آن میشود یافت، نزدیکترین بازی انحصاری پلی استیشن 4 به چنین توصیفی را میتوان بازی God of War دانست. با استناد به آنچه در رویداد آخر تابستان سونی مشاهده کردیم، دنبالهی این بازی که God of War: Ragnarok نام دارد، در سال ۲۰۲۱ عرضه خواهد شد.
بازیهای زیادی بودند که میتوانستند در لیستمان قرار بگیرند؛ بازیهایی نظیر Persona 5 Royal و … که عملکردی استثنایی از خود به نمایش گذاشتند. اما همانطور که ذکر شد، در این مقاله بازیهایی که یک نسخهی پیشین از آنان وجود داشت و در نسل هشت ریمستر یا ریمیک شدند، در رتبهبندیمان قرار نگرفتند و تنها به بررسی بازیهای جدید پرداختیم. همچنین طرفداران ایکسباکس را فراموش نکردیم و به زودی به سراغ ایکسباکس وان میرویم تا نگاهی به برترین بازیهای انحصاری آن داشته باشیم.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید