فست شارژ چیست و چه تاثیری روی عملکرد گوشی میگذارد؟
همه چیز درباره قابلیت فست شارژ
فست شارژ روشی سریع برای شارژ گوشیهای هوشمند است که از چند سال پیش توسط تولیدکنندگان ارایه شده تا در مدت کوتاهتری کاربران بتوانند گوشیهایشان را شارژ کنند. اما این روش چه تاثیری روی عملکرد گوشی میگذارد.
با بزرگتر شدن نمایشگر گوشیها، ظرفیت باتری آنها نیز افزایش یافته و به این ترتیب زمان بیشتری برای کامل شدن شارژ باتری نیاز است؛ بر این اساس بسیاری از تولیدکنندگان قابلیت شارژ سریع یا فست شارژ را به امکانات گوشی اضافه کردهاند تا در مدت کمتری شارژ باتری کامل شود.
مراحل شارژ باتری
در ابتدای فرایند شارژ جریان الکتریکی در سطح بالایی به دستگاه منتقل میشود و ولتاژ به اوج میرسد، به این ترتیب مقدار زیادی انرژی به سرعت به دستگاه منتقل میشود. در مرحلهی بعدی ولتاژ به اوج میرسد و جریان پایین میآید و در مرحلهی آخر باتری به شکل کامل شارژ میشود. در این مرحله، نیرو به آرامی وارد دستگاه میشود یا دستگاه با مقدار کمتری انرژی شارژ میشود.
میزان تولید و طول هر فرآیند به استاندارد شارژ سریع بستگی دارد. استاندارد یک فرایند شارژ است که با یک دستگاه خاص، شارژر و پریز برق مطابقت دارد. تولید کنندگان مختلف استانداردهای شارژ متفاوتی را توسعه دادهاند که قادر به تغییر خروجیها و زمان شارژ هستند.
انواع استاندارد فست شارژها
USB Power Delivery
هر گوشی هوشمند دارای یک کابل شارژ است که از USB بهره میبرد.
USB 2.0 حداکثر توان ۲.۵ وات را ارایه میدهد، اما برای تامین انرژی بیشتر به پورت استاندارد USB-PD نیاز است که حداکثر توان ۱۰۰ وات را ارایه میدهد و بیشتر در گوشیهای هوشمند پرچمدار در دسترس است.
Qualcomm Quick Charge
کوالکام در جدیدترین پردازندههایش استاندارد اختصاصی Quick charge را ارایه کرده که نسخهی جدید آن یعنی استاندارد Quick Charge 4+ از حداکثر توان ۱۰۰ وات بهره میبرد.
Samsung Adaptive Fast Charging
سامسونگ این استاندارد را برای گوشیهای سری گلکسی عرضه کرده که حداکثر توان خروجی ۱۸ وات را ارایه میدهند و به طور خودکار سرعت شارژ را برای افزایش طول عمر باتری تغییر میدهد.
OnePlus Warp Charging
شرکت وان پلاس از استاندارد اختصاصی Warp Charging بهره میبرد و گوشیهایش را با جریان ۳۰ وات شارژ میکند.
Oppo Super VOOC Charging
اما شرکت چینی اوپو استاندارد اختصاصی Super VOOC Charging را ارایه و این امکان را فراهم کرده که گوشیهایش با استاندارد ۵۰ وات شارژ شوند.
تاثیر فست شارژ روی گوشیهای امروزی
داخل باتریها جابجایی الکترونها از قطب مثبت به قطب منفی باعث شارژ گوشی میشوند؛ داخل باتری یک لایهی جداکننده بین قطب مثبت و منفی وجود دارد و زمانی که استاندارد فست شارژ برای باتری ارایه میشود، لازم است این لایه جداکننده قطورتر باشد و به این ترتیب لازمهی آن این است که باتری بزرگتر شود. زمانی که باتری با قابلیت فست شارژ شروع به شارژ شدن میکند، حرکت الکترونها باعث ایجاد گرمای بیشتر میشود و این گرما دشمن باتری است و طول عمر باتری را کاهش میدهد.
بر این اساس توصیه میکنیم که هنگام شارژ گوشی بهویژه زمانی که با استاندارد فست شارژ در حال شارژ شدن است از دستگاه موبایلتان استفاده نکنید تا گرمای تولیدشده به حداقل برسد.
از سوی دیگر توصیه میکنیم که تا جای ممکن از شارژرهای بالشتکی بیسیم برای شارژ گوشی استفاده نکنید چرا که این شارژرها برای انتقال انرژی به گوشی، گرما تولید میکنند و زمانی که گوشی روی آنها قرار میگیرد این گرما را مستقیما به گوشی انتقال میدهد و همانطور که گفتیم گرما قاتل باتری است و موجب کاهش عمر باتری میشود.
اصولا شرکتها در تبلیغات گوشیها از این عبارت استفاده میکنند که «شارژ ۵۰ تا ۸۰ درصد باتری در ۱۰ دقیقه» که دروغ نیست معمولا کاربران شاهد شارژ شدن ۵۰ تا ۸۰ درصد حجم باتری مثلا در کمتر از ۱۰ دقیقه هستند، اما اگر هنگام شارژ شدن به ارقام نمایش داده شده در آیکون باتری توجه کنید بعد از این مقدار، شارژ به کندی صورت میگیرد و سرعت شارژ به شدت افت میکند. این موضوع به این دلیل است که شارژ شدن مثلا تا ۵۰ یا ۸۰ درصد حجم باتری با سرعت باعث تولید گرمای بسیاری شده و درصورتی که بقیه حجم باتری هم با این سرعت شارژ شود، باتری آسیب جدی میبیند یا در بدترین حالت منفجر خواهد شد. بر این اساس امکان شارژ کل حجم باتری با سرعت فست شارژ وجود ندارد.
با توجه به تجربه تیم سرگرمی، توصیه میکنیم که تا حد امکان از قابلیت فست شارژ استفاده نکنید و بهترین راه برای شارژ گوشی استفاده از شارژرهای معمولی است که در یک زمان استاندارد باتری دستگاه را شارژ میکنند؛ همانطور که میبینیم هنوز اپل سراغ این قابلیت برای شارژ گوشیهایش نرفته و همچنان از آداپتور ۵ وات برای گوشیهای آیفون بهره میبرد و به این ترتیب عمر باتری گوشیهای این برند طولانیتر است.
بر این اساس توصیه میکنیم در صورت لزوم و مواقع خاص به سراغ شارژرهای فست شارژ بروید و به شکل معمول گوشیتان را با شارژرهای معمولی شارژ کنید.
البته برخی از گوشیها در تنظیماتشان این امکان را دارند که شارژ شدن باتری را در حالت معمولی قرار دهند و در صورت نیاز آن را در حالت فست شارژ قرار دهند. به این شکل عمر باتری طولانیتر میشود و در مدت زمان کوتاهی آسیب نمیبیند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید