در سالهای اخیر بسیاری از شرکتهای ارائهدهندهی خدمات شبکهای، در حال راهاندازی سرویسهای استریم اختصاصی هستند و در این میان HBO تلاش کرده تا با سرویس HBO Max وارد این عرصه شود.
HBO Max یک سرویس درخواست مستقیم ویدیو است که در هفتم خرداد ۱۳۹۹ آمادهی عرضه شد و از آن زمان تاکنون به مشترکین خود امکان تماشای محتوای ویدیویی را میدهد. این سرویس تلاش کرده تا محتوایی ویژه و مناسب برای همهی افراد، از کودکان گرفته تا نوجوانان و حتی بزرگسالان را آماده عرضه کند. محتوای این سرویس شامل سریالهای مختلف، مجموعههای تلویزیونی بداهه (مثل نمایشهای واقعنما و مسابقات تلویزیونی) مستندها، انیمیشنهای مناسب برای کودکان و بزرگسالان، فیلمها و موارد دیگر میشوند. عرضهی این سرویس همچنین باعث شد تا مدل کسب و کار HBO تحت تأثیر تغییراتی خاص قرار گیرد و شیوهی جذب مخاطبین آن نیز متفاوتتر از قبل شود.
در ابتدای انتشار سرویس HBO Max در مقایسه با خدمات مشابه نظیر «نتفلیکس» از کمبودهای مهمی نیز رنج میبرد که از جملهی آنها میتوان به عدم پشتیبانی از ستتاپباکسها و دانگلهای Roku و Amazon Fire TV اشاره کرد. حال سوال اصلی این است که HBO Max چیست و چرا HBO به سمت ارائهی یک سرویس VOD رفته است؟
سازوکار سرویس HBO Max به این صورت است که در ازای دریافت مبلغ ۱۵ دلار به صورت ماهانه، امکان تماشای محتوای مختلف را به کاربران میدهد؛ نکتهی مهم در مورد این سرویس گران بودن قیمت آن نسبت به رقبای سرسختی نظیر نتفلیکس است که مبلغ ۱۳ دلار را از کاربران دریافت میکند. از طرف دیگر سرویس Hulu تنها ۶ دلار از کاربران خود دریافت میکند و در صورتی که مشترکین تمایلی به تماشای تبلیغات نداشته باشند، میتوانند مبلغ ۱۲ دلار را برای فعالسازی اشتراک کامل پرداخت کنند. حتی سرویس «دیزنی پلاس» که این روزها به خاطر محتوای خاص و قیمت گرانش زبانزد شده نیز مبلغ بسیار کمتری نسبت به HBO Max را از مشترکین میگیرد؛ قیمت این سرویس تنها ۷ دلار به صورت ماهانه یا ۷۰ دلار به صورت سالانه است. استدلال مدیران HBO برای عرضهی گرانتر اشتراک این سرویس VOD، به ارائهی خدماتی نظیر HBO Now و امکان دسترسی به محتوای آن از طریق تلویزیونهای کابلی در کشور آمریکا مربوط میشود. با این حال همچنان به نظر میرسد که HBO تمایلی برای اعمال قیمتهای رقابتی در مقایسه با سرویسهای مشابه ندارد و بر قیمتگذاری بالاتر نسبت به رقبا پافشاری میکند.
البته HBO تغییرات زیادی در روند تجاریسازی سرویسهای خود نیز انجام داده که به حفظ مشتریان وفادارش کمک کرده است. در دهم مرداد ۱۳۹۹ این شرکت نام تجاری سرویس HBO Go را تغییر داد و پس از آن اشتراک تمام کاربرانش را به سرویس HBO Now انتقال داد. این سرویس از مشترکین خود خواست تا اپلیکیشن جدیدی را روی دستگاههای خود نصب کنند؛ هر چند که این مسئله تغییری مهم در روند استفاده از اشتراکهای خریداری شده ایجاد نکرد و باعث بهبود نسبی تجربهی مشترکین شد در استفاده از آن شد. با این حال تغییر نام سرویس، تغییر اپلیکیشن و موارد دیگر باعث شد تا برخی از کاربران در استفاده از خدمات HBO سردرگم شوند که این مسئله در نهایت به ضرر HBO تمام شد.
سرویس HBO Max چه محتوایی را به مخاطبین خود ارائه میدهد؟
بدون شک محتوای انحصاری و ویژه مهمترین عامل تمایز سرویسهای استریم به شمار میآید که البته HBO Max نیز از این موضوع استثنا نیست. HBO Max در حال حاضر بیش از ۱۰ هزار ساعت محتوای «پریمیوم» دارد که روز به روز به آن اضافه میشود. بسیاری از فیلمها و سریالهای تولیدشده توسط کمپانیهای مهمی نظیر «برادران وارنر»، برترین آثار سینمایی جهان و حتی سریالهای جدیدی مثل «Lovecraft County» در این سرویس آمادهی پخش شدهاند.
محتوای انحصاری و ویژه مهمترین عامل تمایز سرویسهای استریم به شمار میآید
همکاری با کمپانی برادران وارنر و انتشار آرشیو کاملی از محصولات آن باعث شده تا HBO Max بتواند در برابر رقیبان مهم خود حرف زیادی برای گفتن داشته باشد. امروزه سرویسهای VOD نظیر نتفلیکس و HULU محتوای انحصاری خودشان را به کاربران ارائه میدهند؛ حتی شرکت اپل نیز در سرویس نوپای خود یعنی Apple TV Plus تلاش کرده تا با انتشار آثاری نظیر سریال «دیدن» (See) و «گری هاوند» (Greyhound) مشترکین بیشتری را به خود جذب کند. در این میان، HBO برای موفقیت سرویس استریم خود صرفاً به محتوای اختصاصی خودش که عمدتاً از سریالهای پربازدید هستند بسنده نکرده و آثار برتر سینمایی و تلویزیونی را آمادهی پخش برای مشترکین کرده است. سرویس HBO Max از همان ابتدای کار خود بسیاری از سریالهای محبوب که همواره با بازخورد بسیار مثبت در سراسر جهان همراه بودهاند نظیر «تئوری بیگ بنگ» (Big Bang Theory)، دوستان (Friends) و آثار مشابه را نیز برای مخاطبین خود آماده کرده که این موضوع باعث میشود تا این سرویس حرف زیادی برای رقابت با دیگران داشته باشد.
با وجود این مسئله، سریالهای انحصاری HBO نظیر «بازی تاج و تخت» (Game of Thrones) و «وست ورلد» (West World) از مهمترین برگهای برندهی این سرویس به شمار میآیند که همچنان مخاطبین بسیاری را برای تماشا به خرید اشتراک HBO Max جلب میکند. البته HBO نیز میداند که برای موفقیت در عرصهی رقابت با سرویسهای استریم دیگر، باید سرمایهگذاری بیشتری روی محتوای انحصاری و اختصاصی خود داشته باشد. به همین دلیل بسیاری از آثار تولیدشده از HBO با شرایطی ویژه برای مشترکین سرویس اختصاصی این کمپانی آماده عرضه میشوند و همین موضوع نیز به جذابیت هر چه بیشتر این سرویس نسبت به رقبا کمک میکند. HBO از همین حالا ۲۵۰ میلیون دلار برای ساخت یک سریال مشترک با همکاری برادران وارنر و «جیجی آبرامز» سرمایهگذاری کرده است. علاوه بر این، برخی از شایعات حکایت از آن دارند که HBO در حال مذاکره برای ساخت یک سریال جدید دیگر است و به خاطر آن نزدیک به ۵۰۰ میلیون دلار هزینه کرده است. این کمپانی امید دارد تا با پخش انحصاری این سریالهای پرهزینه از سرویس HBO Max جایگاه خود را در میان سرویسهای استریم بالاتر ببرد.
سرویس HBO Max تلاش دارد تا هر محتوای مناسب برای هر سلیقهای را در خود جای دهد و به یک آرشیو کامل از آثار مختلف تبدیل شود. همین موضوع باعث شده تا علاوه بر سریالهای انحصاری علمی تخیلی نظیر وست ورلد و مجموعهای حماسی و فانتزی بازی تاج و تخت در کنار اسپینآفهای آیندهی آن، HBO Max به دنبال دریافت حق پخش سریالهای ابرقهرمانی، ترسناک و آثار ژانرهای دیگر نیز باشد. HBO Max قراردادهایی را برای انتشار سريال «گرین لنترن» (Green Lantern) که مبتنی بر کامیکهای DC است و یک مجموعهی تلویزیونی ترسناک از اسپینآف «درخشش» (Shining) نوشتهی «استفن کینگ» را به ثبت رسانده است. بدون شک، پخش سریالهای ساخته شده از داستانهای DC موج عظیمی از مخاطبین را روانهی HBO Max میکند، با این حال این سرویس همچنان با چالشهای بسیاری برای پخش محتوا در ژانرهای دیگر مواجه است؛ چراکه HBO ممکن است نتواند امتیاز پخش انحصاری تمامی سریالهای DC یا آثار پردرخواست دیگر را در اختیار خود بگیرد و همچنان با رقیبهای سرسختی مواجه باشند که در این حوزه قدمت بیشتری دارند و برای بسیاری از مخاطبان شناختهشدهتر هستند.
ابزار مورد نیاز برای دسترسی به سرویس HBO Max چیست؟
سرویس HBO Max از زمان آمادهسازی برای ارائهی خدمات خود تاکنون تلاش کرده تا جای ممکن مخاطبین بیشتری را به خود جذب کند. در حقیقت پشتیبانی از پلتفرمهای مختلف، یکی از رمزهای موفقیت HBO Max است و HBO نیز تلاش کرده تا با عقد قراردادهای مختلف با شرکتهای ارائهدهندهی سرویسهای آنلاین در کشورهای تحت پشتیبانی خود، روند دسترسی به محتوای ویدیویی را برای کاربران آسانتر کند. در حال حاضر سرویس HBO Max برای مشترکین اپراتور AT&T در آمریکا رایگان است.
پشتیبانی از پلتفرمهای مختلف، یکی از رمزهای موفقیت HBO Max است
از طرف دیگر برخی از کاربران دستگاههای تولیدشده توسط شرکت اپل و بسیاری از محصولات دریافتکنندهی محتوای ویدیویی آنلاین میتوانند از این سرویس استفاده کنند. کاربرانی که از Apple TV یا ستتاپباکسها و تلویزیونهای مبتنی بر Android TV و «کروم کست» استفاده میکنند، میتوانند محتوای این سرویس را به صورت رایگان، اما با برخی از محدودیتها تماشا کنند. اما همانطور که گفته شد کاربران Amazon Fire TV و محصولات Roku هنوز از این سرویس بیبهره هستند که البته قرار است در آیندهی نزدیک پشتیبانی از آن را دریافت کنند.
البته این موضوع فقط به مشترکین آمریکایی اپراتور AT&T مربوط نیست. سرویس HBO Max در حال حاضر با پیشنهادهای ویژه به مشترکین «Verizon» و دیگر اپراتورها و ارائهدهندگان خدمات اینترنت و تلویزیونهای کابلی نظیر Altice USA نیز ارائه میشود تا کاربران دستکم برای یکبار هم که شده بتوانند تجربهی تماشای فیلم یا سريال از آن را داشته باشند.
یکی از استراتژیهای کسب و کار HBO Max برپایهی گسترش در میان شرکتهای ارائه دهندهی تلویزیون کابلی است تا از آن طریق کاربران سرویسهای سنتی نیز به آن جذب شوند. البته این سرویس همچنان فعالیت خود را در پلتفرمهای پیشرفتهتر کنار نگذاشته و در حال حاضر حتی در نسل جدید کنسولهای بازی پلیاستیشن و ایکس باکس و تلویزیونهای هوشمند برندهایی چون سامسونگ نیز ارائه میشود. با توجه به این موضوع میتوان گفت که این سرویس نهایت تلاش خود را کرده تا با حذف محدودیت نوع دستگاههای در اختیار کاربران و ابزارهای ارتباطی، امکان تماشای محتوای خود را تسهیل بخشد. HBO همچنین تلاش دارد تا در گام اول، نام HBO Max را به عنوان یکی از بهترین سرویسهای استریم محتوای ویدیویی در میان کاربران آمریکایی جا بیاندازد و پس از آن فرایند عرضهی محتوای خود را به صورت گسترده در کشورهای دیگر پیش بگیرد.
البته HBO به طور کامل نتوانسته تمام موانع مربوط به استفاده از پلتفرمهای مختلف را حذف کند و رضایت همهی کاربران را جلب کند. شاید بتوان یکی از مهمترین ضعفهای سرویس HBO Max در مقایسه با دیگر رقبایش را در عدم پشتیبانی آن از محتوا با کیفیت 4K و HDR دانست. این موضوع شاید باعث شود تا طرفداران پر و پا قرص تماشای فیلمها و سریالهای با کیفیت، تمایل کمتری به خرید اشتراک HBO Max پیدا کنند. هرچند که HBO اعلام کرده که در آینده این قابلیت را به سرویس خود اضافه میکند، اما عرضهی دیرهنگام این قابلیت میتواند به از دست دادن سهم بزرگی از بازار منتهی شود.
آیا HBO Max میتواند در صنعت استریم موفق باشد؟
سرویسهای استریم محتوای آنلاین و از جملهی آنها سرویسهای VOD از جمله مهمترین کسبوکارهای محتوایی در دنیای امروز هستند و همین موضوع باعث شده تا بسیاری از شرکتها اقدام به راهاندازی سرویسهای اختصاصی خودشان در این زمینه کنند. دنیای امروز در حال عادت کردن به گسترش روزافزون اینترنت است و این موضوع باعث شده تا امروزه کسبوکارها به جای عرضهی محصولات جدید، روی ارائهی خدمات آنلاین متمرکز میشوند.
کسبوکارها به جای عرضهی محصولات جدید، روی ارائهی خدمات آنلاین متمرکز میشوند
مثالهای مهمی دربارهی این مدل کسب و کار وجود دارد که از جملهی آنها میتوان به «اسپاتیفای» اشاره کرد؛ امروزه اسپاتیفای بزرگترین ارائهدهندهی محتوای صوتی نظیر موسیقی و پادکست در سراسر جهان است، در حالی که این سرویس مالکیت اکثر آثار پخششدهی خودش را ندارد. مثال دیگر در مورد این مدل کسب و کار سرویسهای تاکسییابهای آنلاین مثل «اوبر» است؛ اوبر یکی از بزرگترین سرویسهای حملونقل درونشهری جهان است که تا چند سال پیش حتی مالکیت یک اتومبیل را هم در اختیار نداشت و یک راننده را نیز استخدام نکرده بود. اوبر و شرکتهای مشابه آن به جای تمرکز روی، خرید اتومبیل بیشتر یا استخدام تمام وقت راننده، با ارائهی خدمات سریع به صورت آنلاین به یک سرویس شناختهشده تبدیل شدند و بازار حمل و نقل درونشهری را در اختیار خود گرفتند.
چنین مدل کسبوکارهای امروزه در حال رشدی سریع و غیرقابل توقف هستند و همین موضوع باعث شده تا حتی صاحبان و سرمایهگذاران محتوا و محصولات نیز به فکر ارائهی خدمات آنلاین سریع بیفتند. این موضوع در مورد سرویسهای VOD نیز صادق است؛ نتفلیکس که به عنوان بنیانگذار سرویسهای VOD به شکل امروزی شناخته میشود، در ابتدای کار خود هیچگونه محتوای اختصاصی و انحصاری نداشت و صرفاً خدماتی ویژه برای دسترسی سریع و البته ارزان قیمت به فیلمها و سریالها را به مشترکین خود ارائه میداد، اما رفته رفته گسترش کسب و کار آن باعث شد تا این سرویس آنقدر قدرتمند شود که پس از مدتی، سرمایهی لازم برای تولید و پخش محتوای انحصاری را نیز به دست آورد.
HBO همانند دیزنی و بسیاری از تولیدکنندگان و صاحبان محتوا دست به کار شدهاند تا با بهکارگیری این مدل جدید از کسب و کار مبتنی بر خدمات آنلاین، از غافلهی رقابت عقب نمانند. حال سوال این است که آیا سرویسهای نوپا نظیر HBO Max با وجود قیمت بالای اشتراک همچنان میتوانند در جذب مخاطبین و مشترکین موفق باشند یا در نهایت شرکتهای مالک آنها در آیندهی نزدیک با پذیرفتن شکست در ارائهی خدمات آنلاین، روزی تصمیم به انتشار محتوای اختصاصی خود در سرویسهای رقیب نظیر نتفلیکس خواهند گرفت.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید