تصویر سربرگ سرویس استریم میکسر

سرویس استریم میکسر چه بود و چرا شکست خورد؟

مروری بر زندگی‌نامه‌ی این سرویس استریم نه‌چندان محبوب

1%
  • 0/10
سرویس استریم میکسر چه بود و چرا شکست خورد؟ ۰ ۰۶ تیر ۱۳۹۹ مقالات جانبی (گیم) کپی لینک

آیا تا به حال نام سرویس استریم میکسر به گوشتان خورده است؟ احتمالا این اسم برایتان آشنا باشد، ولی نه به شکلی که مدیران شرکت قصد آن را داشتند؛ میکسر یا توسط یکی از کنفرانس‌های مایکروسافت به زور به شما تحمیل می‌شد، یا بخش خنده‌دار جوکی بود که به تعداد کاربران آن کنایه می‌زد.

این‌ها فقط بخشی از مشکلات میکسر بودند که با ایرادهای دیگر روی هم انباشته شدند تا میکسر به شکلی ناگهانی بسته شدن درهایش در تاریخ ۱ مرداد ۱۳۹۹ را در توییتر اعلام کند. کمتر از یک ماه از عمر میکسر باقی مانده است و وب‌سایت سرگرمی تصمیم گرفته مقاله‌ای را به عنوان تکریم‌نامه‌‌ای اندوهگین بر سر قبر این سرویس استریم نه‌چندان محبوب برای شما ارائه دهد.

سرویس استریم میکسر چگونه متولد شد؟

میکسر ابتدا تحت عنوان «Beam» در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۹۴ چشم به جهان گشود. این سرویس استریم مسابقه‌ی استارت‌آپی (Startup Battlefield) را در کنفرانس TechCrunch Disrupt برنده شد و مبلغ ۵۰ هزار دلار را به عنوان بودجه‌‌ی سرمایه‌گذاری دریافت کرد. با این حال، این شرکت برای مدت طولانی‌ای مستقل نماند و سرانجام مایکروسافت ماه‌ها بعد در تاریخ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵ آن را به قیمت نامعلومی خرید. مایکروسافت بلافاصله این سرویس استریم را در بخش Xbox خود و محصولات آن به کار گرفت و اندکی بعد در ویندوز ۱۰ نیز اعمال شد. مایکروسافت نام فرزند جدیدش را از Beam به Mixer تغییر داد و این سرویس استریم را در سطح جهانی عرضه کرد.

 

با این‌که شرکت غول‌آسای مایکروسافت سرپرستی میکسر را بر عهده داشت، تعداد کاربران آن بسیار کمتر از سردمدار سرویس‌های استریم – یعنی توئیچ – بود. سرویس استریم میکسر طی تصمیم جاه‌طلبانه‌ای، با Ninja (معروفترین استریمر توئیچ) در مرداد ماه سال ۱۳۹۸ قراردادی بست تا این استریمر معروف را به انحصار سرویس خود در آورد. قطعا مبلغ ۳۰ میلیون دلاری که نینجا بابت این قرارداد دریافت کرد، در متقاعد کردن او به نقل مکان از توئیچ به میکسر بی‌تاثیر نبود. با این‌که نینجا نتوانست تمامی ۱۴ میلیون دنبال‌کننده‌ی خود را به میکسر بیاورد، اما تاثیر چشمگیری بر موفقیت این شرکت داشت و توانست با جذب کردن ۳.۲ میلیون فالوور به بزرگترین استریمر میکسر نیز تبدیل شود. جالب است مدال نقره‌ی تعداد دنبال‌کننده در میکسر به Shroud معروف می‌رسد که در زمان نوشتن این مقاله بیش از ۱.۲ میلیون فالوور دارد.

 

ساختار کلی میکسر شباهت زیادی به توئیچ و سایر سرویس‌های استریم دارد. با این‌که محدودیتی در زمینه‌ی محتوای استریم‌شده وجود ندارد، اما بخش عمده‌ی این پلتفرم را گیمرها تشکیل می‌دهند. در این سرویس تعدادی استریمر نیز دیده می‌شوند که به‌جای استریم کردن بازی‌های ویدیوئی، به تولید محتوای موسیقی-محور مشغول هستند.

رقابت میکسر با توئیچ و یوتیوب گیمینگ به شکست مواجه شد

میکسر چه تفاوت‌هایی با Twitch و YouTube Gaming دارد؟

تمرکز سرویس استریم میکسر مانند توئیچ و یوتیوب گیمینگ روی گیمرها و طرفداران بازی‌های ویدیویی است. با این حال، میکسر تنها ۷۰.۰۰۰ استریمر دارد که بسیار کمتر از عدد سرسام‌آور ۱.۶ میلیونی توئیچ است. البته با ورود نینجا، گویا بخت این شرکت برای مدتی (هرچند کوتاه) برگشته بود. در ماه آگوست (اولین ماه نینجا در این سرویس) ۲۸.۰۴ میلیون بازدیدکننده به وب‌سایت میکسر سر زدند که نسبت به ماه قبل افزایش چشم‌گیر ۱۲۵.۱ درصدی داشت. او هم‌اکنون ۳.۲ میلیون دنبال‌کننده‌ی وفادار در میکسر دارد، دنبال‌کننده‌هایی که احتمالا باید دوباره همراه با نینجا به توئیچ بازگردند.

یکی از ویژگی‌های منحصر به‌فرد سرویس استریم میکسر قابلیت MixPlay آن بود. این ویژگی به بیننده‌ها و استریمرها فرصت ارتباط همزمان می‌داد. استریمرها قادر بودند برای استریم خود «دکمه»هایی خلق کنند که به بیننده‌ها اجازه می‌داد با فشردن آن‌ها، درون بازی برای استریمر تصمیم بگیرند. MixPlay یک قابلیت جالب نیز داشت که «Share Controller» نامیده شده بود و به بیننده‌ها اجازه می‌داد با رضایت استریمر، بازی او را به طور کامل کنترل کنند.

تفاوت دیگری که میکسر با سرویس‌های استریم دیگر داشت، این بود که با ارائه دادن قابلیت‌هایی مانند MixPlay قصد داشت استریم‌های خود را بیشتر از رقیبانش تعاملی کند. توئیچ و یوتیوب گیمینگ در مقایسه با میکسر بسیار یک‌طرفه بودند، در صورتی که میکسر می‌خواست رابطه‌ی بین استریمر و بیننده را دوطرفه کند و دیالوگی بین آن‌ها باز کند. میکسر هم‌چنین قابلیت «Co-Streaming» را به تولید‌کنندگان محتوا در پلتفرم خود می‌داد. با این ویژگی منحصر به‌فرد، حداکثر چهار استریمر می‌توانستند استریم‌های خود را به صورت همزمان با هم ادغام کنند و گروه تلفیقی بیننده‌هایشان می‌توانستند با تمام آن‌ها از طریق یک صفحه‌ی نمایش در ارتباط باشند. میکسر به سرعت استریم‌های خود نیز می‌بالید. این پلتفرم‌ سریع‌ترین سرعت استریم را در بین رقبای خود دارد و میکسر حتی گفته بود: «استریم‌ها به قدری سریع به مخاطب می‌رسند که گویا استریمر و بیننده در یک اتاق هستند».

 

 چه چیزهایی باعث می‌شد استریمرها به میکسر جذب شوند؟

با وجود این‌که نقطه‌ی ضعف میکسر، تعداد کم کاربرانش در مقایسه با توئیچ بود، همین امر توانسته بود به شکل عجیبی به نقطه‌ی قوتش تبدیل شود. شما اگر می‌خواستید روی توئیچ شروع به جذب مخاطب کنید، عمده‌ترین مشکلتان این می‌بود که شما بین ۱.۶ میلیون استریمر مشابه دیگر عملا نامرئی بودید و به سختی می‌توانستید در این پلتفرم دیده شوید. میکسر با ۷۰.۰۰۰ استریمری که داشت، به شما فرصت کشف شدن را می‌داد. با این‌که کاربران بسیار کمتری به میکسر سر می‌زنند، اگر محتوای خوبی را در این پلتفرم‌ها تولید می‌کردید، به راحتی استعدادتان کشف می‌شد و دنبال‌کننده‌های وفاداری می‌توانستید کسب کنید که تا آخر دنیا همراهتان می‌ماندند و استریم‌هایتان را می‌دیدند.

علاوه بر این، مایکروسافت سرویس استریم میکسر را برای محصولات خودش بهینه‌سازی کرده بود تا به راحتی بتوانید از طریق آ‌ن‌ها استریم کنید. با داشتن ایکس‌باکس وان می‌توانستید به سادگی از Dashboard این کنسول با فشردن چند دکمه شروع به استریم کردن کنید و اگر سیستم‌عامل کامپیوترتان ویندوز ۱۰ بود، قادر بودید با فشردن همزمان دکمه‌های Windows + G، وارد بخش Game Bar سیستم‌عامل شوید و از آنجا – بدون نصب برنامه‌های متفرقه‌ای مانند OBS و Xsplit – بازی‌تان را با تمام دنیا به صورت زنده به اشتراک بگذارید.

مشکلات استفاده از سرویس استریم میکسر چه بود؟

سه مشکل عمده برای استریم کردن در میکسر وجود داشت:

۱.  استریم کردن از طریق پلی‌استیشن 4 سختی‌های بسیار زیادی داشت و شما اگر قصد داشتید در میکسر بازی‌تان را به اشتراک بگذارید، می‌بایست با کپچر کارت و ده‌ها وسیله‌ی الکترونیکی متصل به هم، استریم می‌کردید که این پیچیدگی‌ها استریمرهای این کنسول را فراری می‌داد.

۲. دلیل دوم طرف دیگر سکه‌ای است که در بخش بالا ویژگی مثبتش را گفتیم؛ یعنی تعداد کاربران بسیار کم. شما حتی اگر به یکی از موفق‌ترین استریمرهای این سرویس تبدیل می‌شدید، باز هم پتانسیل رشدتان خیلی کم بود، به طوری که نینجا – با آن همه عظمتی که اطراف خود و برندش دارد -‌ توانست تنها ۳ میلیون دنبال‌کننده را جذب کند، که اکثر آن‌ها نیز هنگام شنیدن خبر نقل مکان نینجا از توئیچ به میکسر دکمه‌ی Follow را زدند و دیگر به این پلتفرم بازنگشتند.

۳. مشکل سوم استریمرهایی بود که قصد داشتند چیزی به جز بازی‌های ویدیوئی استریم کنند. تقریبا کل جامعه‌ی کوچکی که میکسر درون خود جای داده بود، به گیم خلاصه می‌شد. مثلا اگر کسی می خواست گیتار زدنش را استریم کند، ‌نمی‌توانست مخاطبی در سرویس استریم میکسر جذب کند، چون هیچ‌کس به خاطر دیدن یک موزیسین به میکسر نمی‌رفت!

سرویس استریم میکسر به فیسبوک گیمینگ حواهد پیوست
میکسر در تاریخ ۱ مرداد ۱۳۹۹ به فیسبوک گیمینگ می‌پیوندد

سرانجام میکسر چه بود؟

چند روز پیش به طور ناگهانی و بدون اطلاع قبلی، سرویس استریم میکسر خبر تعطیلی خود را در تاریخ ۱ مرداد ۱۳۹۹ در توییتر اعلام کرد و از همکاری خود با Facebook Gaming رونمایی کرد. اکنون حدود یک ماه از عمر کوتاه میکسر باقی مانده است و Ninja و Shroud – که قراردادهای چندین میلیون دلاری با این سرویس بسته بودند – پس از دریافت تمام و کمال این مبالغ، آزاد خواهند بود در هر پلتفرمی که می‌خواهند، به فعالیت خود ادامه دهند.

این اتفاقات برای نینجا و شراود به خوبی تمام شد؛‌ اما استریمرهای کوچک‌تری که از طریق این سرویس کسب درآمد داشتند، اظهار نارضایتی کردند. گویا هیچ کس – حتی کارمندانی که در آن مشغول به کار بودند – از تعطیلی این سرویس اطلاعی نداشتند. تصور کنید یک روز وارد محل کارتان شوید و بدون مقدمه‌چینی و هشدار قبلی به شما بگویند که در شرکت تخته شده است و باید به دنبال شغلی جدید بگردید! شاید طرز اعلام شدن تعطیلی این شرکت، نشانه‌ای برای ضعف مدیریت آن باشد که اجازه داد به این مرحله برسد.

چرا سرویس استریم میکسر شکست خورد؟

اگر در یک جمله بخواهیم توضیح دهیم، باید بگوییم: «عدم ارتباط با مخاطبین سرویس و ضعف در مدیریت و بازاریابی باعث شکست این شرکت شد»، اما بیایید کمی جزئی‌تر به این موضوع نگاه کنیم. سرویس استریم میکسر به جای آن‌که کاربران را ترغیب به استفاده از میکسر کند، این سرویس را به آن‌ها تحمیل می‌کرد. همان‌طور که گفتیم میکسر در مرداد سال ۱۳۹۸ نینجا را عملا از توئیچ دزدید و بسیاری از طرفداران او را مجبور به نصب میکسر کرد. این امر یک مشکل اساسی دارد؛ و آن این‌که مخاطبین جدیدی که از این طریق وارد این سرویس شدند، تنها برای دیدن نینجا به آن‌جا آمده بودند و با آفلاین شدن او از میکسر خارج می‌شدند. در واقع میکسر لیاقت این مخاطبین جدید را نداشت، چون با زور بازو آن‌ها را جذب کرده بود و این سرویس به تنهایی چیزی نداشت که باعث شود بیننده پس از اتمام استریم نینجا در محیط آن بماند و به تماشای استریمر‌های دیگر بپردازد.

 

دلیل دیگری که می‌توان به وضوح آن را دید، مسئولین بازاریابی سرویس استریم میکسر بود. میکسر به جای آن‌که مزایای بسیار خوب و منحصر به‌فرد خودش را تبلیغ کند، به کسب مخاطب از طریق‌ راه‌های غیرمتعارف (مانند آوردن نینجا) روی آورده بود. گویا مایکروسافت نمی‌دانست که یک سرویس استریم در وهله‌ی اول یک سایت اجتماعی است و این‌گونه سایت‌ها باید با توجه خاصی به مخاطب و خواسته‌هایش اداره شوند.

گویا نفرین مشهور مایکروسافت گریبان این شرکت را نیز گرفته بود. فیل اسپنسر طی مصاحبه‌ای با خبرگزاری The Verge گفت: «ما بسیار دیر به این عرصه وارد شدیم. زمانی که ما کارمان را آغاز کردیم، تعداد بیننده‌های میکسر بسیار کمتر از بزرگترین سرویس‌های استریم بود». مدیران بسیار زودتر از زمانی که انتظار می‌رفت از شرکت ناامید شدند. مایکروسافت هر موقع شرکتی را تصاحب می‌کند، افت چشم‌گیری در کیفیت آن شرکت می‌بینیم. به طور مثال Skype زمانی بزرگترین پلتفرم برای تماس‌های ویدیویی بود. پس از آن‌که مایکروسافت آن را در سال ۲۰۱۱ خرید، این نرم‌افزار عملا هیچ گونه به‌روزرسانی و پیشرفتی نداشته و اکنون کمتر کسی از آن استفاده می‌کند. دوره‌ی حادی که در آن با بیماری خطرناک کرونا دست و پنجه نرم می‌کنیم، بهترین موقعیت بود تا اسکایپ با برگزاری جلسه‌های آنلاین به موقعیت سابق خود دست یابد. این یک موقعیت بود که مایکروسافت از دست داد و به جایش شرکت Zoom با هوش و ذکاوت نهایت استفاده را از آن برد و به بزرگترین ارائه‌دهنده‌ی تماس‌های ویدیویی تبدیل شد.

میلان لی و میکسر
توییت اصلی Milan Lee که شما را به صفحه‌ای دیگر برای خواندن صحبت‌هایش هدایت می‌کرد

آیا این افشاگری توییتری از میکسر دلیل ناگهانی بسته شدن آن بود؟

زمانی که داشتم برای جمع‌آوری اطلاعات برای این مقاله تحقیق می‌کردم، به نکته‌ی بسیار جالبی رسیدم؛ روز قبل از اعلام تعطیلی میکسر، یکی از کارمندان سابق آن طی یک افشاگری عظیم از سیاست‌های پلید مدیران این شرکت در توییتر پرده‌برداری کرده بود. کارمندی به نام Milan Lee از معدود سیاه‌پوست‌های استخدام شده در میکسر بود که مافوق‌هایش را به نژادپرستی متهم کرد. لی در بخشی از پستش گفت که یکی از مدیرانش، استریمرها را به «برده‌» و کارمندان میکسر را به «ارباب و برده‌دار» تشبیه کرده بود. با توجه به تاریخچه‌ی سیاه‌پوستان در کشور آمریکا، این تشبیه به وضوح میلان لی را آزرده کرد. فیل اسپنسر (مدیر ایکس‌باکس) پس از انتشار این اتهامات، میلان لی را دعوت کرد تا به طور شخصی درباره‌ی این موضوع با هم بحثی داشته باشند. گویا این دیدار به سرعت رخ داد و میلان لی نیز در توییتر اعلام کرد که اولین صحبتش با مدیر ایکس‌باکس بسیار مفید بوده و مدعی است که مایکروسافت به زودی تغییراتی را در ساختار بنیادی‌اش اعمال خواهد کرد.

 

خبری که بالا به شما گفتم، تنها توسط چند خبرگزاری پوشش داده شده بود و درست فردای روز انتشار این خبر، میکسر اعلام کرد در حال تعطیلی است! با وجود این‌که این اتفاق به تنهایی و به این سرعت نمی‌تواند مایکروسافت را متقاعد به منحل کردن میکسر کند، اما در تاریخ اعلام این تعطیلی بی‌تاثیر نبوده. اگر با سیاست‌های آمریکا و ساختار اجتماعی آن آشنایی داشته باشید، متوجه خواهید شد که چنین اتهاماتی می‌تواند به سادگی اعتبار یک شرکت را تا ابد خدشه‌دار کند. همزمان شدن این اتهام با خبر تعطیلی سرویس استریم میکسر، بعید است تنها یک تصادف بوده باشد. گویا مایکروسافت می‌خواست قبل از این‌که مردم با حمایتشان از میلان لی، میکسر را با خاک یکسان کنند، خود در عملی جاه‌طلبانه با انبوهی از دینامیت، آن را منفجر کند و گرد و غبار ناشی از این انفجار، داستان میلان لی را بپوشاند.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments