چه بلایی بر سر شرکت وارنر برادرز گیمز آمده است؟
بحران جدی شرکت و آیندهای مبهم
با توجه به تعطیلی غیرمنتظره استودیوهای بازیسازی و لغو بسیاری از پروژههای مورد انتظار، واقعا چه بلایی بر سر شرکت وارنر برادرز گیمز آمده است؟
در دهه ۹۰ میلادی، درست زمانی که صنعت بازیها به لطف پیشرفتهای چشمگیر و انقلابی تکنولوژی شکوفا و توجه میلیونها نفر به بازیهای ویدیویی معطوف شده بود، شرکت سرشناس وارنر برادرز بخش سرگرمیهای تعاملی خود برای فعالیت در حوزه گیمینگ را تاسیس کرد. در ابتدای زمان تاسیس شرکت، این کمپانی در نقش ناشر بازیها فعالیت میکرد، اما در سال ۲۰۰۴ میلادی با خرید استودیو مونولیث پروداکشنز، اولین قدم خود در توسعه داخلی بازیها برداشت. در ادامه، این شرکت در سال ۲۰۰۹ میلادی بود که راکاستدی را خریداری کرد و با ساخت بازیهای بتمن آرکهام به موفقیتهای بزرگی دست یافت و چه بسا با تصاحب دیگر استودیوهای بازیسازی از جمله ندررلم توانست نام خود را در میان یکی از بهترین توسعهدهندگان قرار دهد.
تعطیلی ۳ استودیوی بازیسازی داخلی وارنر برادرز
در حالی که موفقیتهای شرکت وارنر برادرز در دوران نسل هفتم و حتی هشتم صنعت بازیها چشمگیر بود، اما چند سالی است که این کمپانی با بحران بسیار جدی و خطرناکی روبرو شده است. در واقع، چند وقت پیش بود که شرکت وارنر برادرز گیمز طی یک بیانیه رسمی اعلام کرد که سه استودیوی مونولیث پروداکشنز (Monolith Productions)، شعبه سن دیگو وارنر برادرز گیمز (WB Games San Diego) و پلیر فرست گیمز (Player First Games) را تعطیل کرده است؛ خبری که شوک بزرگی برای هوادارهای پروپاقرص این سازندگان بود.
بر اساس اعلام شرکت وارنر برادرز، تصمیم به تعطیلی این استودیوها به خاطر بخشی از یک تغییر استراتژیک گسترده در شرکت اتخاذ شده است. البته، خبرهای ناامیدکننده این ناشر صرفا به این موارد خلاصه نشده و برخلاف انتظارها، متاسفانه روند ساخت بازی مورد انتظار Wonder Woman که توسط استودیو مونولیث پروداکشنز نیز در دست توسعه قرار داشت، برای همیشه متوقف شده است. گفتنی است این پروژه برای نخستین بار در سال ۲۰۲۱ میلادی معرفی شده بود و در طول سالهای اخیر، پروسه توسعه خود را در سکوت خبری پشت سر میگذاشت و گیمرها سالها در بیخبری به سر میبردند.
همانطور که اشاره شد، بخش سرگرمیهای تعاملی شرکت برادران وارنر موفقیت خود در صنعت بازیها را مدیون این استودیوها بوده و با این وجود، سوال مهمی که مطرح شده، این است که چرا آنها تصمیم به تعطیلی استودیوهای خود گرفتهاند؟ به گفته مدیران شرکت، گویا این تغییر و تحولها در راستای تغییر در اولویتهای سرمایهگذاری و مسیر توسعه کمپانی صورت گرفته و نباید آن را ناشی از عملکرد ضعیف استودیوها یا استعدادهای تیمهای توسعهدهنده دانست. در حقیقت، به گفته شرکت، این تعطیلیها فقط و فقط به خاطر تغییر استراتژیهای شرکت اتفاق افتاده که به تشخیص مدیران و کارشناسان، برای ادامه فعالیت شرکت در این حوزه ضروری بوده است.
در بیانیه بخش سرگرمیهای تعاملی شرکت برادران وارنر در این زمینه نوشته شده است:
ما مجبور شدیم تصمیمات سختی را اتخاذ کنیم و استودیوهای سازنده بازیها و سرمایهگذاریهای خود را به نحوی سازماندهی کنیم که بتوانیم بهترین بازیهای ممکن از فرنچایزهای کلیدی خود از جمله مورتال کامبت، گیم آف ترونز، هری پاتر و بازیهای برگرفته از جهان دی سی را بسازیم. پس از بررسیهای دقیق و کارشناسی شده، تصمیم گرفتیم تا سه استودیوی مونولیث پروداکشنز، پلیر فرست گیمز و سن دیگو را تعطیل کنیم. این یک تغییر استراتژیک بوده و هیچ ارتباطی با بحث عملکرد اعضای استودیو ندارد.
پشت پرده تعطیلی استودیوها
این بیانیه تناقضاتی آشکار دارد! در حقیقت، در حالی که شرکت WB Games مدعی است این تعطیلیها هیچ ارتباطی به عملکرد استودیوها ندارند، اما بررسی وضعیت این سازندگان نشان میدهد که این تصمیم فقط به خاطر یک تغییر استراتژیک صورت نگرفته و علیرغم گفتهها، اشتباهات و عملکرد نه چندان قابل قبول آنها نیز در این تصمیم دخیل بوده است. در واقع، استودیو پلیر فرست گیمز با ساخت بازی MultiVersus در تلاش بود تا یک بازی مبارزهای بینظیر ارائه دهد و موفقیت بزرگی را برای ناشر به ارمغان بیاورد. با این حال، این بازی با یک شکست تمام عیار روبرو شد. با توجه به اینکه توسعه بازی برای وارنر برادرز هزینهبر بود و سرمایهگذاریهای زیادی در این پروژه صورت گرفته بود، لیکن شکست آن ضرر ۱۰۰ میلیون دلاری به ناشر تحمیل کرد. گفته شده که سرورهای بازی در ماه می پیشرو بهطور کامل خاموش میشود و تنها حالت آفلاین آن در دسترس خواهد بود.
وضعیت برای استودیو سن دیگو نیز مشابه است. این استودیو که در سال ۲۰۱۹ میلادی برای توسعه بازیهای موبایلی رایگان تاسیس شده بود، هیچ پروژه موفقی نداشت و محصول قابلتوجهی ارائه نکرد. با توجه به این عملکردهای ضعیف، تعطیلی استودیوهای مزبور تا حدودی قابل پیشبینی و منطقی بود، اما این موضوع برای مونولیث پروداکشنز صادق نیست. این استودیو با بیش از سه دهه سابقه و کارنامه درخشان خود، چرا گریبانگیر سیاستهای وارنر برادرز شد و در آخر از صنعت بازیها خداحافظی کرد؟
این استودیو با ساخت بازیهای پرطرفداری همچون Middle-Earth Shadow of Mordor و Condemned، به عنوان یکی از سازندگان خلاق و با استعداد صنعت بازیها شناخته میشد. در حالی که روند ساخت بازی جدید آنها یعنی واندر وومن با چالشهای زیادی همراه شده بود، اما این پروژه هنوز پتانسیل زیادی برای موفقیت داشت. بر اساس گزارشها، روند ساخت این بازی در سال گذشته میلادی از ابتدا آغاز شد و هزینه توسعه آن نیز از مرز ۱۰۰ میلیون دلار فراتر رفته بود. به گفته این شرکت، هدف اصلی از ساخت Wonder Woman، خلق یک تجربه بسیار با کیفیت برای این شخصیت نمادین بود، اما این هدف دیگر با اولویتهای استراتژیک آنها سازگار نیست؛ موضوعی که کاملا در تضاد با گفتههای شرکت است.
برادران وارنر در این زمینه توضیح میدهد:
این تصمیمی سخت بود، چرا که ما به سابقه درخشان مونولیث پروداکشنز در ارائه بازیهای حماسی خارقالعاده برای اعتراف میکنیم. ما اشتیاق این سه تیم را بسیار تحسین میکنیم و از تمامی کارکنان به خاطر تلاشهایشان تشکر میکنیم. ما همچنان روی تولید بازیهای باکیفیت برای طرفداران پرشورمان تمرکز کردهایم و مشتاق هستیم که بار دیگر به مسیر رشد و سوددهی تجارت بازیهای خود را در سال ۲۰۲۵ و پس از آن بازگردیم.
به نظر میرسد که Warner Bros در حال کاهش هزینهها و تمرکز روی پروژههای سودآورتر است. این شرکت قصد دارد به جای ساخت بازیهای متنوع، فقط روی چند مجموعه محبوب تمرکز کند. با این حال، تصمیم آنها برای لغو یک بازی DC همچون Wonder Woman آن هم در شرایطی که قصد دارند روی برند DC و بازیهای جدید دی سی تمرکز کنند، کمی عجیب به نظر میرسد که البته این موضوع نشان از یک سری مشکلات اساسی در تیم مدیریتی شرکت و تصمیمات اشتباه آنها دارد.
مشکلات مدیریتی، تصمیمات اشتباه و لغو پروژهها
ظاهرا علت اصلی این تعطیلیها و بحران بسیار جدیای که وارنر برادرز با آن دست و پنجه نرم میکند، مربوط به مدیریت ضعیف و تصمیمات اشتباه مکرر از سوی مدیران شرکت است. طبق یادداشتی که جی بی پرت، مدیر ارشد بخش گیمینگ وارنر برادرز به کارکنان خود ارسال کرده و این نامه به دست رسانه بلومبرگ نیز رسیده، شرکت تصمیم گرفته تغییرات اساسی در ساختار تیمهای خود ایجاد کند تا بتواند منابع لازم را برای اجرای استراتژی جدید خود مبتنی بر “بازیهای کمتر اما مجموعههای بزرگتر” اختصاص دهد.
در این میان، باید در نظر داشت که MultiVersus تنها یکی از شکستهای تلخ و بزرگ Warner Bros در سالهای اخیر به شمار میرود. عناوینی همچون Quidditch Champions و Suicide Squad Kill the Justice League نیز عملکرد ضعیفی داشتند که همه اینها به وضوح مدیریت ضعیف شرکت را به تصویر میکشد. بازی سوساید اسکواد به دنبال اولین نمایش گیمپلی آن در سال ۲۰۲۳ میلادی که به شدت مورد انتقاد قرار گرفت، انتشار آن تقریباً یک سال عقب افتاد، اما باز هم با واکنش منفی طرفداران روبهرو شد و طبق گزارشها، بالغ بر ۲۰۰ میلیون دلار ضرر مالی به این شرکت تحمیل کرد.
بسیاری از این مشکلات ناشی از تصمیمات دیوید حداد، رئیس سابق بخش بازیهای WB است که به توسعه پروژههای شکستخورده چراغ سبز نشان داده بود. بر اساس گزارش بلومبرگ، استودیو وارنر برادرز گیمز مونترال نیز در سالهای گذشته به دلیل مدیریت نادرست و تصمیمات اشتباه با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکرد. این استودیو در حال ساخت دنباله Batman Arkham Knight بود که به خاطر ساخت بازی شکستخورده گاتهام نایتس، توسعه آن کنار گذاشته شد؛ اثری که انتشار فاجعهباری را تجربه کرد.
در ادامه، با لغو دیگر پروژهها همچون Gotham Knights 1.5 و Project Legacy، این استودیو بارها تلاش کرد تا اجازه ساخت پروژههای جدیدی نظیر Constantine را از مدیریت دریافت کند، اما مدیران به این پیشنهادات توجهی نکردند. در نهایت، آنها پروژه توسعه یک بازی بر اساس شخصیت محبوب فلش را مطرح کردند، اما پس از شکست فیلم سینمایی The Flash، ساخت این پروژه نیز به یک باره لغو شد. جدا از این پروژهها، ساخت دنباله Arkham Knight که روی شخصیت دیمین وین تمرکز داشت، به دستور مدیران کنار گذاشته شد. همین تصمیمات باعث شد تا تعدادی از اعضای ارشد استودیو در سالهای اخیر این شرکت را برای همیشه ترک کنند.
از یک دیدگاه، ممکن است که شرکت وارنر برادرز گیمز در حال اصلاح اشتباهات مدیریتی دیوید حداد است؛ به خصوص که این پروژههای شکست خورده درآمد شرکت در سال ۲۰۲۴ میلادی را تحت تأثیر قرار دادهاند. اما تناقض در سیاستهای این شرکت کاملاً آشکار است. همانطور که اشاره شد، آنها مدعی هستند که میخواهند روی برندهای کلیدی خود از جمله دی سی تمرکز کنند، اما همزمان با این استراتژی، ساخت یک بازی دی سی یعنی Wonder Woman را لغو میکنند!
آینده وارنر برادرز گیمز و پروژههای جدید آنها
از نظر گزارشهای مالی، تعطیلی این استودیوها و حذف توسعهدهندگان میتواند کاهش چشمگیر هزینهها و بهبود سودآوری شرکت را نشان دهد. بدین خاطر، در دنیای تجارت و کسبوکار، مدیران همواره در تلاش هستند تا در گزارشهای مالی خود آمار و ارقامهای مثبتی را برای جلب رضایت سرمایهدارها به نمایش بگذارند. با این حال، هر دلیلی که برای توجیه این تعطیلیها مطرح شود، نتیجه آن مشخص و واضح است؛ از دست دادن استعدادهای ارزشمند و هدر رفتن پتانسیلها!
وارنر برادرز گیمز تا چند سال پیش در نظر داشت روی بازیهای سرویس محور تمرکز بیشتری کند تا تعامل و میزان درآمد از بازیهای آنها در بلندمدت افزایش یابد. با این حال، شکستهای اخیر که البته همگی نیز مربوط به این ناشر نیستند و بسیاری از پروژههای لایو سرویس سایر سازندگان نیز عملکرد ضعیفی داشتهاند، باعث شده تا آنها بار دیگر به توسعه بازیهای تکنفره و داستان محور روی بیاورند.
طبق شایعهها، استودیو راک استدی در حال حاضر ساخت بازی Batman Beyond را از سر گرفته که قرار است تجربه داستان محور را برای گیمرها رقم بزند. از طرفی، گزارشها از توسعه بازیهای بتمن آرکهام نیز حکایت دارند. همچنین، به نظر میرسد استودیو وارنر برادرز گیمز مورنترال نیز بعد از لغو پروژههای خود، روند توسعه بازی جدید بر اساس سریال محبوب گیم آف ترونز (Game of Thrones) را آغاز کرده که البته این پروژه هنوز در مرحله ایدهپردازی قرار دارد.
در کنار همه این عناوین، گفتنی است که وارنر برادرز روی بازی Hogwarts Legacy 2 حساب ویژهای باز کرده است. این بازی توسط استودیو آوالانچ سافتور در دست توسعه قرار دارد که با توجه به موفقیت چشمگیر نسخه اول آن، سطح انتظارها از دنباله آن بسیار بالا است. با این حال، پیشبینیها از عملکرد آن کمی ناامیدکننده هستند. به گفته فعالان حوزه گیم، هاگوارتز لگسی کمبود یک بازی با کیفیت از دنیای هری پارتر را به خوبی جبران کرد و در حال حاضر، گیمرها دیگر نیازی به یک بازی جدید از این جهان پر رمز و راز هری پاتر ندارند. به همین خاطر، گویا نباید انتظار زیادی از این بازی داشت و دنباله این عنوان مسیر سخت و دشواری را در این برهه پرحاشیه و پردرسر وارنر برادرز در پیش دارد.
در هر حال، بدیهی است که وارنر برادرز حسابی به دردسر افتاده و همه این گفتهها، عمق بحران شرکت را نشان میدهد. این کمپانی در راستای اصلاح تصمیمات اشتباه مدیریتی و شکست پروژههای پرهزینه خود، تصمیمات پرریسکی را اتخاذ کرده که با اتکا بر فرنچایزهای سرشناس خود، قصد دارد در مسیر درستی قدم بگذارد و بار دیگر به دوران اوج خود بازگردد. با این حال، سوال اصلی این است که آیا آنها در نهایت موفق به خروج از این بحران میشوند یا استودیوهای دیگری به تدریج تعطیل خواهند شد؟ فراموش نکنید که نظرات و تحلیلهای شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید