پایان سفر دور و دراز تلسکوپ فضایی وب به مقصد L2
فردا دوشنبه، ۲۴ ژانویه سال جاری، مهندسان قصد دارند به تلسکوپ فضایی وب ناسا دستوری ارسال کنند تا آخرین پرتاب راکت را تکمیل کند.
این دستور تلسکوپ را در مدار مورد نظر، نزدیک به ۱ میلیون مایل دورتر از زمین، در نقطهای که دومین نقطه لاگرانژ خورشید-زمین یا به اختصار L2 نامیده میشود، قرار میدهد.
از نظر ریاضی، نقاط لاگرانژ راهحلهایی برای آنچه «مسئله سه جسم» نامیده میشود، هستند. هر دو جسم پرجرم و دارای اهمیت گرانشی در فضا، پنج مکان به نام نقاط لاگرانژ ایجاد میکنند، که در این نقاط نیروهای گرانشی آنها و نیروی گریز از مرکز حرکت یک جسم کوچک و خارجی، مانند یک فضاپیما، در تعادل هستند. نقاط لاگرانژ از L1 تا L5 نامگذاری میشوند و پیش از آن، نام دو جسم گرانشی که آنها را ایجاد میکنند، قرار میگیرد.
نقطه L2 مکانی ایده آل برای قرارگیری تلسکوپ فضایی وب است که یک رصدخانه مادون قرمز بهحساب میآيد. در نقطهی L2، خورشید و زمین (و ماه نیز) همیشه در یک طرف فضا هستند. با این وجود، تلسکوپ وب فرصت مییابد تا اپتیک و ابزار تلسکوپ خود را همیشه در سایه نگه دارد.
علاوه بر این، در L2، زمین به اندازهای دور است که گرمایی که از آن ساطع میشود، تلسکوپ فضایی وب را گرم نمیکند. از آنجایی که L2 محل تعادل گرانشی است، برای رصدخانه آسانتر خواهد بود که مدارش را در آنجا حفظ کند.
البته، چرخش به دور L2 سادهتر، آسانتر و کارآمدتر از استقرار دقیق در L2 است. علاوه بر این، تلسکوپ فضایی وب با چرخش به دور نقطهی L2، هرگز نمیگذارد که خورشید توسط زمین دچار پوشیدگی شود. زیرا حرارت خورشید برای پایداری حرارتی وب و برای تولید برق ضروری است.
در واقع، مدار وب به دور L2 از نظر اندازه بزرگتر از مدار ماه به دور زمین است. L2 همچنین برای برقراری ارتباط همیشه با مرکز عملیات ماموریت روی زمین از طریق شبکه فضای عمیق راحت است. رصدخانههای فضایی دیگر از جمله WMAP، هرشل (Herschel) و پلانک (Planck) به همین دلایل به دور نقطهی لاگرانژی خورشید-زمین، یعنی L2 میچرخند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید