مروری بر منتخب مجموعه بازی های انحصاری اکس باکس
ابر ناشر دنیای ویدیو گیم
مایکروسافت (Microsoft)، سونی (Sony) و نینتندو (Nintendo)؛ سه قطب اصلی دنیای بازیهای ویدویی هستند. پس از اضافه شدن ABK به خانواده XBOX و در اختیار داشتن ناشری مثل بتسدا توسط ردموندیها، این برند به یکی از بزرگترین ناشرها در تاریخ بازیهای ویدویی تبدیل شد که بیش از 200 میلیون کاربر ماهانه دارد. در ادامه به معرفی بازی های اکس باکس میپردازیم.
بیش از 20 سال از تاسیس برند XBOX میگذرد. در این مدت این برند بازی سازی علی رغم فراز و نشیبها وشکستهای بسیار نه تنها توانسته کنسول جعبه ایکس را در بازار حفظ کند، بلکه توانسته به یکی از رقبای جدی ایستگاه بازی (Playstation) تبدیل شود. یک برند 20 ساله با وجود رقبای سر سخت و جو انحصار طلبانه باید عناوین و بازیهای مخصوص خود را داشته باشد. بازیهایی که به تنهایی دلیلی برای ملحق شدن به اکس باکس باشد و طرفدار را مجبور کند که سمت رقبا نرود! از زمان Xbox Original که اولین حضور این برند به حساب میآید، فرانچایزهای خاطره انگیزی به دست طرفداران رسیده است؛ مجموعههایی که شاید XBOX خالق آنها نبوده باشد ولی الان جزئی از این خانواده بزرگ به حساب میآیند. پس از خریداری شدن دو ناشر بزرگ (Activision Blizzard King) و (Bethesda) اکنون لیست بازی های اکس باکس و فرانچایزهایی که هماکنون به دست مایکروسافت و جعبه ایکس افتادهاند سر به فلک کشیده است. عناوین محبوبی از جمله Call Of Duty، Diablo، Fall Out و Elder Scroll دیگر جزئی از خانواده XBOX به حساب میآیند و آینده آنها در دستان این پلتفرم قرار گرفته است.
در مقالهای که مطالعه میکنید، مهمترین مجموعههای تحت اختیار XBOX را برسی میکنیم و در انتها لیستی کامل از تمامی بازیهای این برند در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم. این مطلب فاقد هرگونه رتبهبندی از سوی نویسنده میباشد و سعی شده تا از هر ناشر چند مجموعه بعنوان نماینده انتخاب و برسی شود.
Xbox Game Studios
استودیوهای اکس باکس بخش اصلی سیستم بازی سازی مایکروسافت به حساب میآید که چند سال پیش از Microsoft Game Studios به این نام تغییر پیدا کرد. وظیفه ساخت بازی های اکس باکس از قدیم و زمان تولد XBOX به عهده این استودیوها بوده است که به مرور زمان گسترش پیدا کرد و در قالبی سازمان یافته منظم شد.
Halo
اگر به شما بگویند XBOX، اولین چیزی که در ذهن شما نقش میبندد چیست؟ برای بسیاری زره زیبای Master Chief و دنیای هیلو اولین چیزی است که پس از شنیدن این برند به ذهنشان خطور میکند. ممکن است شما عاشق سری Gears Of War باشید ولی طی سالها، Halo به نماد XBOX تبدیل شده که اگر از حق هم نگذریم، نماد شایستهای است.
سری بازیهای هیلو اولین بار با Halo Combat Evolved وارد جهان ویدیوگیم شد که توانست به یکی از شاهکارهای بازیهای ویدیویی تبدیل شود. تحسین فوق العاده گسترده منتقدان و اعطای متای 97 منجر به سه گانه هیلو شد. بعدها هیلو 2 و هیلو 3 به تریب ادامه دهنده داستان مسترچیف بودند. بازیهایی با خط داستانی فرعی از دنیای هیلو مثل Halo Reach (پیشدرآمدی برای دنیای هیلو و اتفاقات قبل Combat Evolved)، Halo Spartan Assault، Halo Wars1/2 و Halo Spartan Strike ساخته شده ولی داستان اصلی سری هیلو در 6 قسمت تا به اینجا خلاصه میشود.
جالب است بدانید که استودیوی بانجی قبل از تولید سری Halo به در حال توسعه بازی Marathon با همکاری Take Two بوده که به ساخت سهگانهای فراموش نشدنی تبدیل میشود. مایکروسافت که استعداد این استودیو را میبیند سریعا اقدام به خرید آن میکند و به عنون غرامت، دو آیپی Oni و Myth را به Take Two واگذار میکند. درست است که از نسخه 4 ام تا آخرین نسخه این بازی توسط 343i ساخته شده و بانجی به طور کامل از پروژه گنار گذاشته شده ولی با توجه به نمرات Halo infinite متوجه میشویم که این استودیو در مسیر درست قرار دارد.
Gears Of War
امروزه همه ما Epic Games را به واسطه فورتنایت (Fortnite) و موتور Unreal Engine میشناسیم. ولی در سال 2006 یکی از بهترین فرانچایزهای تاریخ ویدیوگیم خلق شد. نسخه اول چرخ دندههای جنگ (Gears Of War) معرفی شد. بازیی که با المانهای ترس و شوتری روان و لذت بخش و با شخصیتهای جذاب و دوست داشتنی در دل طرفداران جا باز کرد. سازندههای سه نسخه اول بازی اعلام کردند که ما از المانهای مختلف بازیهای Resident Evil 4، Kill Switch و Border Lands استفاده کردیم تا به بهترین تجربه ممکن دست پیدا کنیم.
سری چرخدندههای جنگ یکی دیگر از نمادهای XBOX محسوب میشود. سه گانه شاهکاری که بعد از جدا شدن اپیک گیمز از روند توسعه و انتقال حق مالکیت آن به مایکروسافت، دیگر نتوانست آن شکوه سابق را بازگرداند. بعد از نسخه سوم دو نسخه فرعی Gears Tactics و Gears Of War: Judgment منتشر شدند. نسخه چهارم این سری با اینکه بازی خوش ساخت و سرگرم کننده ای بود ولی نتوانست به برادرهای بزرگتر خود پایبند باشد و به متای بالا 90 نرسید. استودیوی کوالیشن که بعد از اپیک گیمز وظیفه ساخت سری چرخ دندههای جنگ را به عهده گرفته بود بعد از نسخه چهارم دست به نوعی سافت ریبوت زد و نسل جدیدی را وارد بازی کرد؛ نام بازی به Gears تغییر پیدا کرد و دیگر آن محیط دارک و تیره سه نسخه اول از بین رفته بود، اضافه شدن مراحل سندباکس به بازی و رعایت نکردن المانهای موفقیت بازیهای قبلی باعث شد که به بدترین بازی از سری اصلی تبدیل شود و موجب نگرانی طرفداران برای نسخه بعدی بازی شد. با این حال سری چرخ دندههای جنگ هنوز هم از بهترین مجموعه بازی های انحصاری اکس باکس به شمار میرود.
Fable
اگر از طرفداران ژانر RPG هستید، قطعا نام Fable را شنیدهاید. بازی Fable توسط Big Blue Box (یکی از استودیوهای زیر مجموعه Lionhead) با بودجه 10 میلیون دلاری و توسط 70 نفر ساخته شد. داستان پسرکی تنها که درکنار خانواده خود زندگی آرامی را سپری میکند ولی به ناگهان همه چیز در یک چشم به هم زدن ویران میشود و حالا قهرمان داستان باید به دنبال خانواده خود بگردد و انتقام خون پدرش را بگیرد. در نسخه دوم و سوم نیز سیستم نقشآفرینی در دنیای جهان باز و با جزئیات فیبل ادامه پیدا میکند. فیبل پس از عرضه در سال 2004 به یکی از سریعترین آمار فروش بازی های اکس باکس تا آن زمان تبدیل شد و با کسب 50 جایزه یکی از شگفتی سازهای آن زمان به حساب میآید. فیبل دو (Fable II) با ارائه حالت کوآپ دو نفره محبویت زیادی پیدا کرد. علاوه بر قابلیتهای جالب بازی، داستان سرایی زیبا و گیمپلی اعتیاد آور آن منجر به خلق یکی از بهترین بازی های اکس باکس (XBOX360) شد. این موفقیتهای پی در پی باعث شد که سازندهها به دنبال ساخت نسخه سوم بروند که با المانهای انلاین نتوانست در دل طرفداران جا باز کند ولی منتقدان از بازی رضایت نسبی را داشتند.
نسخه جدید ریبوت Fable که توسط Play Ground Games ساخته میشود. این بازی با اینکه تاریخ عرضه دقیقی ندارد ولی ممکن است که در سال آینده عرضه شود. هماکنون دارندگان XBOX series X/S میتوانند با قابلیت بکوارد از سه گانه فیبل لذت ببرند.
Forza Horizon
کاربران اکس باکس از نظر بازیهای Racing هیچ گونه کمبودی ندارند. وجود سری Forza Horizon و Motorsport اکس باکس را به خانه عاشقان ریسینگ آرکید و شبیه ساز کرده است. سری فورزا هورایزون اولین بار در سال 2012 متولد شد. این سری همیشه در کشورها و لوکیشنهای چشم نواز روایت میشده که با آپدیتها و پشتیبانیهای بینظیر، هر شماره را تا سالها زنده نگه داشتهاند. وجود فستیوالها، حالتهای افلاین متنوع ( بعنوان مثال وجود برنامه Top Gear در نسخه چهارم بازی)، بخش آنلاین فوق العاده، بتل رویال، طیف گستردهای از ماشینها با جزئیات بالا و … کاری میکنند که بازی هیچ وقت از ریتم باز نایستد و همیشه بازیکن را به ادامه دادن در بازیی که داستان خاصی هم ندارد وا دارد. از استرالیا، فرانسه و ایتالیا، تا انگلستان و مکزیک 4 فصل و زیبا همه و همه پویا و زنده ساخته شدهاند تا شما را به تاخت و تاز در آسفالتهایشان تشویق کند.
Age Of Empire
اکو سیستم XBOX جایگاه مناسبی برای استراتژی بازها هم هست. سری Age Of Empire یکی از محبوبترین و خوش ساخت ترین بازی های اکس باکس و بازیهای استراتژی به حساب میآید. این سری به کلاس تاریخی شبیه است که علاوه بر سرگرمی بیشمار بار آموزشی دارد. استودیوی Ensemble تمام تلاش خود را برای رقابت با رقبای بزرگ خود (بزرگ ترین آنها Rise Of Nation) میکرد تا در کنار اکس باکس به بهترین نتیجه ممکن برسد ولی متاسفانه در سال 2009 این استودیو به کار خود پایان داد ولی استودیو رلیک و مایکروسافت هنوز به همان پایه و اساسی که Ensemble پاییه ریزی کرده بود پایبند هستند که نشان دهنده احترام رلیک و مایکروسافت به خالق بازی است.
سری Age Of Empire در سال 1997 شروع به کار کرد و تا این لحظه 22 عنوان از این سری ساخته شده است. از بهترین این سری میتوان به نسخه دوم اشاره کرد که موفق به کسب نمرات عالی از استیم و متاکریتیک شد. داستان سرایی، مکانیزمهای بالانس و خوب بازی، موازنه بودن سیستم گیم پلی از نقاط قوت همه سریها به شمار میآید.Age Of Empire نه تنها در میان ایرانیها، بلکه در بین بازی های انحصاری اکس باکس یکی از قدیمیترین و محبوب ترین مجموعهها به حساب میآید.
Bethesda Game Studios
استودیوهای بتسدا به عنوان ناشری جدید در سال 2021 به خانوده XBOX پیوستند. این ناشر امریکایی که معمولا با اسمهای بزرگی مثل Fall Out و Elder Scrolls شناخته میشود، خود شامل چندین استودیو و هزاران کارمند است که بازیهای خاطره انگیزی مثل Dishonored ، Wolfenstein، HifiRush و دهها بازی شاهکار دیگر را به طرفداران تقدیم کرده است.
Fall Out
دنیاهای پسا آخرالزمانی همیشه جزء موردعلاقهترین جهانها در مدیومهای مختلف بوده. دنیایی که در آن انسانها روبه انقراض روند و موجودات عجیب الخلقه در سراسر دنیا پراکنده شده باشند. سری فال اوت (Fall Out) یکی از همین دنیاها را با چاشنی آخرالزمان هستهای به طرفداران ارائه میدهد. امروزه در جهانی زندگی میکنیم که ترس از نبرد هستهای دولتها همیشه وجود دارد، پس آخرالزمانی که بتسدا با فالاوت به ما ارائه میدهد بسیار قابل لمستر و نزدیکتر به اتفاقی است که در دنیاهای دیگر ممکن است رخ دهد.
تولد Fall Out به سال 1994 بازمیگردد، بازی اول با بودجه سه میلیون دلاری و با 30 کارمند ساخته شد. بازه زمانی انشتار فال اوت تحت نظارتیمی به نام (InterPlay Production) تاریخی بود، چرا که در آن زمان Diablo و Baldur Gates نیز پا به میدان رقابت گذاشتند. با این حال Fall Out مورد استقبال بازیکنان و منتقدان قرار گرفت و به نمرات 89 دست یافت. در سال 1998 نسخه دوم منتشر شد و رسما غوغا به پا کرد و جامعه طرفداری عظیمی را برای خود پرورش داد. پس از انتشار نسخه دوم، سازندگان تصمیم گرفتند تا به این مجموعه استراحتی طولانی بدهند؛ البته این بدین معنا نیست دیگر توسعه این دنیا متوقف شد. نسخههای فرعی بسیاری در این دوران منتشر شدند که تجربهای کوتاه و معمولی را ارائه میدادند برای نمونه نسخه کنسولی Fall Out: Brother Of Steel و اتفاقات پس از آن منجر به واگذاری این مجموعه به Bethesda شد. فال اوت 3 و پس از New Vegas نقطه اوجی برای این سری شدند. متای بالای 90 و فروش بالای کنسولی نشان داد که بتسدا کار بلدتر از اینتر پلی پروداکشن است. با درخشش Fall Out در سال 2008 سازندگان به فکر ساختن نسخه بعدی افتادند. نسخه بعدی در سال 2015 برای کنسولهای نسل هشتمی مایکروسافت و سونی و رایانههای شخصی منتشر شد. با توجه به نیاز پشتیبانی Skyrim روند توسعه Fall Out4 سختتر از قبل پیش رفت ولی در بحث فروش، موفق به فروش 12 میلیون واحدی در 24 ساعت شد. به فال اوت 76 میرسیم؛ نقطه شکست این مجموعه! بازیی که نشان داد فقط جهان آخرالزمانی برای طرفداران کافی نیست و نمیتوانند بازی بی کیفیت به بازیکنان ارائه دهند. هرچند با انتشار بروزرسانیهای متعدد و بستههای الحاقی عظیم شاهد افزایش پلیرهای فال اوت 76 بودیم ولی همچنان طرفداران نگران نسخه بعدی هستند. درست مثل بازه زمانی فال اوت2و3، این مجموعه به خوابی عمیق فرو رفته و باید دید بتسدا، Fall Out جدید را کی معرفی میکند و آیا تنها به عنوان بازی های انحصاری اکس باکس منتشر میشود؟
Elder Scrolls
دوران بتسدا به دو بخش تقسیم میشود؛ قبل از Eder Scrolls و بعد از آن! قبل از تولد الدر اسکرولز، بتسدا بر روی بازیهای ضعیف و رده پایینی مثل تنها درخانه و گریدون کار میکرده. در سال 1994 اولین الدر اسکرولز منشر شد و بتسدا را درگرگون کرد. پس از آن نسخههای متعددی از دنیای اصلی و با داستانهای فرعی منتشر شدند. 29 سال از تولد Elder Scrolls میگذرد، به گذشته که نگاه میکنیم خاطرات و ماجراجوییهای شگفتانگیزی را بینیم که بتسدا برای ما خلق کرده و افسوسی میخوریم از گذشت زمان که چقدر زود میگذرد…
سیستم ماموریت تصادفی، Fast Travel و جهانهای عظیم، المانهایی هستند که همهشان را مدیون الدر اسکرولز هستیم. جهان عظیم Elder Scrolls Arena به شدت عظیم و پویا بود ولی نسخه دوم این عظمت را به سطح دیگری وارد کرد. سیستم مهارتها و نقش آفرینی عمیقتر درکنار جهان وسیع انقلابی در زمان خودش بود. نسخههای فرعی زیادی از این مجموعه ساخته شده که هر کدام حال و هوای خاص خود را دارند. در دو نسخه اول به دلیل موتورگرافیکی محدود، بخش عظیمی از دنیا به صورت رندوم و تصادفی ساخته میشده ولی پس از تغییر موتور گرافیکی به Gamebyro دنیای بازی کوچکتر ولی بسیار پر جزئیاتتر نسبت به قبل شد. در هنگام پروسه ساخت نسخه سوم استودیوی بتسدا به Zenimax Media پیوست که نگرانیهای مالی استودیو را کاهش داد و سازندگان با خیال راحتتر مشغول به توسعه شدند. نسخه سوم نه تنها المانهای مولتیپلیر را داشت، بلکه با دریافت بسته الحاقیهای گسترده توانست محبوبتر از گذشته شود.
نسخه چهارم اولین پرداختهای درون برنامهای را در این سری داشت که آیتمهای جذابی را هم ارائه نمیداد. جدای حواشی بسیار زیاد، الدر اسکرولز4 توانست فروش بسیار خوبی را تجربه کند و موفقیت مالی خوبی را برای بتسدا به ارمغان بیاورد. موتور Creation Engine که بر پایه Gamebyro توسعه پیدا کرده بود به عنوان موتور بازی سازی اصلی برای Elder Scrolls: Skyrim استفاده شد. تاد هاوارد این بار کارگردان و توسعه دهنده اصلی این بازی بود که در سال 2010 به بمب خبری ویدیوگیم تبدیل شد. یکی از بهترینهای تاریخ منتشر شد و در کنار رقبای قدری مثل Uncharted3، Portal2 و Batman: Arkham City موفق به کسب بهترین بازی سال 2011 شد. موفقیت این عنوان و گسترده شدن پروژههای در حال توسعه Bethesda Softworks باعث شد که توسعه دهندهها به پشتیبانی همه جانبه از دنیای آنلاین این بازی بپردازند و تا سالها خبری از Elder Scrolls جدید نباشد و تنها به نسخه VR و اکسپنشنهای داستانی و محتواهای سالیانه بسنده کردند.
WolfenStein
سری ولفن اشتاین، یکی از قدیمیترین فرانچایزهای دنیای بازیهای ویدیوی با قدمت بیش از 40 سال است. این مجموعه پس از خریداری شدن زنیمکس و بتسدا توسط مایکروسافت، اکنون به زیر مجموعه بازی های اکس باکس تبدیل شده است. شاید همه سری بازیهای دووم (Doom) را بعنوان پدر سبک شوتر اول شخص بدانند ولی WolfenStein پاییه گذار و پدر شوتر اول شخص سه بعدی بوده که بعدها دوم (Doom) الهامات زیادی از این سری میگیرد. (البته بازی Hello 3D World اثر آقای دیو لبلینگ از اولین بازیهای شوتر است ولی سری WolfenStein از پایه گذاران سبک شوتر سه بعدی اول شخص بود).
اولین نسخههای این سری قبل از نسخه 3D، برای اپل2 و کنسول کمودور64 ساخته شده بودند. اولین بازی Castle Wolfenstein نام داشت که المانهای مخفیکاری خاصی را در آن زمان ارائه میداد و برای اولین بار مارا با بلاسکوویچ آشنا کرد. میتوان گفت مخفیکاریهایی که درسری Metal Gear شاهدشان بودیم از این سری الهام گرفته شده بودند. در سال 1992 استودیوی ایدسافتور (Id Software) سری ولفن اشتاین را به دنیای جدیدی وارد کرد و با عرضه نسخههای سه بعدی و خشونت و تیراندازیهای سریع و سرسامآور انقلابی در ویدیوگیم کرد. دیوید کوشنر در کتاب Masters Of Doom میگوید:
ولفنشتاین برای استفاده در تکنولوژی جدید جان کارمک (John Carmack) عالی بود، چرا که در اصل شوتری مارپیچگونه به شمار میرفت. گیمرها در بازی باید راه خودشان از بین هزارتوهای مختلف پیدا میکردند، با نازیها میجنگیدند، گنج پیدا کرده و در آخر هم به حساب هیتلر میرسیدند. حتی با وجود گرافیک بلوک به بلوک و رزولوشن پایین، بازی در به تصویر کشیدن دنیایی مجازی و بزرگ خاص بود. در دورانی که Castle Wolfenstein عرضه شد، بیشتر بازیهای کامپیوتر یا دستگاههای آرکید مثل بازی پونگ، روی یک صفحه نمایش ثابت اجرا میشدند. اما در ولفنشتاین این حس القا میشد که هر تصویر و صفحهای که گیمر میبیند، یک اتاق از قلعهای بزرگ است. هر اتاق خودش مارپیچی از دیوارها بود. وقتی گیمرها از این مارپیچها عبور میکردند، صفحه نمایش تغییر میکرد و اتاق جدیدی را نشان میداد. با وجود آنکه هیچ اسکرولی اتفاق نمیافتاد، اما حس گشت و گذار به خوبی منتقل میشد.
David Koshner
پس از عرضه نسخههای مختلف و گذشتن دوران طلایی Wolfenstein اعضای استودیوی اصلی و استودیوی Starbreeze Game از این استودیوها جدا شدند و استودیوی Machine game را تاسیس کردند و حق ایپی ولفن اشتاین را از بتسدا دریافت کردند. این رفت و آمدها منجر به خلق ریبوت این سری با Wolfenstein: New Order شد. بازیی که علی رغم نمایشهای ضعیف توجه مثبت منتقدان و بازیکنان را جلب کرد و فروش خوبی را تجربه کرد که باعث ادامه دادن سری شد. قتل عام نازیهای پیروز شده در جنگ با اکشنی سریعتر و شوتری جذاب و همه جانبه پلههایی برای ساخته شدن New Blood، The New Colossus و Young Blood شدند. بالاخره بعد از 10 سال دوباره Wolfenstein تبدیل به آن مجموعهای شد که دوباره همه به تحسین مکانیزمها و ویژگیهایش میپردازند. حالا باید دیدکه ادامه این فرانچایز محبوب به انحصار بازی های اکس باکس در میآید یا همه میتوانند در هر پلتفرمی که میخواهند آن را تجربه کنند.
Evil Within
شینجی میکامی، خالق Resident Evil4 پس از جدا شدن از کپکام به بتسدا ملحق و استودیو Tango Game Works را پاییه گذاری کرد. The Evil Within دست پخت جدید این کارگردان بزرگ سبک ترسناک بود که علی رغم انتقادهای بسیار منتقدین توانست در دل طرفداران جا باز کند. داستان کلی به زندگی سباستین کستلانوس و همکارش جولی کیدمن که هر دو کاراگاههای خبرهای هستند برمیگردد که طی یک سری اتفاقات در مقابل موجودی شیطانی به نام روویک قرار میگیرند؛ حال باید با نیروهای شیطانی مبارزه کنند. نسخه دوم به کارگردانی John Johanas و نویسندگی نویسنده سینما، Trent Haaga ساخته شده است. نسخه دوم به مراتب انسجام داستانی بهتری را تجربه میکند و داستان احساسی آن بازیکن را به دنبال کردن داستان ترغیب میکند.
سری بازیهای شیطان درون از مجموعههای محبوب چند سال اخیر ویدیوگیم به حساب میآید. با توجه به ایسترگ مرحله آخر HiFi Rush میتوان انتظار داشت بازی بعدی تانگو گیم وورکس، نسخه سوم شیطان درون باشد. تا این لحضه این استودیو هیچ چیز از تاریخ عرضه و پروسه ساخت ارائه نکرده ولی احتمال میرود که شیطان درون 3 به جمع بازی های انحصاری اکس باکس بپیوندد.
Doom
درباره بازیهایی مثل Doom میتوان هزاران کلمه نوشت. ولی در حد معرفی Doom و جهان آن باید به همین چند سطر بسنده کنیم.
همانطور که در دو بخش قبل از ولفن اشتاین گفتیم، فرانچایز دووم در سال 1994 و با الهام از Wolfenstein 3D متولد شد و تا به این لحضه با Doom Eternal به کارخود پایان داده؛ البته که قطعا سریهای بعدی نیز منتشر میشوند ولی این نگرانی وجود دارد که آیا کاربران Playstation از تجربه آن محروم نمیشوند یا دووم جدید هم به بازی های انحصاری اکس باکس اضافه میشود!
Id Software با خلق ولفن اشتاین نشان داد که شوتر ساختن را خوب از بر است ولی با عرضه دووم ثابت کرد که استاد بزرگ این سبک تنها خودش است. خشونت، خونریزی، اکشن سریع و دشمنان ترسنک از مولفههای یک بازی Doom هستند که در جهنم با Doom Slyer مشغو سلاخی کردن شیاطین میشویم. نسخههای زیادی از سری Doom عرضه شده است، از اپل 2 و کنسول Nintendo64 گرفته تا نسل نهم بازیهای ویدیوی، همه آنها میزبان سری Doom بودهاند؛ لازم به ذکر است که بعضی از این نسخهها آنچنان خشونت بالایی داشتند که توسط نهادهای رده بندی سنی محدود شدند و حتی در بعضی کشورها اجازه انتشار پیدا نکردند. از بهترین دومهای عرضه شده میتوان به Doom2016، Doom2، Doom، Doom Eternal و Doom64 اشاره کرد.
Activision Blizzard
تقریبا دو سال پیش مایکروسافت به منظور گسترش خانواده XBOX اقدام به خرید Activision Blizzard King کرد که بالاخره پس از دادگاهها و حواشی بسیار، چندماه پیش نهایی شد و لیست عظیمی به بازی های انحصاری اکس باکس پیوستند. این ناشر بزرگ (بهتر است بگوییم ناشرهای بزرگ) عناوین بسیار زیادی را در کارنامه خود دارد که خاطرات کودکی مارا شکل میدهند.
Call Of Duty
سری ندای وظیفه در سال 2003 و با الهام از برادر بزرگتر خود یعنی مدال افتخار (Medal Of Honor) ساخته شد. این بازی به حدی خوب بود که بهترین بازی سال 2003 هم لقب گرفت و باعث کلید خوردن ادامه این فراچایز شد. مجموعهای که حتی اگر گیمر هم نباشید قطعا نام آن را حداقل یکبار شنیدهاید؛ یکی از محبوبترین مجموعهها هم نظیر GTA و NFS و بسیاری مجموعه خاطره انگیز دیگر که ساعتها مارا به پای خود مینشاندند. در سال بعد اکتیویژن به سراغ استودیوی سازنده Wolfenstein Return To Castle یعنی استودیوی Gray Matter رفت و وظیفه ساخت COD: United Offensive را به آنها سپرد که در همان سال منتشر شد.
در همان سال نسخهای با همکاری استودیوی Spark Unlimited برای کنسولهای PS2 و XBOX ساخته شد که از موتور ID Teach3 استفاده میکرد و به یکی از بهترینهای مجموعه تبدیل شد. از آن زمان تا امروز با توجه به گستردگی Activision شاهد عرضه سالانه یک الی دو نسخه Call Of Duty برای پلتفرمهای مختلف بودیم.
سیاستهای پول پرستانه و لایو سرویس شدن بازیها به مرور زمان باعث شد که این فرانچایز محبوب دیروز به یکی از ناامیدکننده ترینهای امروز تبدیل شود. دیگر خبری از متای بالای 90 نبود و کمپینهای شاهکار جای خود را به کمپینهای کوتاه اجمالی و بخش انلاین پر خرج داد. البته که لازم به ذکر است همچنان این مجموعه در صدر جداول فروش جهانی جاخوش کرده و حالا حالاها پایین نمیآید. امیدواریم با سیاستهای مایکروسافت این مجموعه به دوران اوج خود بازگردد.
Diablo
سری دیابلو (Diablo) کم کم به سی سالگی خودش نزدیک میشود.. این مجموعه اکشن نقشآفرینی، ساخته Blizzard در سال 1996 پا به عرصه ویدیوگیم گذاشت. تاثیر این مجموعه در ویدیوگیم بیشتر از سریهایی مثل Doom و Cod نباشد، کمتر نیست. ایده اصلی Diablo از بازی کلاسیکی به نام Telegard برداشته شده و توسط بلیزارد گسترش پیدا کرده است.
وجود کلاس بندیهای مخالف، اکشن ریل تایم، نقشآفرینی عمیق و دنیای غنی و مولتیپلیر از المانهای سری دیابلو به شمار میآیند. سری دیابلو به 4 سمت اصلی تقسیم میشوند که در این میان نسخههای فرعی، بستههای الحاقی و اکسپنشنهای داستانی بسیاری برای این سری و در دنیای اهریمنی و تاریک Diablo عرضه شده است. درگذشته بلیزارد با الهام از المانهای موفق بازیهای همسبک خود مثل Baldur’s Gate همواره دنیای خود را گسترش میداد ولی امروزه این مجموعه آن چنان کامل و محبوب شده که تبدیل به منبع الهامی برای بازیهایی مثل Titan Quest، Path Of Exile و بسیاری آثار دیگر شده است. گمان میرود که نسخه بعدی این سری نیز به بازی های انحصاری اکس باکس ملحق شود؛ لازم به ذکر است که در تاریخ 9 فروردین نسخه چهارم Diablo به Gamepass اضافه میشود.
Prototype
استودیو Radical Entertainment از زیر مجموعه Activision قبل از خلق فرانچایز Prototype، در سال 1991 و پس از تاسیس، بر روی سری بازیهای Terminator کار میکرد اما در سال 2009 یکی از رقبای اصلی Infamous را که آن زمان در انحصار PS3 بود را به بازار عرضه میکند بازیی که با گیم پلی تمام عیار خود توانست در دل طرفداران حسابی جاز باز کند و مورد تحسین نسبی منتقدان هم قرار گرفت. در نسخه اول کنترل Alex Mercer را به بدست میگیریم، قوی ترین کرکتر دنیای بازی که در تلاش برای مبارزه با ویروس Black Light است. بازی با مشکلاتی مثل شخصیت پردازی سطحی و مراحل یکنواخت و مشکلات فنی زیادی دست و پنجهنرم میکرد ولی هدف اصلی سازندهها ارائه گیم پلی هیجان انگیز و بدون محدودیت بود که خب، به هدفشان هم رسیدند. بازی در ماه اول عرضه با فروش 450 هزار نسخهای در صدر جدول قرار گرفت و تا سال 2012 و قبل از عرضه نسخه دوم به فروش 2 یلیون نسخهای رسید، که موفقیت خوبی برای این استودیو به حساب میآمد.
نسخه دوم اما، آنچنان که باید و شاید به چشم مدیران و حتی منتقدین نیامد. بازی ما را در نقش یک سرباز امریکایی به نام James Heller قرار میدهد که باید با Alex Mercer که اکنون به ویروس Black Light مبتلا شده است، مبارزه کنیم. علی رغم موفقت فروش در ماه اول و فروش نسبتا خوب، این بازی به ایده آلهای سران Activision نرسید و ساخت دنبالههای آن کنسل شد. این موضوع آنچنان جدی بود که از آن زمان دیگر اسمی از استویوی سازنده آن به میان نیامد و حتی در نسخه ریمستر برای کنسولهای نسل هشتم، نام استودیو رادیکال به چشم نمیخورد.
طرفداران بسیار امیدوار هستند که مایکروسافت به فکر احیای این فرانچایز افتاده باشد و آن را حداقل بعنوان یکی از بازی های انحصاری اکس باکس معرفی کند.
عناوین بسیار زیاد دیگری میتوانستند در این لیست حضور پیدا کنند ولی به علت جلوگیری از طولانیتر شدن مطلب و لیست، از مجموعههای شاهکاری مثل Crash، Warcraft و دهها مجموعه دیگر چشم پوشی شد. در ادامه لیست تمامی مجموعههای تحت مالکیت Microsoft Gaming و بازی های انحصاری اکس باکس تهیه شده که توجه شما را به آن جلب میکنیم.
Activision Blizzard
- 3D Ultra Pinball
- Call of Duty
- Call to Power
- Crash Bandicoot
- Dark Reign
- Diablo
- Extreme PaintBrawl
- Front Page Sports Baseball
- Gabriel Knight
- Geometry Wars
- Guitar Hero
- Gun
- Hearthstone
- Heavy Gear
- Heretic
- Heroes of the Storm
- Hexen
- Interstate ‘76
- King’s Quest
- Laura Bow Mystery Series
- Lost Vikings, The
- Matt Hoffman’s Pro BMX
- Overwatch
- Phantasmagoria
- Pitfall
- Police Quest
- Prototype
- Quest for Glory
- SWAT
- Singularity
- Skylanders
- Soldier of Fortune
- Space Quest
- Spyro
- StarCraft
- Tenchu (only the games released before Activision sold the rights to From Software in 2004)
- Tony Hawk’s Pro Skater
- True Crime
- Ultimate Soccer Manager
- Warcraft
- World of Warcraft
- Zork
King
- AlphaBetty Saga
- Blossom Blast Saga
- Bubble Saga
- Bubble Witch Saga
- Candy Crush Saga
- Diamond Digger Saga
- Farm Heroes Saga
- Hoop de Loop Saga
Papa Pear Saga - Paradise Bay
- Pepper Panic Saga
- Pet Rescue Saga
- Pyramid Solitaire Saga
- Rebel Riders
- Scrubby Dubby Saga
- Shuffle Cats
Bethesda / Zenimax
- Commander Keen
- Deathloop
- Dishonored
- Doom
- Elder Scrolls
- Fallout
- Hi-Fi Rush
- Prey
- Quake
- Rage
- Redfall
- Starfield
- The Evil Within
- Wolfenstein
Xbox Game Studios
- Age of Empires
- Age of Mythology
- Banjo-Kazooie
- Bard’s Tale, The
- Battletoads
- Blinx: The Time Sweeper
- Blue Dragon
- Conker
- Costume Quest
- Crackdown
- Crimson Skies
- Fable
- Forza
- Gears of War
- Halo
- Killer Instinct
- Kinect Sports
- Microsoft Flight Simulator
- Midtown Madness
- Minecraft
- Perfect Dark
- Pillars of Eternity
- Project Gotham Racing
- Psychonauts
- R.C. Pro-Am
- Rise of Nations
- Sabreman
- State of Decay
- Thunder (Hydro Thunder, Arctic Thunder, etc.)
- Viva Pinata
- Wasteland
- Zoo Tycoon
نظر شما درباره عناوین تحت مالکیت XBOX و بازی های انحصاری اکس باکس چیست؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید