1%
  • 0/10

اینترنت نیم بها چیست و چگونه می‌توان از این سرویس استفاده کرد؟

چطور از اینترنت با تعرفه یک دوم استفاده کنیم

اینترنت نیم بها چیست و چگونه می‌توان از این سرویس استفاده کرد؟ ۴۳ ۱۰ شهریور ۱۳۹۹ مقالات فناوری کپی لینک
قیمت و نرخ اینترنت

اینترنت نیم بها امکانی است که از چند سال پیش وزارت ارتباطات برای کاربران فراهم کرده تا از شبکه‌ی اینترنت داخلی با هزینه‌ی کمتر استفاده کنند.

از سال‌ ۱۳۹۴ بود که وزارت ارتباطات اعلام کرد شرکت‌ها می‌توانند با انتقال سرورهای خود به داخل کشور از اینترنت نیم‌ بها استفاده کنند. حالا «اینترنت نیم بها» چیست و چه کسانی می‌توانند از آن بهره‌مند شوند.

اینترنت نیم بها چیست؟

همه‌ی ما می‌دانیم که شبکه‌ی اینترنت یک شبکه جهانی است؛ سرورهای برخی سایت‌ها در داخل کشور قرار دارند و سرورهای برخی دیگر خارج از کشور هستند.

به این ترتیب برای دسترسی به سایت‌های که سرور آنها در داخل کشور قرار دارد، با وارد کردن آدرس سایت به سرورهای داخلی هدایت می‌شوید و سایت‌هایی که سرور آنها در داخل کشور نیستند، با وارد کردن آدرس آنها به سرورهای خارجی هدایت شده و آن وب سایت را مشاهده می‌کنید.

اینترنت نیم بها

به این ترتیب برای دریافت اطلاعات سایت‌هایی که سرورشان در داخل کشور نیست، شما به شبکه جهانی اینترنت متصل شده‌اید و همچنین برای دریافت اطلاعات موجود در سایت‌های داخلی به سرورهای داخلی متصل شده‌اید؛ بر این اساس تفکیکی وجود دارد تحت عنوان «شبکه داخلی اینترانت» و «شبکه جهانی اینترنت»؛ یعنی اگر روزی اینترنت قطع شود و شبکه برقرار باشد تمام وب‌سایت‌هایی که سرورشان داخل ایران باشد عملا قابل دسترس بوده و سایت‌های دیگر از دسترس خارج خواهند شد؛ مثل اتفاقی که آبان‌ماه سال گذشته افتاد و همه‌ی سایت‌هایی که سرورشان در داخل کشور بود و البته در پرتال سازمان فناوری اطلاعات ثبت نام کرده بودند، امکان دسترسی به اینترانت داخلی را داشتند و سایر سایت‌ها از دسترس خارج شدند.

در همین رابطه سال ۱۳۹۴ شورای فنی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در مصوبه‌ای، تمامی سایت‌های داخلی را ملزم کرد که در پرتال سازمان فناوری اطلاعات، IP آدرس خود را به ثبت برسانند تا وب‌سایت‌هایشان را روی سرورهای ایرانی قرار دهند و در این بین با عنوان کردن مبحث ”اینترنت نیم بها” برای سایت‌های داخلی امتیازی به آنها داد تا مخاطبان‌شان بتوانند با هزینه کمتری از شبکه اینترنت استفاده کنند.

وزارت ارتباطات‌ لیستی از سایت‌های داخلی تهیه کرده است که کاربران ایرانی با ورود به این سایت‌ها از تخفیف ۵۰ درصدی استفاده از شبکه برخوردار خواهند شد؛ مثلا اگر شما در یک وب‌سایت که در لیست وزارت ارتباطات قرار دارد وبگردی کنید، سیستم محاسبه ترافیک برای شما نصف خواهد شد اما اگر از طریق سایتی که سرور آن در داخل کشور نیست فیلم و عکس دانلود کنید، چون از سرورهای خارج از کشور اطلاعات دریافت کرده‌اید در محاسبات همان میزان برای شما محاسبه خواهد شد .

از آنجا که وب‌سایت‌های داخلی از یک شبکه داخلی به مخاطبان خود سرویس ارائه می‌کنند و از سوی دیگر جامعه هدف، مخاطبان ایرانی هستند و همه آنها از طریق شرکت‌های ایرانی اینترنت را دریافت می‌کنند و این تبادل دیتا نیازی به شبکه‌ی جهانی اینترنت ندارد، به همین دلیل قیمت ارایه‌ی اینترنت تا حدودی کاهش می‌یابد .

روش محاسبه

روش محاسبه‌ی اینترنت نیم بها به این شکل است که اگر شرکت ارایه‌ی دهنده‌ی سرویس اینترنت ۵۰ گیگابایت اینترنت یک ماهه را به مبلغ  ۷۵ هزار تومان به شما ارایه کرد به این شکل شما ۲۵ گیگابایت حجم برای دسترسی به سایت‌های خارجی دارید و ۲۵ گیگابایت مصرف داخلی که به ازای استفاده از سایت‌های داخلی می‌توانید حدود ۵۰ گیگابایت اینترنت داشته باشید.

اینترنت نیم بها

ممکن است برای آگاهی از میزان مصرف خود هرزگاهی سری به پنل مدیریت مصرف اینترنت خود بزنید و متوجه شوید که در زمان کوتاهی یک سوم حجم اینترنت شما مصرف شده است؛ این موضوع به نوع مصرف شما باز می‌گردد چرا که دسترسی به شبکه‌های اجتماعی مثل واتساپ، اینستاگرام و تلگرام سایت‌های خارجی به شمار می‌روند و مصرف اینترنت شما آزاد محاسبه شده و مشمول تخفیف نمی‌شود.

دلایل مصرف بیش از نیم بها چیست؟

در حال حاضر یکی از مشکلاتی که در محاسبه تخفیف نیم بهای اینترنت برای وب‌سایت‌‌های داخلی وجود دارد، این است که این سایت‌ها به طور مداوم آدرس IP خود را تغییر می‌دهند و با وجودی که حتی یک بار در سامانه به ثبت رسیده‌اند، اما به دلیل تغییر IP آدرس، اپراتورها اطلاعی از داخلی بودن آنها ندارند و ترافیک‌شان نیم بها محاسبه نمی‌شود.

مشکلات اینترنت

بر این اساس، وب‌سایت‌ها باید مرتب نسبت به به‌روزرسانی آدرس سایت خود در سامانه اقدام کنند، در غیر این‌صورت زمانی که کاربران به این وب‌سایت‌ها متصل می‌شوند به دلیل نبودن آدرس در لیست، شامل تخفیف نیم بها ‌نمی‌شوند.

از سوی دیگر اگر کاربران از فیلترشکن یا VPN استفاده کنند،‌ مشمول برخورداری از تخفیف نیم بها برای ترافیک داخلی پهنای باند نخواهند شد؛ چرا که در این صورت هم حتی اگر کاربر وارد وب‌سایت‌های داخلی شود، ترافیک پهنای باند از خارج از کشور وارد شده و تخفیف پهنای باند شامل آن نمی‌شود. بر این اساس کاربران باید در زمان استفاده از سایت‌‌های داخل کشور، از خاموش بودن فیلترشکن و VPN خود اطمینان حاصل کنند تا ترافیک پهنای باند آنها به عنوان ترافیک خارجی محاسبه نشده و شامل تخفیف پهنای باند برای استفاده از وب‌سایت‌های داخلی شود.

لیست وبسایت‌ها با برخورداری از تخفیف نیم بها

در ابتدا و همزمان با بهره‌برداری از فازهای اول و دوم شبکه ملی اطلاعات و در گام نخست، لیست ۱۰۰ سایت پرترافیک داخلی که سرورهای آنها در ایران قرار داشت اعلام شد که کاربران با مراجعه به این سایت‌ها تنها نصف هزینه را پرداخت کنند و مقرر شد این لیست به مرور تکمیل شود.

در فاز بعدی تعداد بیشتری از سایت‌ها مشمول دریافت اینترنت نیم بها شد و هم‌اکنون تعداد سایت‌هایی که مشمول اینترنت نیم‌بها می‌شوند به بیش از ۴۰ هزار وب‌سایت رسیده است که امکان دسترسی به آنها از اینجا فراهم است.

تعرفه پیام‌رسان‌ها

پیام‌رسان‌های داخلی بر اساس تاییدیه‌ی مرکز ملی فضای مجازی، از تعرفه‌ی ترجیحی برخوردارند؛ به این ‌ترتیب قیمت محتوای پیام‌رسان‌های داخلی طبق مصوبه یک ‌سوم است که همین تعرفه توسط اپراتورها اعمال می‌شود.

پیام رسان داخلی

طبق اطلاعاتی که در وب‌سایت سازمان فناوری اطلاعات وجود دارد، پیام‌رسان‌های بیسفون، گپ، آی‌گپ، لنزور و سروش از تعرفه ترجیحی یک‌ سوم برخوردارند.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

43 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments