سامانه شاد چیست؟ همه چیز درباره سامانه دانش آموزی شاد آموزش و پرورش| بهروزرسانی: رایگان یا پولی
سیمکارت شاد به زودی توزیع میشود
سامانه شاد بستری برای آموزش مجازی دانش آموزان است. در این سامانه آموزش به صورت آنلاین صورت میگیرد و دانش آموزان لازم است در ساعات مقرر، در کلاسهای مجازی شرکت کنند.
از اواخر اسفندماه سال گذشته با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس، سازمان آموزش و پرورش اقدام به راهاندازی سامانهای در جهت آموزش مجازی کودکان و نوجوانان کرد تا از این طریق دانش آموزان بتوانند همانند حضور در کلاسهای مدرسه، از سرویس آموزشی بهرهمند شوند.
طی سه ماهه سال تحصیلی ۹۸-۹۹ دانش آموزان در سراسر کشور با دسترسی به سامانه شاد، این سال تحصیلی را به پایان رساندند و حالا با شروع سال تحصیلی جدید، با وجود اما و اگرها دربارهی برگزاری کلاسهای حضوری، این سامانه بهروزرسانی شده و احتمالا تا پایان سال تحصیلی جاری، آموزش از طریق همین سامانه صورت میگیرد.
در این مقاله قصد داریم روش دسترسی و استفاده از این سامانه و نیز مشکلات آموزش مجازی را بررسی کنیم.
سامانه شاد چیست
شبکه اجتماعی دانش آموزان (سامانه شاد) در جهت ساماندهی آموزش مجازی دانش آموزان توسط وزارت آموزش و پرورش طراحی و اجرا شده و تاکنون در هیچ فروشگاه مجازی ارائه نشده و تنها مسیر دسترسی به شاد نشانی اینترنتی https://shad.ir است.
شاد از یک رابط کاربری ساده جهت احراز هویت مدیر، معلم و دانشآموز، برخوردار است .
دانش آموزان، معلمان و مدیران مدارس کاربران اصلی سامانه شاد هستند و بر اساس راهنمای ارایه شده در این بخش میتوانند در این سامانه ثبت نام و از سرویس آموزشی برخوردار شوند.
در ابتدا مدیر مدرسه وارد سامانه میشود و اطلاعات معلمان از جمله کد ملی و شماره همراه آنها را وارد میکند.
در ادامه برای هر معلم کلاس درسی تشکیل میشود. معلمان نیز باید اپلیکیشن پیامرسان شاد را نصب و با استفاده از انتخاب نقش معلم و وارد کردن کدملی احراز هویت کرده و کلاسهای درس خود را مشاهده کنند.
اولیا یا خود دانش آموز نیز باید نسخه پیام رسان شاد را روی کامپیوتر یا گوشی هوشمندشان نصب کرده و با انتخاب کلید «دانش آموز» پس از تکمیل اطلاعات خواسته شده به کلاس خود در مدرسه وصل شود.
هفته گذشته نسخه جدید سامانه دانشآموزی شاد توسط وزیر آموزش و پرورش رونمایی شد.
نسخه اول شاد که ۲۱ فروردینماه معرفی شد، مشکلاتی داشت و برخی مدارس به همین دلیل از سامانههای دیگر استفاده میکردند اما وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده نسخه جدید از امکانات جدید و سرعت بالاتر برخوردار است.
تعداد دانش آموزانی که شاد را نصب کردهاند
بر اساس گزارش مدیران سازمان آموزش و پرورش کشور، حدود ۱۷ میلیون دانش آموز و معلم در سراسر کشور برنامه شاد را نصب کردند و ۱۰ میلیون نفر در این سامانه فعال هستند.
همانطور که پیشتر گفته شد، نیمهی دوم سال تحصیلی پارسال به دلیل مشکلاتی که سامانه شاد داشت، بسیاری از معلمان از برنامهی دیگر برای تدریس و آموزش به دانش آموزان استفاده کردند، اما امسال آموزش و پرورش معلمان را ملزم کرده که در بستر برنامه شاد اقدام به فعالیت کنند و هشدار داده در صورتی که از سایر پیامرسانها بهره ببرند، علاوه بر اینکه ارزشیابی نخواهند شد، مدیران مدارس باید پاسخگو باشند.
نگرانی والدین از فضای مجازی
در حالی که اکثر مدارس امکان دسترسی دانش آموزان به سیستم آموزشی را از طریق فضای مجازی فراهم کردهاند، بسیاری از والدین نگران دسترسی فرزندانشان به محتواهای غیراخلاقی در این فضا هستند.
بر این اساس مسوولان پیشنهاد میکنند که با استفاده از قابلیت family safety سیستم عامل ویندوز، والدین میتوانند مراقب حضور فرزنداشان در فضای مجازی باشند و دسترسی او را مدیریت کنند یا از جستوجوی گوگل کمک بگیرند. در صورت استفاده دانش آموز از تبلت یا گوشی هوشمند اندروید نیز سادهترین کار برای مدیریت دسترسی و نظارت بر کودک در فضای مجازی، استفاده از ابزار google family link است.
سیمکارت شاد
در حالی که پیشتر اعلام شده بود، سیمکارتی تحت عنوان شاد وجود ندارد و مسوولان به والدین هشدار داده بودند که مراقب سوءاستفاده و تماسهای تلفنی کلاهبرداران برای فروش سیمکارت، تحت این نامها باشند، مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات آموزش و پرورش دوباره اعلام کرد که اپراتورها مکلف شدند سیمکارتی به نام سیمکارت شاد را برای استفاده ایمن در فضای مجازی ارایه دهند تا از این طریق دلنگرانیهای خانوادهها هم کاسته شود؛ چراکه این سیمکارتها آن دسته از مخاطراتی که شامل استفاده کنترل نشده از فضای مجازی است را نخواهند داشت.
دانشآموزان میتوانند با نام و مشخصات خودشان سیمکارت را خریداری کنند. ظاهرا وزارت ارتباطات محدودیت زیر ۱۸ سال برای دریافت سیمکارت را برداشته تا همه دانش آموزان از آن استفاده کنند.
سیم کارت شاد مانند سایر سیم کارتها ویژگیهای خاص خود را دارد و قابل شارژ توسط دانش آموزان است.
راهکارهایی برای استفاده کودکان از سیمکارت والدین
احتمالا تا زمانی که سیمکارت شاد به بازار عرضه شود، والدین مجبورند با استفاده از سیمکارت خود امکانات دسترسی کودکان به سرویس آموزشی را فراهم کنند.
بر این اساس وزارت ارتباطات راهکاری برای استفاده کودکان از سیمکارت والدین ارایه کرده که به شرح زیر است؛
اپراتورها یک بسته اختصاصی شاد تعریف کنند. زمانی که این بسته روی سیمکارت فعال باشد، دسترسی به اینترنت صرفا برای یکسری از سایتهای تاییدشده توسط وزارت آموزش و پرورش امکانپذیر است. اگر از گوشی، همزمان هم کودک و هم والدین استفاده میکنند، اپراتورها موظف شدهاند با تعریف یک کد دستوری ستاره مربع، امکان جابهجایی بسته فعال را فراهم کنند. بهعبارتی تا گوشی در اختیار کودک است، بسته شاد و زمانی که در اختیار والدین است، بسته عادی فعال باشد. شرکتهای اینترنت خانگی نیز موظف شدهاند، بسته شاد را تعریف و امکان فعالسازی یا غیرفعالسازی را فراهم کنند.
هزینههای آموزش مجازی برای دانشآموزان
وزارت ارتباطات به همه اپراتورها ابلاغ کرده که استفاده از شاد، برای همه رایگان خواهد بود، اما ممکن است مدارس از سایر ابزارها هم برای آموزش مجازی بهره بگیرند، بهزودی بسته ویژهای دانشآموزان هم برای همه آنها تعریف و ارائه خواهد شد؛ اما علیالحساب شاد رایگان است؛ این خدمات توسط سه اپراتور همراه به دانش آموزان ارایه میشود.
بسته اینترنت ویژه معلمان
در کنار تمهیداتی که برای دانش آموزان و هزینه اینترنت آنها دیده شده، وزارت ارتباطات برای معلمان نیز بستههای اینترنتی ویژهای همچون بستههای ۳ ماههای که فصل بهار عرضه شد، در نظر گرفته است.
در بستهای که وزارت ارتباطات در نظر گرفته، استفاده دانش آموزان از لیست وبسایتهایی که خود وزارت آموزش و پرورش تهیه کرده، رایگان خواهد بود؛ در واقع بستهای که در نظر گرفته شده یک فرابسته بوده و صرفا نام «شاد» دارد. دانش آموزان میتوانند با این بستهها از بسیاری از خدمات فضای مجازی به طور رایگان استفاده کنند.
از آنجا که هر آموزگار با ۲۰ یا ۳۰ و شاید بیشتر از این تعداد دانش آموز سر و کار دارد و طبعا به اینترنت بیشتری نیاز دارد و حجم مصرفیاش نسبت به یک دانش آموز بیشتر است، وزارت ارتباطات تصمیم گرفته است که اقدامات ویژهای نیز برای معلمان انجام دهد دو راه حل وزارت ارتباطات برای ارایه اینترنت رایگان معلمان
- تمامی مدارس به شبکه ملی اطلاعات وصل شوند و برای آنها اینترنت رایگان و پرسرعت در نظر گرفته شود.
- بستههایی مانند بسته ۲۰ گیگابایتی سه ماههای که فروردین ماه عرضه شد، مجدد تمدید شوند.
در این طرح ۶۰۰ هزار معلم فروردین ماه در درگاهی که برای این کار در سایت وزارت ارتباطات تعریف شده بود ثبتنام کردند درحالحاضر نیز وزارت ارتباطات قصد دارد این بسته را فقط برای همان ۶۰۰ هزار معلم که در فروردین این بسته برایشان فعال شده بود، تمدید کند. بر این اساس پیش بینی میشود که در طول سال تحصیلی، این اتفاق هر چندماه یکبار تکرار شود تا هزینهی اینترنت معلمان کاهش پیدا کند.
مشکلات آموزش مجازی
در حالی که سال جاری تحصیلی هم همانند سال گذشته مشخص نیست که به چه شکلی به پایان برسد، بسیاری از مدارس فقط یک روز را برای آشنایی دانش آموزان با معلمان و دریافت کتابها انتخاب کرده و پس از آن دانش آموزان از طریق همین سامانه شاد به تحصیل خود در منزل ادامه میدهند. اما استفاده از این سامانه مستلزم داشتن دسترسی به اینترنت است و لازمهی آن وجود گوشی هوشمند یا تبلت یا کامپیوتر و لپتاپ است که متاسفانه به گفتهی رئیس کمیسیون آموزش مجلس، سه و نیم میلیون دانش آموز بازمانده از تحصیل در سراسر کشور وجود دارد که یا گوشی ندارند و یا به اینترنت متصل نیستند و تاکنون هیچ راهکاری برای این قشر در نظر گرفته نشده است.
دانش آموزان بسیاری در روستاهای دور افتاده زندگی میکنند یا عشایر که حتی امکان دسترسی به برق ندارند چه برسد به اینترنت و گوشی هوشمند و تبلت و لپتاپ.
با این حال در طول بهار سالجاری مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر وزارت آموزش و پرورش از مردم خواست در صورتی که گوشی هوشمند غیر کاربردی در منزل دارند با هدیه دادن، امکان تحصیل را برای این کودکان نیز میسر کنند. اما قطعا چنین راهکاری مشکل بزرگ آموزش را حل نمیکند؛ با وجود شروع سال تحصیلی جدید، وزارت آموزش و پرورش و نیز وزارت ارتباطات لازم است که راهکاری در این زمینه درنظر بگیرد تا امکانات آموزشی برای همهی دانش آموزان در سراسر کشور فراهم شود.
بهروزرسانی: شبکه شاد رایگان یا پولی
طی هفته گذشته معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرده بود که از ابتدای تیرماه استفاده از سامانه شاد رایگان نیست و همانند تعرفه پیامرسانهای داخلی، به صورت یکسوم تعرفه اینترنت بینالملل محاسبه میشود.
این در حالی است که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات سال گذشته درباره دسترسی به سامانه شاد گفته بود که مصوبات لازم برای رایگان شدن همیشگی این شبکه نیز اخذ شود.
بر اساس گزارش معاون وزیر ارتباطات، به جای ارایه خدمات سامانه شاد بهصورت رایگان، سیمکارتهای دانشآموزی با بستههای رایگان در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد تا براساس آن دانشآموزان بتوانند به کلاسهای درسی دسترسی پیدا کرده و خدمات آموزشی خود را دریافت کنند.
وی تاکید کرده است که سامانه مورد استفاده برای ارائه خدمات آموزشی دانشآموزان از سوی وزارت آموزش و پرورش تعیین میشود و وزارت ارتباطات نقشی در آن ندارد. تاکنون این وزارتخانه تمام توان خود را برای ایجاد دسترسی با کیفیت و مناسب به این سامانهها از جمله سامانه شاد به کار گرفته است و از این پس هم با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش، این همکاری را در قالب سیمکارتهای دانشآموزی ادامه خواهد داد.
در همین حال مشاور وزیر و مسئول شبکه آموزشی دانشآموز (شاد) اعلام کرد که استفاده از شبکه شاد تا پایان سال ۱۴۰۰ رایگان است و این شبکه به عنوان پلتفرم رسمی آموزش مجازی وزارت آموزش و پرورش که فعالیت خود را از سال گذشته آغاز کرده است همچنان به فعالیت خود در تابستان سال جاری ادامه میدهد.
به گفتهی وی، دسترسی به شبکه شاد در سال گذشته بر اساس دستور رئیس جمهور رایگان بود و در حال حاضر نیز براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی تا پایان سال ۱۴۰۰ این دسترسی رایگان اعلام شده است. بنابراین در صورتی که خدمت خاصی به صورت غیررایگان به دانشآموزان عرضه شود، این موضوع را شفاف سازی و اطلاع رسانی خواهیم کرد.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید