چرا مایکروسافت ویندوز فون را کنار گذاشت
تصمیم سخت برای کنارگذاشتن یک پروژه سنگین
سالها پیش از اینکه گوگل و اپل در زمینه سیستمعامل موبایلی قدرت زیادی کسب کنند، مایکروسافت با ویندوز فون توانسته بود، بازار موبایل دنیا را در اختیار خود بگیرد. اما حالا معادلات بازار بههم خورده است.
این روزها گوشیهای هوشمند مبتنی بر دو سیستمعامل iOS یا اندروید هستند. این دو سیستم عامل کاملاً بر بازار تسلط دارند و در بیش از ۹۹ درصد تلفنهایی که حال حاضر در سراسر جهان استفاده میشوند. در این میان اپل و سامسونگ اکثر گوشیهای دست مردم در سراسر دنیا را تولید میکنند که موتورولا/لنوو هم تلاش میکند در این بازار سهمی به خود اختصاص دهد و شرکتهای بزرگی مانند گوگل هم درصددند که بخشی از بازار را در اختیار بگیرند.
پشتیبانی از اپلیکیشن یکی از اصلیترین عواملی است که اپل و گوگل را در مقابل هم قرار داده است. هر دو اپاستور اپل و پلیاستور گوگل دارای طیف گستردهای از برنامههای موجود هستند و توسعهدهندگانی که این برنامهها را تولید میکنند پشتیبانی زیادی از این اپها میکنند. این اتفاق هرگز در ویندوزفون به دلایل متعددی رخ نداد چراکه Windows Phone کمی دیر وارد عرصه شد، زیرا iOS و اندروید زمانی که تازه مایکروسافت در سال ۲۰۱۰ وارد بازار شد، به خوبی تثبیت شده بودند. زمانی که ویندوز فون راهاندازی شد، iOS و اندروید قبلاً فروشگاههای برنامههای نرمافزاری داشتند و به پایگاههای اصلی مشتری تبدیل شده بودند. این احتمالاً جذابیت ویندوزفون را به شدت محدود کرد و منجر به مشکلاتی شد که سایر توسعه دهندگان سیستمعامل چه در داخل و چه خارج از بازار گوشیهای هوشمند هنوز با آن مواجه هستند.
این وضعیت با این واقعیت تشدید شد که بسیاری از توسعه دهندگان در استفاده از منابع محدود خود برای توسعه برنامههای تلفنی با سهم بازار ناچیز تردید دارند و این موضوع یکی از دلایل اصلی شکست ویندوزفون است.
کاربران قبلا گزینههای بیشتری داشتند
این روزها کاربران اساسا بین انتخاب iOS و اندروید مردد هستند، اما همیشه اینطور نبود. چندی پیش بازیگران اصلی دیگری نیز در بازار تلفنهای همراه وجود داشتند؛ مایکروسافت یکی از نامهای بزرگ بازار بود. آمازون همچنین سعی کرد به این بازار ورود کند و شرکتهای کوچکتر نیز تلاش کردند وارد بازار شوند که همه آنها شکست خوردند.
بهراحتی میتوان فهمید که چرا مایکروسافت تصمیم گرفت روی ویندوزفون قمار کند. این شرکت فناوری که دههها بر بخش رایانههای شخصی تسلط داشت، تصمیم گرفت اکوسیستم خود را با سیستمعامل تلفن خود گسترش دهد. نامهای بزرگی مثل نوکیا با آن همراه شدند که فرصت طلایی برای مایکروسافت به شمار میرفت.
علیرغم این واقعیت که گوشیهای هوشمند با سیستمعامل اندروید از مدتها پیش از معرفی و عرضه ویندوزفون وجود نداشتند، این احتمال وجود داشت که مایکروسافت بتواند سهم خوبی از بازار را بهدست آورد اما چنین نشد.
مایکروسافت هدف اشتباهی را انتخاب کرد
اپل و مایکروسافت از گذشته رقیب یکدیگر بودهاند. مایکروسافت در نبرد برای تسلط در بازار رایانههای شخصی پیروز شد و در دهههای اخیر 70 تا 90 درصد از سهم این بازار را در اختیار داشت در حالی که کاربران مک سهم کوچکی از بازار را به خود اختصاص دادهاند. بنابراین طبیعی است که مایکروسافت در بازار گوشیهای هوشمند نیز به دنبال مقابله با اپل باشد.
این غول نرم افزاری نوکیا را در تلاش برای به دست آوردن برتری در بخش سخت افزاری خریداری کرد. این به خودی خود تصمیم بدی نبود، موفقیتهای گوگل پس از همکاری با HTC نشان میدهد که چقدر خوب میتواند کار کند. با این حال، نقاط قوت نوکیا به خوبی با جاه طلبیهای مایکروسافت مطابقت نداشت. این سازنده قدیمی تلفن در آسیا از شهرت فزایندهای برخوردار بود و در تولید دستگاههای کارآمد، بادوام و مقرونبهصرفه مهارت داشت. این بدان معنا بود که آنها در موقعیت خوبی برای استفاده از اندروید در پایینترین سطح بازار قرار داشتند.
مایکروسافت میخواست رقابت جدی را با اپل آغاز کند و درگیری داخلی که بین غول سیلیکون ولی و نوکیا به وجود آمد، بهطور گستردهای بهعنوان آخرین میخ در تابوت ویندوزفون بود. مدت کوتاهی بعد و تنها با داشتن ۲.۵ درصد سهم از بازار، مایکروسافت سرانجام به دنیای گوشیهای هوشمند وارد شد.
بیل گیتس تا حدودی مقصر بود
وقتی صحبت از داستانهای موفقیت در فناوری به میان میآید، آنها خیلی بزرگتر از بیل گیتس نیستند. تأثیر بنیانگذار مایکروسافت در دنیای فناوری به اندازهای بود که او را در چندین موقعیت به ثروتمندترین مرد جهان تبدیل کرد، اما او همیشه همه چیز را درست انجام نمیدهد. در یک مصاحبه در Village Global، این کارآفرین در مورد شکست بزرگ ویندوزفون توضیح داد. گیتس گفت: “در دنیای نرمافزار، بهویژه برای پلتفرمها، اینها بازارهایی هستند که همه را برنده میکنند. بنابراین بزرگترین اشتباه تا بهحال، سوء مدیریتی است که من انجام دادم که باعث شد مایکروسافت به موفقیت اندروید دست پیدا نکند. “
گیتس “سوء مدیریت” ویندوزفون را میپذیرد، اما همچنین تاکید میکند که چگونه کمبود برنامهها پروژه را مختل کرد. گیتس همچنین نسبت به میزان فضای موجود در بازار بدبین بود و ادعا کرد که اساساً فضایی برای اپل و یک رقیب وجود دارد. آن رقیب میتوانست مایکروسافت باشد، اما شرکت گیتس در مقابل گوگل شکست خورد.
کنار گذاشتن ویندوز فون بزرگترین پشیمانی مدیرعامل مایکروسافت است
تصمیم به توقف تولید ویندوزفون یکی از تصمیمات مهم ساتیا نادلا در اولین سالهای مدیریتش بود. این نیز یکی از مواردی است که او از آن پشیمان است و رهبر شرکت به Business Insider گفت: «تصمیمی که فکر میکنم بسیاری از مردم درباره آن صحبت میکنند – و یکی از سختترین تصمیمهایی که در زمان مدیرعاملی گرفتم – خروج ما از بازار موبایل بود. فکر میکنم راههایی وجود داشت که میتوانستیم آن را با اختراع مجدد مقوله محاسبات بین رایانههای شخصی، تبلتها و تلفنها به کار ببریم.
مایکروسافت همچنان برنامههایی مانند Outlook را برای iOS و Android ارائه میدهد. اکوسیستمی که قرار بود در کنار ویندوزفون شکل بگیرد هنوز هم تا حدودی وجود دارد. اگرچه عمدتاً بر افزایش سازگاری بین تلفنهای اندرویدی و رایانههای شخصی ویندوزی متمرکز شده است و از نظر فنی با اکوسیستمهایی مانند گوگل و سامسونگ رقابت میکند.
با توجه به تعداد اشتباهات در ردههای بالای مایکروسافت، و نوع بازدهی که با تصاحب بخش بزرگی از بازار پرسود گوشیهای هوشمند حاصل میشد، شاید آخرین اشتباه بود. اگرچه، علیرغم منابعی که مایکروسافت در اختیار دارد و درسهایی که از اولین شکست ویندوزفون آموخته است، موفقیت هر زمینهای چندان آسان نیست.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید