دریچهای به جهان موازی
تصور کنید جهانهای دیگری شبیه دنیایی ما وجود داشت
تصور اینکه جهانهای دیگری غیر از جهان ما وجود داشته باشد هیجان انگیز است؛ جهانی درست مثل دنیای ما با بینهایت زمین و نسخههای غیرقابل شمارش شبیه ما که میتوان آن را جهان موازی نامید.
اگر جهانهای دیگری شبیه جهان ما وجود داشته باشد، شاید نسخه آینهای از واقعیت ما همانجا باشد. جهان ما زمانی آغاز شد که یک تکینگی کوچک اما بسیار داغ در ۱۳.۷ میلیارد سال پیش در انفجار بزرگ رخ داد. اما شاید این جهان تنها جایی نبود که در آن زمان متولد شد. در فیزیک، فضا و زمان در یک پیوستار چهار بعدی – فضا-زمان – ترکیب میشوند. اگر این فضا-زمان مسطح باشد و بسیار فراتر از محدودیتهای رصد ما امتداد یابد، این احتمال وجود دارد که جهانهای منفصل غیرقابل شمارش را در خود جای دهد.
اما با همه اینها، راهکاری وجود ندارد که ذرات موجود در جهانهای دیگر را بتوان در کنار هم قرار داد. در یک نقطه، واقعیت شروع به تکرار میکند. این بدان معناست که از نظر تئوری، واقعیت ما تنها بخش کوچکی از آنچه در بیرون وجود دارد است و احتمال دارد شخصی مانند شما در یک جهان موازی زندگی کند و آن جهان ممکن است به اندازه یک میلیون تریلیون تریلیونم یک سانتیمتر از شما فاصله داشته باشد. اگرچه دیوار بین کیهانها ممکن است فوق العاده کوچک باشد، اما سفر بین آنها آسان نیست.
تنها چیزی که شما نیاز دارید یک راکتور هستهای ۸۵ مگاواتی است که قادر به شلیک میلیاردها نوترون است. اینگونه است که تیمی از فیزیکدانان که در آزمایشگاه اوک ریج در تنسی کار میکنند، در تلاشاند دروازههای جهان آینهای را باز کنند. البته اول باید آن را پیدا کنند. همه اینها از این نظریه ناشی میشود که اگر نوترونها را به دیوار بتابانید، هیچ کدام نباید از آن عبور کنند، اگر برخی موفق شوند خود را به طرف دیگر برسانند، به این معنی است که در حالی که از دیوار بین دو جهان عبور میکنند، به تصاویر آینهای از خود تبدیل شدهاند.
اصلاً از کجا همه اینها را میدانیم؟
یک چیز عجیب در مورد نوترونها وجود دارد. در پرتوهای ذرات، آنها به طور متوسط ۱۴ دقیقه و ۴۸ ثانیه قبل از تجزیه شدن به پروتون، دوام میآورند، اما اگر نوترونها را در یک بطری آزمایشگاهی قرار دهید، ۱۰ ثانیه سریعتر تجزیه میشوند. این چیزی نیست که بتوانیم با فیزیک توضیح دهیم. نوترونها همگی یکسان هستند و بدون توجه به جایی که ذخیره میشوند، نباید هیچ ۱۰ ثانیه تفاوتی در طول عمر آنها وجود داشته باشد.
آیا ممکن است آزمایشهای نوترونی آنطور که انتظار میرفت پیش نرود، زیرا فیزیکدانان بهطور تصادفی دریچهای را به دنیای آینه باز کردند. این اولین مدرکی است که نشان میدهد یک جهان آینهای درست در کنار جهان ما وجود دارد، یک جهان آینهای با اتمهای آینهای، شاید حتی یک زمین آینهای. کل دنیای آینهای تقریبا از دنیای ما جدا شده است.
آیا میتوانید نسخه دیگری از خود را در آن دنیای آینهای ملاقات کنید؟ حالا کمی پیچیده میشود. اگرچه پیکربندیهای ذرات میتوانند خود را تکرار کنند، شانس یافتن پورتالی به یک جهان موازی که دقیقا مشابه جهان ما است، نزدیک به صفر است. در مورد آن فکر کنید. دنیایی از ذرات در کیهان وجود دارد. این عدد ۱ و به دنبال آن ۹۰ صفر است.
هر یک از آنها باید به مدت 13.7 میلیارد سال فعل و انفعالات یکسانی داشته باشند تا جهانی مشابه آنچه اکنون داریم ایجاد کنند. جهان آینهای به احتمال زیاد قوانین آینهای خاص خود را در فیزیک خواهد داشت. اما تشخیص قطعی آن سخت است، زیرا هنوز هیچ کس یک ذره آینهای را شناسایی نکرده است. شاید، ما نباید در آزمایشگاه به دنبال پاسخ باشیم. شاید باید به دنبال خود فضا باشیم.
جهان ما پر از ماده تاریک است. نمیتوانیم مستقیماً آن را مشاهده کنیم و نمیدانیم از چه چیزی ساخته شده است یا چگونه کار میکند. اما میدانیم که ماده تاریک به اندازه کافی قوی است که از دور شدن کهکشانها جلوگیری کند. با این حال، نمیتوانیم آن را پیدا کنیم. شاید دلیلش این باشد که ماده تاریک از دنیای آینهای به دنیای ما نشت میکند.
اگر بتوانیم آن را تشخیص دهیم، وجود جهان آینهای را تایید میکنیم، چون میدانیم که ماده تاریک پنج برابر بیشتر از ماده مرئی در کیهان وجود دارد، باید فکر کنید که جهان آینهای بسیار پرجرمتر از جهانی است که ما در آن زندگی میکنیم. حتی اگر موفق میشدیم دروازهای را به دنیای دیگری باز کنیم، این پورتال فوق العاده کوچک خواهد بود.
برای اینکه بتوانید ذرات بسیار کوچک را بدون تجهیزات آزمایشگاهی بسیار قدرتمند ببینید، باید برخی قوانین جابجا شوند، بهاین ترتیب است که میگوییم ما با نوترونها و پروتونها سر و کار داریم. شما فقط در صورتی میتوانید وارد آن قلمرو شوید که توانایی کوچک کردن خود را به اندازه یک اتم داشته باشید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید