بررسی اولیه ایکس باکس سری ایکس

بررسی اولیه ایکس باکس سری ایکس توسط رسانه‌های معتبر جهان را از اینجا بخوانید

یک نسل پیشرفت، با SSD!

1%
  • 0/10
بررسی اولیه ایکس باکس سری ایکس توسط رسانه‌های معتبر جهان را از اینجا بخوانید ۰ ۰۸ مهر ۱۳۹۹ کپی لینک

کمتر از دو ماه تا عرضه کنسول ایکس باکس سری ایکس باقی مانده است. بیایید رو راست باشیم که چیزی تا پایان پادشاهی کنسول‌های نسل هشتم باقی نیست. سونی و مایکروسافت تمام تلاش خود را در جهت شروعی قدرتمند در ابتدای نسل نهم دارند. سونی تمرکز خود را بیشتر روی بازی‌های انحصاری پلی استیشن 5 بنا نهاده است. در صورتی که رقیبش مایکروسافت روی سرویس گیم‌پس تمرکز دارد. سونی بسیار محافظه‌کارانه عمل کرده و چیز زیادی از کنسول جدید خود به نمایش نگذاشته است. از سوی دیگر مایکروسافت در ماه‌های گذشته چندین بار کنسول جدیدش را برای رسانه‌ها و افراد سرشناس ارسال کرده است.

بعد از اینکه هفته گذشته مایکروسافت خبر خرید کمپانی مادر بتزدا را اعلام کرد، بسیاری از توجهات به سوی آنها جلب شد. از این رو مایکروسافت فرصت مناسبی داشت تا بیشتر عرض اندام کند. به همین منظور کنسول ایکس باکس سری ایکس را در اختیار برخی از رسانه‌های معتبر قرار داد تا به بررسی آن بپردازند. البته این بررسی شامل محدودیت‌هایی بود؛ افرادی که کنسول را در اختیار داشتند فقط مجاز بودند تا اطلاعات از دو قابلیت Backward Compatibility و Quick Resume را منتشر کنند که البته با توجه به نبود محتوای نسل بعد منطقی به نظر می‌رسد. قابلیت Backward Compatibility به شما اجازه‌ی اجرای بازی‌های نسل قبل ایکس باکس را می‌دهد. در نتیجه شما می‌توانید به آرشیو بازی‌های Xbox One، Xbox 360 و ایکس باکس اورجینال دسترسی پیدا کنید. قابلیت Quick Resume نیز امکان اجرای چند بازی در پس زمینه برای کاربر فراهم می‌کند.

بررسی اولیه ایکس باکس سری ایکس

عملکرد کنسول ایکس باکس سری ایکس در اجرای بازی‌های نسل قبل

اولین بار در E3 2015 و کنفرانس مایکروسافت شاهد معرفی قابلیتی به نام Backward Compatibility بودیم. این قابلیت برای شما امکان اجرای بازی‌‌های نسل قبل روی Xbox One را فراهم می‌کرد. در نسل نهم نیز شاهد ادامه این پشتیبانی هستیم. در نتیجه کنسول ایکس باکس سری ایکس از آرشیو وسیعی از بازی‌های بیست سال گذشته بهره می‌برد. همچنین قدرت سخت‌افزار کنسول سری ایکس امکان اجرای بازی‌ها با بهبود عملکرد در بخش‌های مختلف را فراهم می‌کند. در نتیجه بازی‌ها با نرخ فریم و کیفیت بهتری اجرا خواهند شد. بازی‌ها روی ایکس باکس سری ایکس از قدرت این کنسول برای شبیه سازی HDR به صورت نرم‌افزاری و بهبود گرافیک خود استفاده می‌کنند. علاوه بر این بازی‌ها با نرخ فریم بالاتری نسبت به نسل قبل اجرا می‌شوند.

سایت IGN موفق شده بازی GTA IV را روی کنسول ایکس باکس سری ایکس با نرخ 60 فریم در ثانیه اجرا کند. این موضوع در شرایطی ممکن شده که هیچگونه به‌روزرسانی و بهینه سازی برای این بازی جهت اجرا روی ایکس باکس سری ایکس توسط سازنده ارائه نشده است. در ادامه IGN به مقایسه سرعت بارگذاری این بازی نسل هفتمی روی ایکس باکس سری ایکس و Xbox ONE X پرداخته که به ترتیب هر کنسول برای لود کردن بازی به 10 و 24 ثانیه زمان نیاز داشته است.

در اجرای بازی‌های نسل هشتم نیز بهبود قابل توجهی را شاهد خواهیم بود. برای همین منظور در ادامه به مقایسه عملکرد چند عنوان نسل هشتمی روی دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و Xbox One X می‌پردازیم. بازی Sekiro: Shadows Dies Twice روی ایکس باکس وان ایکس با نرخ 37 فریم در ثانیه به صورت میانگین اجرا می‌شود. اما ایکس باکس سری ایکس به سبب قدرت پردازشی بیشتر توان اجرای این بازی با 60 فریم در ثانیه و به صورت ثابت را دارا خواهد بود. این موضوع برای بازی‌هایی که نرخ فریم در آنها قفل باشد صدق نمی‌کند. بازی No Man’s Sky یکی از همین عناوین است که روی هر دو کنسول با نرخ 30 فریم در ثانیه و رزولوشن 4k اجرا می‌شود.

آیا SSD کنسول ایکس باکس سری ایکس فضای کافی را دارد؟

یکی از موضوعاتی که سونی و مایکروسافت مانور زیادی را روی آن می‌دهند، حافظه‌های SSD هستند. تفاوت این هارد درایو‌ها با نسل‌ها و مدل‌های پیشین خود در سرعت بالا است. اگر روی کامپیوتر به جای هاردهای معمولی HDD از هارد SSD استفاده کنید، متوجه تغییر زیادی در سرعت عملکرد سیستم خود خواهید شد. بالاتر رفتن روز افزون حجم اطلاعات نیز اهمیت و لزوم استفاده از این نوع حافظه‌ها را بیش از پیش افزایش می‌دهد.

از این رو مایکروسافت و سونی هاردهای پر سرعت SSD را برای کنسول‌های نسل نهمی خود در نظر گرفتند. این حافظه‌ها از نوع NVME M.2 هستند که عملکرد بسیار بهتری از SSD‌های SATA ارائه می‌دهند. کنسول ایکس باکس سری ایکس از 1 تربایت حافظه SSD از نوع NVME بهره می‌برد. یکی از مهم‌ترین مشکلات در نسل هشتم کمبود حافظه برای نصب بازی روی کنسول بود اما این موضوع می‌تواند در نسل بعدی مشکلات بیشتری را به وجود بیاورد.

با توجه به اینکه مایکروسافت تمرکز زیادی روی سرویس Xbox Game Pass گذاشته، بازیکنان به تعداد زیادی بازی دسترسی داشته و به دنبال دانلود تعداد زیادی از عناوین مورد علاقه‌ی خود هستند. با توجه به بررسی رسانه‌های خارجی، کنسول ایکس باکس سری ایکس دارای 802 گیگابایت حافظه آزاد برای نصب بازی است. همچنین در صورت خرید SSD اکسترنال 1 ترابایتی که 220 دلار قیمت دارد، به 920 گیگابایت دیگر دسترسی دارید.

بازی‌های نسل بعدی از قابلیت‌های جدید و تکنولوژی‌های پیشرفته مانند رهگیری پرتو یا همان Ray Tracing استفاده می‌کنند. در نتیجه بالا رفتن حجم بازی‌ها اجتناب ناپذیر است. همین حالا بازی‌هایی مانند Call Of Duty: Modern Warfare بیشتر از 200 گیگابایت حافظه را روی هارد کنسول اشغال می‌کنند. عملا با نصب چند بازی در این حد و اندازه دیگر حافظه برای نصب و تجربه بازی‌های بیشتر نیست و بازیکنان مجبور به حذف برخی از بازی‌ها خواهند شد. از سوی دیگر SSD برخلاف حافظه‌های قدیمی HDD، عمر مفید مشخصی داشته و بعد از مدتی استفاده، راندمان آن کاهش می‌یابد.

اما یکی از نکات مثبت در کنسول‌های نسل نهمی مایکروسافت اجرای بازی‌های نسل قبل روی هاردهای معمولی است. البته کسانی که قادر به تست این قابلیت بودند پیشنهاد کردند که برای استفاده از حداکثر قدرت این کنسول، بازی‌ها را روی هارد SSD منتقل کرد. همچنین امکان ذخیره سازی عناوین نسل بعدی روی هاردهای معمولی وجود دارد اما برای اجرا باید حتما به SSD داخل کنسول منتقل شوند. این موضوع می‌تواند هزینه خرید حافظه جانبی را کاهش دهد. البته با افزایش تولید و کاهش هزینه تولید حافظه‌های SSD می‌توان انتظار داشت که رفته رفته قیمت این نوع حافظه کاهش پیدا کند. اما تا آن زمان HDDهای قدیمی همچنان کمک خوبی به حساب می‌آیند.

بررسی اولیه ایکس باکس سری ایکس
حافظه‌های جانبی گران قیمت ایکس باکس سری ایکس

سرعت بارگذاری بازی‌های نسل قبل روی ایکس باکس سری ایکس

پیش از این به اهمیت و سرعت SSD کنسول اشاره کردیم. ترکیب این حافظه فوق سریع و معماری Velocity باعث شده تا بهبود قابل توجهی را در زمان بارگذاری بازی‌ها شاهد باشیم. رسانه‌هایی که فرصت استفاده از این کنسول را داشتند؛ همگی به سرعت بالا و تفاوت آن با نسل قبلی اشاره دارند. در ادامه مقایسه این رسانه‌ها را با هم مرور می‌کنیم. بازی Red Dead Redemption 2 روی Xbox One X در زمان ۲ دقیقه و ۸ ثانیه و روی ایکس باکس سری ایکس در ۳۸ ثانیه بارگذاری شد.

کنترل اثر استودیو رمدی عنوان بعدی بود که مورد مقایسه قرار گرفت. این بازی روی Xbox Series X در ۱۰ ثانیه به صورت کامل بارگذاری شد. در صورتی که در Xbox One X این عدد برابر ۵۸ ثانیه است. هیلو 5 در ایکس باکس سری ایکس حدود ۲۵ ثانیه و در Xbox One X بیشتر از یک دقیقه آماده بازی شد. برای آخرین عنوان نیز باید به Fallout 4 اشاره کنیم. این بازی روی Xbox One X در ۲ دقیقه و ۱۱ ثانیه و با ایکس باکس سری ایکس در فقط ۲۲ ثانیه وارد بازی شد!

از مقایسه بالا می‌توان نتیجه گرفت که بازی‌ها در ایکس‌باکس سری ایکس بسیار سریع‌تر از نسل قبل بارگذاری خواهند شد اما در این بین بد نیست به یک نکته بسیار مهم اشاره کنیم؛ هیچ کدام از بازی‌ها برای اجرا روی نسل بعدی و استفاده از قدرت و سرعت آن بهینه سازی نشده و همه این نتایج به لطف معماری Velocity و حافظه SSD به دست آمده است. پس باید خود را برای عناوینی که به منظور استفاده از این موارد بهینه سازی شدند آماده کنیم. جف گراب یکی از افراد سرشناس صنعت که به این نسخه از کنسول دسترسی داشته، به مقایسه سرعت انتقال داده در SSD و HDD پرداخته است. در ادامه تفاوت این دو نوع حافظه در انتقال بازی Assassin’s Creed Origins با حجم 50 گیگابایت را مشاهده می‌کنید.

انتقال بازی از SSD خارجی به SSD داخلی: 2 دقیقه و 18 ثانیه

انتقال بازی از SSD داخلی به SSD خارجی: 4 دقیقه و 33 ثانیه

انتقال بازی از HDD خارجی به SSD داخلی: 7 دقیقه و 46 ثانیه

انتقال بازی از SSD داخلی به HDD داخلی: 10 دقیقه و 36 ثانیه

عملکرد قابلیت Quick Resume در ایکس باکس سری ایکس چگونه است؟

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که مایکروسافت مانور زیادی رو آن داده، قابلیت Quick Resume است. با این قابلیت شما می‌توانید بین چند بازی بدون هیچ درنگی جا به جا شوید. برای این کار فقط باید دکمه Home را روی کنترلر فشار داده و یک بازی دیگر از منو برای اجرا انتخاب کنید. بازی اول در همان نقطه باقی مانده و دومی اجرا می‌شود. طبق بررسی Gamespot قابلیت Quick Resume به شما امکان اجرای شش بازی به صورت شناور را می‌دهد. در نتیجه می‌توانید بدون معطلی بین این عناوین جا به جا شوید و دیگر لودینگی در کار نیست. جا به جا شدن میان بازی‌ها چیزی بین ۵ تا ۷ ثانیه (بسته به بازی) زمان می‌برد. برای مثال رفتن از بازی Control به Red Dead Redemption 2 زمان بیشتری لازم دارد.

بررسی اولیه ایکس باکس سری ایکس
آیکن Quick Resume در زمان استفاده از آن نمایان می‌شود

جمع‌بندی

قبل از اتمام این مطلب بد نیست به چند مورد اشاره کنیم که مرورشان خالی از لطف نیست. کنترلر جدید ایکس باکس کمی کوچک شده و میزبان یک D-pad جدید و دکمه Share است. این کنترلر و قابلیت‌های آن به صورت کامل با نسل‌های قبلی و همچنین PC سازگاری کامل دارد. درگاه USB-C نیز یکی دیگر از بهبودهای این کنترلر به حساب می‌آید. مورد بعدی بهبود رابط کاربری و سرعت آن است؛ کنسول ایکس باکس سری ایکس در ۱۲ ثانیه روشن و آماده بازی کردن می‌شود. این عدد در حالت آماده به کار ۵ ثانیه است. به نسبت نسل قبلی که این کار چیزی نزدیک به یک دقیقه طول می‌کشید، شاهد بهبود قابل توجهی هستیم. همچنین جا به جایی بین منو و برنامه‌ها هیچ وقفه و تاخیری نداشته و حس بهتری را به کاربر منتقل می‌کند.

در مجموع واکنش رسانه‌هایی که نسخه‌ی آزمایشی (غیر نهایی) از ایکس باکس سری ایکس را دریافت کرده بودند، مثبت بوده و معتقد بودند که پیشرفت سرعت و قدرت در نسل آتی کنسول‌ها، پیشرفت چشمگیری داشته است. سرعت بارگذاری بازی‌ها و مخصوصا قابلیت Quick Resume باعث به وجد آمدن آن‌ها شده! به نظر جف گراب کنسول حس دستگاهی پریمیوم و 500 دلاری را به کاربر منتقل می‌کند.

همچنین این کارشناس معتقد است که ایکس‌باکس سری ایکس از نظر اندازه نیز آنچنان بزرگ نیست و حضورش روی میز احساس نمی‌شود! نظر شما چیست؟ فکر می‌کنید مایکروسافت می‌تواند با کنسول Xbox Series X به موفقیت برسد؟



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments